Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED yetkililerinin açıklamaları, geçtiğimiz hafta alınan 50 baz puanlık faiz indirimi lehine, istihdamdaki güç kaybına dikkat çeken, enflasyonda düşüşün sürmesinin yeni faiz indirimlerine imkan tanıyacağı şeklinde mesajlar içeriyor.

Son alınan karar 11'e karşı 1 oyla alındı (Bowman 25 baz puan lehine oy verdi). O yüzden 50 puan indirim lehine sözler duymamız şaşırtıcı olmaz diye düşünüyoruz. Esas kritik nokta, kararda Powell'ın etkisi olduğu ve Powell'ın güç kazandığı yönündeki yorumlar. Zira 50 baz puan indirim piyasa tarafından da 'olması gereken' olarak karşılandı.

Yolun bundan sonraki kısmı yine makro verilere bağlı. FED yetkilileri istihdamdaki ılımlı yavaşlamaya dikkat çekiyor. Arz-talep dengesinden bozulma normalleşiyor. İşe alımlarda yavaşlama var, iş değiştirme sayısı düşüyor. Enflasyonun daha az sorun olduğunun düşünüldüğü noktada istihdamın mevcut kıvamında kalması öncelik halini alıyor. İstihdamın daha fazla zayıflaması istenmiyor. Bu, FED kararları üzerinde yine etki yaratabilecek bir istek. İlk örneğini geçen hafta gördük.

Bugün açıklanacak ABD 2Ç büyüme verisi ve yarın açıklanacak kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE, FED'in baz aldığı enflasyon) piyasalarca önemsenen iki veri. Büyüme verisinin 3. okuması o yüzden sapma olasılığı daha az olabilir. PCE'de ise manşetin FED'in yıl sonu öngörüsü ile aynı seviyeye inmesi bekleniyor (2,3%). Gıda ve enerji fiyatları hariç hesaplanan çekirdek ise katı görünüm sergiliyor (2,7%). Sonuçlar beklenti civarı veya altında gelirse FED'in faiz indirimine alan açılabilir. Ayrıca FED faiz indirim temposunun artmasını da sağlayabilir. Hali hazırda CME anketi 7 Kasım akşamı FED'in 50 baz puan indirim yapmasına yüzde 60 ihtimal veriyor. 7 Kasım'a kadar açıklanacak verilerin faiz indirim miktarını belirleyeceği kanaatindeyiz.

Hafta Çin merkez bankası PBoC'nin gevşeme adımları ile başladı. Salı günü de ek karar alındı. Asya piyasaları bu sabah da alıcılı. Dünyanın diğer tarafı ise daha az etkilendi. Çin ekonomisinin canlanması global canlanma, talep artışı, emtia fiyatlarında artışı, parasal gevşemelerin sorgulanma riski gibi çok eksenli etki yaratma potansiyeli taşıyor. Diğer bir konu parasal gevşemenin Yuan üzerinde yapacağı etki. Her politik adımın etkileri olduğu gibi bu son adımların da (farklı ve değişen) çıktıları olacak.

Jeopolitik, dikkat ve endişe ile takip ediliyor. Şu ana kadar güvenli liman talebi daha çok önde (altın rekor tazeledi). Diğer finansal araçlar ise daha az duyarlı (fiyatlamaya pek etki etmiyor). İsrail'in Lübnan'a kara harekatı yapacağı haberleri sürecin başka bir noktaya taşınması demek. Bunu engellemek için çaba sarf edilse de şu ana kadar yaşananlara baktığımızda İsrail'in uluslararası baskıları pek de dikkate almadığı ortada. O yüzden Lübnan'a kara harekatının gerçekleşmesi ve fiyatlamaya dahil olması pek sürpriz olmayabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,9 aralığında artı. Asya piyasaları da alıcılı. Hong Kong %2,3 civarında, Japonya %2,5 civarında, Çin %0,6 civarında pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,784, Dolar Endeksi 100,9, ons altın 2.660 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın 'bu yıl için yeni bir vergi paketinin söz konusu olmayacağını, borsa ve kripto vergilerinin de gündemlerinden düştüğü' yönündeki açıklaması TL varlıklara olumlu yansıdı. Ajandada ise 3 Ekim Eylül ayı enflasyonu, 1 Kasım S&P kredi notu gözden geçirmesi öne çıkıyor. 'Düşük enflasyon verisi ve ardından kredi notu artırımı' TL varlıklar için en ideal senaryoyu yaratır kanaatindeyiz.

Hazine, 3 Ocak 2035 vadeli eurobond ihracında 3,5 milyar Usd fonlama sağlandı. Kıymetin faizi 6,75% seviyesinde oluştu.





Usd/TL:
FED'in yılın devamında faiz indirim temposunun nasıl olacağına dair beklentiler piyasaları domine ediyor. Arka planda ise yine makro veriler yer alıyor. Tüketici güveninde son 3 yılın en belirgin düşüşün olması FED yine 50 baz puan indirim yapabileceği şeklinde yorumlanıyor.
Makro verilere bağlı ilerleyen fiyatlama davranışı için bugün ve yarın kritik. Bugün ABD 2Ç büyüme, yarın kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Özellikle yarın açıklanacak enflasyon verisi eğer düşük gelirse piyasa biraz daha rahatlayabilir.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin altında. 101 seviyesi altında Dolar talebinin azalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son adımı ile parasal sıkılaşmanın kıvam kaybetmesinin önüne geçti. Ajandada gelecek hafta açıklanacak enflasyon verisi, Kasım ayı başında açıklanacak S&P kredi notu kararı öne çıkıyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Haftaya Perşembe günü Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Aylık verinin düşük gelmesi piyasayı rahatlatabilir. Kaldı ki Merkez Bankası'nın da eli rahatlayabilir. Diğer majör konu S&P gözden geçirmesi. Kredi notu artışı yapılması bekleniyor. Ekim ayının düşük enflasyon ile başlaması moral verici olur ve kredi notuna dair inanç artabilir. Böylece ılımlı bir Ekim ayı görmemize imkan oluşur.
Enflasyonun düşüşü ve TCMB faiz indirimine dair kanaatlerin artması ile tahvil faizlerinde aşağı yönde hareketlerini tetikleyebilir.
Globalde, FED kararı sonrası ana yön değişmemekle birlikte tahvil faizleri aksi yönde hafif tepki verdi. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü ana eğilimine devam edeceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan düşüş ile %39,82 ve 10 baz puan artış ile %28,33 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Psikolojik 10,000 eşiği üzerindeki hareket kalıcı olmadı... Çarşamba günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,38'lik gerilemeyle 9,891 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, bir önceki gün kritik bir psikolojik eşik konumundaki 10,000 bölgesi üzerine çıkan hareketin bu önemli seviye üzerinde kalıcı olamadığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda 2024 boyunca önemli bir trend ortalaması görevi de üstlenen 50 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 10,000 bölgesi üzerinde fiyatların oturabilmesi, önümüzdeki süreçteki yükseliş çabalarının devamı için belirleyici olmaya aday görünüyor.
Sektör endekslerinin performanslarına baktığımızda da, XBANK Endeksindeki görece güçlü seyrin devam etmeye çalıştığını söyleyebiliriz. (+%0,33%) Ancak bu çabalara XUHIZ (-%1,93) ve XUSIN (-%1,37) Endekslerinin yeterli katkıyı sağlayamadığını görüyoruz.
Önümüzdeki süreçte ise, aşağıda 10,850/25 aralığındaki fiyat boşluğu ilk önemli destek eşiği olarak dikkatimizi çekiyor. Bu destek aralığının korunamaması halinde ise, dün başlayan satıcılı seyrin devam etmesini muhtemel görüyoruz. Yukarı yöndeki toparlanma çabalarının güçlenebilmesi için de, 10,000 bölgesi üzerinde kalıcı hareketler yaşanabilmesi gerektiğine bir kere daha dikkat çekmek istiyoruz.






Eur/Usd:
Makro verilerin zayıf-güçlü gelmesi merkez bankaları için yol gösterici olmaya devam ediyor. Önceki gün açıklanan zayıf tüketici güveni verisi sonrası FED'in 50 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentiler güçlendi. Piyasa 7 Kasım'da ilan edilecek kararın 50 baz puan indirim olmasına şu an yüzde 60 ihtimal veriyor (CME). Karara kadar açıklanacak veriler var. O yüzden ihtimal değişime açık. İlk durak bugün açıklanacak 2Ç büyüme verisi ve yarın açıklanacak kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE).
FED yetkilileri geçen hafta alınan 50 baz puanlık faiz indirimini destekler açıklamalar yapıyor. Kaldı ki 12 üyeli komitede 11 üye 50 bps indirim lehine oy kullanmıştı. Güncel durumda enflasyondan çok istihdam tarafına dikkat ettikleri izlemini veriyorlar. 7 Kasım'a kadar açıklanacak istihdam verileri ve diğer veriler FED'in temposunu tayin edebilir.
Paritenin diğer yakasında ise ekonomideki yavaşlama biraz daha somutlaşıyor. Son veriler Avrupa merkez bankası ECB'yi daha da güvercin olmak zorunda bırakabilir.
Paritenin iki yakasının ekonomideki kondisyonu paritenin denge seviyesini belirleyici olacağı kanaatindeyiz. Ancak FED'in faiz indirim döngüsüne girmesinin normalleşme algısı yaratmasını ve diğer para birimlerine olumlu katkı yapmasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,114 seviyesindeki paritede 1,111 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,117 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
BOE yetkilileri daha temkinli olmaları gerektiği yönünde açıklamalar yapıyor. FED'in temkinlilik dozu görece daha az algılanıyor. Gbp buradan destek buluyor. Gelecek ise yine yeni makro verilere bağlı. Bugün ve yarın açıklanacak ABD verileri haftanın kapanışını tayin edebilir.
Dolar Endeksi'nde 101 seviyesinin altında güçsüz seyrin devamını teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96-97 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,334 seviyesinde bulunan paritede 1,33 ve 1,327 seviyeleri gün içi destek; 1,338 ve 1,342 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.





Altın:
2.670 Usd seviyesi ons altın için tarihi zirve. İsrail'in Lübnan'a kara harekatı yapacağı yönündeki haber akışı güvenli liman talebini artırdı, altın rekor tazeledi.
Jeopolitik son günlerde gündemde yer buluyor. Altın dışındaki diğer varlıklar üzerindeki etkisi daha sınırlı kalıyor. Kara harekatın olmaması (şimdilik sadece ertelenmiş gibi gözüküyor) altın fiyatlarının düzeltme yaşamasını sağlayabilir. Son günlerdeki hızlı çıkışın dengelenmesi sağlıklı olabilir.
Ekonomik tarafta ise FED'in temposu tartışılıyor. Tüketici güveni verisi yeni bir 50 baz puan indirim ihtimalini artırdı. Tabi bu piyasanın algısı. Temponun hızlanması altına olan iştahın sürmesini mümkün kılabilir. Bugün açıklanacak ABD 2Ç büyüme verisi ile yarın açıklanacak PCE verisi haftanın kapanışını belirleyebilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.660 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.700 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Tahvil faizlerinde ana yönün aşağı olduğu kanaatimizi koruyoruz. Bunun sebebi merkez bankalarının gevşeme politikası izlemesi. ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece düşüş hattı devam edebilir.
İç tarafta, Eylül ayı enflasyonu ve S&P gözden geçirmesi kritik 2 başlık. Ayrıca global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal tarafa olumlu yansıyabilir.
Hazine, 6 kısa vadeli kıymeti geri alım veya Ocak 2035 vadeli kıymet ile değiştirme kararını açıkladı. Geri alım fiyatları açıklanan kıymetlere sahip yatırımcılar isteğe bağlı olarak Hazine'nin çağrısına katılabilecekler.
Türkiye 5 yıllık CDS 273 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay ve karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -5 ile +3 cent; orta vadelilerde +4 ile +9 cent; uzunlarda -3 ve -5 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,39%, 6,44% ve 7,47% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.