Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Hisse senetleri ayrı, tahviller ve kıymetli madenler ayrı
İçinde bulunduğumuz günler için fiyatlama anlamında birkaç unsur söyleyebiliriz. Ana resimde merkez bankalarının hız kesmesinin getirdiği iyimserlik. Bir diğeri makro verilerin sonucuna göre fiyatlamanın dalgalanması.
Son günlerde piyasaların ritmi büyük oranda bu parametreler üzerinde kurgulanıyor. Konu FED kararı ve öncesinde gelen verilerle de süreci yaşamak.
Makro veriler genel bakışa (FED iyimserliği) paralel sonuçlar ortaya koyduklarında ana patikaya devam ediliyor. O vakit piyasadaki finansal varlıklar olumlu daha senkronize hareket ediyorlar. Veriler FED iyimserliğini azaltıcı ya da ona aykırı geldiğinde ise kafalar karışıyor, yön tayininde kararsızlık oluşabiliyor. Veri çok kıymetli ise (örneğin büyüme, aylık istihdam, enflasyon..vb) ve canlılığa işaret ediyorlarsa yön değişebiliyor veya bir de senkron da bozulabiliyor.
Piyasalar FED’i bekliyor ama… dün açıklanan ABD verileri karışık sonuçlara işaret ettiler. 4. çeyrek büyümesi iyi geldi. Kişisel harcamalar azaldı (beklentilere göre çok zayıf kaldı). Çekirdek PCE düştü. Haftalık işsizlik başvuruları güçlü geldi. Dayanıklı ürün siparişleri (ulaşım hariç) azaldı.
Veriler hem canlılık hem yavaşlama sinyali veriyor. Dolayısı ile resesyon endişeleri azalıyor bir yandan. Ilımlı yavaşlama ihtimali de öne çıkıyor. Farklı sinyaller finansal varlıkların fiyatlamasında senkronu bozuyor biraz. Dün de öyle oldu. Hisse senetleri ayrı, tahviller ve kıymetli madenler ayrı fiyatlandı.
Dün ABD borsaları yüzde yarım ile yüzde 2 arasında primlendi. Avrupa’da da iyimserlik vardı ama sınırlı kaldı; yüzde yarım civarı. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler baskılandı; altın hafif düştü, gümüş dirayetli kaldı.
Bugün veri akışı çok yoğun değil. ABD tarafı yine odak noktası olabilir. Kişisel gelir ve kişisel harcamalar verileri bugünün kritik verisi. Sapma hareket yaratabilir.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı karışık. ABD vadelileri yüzde yarıma yakın eksi. Asya’da hava iyi. Japonya ve Hong Kong hafif artı. Çin ise kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,53%, Dolar Endeksi 101,9, ons altın 1.924 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta günü Borsa yüzde 1,25 civarında düşüşle tamamladı. TL Tahviller kısa ve uzun taraf hafif yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
Merkez Bankası Enflasyon Raporu’na göre yıl sonu enflasyon oranı 22,3% bekleniyor. Tahmin önceki raporda da aynı idi.
Merkez Bankası, KKM’deki azami faiz uygulamasını kaldırdı. Karar öncesi 12% ile sınırlı olan getiri serbest bırakıldı. Karar ile bankacılık sektörünün faiz yükü artabilir.
Şirketlerin ihracat karşılığı kazandığı dövizlerin TCMB’ye sattıkları 40%’ın dışında kalan 60%’lık payı DDM yapmaları halinde 2% ek faiz verilecek.




Usd/TL: Makro veriler piyasaları etkiliyor. Dün açıklanan ABD verileri de piyasaları yönlendirdi. Gün içinde açıklanan veriler güçlü - zayıf gelmelerine bağlı olarak piyasanın iştahını azalttı veya artırdı.
ABD büyüme verisi ve haftalık istihdam verisi güçlü sonuçlara işaret etti. Kişisel harcamalar, dayanıklı tüketim (ulaşım hariç) zayıflama kaydettiler. Güçlü veriler para piyasalarında kapanışı belirledi. Usd sınırlı kazançla günü tamamladı. Dolar Endeksi 102 seviyesinin biraz altında işlem görüyor.
Haftaya FED faiz karar seti açıklanacak. Yön konusunda biraz netlik oluşabilir.
Lokalde mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Seçim tarihi olarak 14 Mayıs tarihi açıklandı. Bunlar lokalin ajandasındaki en önemli konular.
Kur bu sabah 18,81 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: ABD’de dün açıklanan makro veriler karışık sinyaller üretti. Beklentilerden iyi gelenler de oldu zayıf gelenler de. Piyasalar daha çok iyi gelenlere odaklandı. Ekonomik canlılık görülmesi ile tahvil faizleri bir miktar yükseliş kaydettiler.
Önümüzdeki Çarşamba günü FED kararı ile kısa vadeli gidişat biraz olsun netleşebilir.
Lokal tarafta ise gösterge tahviller çift hanenin en alt seviyesinde işlem görmeye devam ediyorlar. Tahvil tabanının genişlemesi (kamunun finansman ihtiyacı artıyor) faizlerin daha da aşağı inmesini engelleyebilir. Zira tabanın genişlemesi alıcı kitlenin talebinden daha çok artış kaydedecek gibi gözüküyor. Bu durum faizlerin bu civarda seyrini beraberinde getirebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan artışla %10,32 ve 20 baz puan artışla %10,36 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Hisse senedi piyasasında TL Bazındaki zirve 5,700 bölgesinden başlayan düzeltme eğilimi devam ediyor.. Perşembe günü satıcılı bir seyir izleyen piyasada, BIST100 Endeksinin kapanışı %1,26'lık kayıpla 5231 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, TL bazındaki zirve 5,700 bölgesinden başlayan düzeltme eğiliminin sert dalgalanmalarla devam ettiğini söyleyebileceğimiz piyasada, özellikle XBANK Endeksindeki satış baskısının (-%3,49) dikkati çektiğini, XUSIN Endeksinde ise, daha makul bir gerilemenin (-0,71%) yaşandığını görüyoruz.
Önümüzdeki süreçte ise, ilk önemli direnç olarak 5,450 bölgesini izlemeye devam ediyor ve bu bölge üzerinde kalıcı hareketler oluşmadığı sürece TL zirve 5,700'lerden başlayan mevcut düzeltme eğiliminin dalgalı hareketlerle devam etmesini bekliyoruz. Aşağı yönde, 5,200/5,100 aralığını ilk önemli destek olarak takip ediyoruz. Bu bölge üzerinde dengelenebilecek hareketlerin piyasada yukarı yönlü denemelerin habercisi olabileceğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan, 5,100 desteğinin kırılması halinde, piyasadaki gerileme eğiliminin 5,050/4,950 aralığına doğru devam etmesi beklenebilir.
Dolayısıyla 5,250 desteğini yakından izlemeyi sürdüreceğiniz piyasada, yukarı yönlü bir eğilim ise 5,450 üzerinde gündeme gelecektir.


Eur/Usd: ABD ekonomisi 4. çeyrekte beklentilerden daha fazla büyüme kaydetti. Kişisel harcamalar beklentilerin aksine -artmadı- azaldı. Çekirdek PCE düşüş kaydetti. Dayanıklı tüketim siparişleri (ulaşım hariç) azaldı. Yeni konut satışları beklentilerin çok hafif üzerinde geldi. Haftalık istihdam verisi istihdamın sıkı duruşunu koruduğunu yineledi.
Üst paragraftaki verileri dünün gündemi oldu diyebiliriz. Hem güçlü hem zayıf aktiviteye işaret eden verilerin piyasaya etkisi için iki şey söylenebilir. İlki dalgalı seyre yol açtı, ikincisi risk iştahı arttı. Para piyasalarında ise Usd talebinde sınırlı yükseldi. Dolar Endeksi dün sabah 101,55 civarında idi bu sabah 101,85 civarında.
Dün kadar olmasa da bugün de ABD veri trafiği var. Kişisel gelir ve kişisel harcamalar öne çıkabilir. Tabii gözler önümüzdeki Çarşamba açıklanacak FED karar setinde. FED’in vereceği sinyaller piyasanın kısa vadeli ufkunu biraz netleştirebilir.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD verileri hareket yaratabilir, yönü etkileyebilir.


Gbp/Usd: FED kararı beklenirken günlük bazda makro veriler fiyatlamaya tesir ediyor. Dün de öyle oldu. ABD makro verileri varlık fiyatlarını etkiledi. Büyüme iyi geldi ama piyasa daha çok kişisel harcamalardaki azalmaya odaklandı. Diğer yandan çekirdek PCE düşüş kaydetti, istihdam verisi istihdamdaki gücün korunduğunu gösterdi. Para piyasalarında Usd biraz öne çıktı. Dolar Endeksi dün sabaha göre 0,30 puan artış kaydetmiş durumda. Yeni gün de veriler odağında şekillenebilir. Yine ABD verileri öncü konumda (kişisel gelir ve kişisel harcamalar).
Bu sabah 1,239 seviyesinde bulunan paritede 1,236 ve 1,232 seviyeleri gün içi destek; 1,243 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD verileri hareket yaratabilir, yönü etkileyebilir.


Altın: Haftaya Çarşamba günü FED karar seti açıklanacak. Piyasalar bunu bekliyor. Öncesinde biraz iyimser beklentiler söz konusu. Günlük fiyatlamada ise makro veriler (öncelikle ABD verileri) fiyatlamayı etkiliyor. Dün de öyle oldu. ABD verileri karışık sinyaller üretti. 4. çeyrek büyüme iyi geldi. Kişisel harcamalar ise düşüş kaydetti. Önceki verinin değil özellikle beklentilerin çok altında kaldı. Haftalık istihdam verisi sektördeki güce işaret etti. Çekirdek PCE düştü.
Verilerde karışık sonuçlar var. Piyasalarda risk iştahı arttı. Kıymetli madenler ise baskılandı. Zira hem USD primlendi hem de tahvil faizleri yükseliş kaydetti. Günün sonunda altın ve gümüş bir miktar kayıp yaşadı.
Gelelim bugüne… öncelikle şunu söyleyelim FED faiz karar seti bekleniyor. Bu sürede açıklanacak veriler fiyatlanıyor. Bugün de ABD verileri piyasaları etkileyebilir. Çarşamba akşamı yön biraz netleşebilir.
Bu sabah 1.924 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.908 Usd seviyeleri gün içi destek 1.932 ve 1.941 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD verileri hareket yaratabilir, yönü etkileyebilir.


Eurobond: Son günlerde tahvil faizleri bir tepki çabası içerisinde. Dünkü ABD verileri sonrası bu çaba yine sürdü. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke 10 yıllık faizleri benzer seyir izliyor. FED kararı yaklaşırken tahviller yükselişe hazır konuma geliyorlar. Çarşamba akşamı kısa vadeli fiyatlama netleşebilir. Öncesinde haber akışı fiyatları belirliyor. Tabii burada makro veriler ilk sırada yer alıyor. Dün de öyle oldu. Bugün de öyle olabilir.
Dün ABD verileri hem sıcak hem soğuk aktivite sinyali verdiler. Tahvil faizleri beklenti üstü gelen verilere odaklandı. Faizlerde sınırlı yükselişler oldu. AD 10 yıllığı 3,53% seviyesine geldi.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışma gösteriyor. 5 yıllık CDS günü 555 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-4 cent; orta vadelilerde 3-9 cent düştü; uzunlarda 6-10 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 7,76%, 8,17% ve 9,09% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.