Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD büyümesi beklenti üstü,
ECB faizleri sabit tuttu,
TCMB politika faizinde zirve seviyeyi işaretledi.

Dün açıklanan ABD büyüme verisi beklenti üstü geldi. ABD 4Ç23 GSYİH beklenti %1.9 iken 3,2% açıklandı. ABD dün açıklanan toptan stoklar, kişisel harcamalar, yeni konut satışları da beklentilerden iyi sonuçlandı. Diğer yandan dayanıklı tüketim siparişleri, haftalık işsizlik maaş başvuruları ise beklentilerde zayıf kaldı. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise önceki veri gibi 2% seviyesinde kaldı.
Önceki gün açıklanan ABD hem hizmet hem imalat PMI rakamları beklenti üstü gelmişti. Dün açıklanan ABD büyüme verisi de beklenti üstünde geldi. FED politikaları sonucunda uygulanan sıkılaşma büyüme üzerinde etkili olmaya devam ediyor. GSYİH verisi 4,9%’dan 3,2%’ye geriledi. Aslında bir yavaşlama söz konusu ama dramatik bir yavaşlama söz konusu değil. Büyümenin beklenti üstünde kalması resesyon endişelerini azaltırken yumuşak iniş senaryosunu destekliyor. Diğer taraftan baktığımızda ekonomideki sıcaklık FED’in faiz indirimlerinde piyasa beklentisi kadar aceleci duruş sergilemesini gerektirmiyor.
ABD büyüme verisi sonrası Dolar talebi güçlü kalırken Dolar Endeksi 103,6 seviyelerine kadar yükseldi, ABD S&P ve Nasdaq günü hafif yükseliş ile kapadı. Bugün FED’in favori enflasyon göstergesi ABD PCE verisi açıklanacak.
Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentilere paralel olarak faizi 4,50% seviyesinde tuttu. Politika faizini beklentilere paralel sabit tutan ECB, fiyat istikrarının tam anlamıyla sağlanması için faiz indirimlerine daha zaman olduğunu belirtti. Lagarde faiz sonrası basın toplantısında faiz indirimleri için aceleci davranmak istemediklerini belirtti. İndirim için yaz aylarını işaret etti.
ABD ve Avrupa ekonomilerine baktığımız zaman ABD ekonomisinin durumu ECB’ye göre nispeten daha iyi. Ekonomik nedenler ile ECB’nin faiz indirme riskinin hala masada olduğunu düşünüyoruz. Enflasyon ile mücadelede Avrupa ekonomisi son makro verilere göre hala kırılgan bir yapıya sahip.
Asya tarafında, Çin deflasyon ile mücadeleye devam ediyor. Önceki bültenlerimizde de bahsettiğimiz gibi otoriteler tarafından müdahaleler gelmeye devam ediyor. Çin, bankalar için zorunlu karşılık oranını iki hafta içinde düşürüleceğini söyledi ve daha fazla destek önleminin alınacağının sinyalini verdi. Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre piyasaya 139 milyar Dolar uzun vadeli likidite sağlamak için zorunlu karşılık oranı 5 Şubat’ta yüzde 0,5 puan düşürülecek. Müdahalelerin gelmesini Çin piyasaları için destekleyici bir unsur olarak düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı baskılı. ABD vadelileri 0,2-0,6% arasında negatif işlem görüyor. Asya piyasaları da negatif. Hong Kong 1% civarı , Çin 0,4% civarı, Japonya 1,3% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,10, Dolar Endeksi 103,4, ons altın 2.022 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkardı. Karar metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği belirtildi. Enflasyon görünümünde kalıcı riskler oluşması halinde ek sıkılaşmanın düşünüleceğini açıkladı. Politika faizinde yapılan parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin görülmek isteneceği ‘bekle-gör’ dönemine girildiğini düşünüyoruz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervi 19 Ocak haftasında 5,8 milyar Dolar geriledi. Net rezerv 23,7 milyar Dolar oldu.




Usd/TL:
Makro veriler eşliğinde piyasa fiyatlaması yapılıyor. Dün ABD 4Ç büyüme verisi yüzde 1,9 beklenirken yüzde 3,3 açıklanarak beklenti üstü geldi. Aynı zamanda Kişisel Tüketim Harcamaları yüzde 2,5 artması beklenirken yüzde 2,8 arttı . ABD ekonomisi beklenenden canlı olmaya devam ediyor. Önceki gün gelen PMI verileri de beklenti üstünde gelerek ekonomik aktivitede çarkların döndüğünü teyit ediyor. Canlı ekonomi FED ’in faiz indirimlerinde aceleci olmasını gerektirmiyor, dolar talebi artıyor.
Lokal tarafta, PPK kararı açıklandı. Beklentilere paralel TCMB politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkardı. Kademeli faiz artışlarının sonuna gelindiği sinyali verildi. Mevcut sıkılaşma seviyesinde bir süre gecikmeli para politikalarının etkilerinin takip edileceği ‘bekle-gör’ dönemine girildi. TCMB şahinlik dozunu artırmazken enflasyon verilerinde kalıcı bir bozulma görülmesi halinde ek sıkılaştırmanın düşünüleceğini ifade ederek ,gerekirse ek sıkılaştırma kapısını açık bıraktı.

Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,30 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
PPK toplantısında piyasa beklentilerine paralel 250 baz puan faiz artışı gerçekleşti. Haftalık repo faizi yüzde 45 seviyesine çıkarıldı. Mevcut seviye enflasyon ile mücadelede kalıcı bir bozulma olmadığı sürece zirve seviye olarak tayin edildi. Sıkılaştırma da ilk hedef faiz seviyesine gelindi.
TL sabit getirili araçlar açısından politika faizinin zirveye erişmesi faz bir. Faz iki ise enflasyonun zirve yapması. Bu halde TL tahvillere olan iştah belirgin şekilde artış kaydedebilir.
Globalde, gelen son veriler ABD ekonomisinde canlılığın devam ettiğini gösteriyor. ABD 4ç büyüme verisi beklentilerin üstünde açıklandı. Gelinen noktada enflasyonu yüzde 3 seviyelerinden yüzde 2 hedef seviyeye çekmek için FED ’in ekstra efor harcamasına neden olabilir. Faiz indirim sürecinde FED ’in piyasanın aksine temkinli ilerleyişi tercih edeceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 55 baz puan artarak %43,42 ve 26 baz puan artarak 27,43% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,150 direnci üzerinde kapanış yapmayı başaran piyasada, yükselişin devamı için bu hareketin hacim desteğiyle kalıcı olabilmesi gerekiyor..
Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %0,98'lik artışla 8,169 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde ana direnç özelliği kazanan 8,100/150 bölgesi üzerine dün itibarıyla çıkmayı başaran piyasada, bu kapanışı olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ancak yaşanan kırılmanın kalıcı olabilmesi ve yükselişin devamı için bu kritik eşik üzerindeki hareketin hacim desteğiyle kalıcı olabilmesi gerekiyor. Bu noktada da henüz belirgin bir artışın sağlanamadığı işlem hacmindeki seyrin önemli bir sinyal olarak yakından izlenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki süreçte ise, 8,100 üzerinde hacim desteğini sağlayabilen hareketlerde piyasanın öncelikle 8,250 ve 8,400 ardan da 8,560 bölgesindeki TL zirveyi ajandasına alması beklenebilir.
Diğer taraftan, 8,100’ler üzerindeki hareketin devamında yaşanabilecek başarısızlıklarda, aşağı yönde öncelikle 8,000'ler olmak üzere 7,900 bölgesinin ana destek olarak öne çıkabileceğine inanıyoruz.




Eur/Usd:
Dün açıklanan ABD büyüme verisi beklenti üstü geldi. ABD 4Ç GSYİH, beklenti %1.9 iken 3,2% açıklandı. Bu ay açıklanan enflasyon beklentilerin üstünde geldi, istihdamda katılık devam ediyor, hizmet ve imalat PMI’lar beklenti üstü geldi. Veriler ABD ekonomik çarkların beklenenden daha iyi döndüğünü gösteriyor. Resesyon korkuları azalırken yumuşak iniş senaryosu güçleniyor. Diğer taraftan FED’in faizleri indirmek için piyasa kadar aceleci olmamasını da açıklıyor. Haliyle piyasa faiz indirimi beklentilerinde FED’e yaklaşmak durumunda kalıyor ve Dolar gücünü koruyor, talebi artıyor.
Avrupa Merkez Bankası (AMB), beklentilere paralel olarak politika faizinde değişikliğe gitmedi. Lagarde açıklamalarında faiz indirimi için aceleci olmayacaklarını belirtti. İndirim için yaz aylarını işaret etmeyi sürdürdü.
Dün Dolar Endeksi 103,7 seviyelerine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Parite 1,082 seviyelerine kadar çekildi.
Bugün açıklanacak ABD çekirdek PCE (beklenti: %3.0 önceki: %3.2) gelen veriler sonrası daha bir önemli hale geldi. Beklenti üstü gelecek veri dolar talebinin yükselişini destekleyebilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay bekliyoruz. ABD PCE verisi sapma gösterdiği ölçüde hareket yaratabilir (saat 16:30).



Gbp/Usd:
İngiltere PMI verileri beklentilerden iyi geldi. İmalatta ABD, hizmette İngiltere daha önde oldu. Bugün açıklanan ABD verileri de beklentilerden iyi gelince Dolar majör para birimleri karşısında kuvvetli kaldı. FED’in faiz indirim sürecinde temkinli ilerleyeceği beklentisi aşağı yönde fiyatlamalarda dengelenmeye yol açıyor.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,277 ve 1,283 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay bekliyoruz. ABD PCE verisi sapma gösterdiği ölçüde yön-hareket yaratabilir (saat 16:30).




Altın:
Dün ABD 4Ç2023 büyüme verisi, beklenti üstü geldi. Veri ekonomide kondisyonun beklenenden iyi olduğunu gösterdi. ABD ekonomisi yavaşlıyor, diğer taraftan bakarsak ılımlı büyüyor. Yumuşak iniş senaryosunun gerçekleşmesi olumlu. FED faiz indiriminde aceleci davranmayabilir. Piyasaların Mart ayında beklediği faiz indirim beklentileri azalırken dengelenme süreci devam edebilir.
Altında teknik olarak 2.000-2.070 Usd arasında sıkışık seyir devam ediyor. Dengelenme-sindirme hareketi sonrasında ABD 10 yıllık tahvilinde yaşanacak geri çekilme altın fiyatlarına olumlu yansıyabilir. Bugün açıklanacak ABD PCE verisi önemli. FED için önemli olan veri beklenti altında gelirse risk iştahı artabilir, beklenti üstü gelirse dengelenme süreci devam edebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar endeksinde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için olumlu senaryo oluşturabilir.
Bu sabah 2.022 Usd seviyesindeki ons altında 2.000 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay bekliyoruz. ABD verisi sapma gösterdiği ölçüde hareket yaratabilir (saat 16:30).
     

  
Eurobond:
ABD 4Ç23 büyüme verisi ekonominin beklenenden canlı olduğunu gösterdi Bugün açıklanacak ABD çekirdek PCE (beklenti: %3.0 önceki: %3.2) daha önemli hale geldi. Yakın vadeli fiyatlama davranışı sonuçlara göre şekillenebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,10% civarında seyrediyor. Güçlü sonuçlar yükselişin devamına yol açabilir. Teknik olarak 4,40% seviyesini kuvvetli direnç noktası olarak önemsiyoruz.
Lokal tarafta, politika faizi 250 baz puan artarak yüzde 45 seviyesine yükseltildi. 45% zirve faiz seviyesi işaretlendi. ABD tahvil faizlerine paralel harekette sürüyor. Eurobond ihraçların artması piyasa üzerinde sınırlı baskı unsuru olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 316 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-8 cent arttı; orta vadelilerde 2-3 cent düştü; uzunlarda -1 ile 2 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,13%, 7,73% ve 8,30% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.