Piyasalar Noel tatilinin ve yıl sonunun geleneksel etkisi altında. İşlem hacmi düşük ve piyasaya katılım az.
Piyasanın sakinliği takvimden ötürü ancak önümüzdeki günlerin hareketli geçebileceği açık. Ekonomik gerekçeler ve 20 Ocak’tan itibaren siyasi gündem 2025’e farklı bir girişi sağlayabilir.
Bu haftaya Panama Kanalı’nın geri verilmesi talebi ile başladık. Dolayısı ile Trump’ın hegemonyasını koruma isteği çeşitli alanlara dokunarak çok açık olarak ortaya konacak diye düşünüyoruz. Örneğin:
- Sanal para (coin) piyasasının liderliğini almak isteyen bir ABD yönetimi olacağı sinyalini veriliyor.
- Teknoloji sektöründe liderliği elinde tutmak isteyen ve Çin tehdidini kontrol etmek isteyen yönetim sürpriz olmayabilir. Trump 1. döneminde bunu tetiklemişti, Biden sürdürdü, şimdi Trump 2. döneminde yeni yasaklar getirebilir.
- NATO’nun maliyetinin tek başına sırtlamak yerine diğer paydaşlarla (özellikle Avrupa’nın) faturayı paylaşmak isteyebilir. ABD’nin dünyanın çeşitli yerlerinde asker bulundurmasının mali tarafını baz alarak bazı yerlerden çekilmek isteyebilir. Ancak buna Pentagon’un nasıl tepki vereceği, uzlaşı sağlanıp sağlanamayacağı önemli.
- Orta Doğu, Ukrayna sorunlarında sulh sağlayıp Tayvan konusuna odaklanmak isteyebilir. Kaldı ki ekonomik olarak Çin’in önünü kesme arzusundaki Trump-ABD Tayvan konusunu manivela olarak kullanabilir.
- İç tarafta vergi oranlarını indirerek bireyleri-şirketleri destekleme, ekonomiyi canlandırma amacıyla kararlar alabilir. Ekonomiyi canlandırma kulağa hoş geliyor ama enflasyon riski yaratabilir.
Trump tüm bunları yaparken Elon Musk ‘Hükümet Verimliliği Departmanı-Bakanlığı’ kimliği ile bütçe dengesizliği ve verimlilik başlıkları altında görev yapacak. Birkaç gün önce ‘başkanlığı Musk’a devretmedim’ diyen Trump’ın verimli olmayı ne kadar isteyeceği belirleyici olabilir.
Ana belirleyicinin Trump olacağını düşünüyoruz. Diğer unsurlar (AB ekonomisi, ECB, Avrupa siyaseti, Asya ekonomisi, Ukrayna, Rusya…) ise önem listesinin sonraki maddeleri olabilir. FED de, ECB de, PBOJ da, BOJ da etki altında olacak. O vakit piyasanın da etki altında olacağı zımnen ortada. Kısaca piyasa sürprizlere açık ve belirsiz bir dinamiği olması hareketli bir yıla giriş yapacak.
Bugün Avrupa piyasaları kapalı olacak. Global piyasalarda tatil havası ve yıl sonu sakinliği daha fazlaca hissedilebilir. İşlem hacminde düşüş, katılımcı sayısında azalma olağan olarak görülebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD vadelileri yüzde -0,05 ile +0,35 arasında yatay. Asya’da ise Çin 0,05%, Japonya 0,8% artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,60, Dolar Endeksi 108,2, ons altın 2.628 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, son zamanların en kritik günündeyiz. PPK’nın faiz indirim döngüsünü başlatması bekleniyor. Patika ise temkinli olabilir. Bir sonraki indirim adımının zamanı ve miktarı ekonomik koşullara göre ortaya çıkacak. Tıpkı FED, ECB, BOJ için olduğu gibi. Yani TCMB’nin yaklaşımı globaldeki yaklaşımlara paralel.
Piyasa 150-250 baz puan arasında indirim bekliyor. Kasım sonu itibari ile enflasyon 47,10% seviyesine indi. Politika faizinin 50% olduğunu göz önüne aldığımızda 300 baz puanlık bir alan olduğu görülüyor. Ocak ayı TÜFE baz etkisi olumlu, vergi-maaş artışları ise negatif unsur olacak. Haftaya Cuma (03/01) TÜFE, politika faizinden biraz daha uzaklaşacak.
TCMB bugün bu çerçevede faiz indirimini tetiklemesini bekliyoruz. Sıkı duruşunu sürdürmesi, dezenflasyon sürecinin temel şartı konumunda olduğunu düşünüyoruz.
TCMB 2025’e dair son açıklamaları dikkat çekici. ‘2025 Para Politikası’ paylaşımına göre PPK toplantı sayısı 8’e indi. PPK öncesi sessizlik süresi 3 olacak (önceki 7 gün). Teknik ayarlamaların dışında 2025’de kurun dalgalı olacağı, DDM’nin aşamalı olarak sonlanacağı piyasa fiyatlamasını doğrudan etkileyecek kararlar olarak dikkat çekiyor.
Usd/TL:
Dün Noel tatili nedeniyle batı piyasaları kapalı idi. Bugün ABD piyasaları açık ama Avrupa kapalı. İşlem hacminin az ve piyasaya katılımın düşük olduğu günlerdeyiz.
Piyasa fiyatlamasının çok değişmesini beklemiyoruz. Mevcut seviyeler korunabilir. Dolar Endeksi yılın son günlerini 108 seviyesi civarında tamamlayabilir.
Ocak ayı ile birlikte hareketli bir dönem başlayabilir. Trump dönemine geri sayım devam ediyor. Çok az süre kaldı. İlk etapta Usd gücünü korumayı sürdürebilir.
Dolar Endeksi 107-107,5 bölgesinin üzerinde fiyatlama devam ediyor. Usd gücünü koruyabilir. Biraz daha artırabilir. 107-107,5 bölgesinin üstünde 110 seviyesine erişmek isteyebilir.
İç tarafta, bugün son dönemin en kritik günü. PPK faiz kararını açıklayacak.
Piyasa 150-250 baz puan arasında indirim bekliyor. Kasım sonu itibari ile enflasyon 47,10% seviyesine indi. Politika faizinin 50% olduğunu göz önüne aldığımızda 300 baz puanlık bir alan olduğu görülüyor. Ocak ayı TÜFE baz etkisi olumlu, vergi-maaş artışları ise negatif unsur olacak. Haftaya Cuma (03/01) TÜFE, politika faizinden biraz daha uzaklaşacak. TCMB bugün bu çerçevede faiz indirimini tetiklemesini bekliyoruz. Sıkı duruşunu sürdürmesi, dezenflasyon sürecinin temel şartı konumunda olduğunu düşünüyoruz.
TCMB’nin 2025 Para Politikası metninde, 2025’de kurun dalgalı olacağı cümlesi dikkat çekici. Yeni yılda döviz piyasaları daha hareketli olabilir.
Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 35,22 civarında işlem görüyor. Aşağıda 35,00 ve 34,50; yukarıda 35,50 ve 36,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Bugün önemli bir ajandaya sahip. PPK’nın politika faizinde indirim döngüsünü başlatmasını bekliyoruz. İlk adım bugün atılacak (olasılık) olsa da yolda hızlı ilerlenmesini beklemiyoruz. TCMB’nin sıkı duruşunu koruması mevcut koşullar altında gereklilik.
Tahvil faizlerinin enflasyona dair kanaatler aşağı yön üzerinde yoğunlaştığında buna eşlik edebilir. Bu sürecin kademeli olmasını bekliyoruz. Tahvil faizleri ise aşama aşama aşağı inen bir yol izleyebilir. Örneğin bugün beklenen faiz indirimi dün biraz fiyatlandı. Bir sonraki parametre ise 3/1 günü açıklanacak Aralık TÜFE verisi olacak.
Globalde, piyasalar Trump’ı beklemeyi sürdürüyor. ABD’de ise ekonomi ve enflasyon FED’in hızını azaltmasını gerekli kıldı. ABD tahvil faizleri yükselişlerini sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 160 baz puan artış ile %41,84 ve 93 baz puan artış ile %29,57 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki alımlarının direnci 9,950 seviyesinde... Endekste 10,250 hedef direnç noktasında başlayan aşağı hareketin, dün 9,550 desteği üzerinde tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz.
Bankacılık Endeksi %6.47 oranında yükselişle öne çıkarken, BIST 100 Endeksi çarşamba gününü % 2.52 oranında değer artışıyla 9,916 puandan tamamladı. Seans içerisinde ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 9,750 seviyesinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareketin ardından, güne başlarken 9,950 seviyesini önemli teknik nokta olarak izliyoruz. Endeksin 10 Aralık tarihinde başladığı aşağı hareketi tamamlayabilmesi için 9,950 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 10,150 olmak üzere 10,250 ve 10,500 seviyelerinin test edilme potansiyeli gündeme gelebilir.
Geri çekilmelerde ise 9,750 seviyesini artık ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 9,750 üzerinde dengelenecek hareketlerin ise şu aşamada yükseliş eğilimini sürdürebileceğini düşünüyoruz.
Eur/Usd:
Yıl son günleri her zaman olduğu gibi düşük işlem hacimli ve düşük katılımlı oluyor. Haftanın ajandası da yoğun olmayınca fiyat hareketleri sınırlı kalıyor.
Bugünler sakin geçse de hareketli günler uzak değil. Trump’ın göreve başlamasına sayılı günler kaldı. 2025 sürprize açık, belirsiz ve hareketli olabilir. Ana belirleyicinin ise ‘Trump’ın nasıl bir yönetim sergileyeceği’ olacağını değerlendiriyoruz. Diğer konular (AB ekonomisi, ECB, Avrupa siyaseti, Asya ekonomisi, Ukrayna, Rusya…) ise listenin sonraki maddeleri olabilir.
Tatil havası etkili olduğu için fiyatların kısa vadede mevcut seviyelerde kalacağını düşünüyoruz.
Dolar Endeksi 107-107,5 bölgesinin üstüne çıktı. Kasım ayı ortalarında test ettiği seviyelere erişti. 107,5 seviyesinin üzerinde baskı devam edebilir. 110 civarını hedef olarak tayin edebilir.
Bu sabah 1,04 seviyesindeki paritede 1,04 ve 1,035 seviyeleri gün içi destek; 1,049 ve 1,057 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay pozitif seyir izleyebilir. Bugün Avrupa piyasaları kapalı.
Gbp/Usd:
Haber akışının sürdüğü, piyasayı oluşturan yapının benzer olduğu ama yatırımcıların tatil etkisinde olduğu günlerdeyiz. O yüzden likiditenin olmadığı günlerdeyiz. Önümüzdeki hafta yatırımcılar geri gelmeye başladığında piyasa normalleşebilir.
Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5-107,3 aralığını üzerine çıktı. 110 kapısı aralandı.
Bu sabah 1,254 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,246 seviyeleri gün içi destek; 1,259 ve 1,264 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir. Bugün Avrupa piyasaları kapalı.
Altın:
Noel tatili ve yıl sonu olması nedeniyle piyasanın sakin olduğu günlerdeyiz. Katılım az, likidite az.
Yeni yılla beraber hareketlilik artabilir. Altın için, Trump politikaları, ABD hisse endekslerinde olası geri çekilme riski, Doların güçlü ve primli olması, ABD tahvil faizlerinin yükseliş eğiliminde olması gibi unsurlar fiyatları değiştirebilir. Yapı fiyat değişimlerine iki yönde de müsait. Bunun için birkaç gün daha beklememiz gerek. Kısa vadede ise sürpriz bir haber-gelişme olmaz ise mevcut seviyelerde kalınacağı kanaatindeyiz.
Teknik olarak, 2.600 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.
Bu sabah 2.628 Usd seviyesindeki ons altında 2.590 ve 2.575 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.630 ve 2.650 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir izleyebilir. Bugün Avrupa piyasaları kapalı.
Eurobond:
Dışarıda, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,60 seviyesinde güne başlıyor. Bu anlamda diğer araçlardan biraz ayrışıyor. Zira görece hareketli seyir izliyor. Yıl sonu olmasına rağmen Trump dönemine hazırlanmayı sürdürüyor. Kritik seviye %4,50 üzeri fiyatlamalar yukarı isteğin devam etmesine neden olabilir.
İç tarafta, bugün son ayların en kritik günü. TCMB’nin indirim kararı alması bekleniyor. 150-250 baz puanlık indirim speküle ediliyor. FED’in temkinli olduğu, Trump belirsizliğinin yaşandığı süreç ABD tahvil faizleri yükseliş eğilimi içinde ve aleyhimize global etki oluşuyor. İç gelişmelerin güçlenmesi dış etkiyi dengelemeyi sağlayabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 259 ile günü tamamladı. Noel tatili nedeniyle dün ABD ve Avrupa piyasaları kapalı idi.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.