ECB üyeleri 50 baz puan faiz artışı sinyalini güçlü bir şekilde veriyorlar. Artık geriye sadece kararın resmi olarak açıklanması kaldı desek yeridir. Dün Makhlouf ve Vasle 50 bp faiz artışına işaret ettiler.
FED tarafında ise sessizlik dönemindeyiz. O yüzden açıklama gelmiyor. Ancak geçen hafta 25 bp faiz artışı sinyali verildi. ECB’deki durum burada da geçerli diyebiliriz. Yani geriye kararın ilanı kaldı.
Her iki bankanın Şubat’ta ne yapacağı çok açığa çıkmış ve fiyatlanmış durumda. Esas konu Şubat sonrası ne olacağı. Örneğin FED Mart ayında 25 bp mi yapacak veya ECB 50 bp mi yapacak ya da sonrası için nasıl bir patika tayin olacak. Bu ve benzer soruların bugünlerde fiyatların şekillenmesine tesir ettiği aşikar. Çarşamba akşamı FED’in, Perşembe öğleden sonra ECB’nin kararları netleştiğinde kısa vadeli yön de büyük oranda netleşmiş olacak.
Fiyatlamanın diğer parametrelerinde biri makro verileri. Diyoruz ki FED kararına kadar makro verileri fiyatlarız, FED’den sonra ufuk biraz netleşebilir. Ama tabii ki FED kararından sonra makro veriler yine önem arz edecekler. Bu hal şimdilik baki.
Diğer bir parametre jeopolitik. Avrupa’nın kenarında savaş devam ediyor. Batının Ukrayna’ya verdikleri destekte yeni bir evreye giriliyor. Silah desteğine tanklar da dahil oluyor. Almanya kapıyı açtı. Ardından ABD ve İngiltere’nin geleceği ifade ediliyor. Savaşın süresi konusunda ümitvar olmayı baskılayan bir gelişme. Piyasa riski açısından olumsuz tesir yapabilir.
Makro verilere, merkez bankalarına, savaşa bakıyoruz güncelde. Gelelim bugüne veri akışı yoğun ve kritik veriler var. ABD öncelikli; 4. çeyrek büyüme, kişisel harcamalar, dayanıklı tüketim harcamaları… açıklanacak. Veriler hareket yaratma potansiyeli taşıyorlar. Sapmanın çapı potansiyelin açığa çıkmasını belirleyebilir.
Dün ABD borsaları yatay ve karışık kapandı. Avrupa’da da benzer hava etkili oldu ama hafif kırmızı kapanışlar görüldü. Tahvil faizleri biraz gevşedi. Kıymetli madenler biraz talep gördü.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif - karışık. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da fiyatlama yönü karışık. Japonya yüzde çeyrek civarında eksi; Hong Kong yüzde 2’ye yakın artı. Çin ise kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,44%, Dolar Endeksi 101,6, ons altın 1.946 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta günü Borsa yüzde 1,3 civarında düşüşle tamamladı. TL Tahviller kısa ve uzun taraf hafif yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
Kapasite kullanımı geçen ayın biraz altına indi; reel sektör güveni ise önceki veriden iyi geldi.
Yeni konut kampanyası Meclis’ten geçti.
Merkez Bankası yılın ilk Enflasyon Raporu’nu açıklayacak.
Şirketlerin ihracat karşılığı kazandığı dövizlerin TCMB’ye sattıkları 40%’ın dışında kalan 60%’lık payı DDM yapmaları halinde 2% ek faiz verilecek.
Usd/TL: Şirket haberleri, merkez bankalarından gelen açıklamalar, makro veriler… dün gün bu unsurlarla geçti. Genel olarak piyasaların toplamda karışık sinyaller aldığını söyleyebiliriz. Örneğin ABD şirketlerinin bilançoları ve gelecek dönem beklentileri hem iyi hem tatsız sonuçlar, sinyaller verdi. Makro veri tarafında çok kıymetli veri yok idi; Alman IFO verileri beklentileri küçük farklarla karşılamadı. ABD konut kredileri ise önceki veriye göre keskin düşüş kaydetti. Merkez bankalarından ise ECB üyelerinin son günlerde şahin sesleri arttı. Dün de 50 bp faiz artışı lehine konuşmalar oldu.
Çok majör hareketler olmadı para piyasalarında. Dolar Endeksi sınırlı düşüş kaydetti. Bundan sonraki ana konu FED karar seti. Ne diyecek, ne sinyal verecek? Önemli. Piyasaların kısa vadeli seyri biraz daha netleşebilir. Karardan önceki günlerde makro veriler hareket yaratabilir. Bugün de onlardan biri. Fazla veri var. Sapma olması hareket oluşmasına yol açabilir.
Lokalde mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Yeni konut alımına dair düzenleme yasalaştı.
Seçim tarihi olarak 14 Mayıs tarihi açıklandı.
Kur bu sabah 18,81 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Global tarafta resesyon endişeleri son günlerde biraz öne çıkıyor. Durum böyle olunca tahvil faizleri daha ılımlı seviyelere doğru iniyor. Bahsettiğimiz sınırlı bir gevşeme. Burada iki konu öne çıkıyor. İlki yavaşlamanın derinliği. İkincisi enflasyonun seyri, dolayısı ile merkez bankalarının tavrı (şahinliği). Tahvil faizlerinin seyri de buna göre şekillenebilir.
Gösterge tahviller çift hanenin en alt seviyesinde işlem görmeye devam ediyorlar. Tahvil tabanının genişlemesi (kamunun finansman ihtiyacı artıyor) faizlerin daha da aşağı inmesini engelleyebilir. Zira tabanın genişlemesi alıcı kitlenin talebinden daha çok artış kaydedecek gibi gözüküyor. Bu durum faizlerin bu civarda seyrini beraberinde getirebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan artışla %10,30 ve 8 baz puan artışla %10,16 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,450 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz... 12 Ocak tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini 5,568 seviyesine kadar sürdüren piyasada, Pazartesi günü bu noktadan başlayan satış baskısı dün de devam etti.
Günü -%1.28 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 5,250 seviyesi altına gerileme oluştuğunu gözlemliyoruz. Kapanışa doğru gelen alımlarla günü bu seviye üzerinde kapatmayı başaran piyasada, 5,450 seviyesini yukarıda ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 5,450 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,568 olmak üzere 5,704 zirve seviyesine yönelik yükseliş potansiyeli korunacaktır.
Dolayısıyla 5,250 desteğini yakından izlemeyi sürdüreceğiniz piyasada, yukarı yönlü bir eğilim ise 5,450 üzerinde gündeme gelecektir.
Eur/Usd: Haftaya Çarşamba FED, Perşembe ECB faiz kararı açıklanacak. Az bir süre kaldı. ECB üyeleri 50 bp faiz artışına, FED üyeleri 25 bp faiz artışına yönlendirme çabası içinde. Piyasalar da bu yönlendirmeleri satın almış durumda.
Dün ECB’den Makhlouf, Vasle gelecek iki toplantı için 50’şer baz puan (bp) faiz artışı yapılabileceği mesajını verdiler. FED sessizlik döneminde olduğu için konuşamıyorlar ama onlardan da 25 bp için sinyal gelmişti.
Konu gelecek hafta yapılacak artışlarda değil. Patikada. Sonraki süreç nasıl olacak. Nasıl bir yol izlenecek. Patikanın netleşmesi piyasa seyrinin netleşmesi anlamına geliyor. Gelecek hafta bu anlamda kıymetli bir ajandaya sahip.
Öncesinde, oraya yaklaşırken günlük haber akışı hareket yaratabilir. Gündemi ise makro veriler, ABD şirket haberleri, merkez bankası mesajları oluşturuyor. Gerçi merkez bankasından gelecek açıklamalar sürpriz içermiyorlar. O yüzden ilk iki madde daha kritik.
Bugün veri trafiği yoğun bir gün. O yüzden hareket potansiyeli var. Potansiyeli ne ortaya çıkarabilir? Bizce verinin beklentilerden sapması. Bugün ABD verileri önemli. 4. çeyrek büyüme, dayanıklı tüketim siparişleri, çekirdek PCE, kişisel harcamalar…
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD verileri kapanışı tayin edebilir.
Gbp/Usd: Gün içindeki haber akışı o günün seyrini tayin ediyor. Ana resimde iyimserden yana fiyatlama söz konusu. Dün piyasalar makro verilerle, ABD şirket haberleri ile hareket etti. Makro veri azdı. O yüzden şirket karları ve beklentileri daha fazla konuşuldu.
Bir yanda merkezlerin (öncü FED) tempo düşürmesi diğer yanda resesyon endişeleri. Para piyasalarında Usd talebi ılımlı gevşemesini sürdürüyor. Dolar Endeksi 101,6 civarında işlem görüyor.
Çarşamba günü FED, Perşembe günü ECB karar setini açıklayacak. Sırasıyla 25 bp ve 50 bp faiz artışı yapmaları bekleniyor. Tabi bunun yanında karar setinin diğer parçaları da önem arz ediyor; toplantı metinleri, başkanların sözleri.
Bu sabah 1,24 seviyesinde bulunan paritede 1,238 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,243 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD verileri yönü tayin edebilir.
Altın: Dalgalı seyir bugünlerin normali. Günün sonunda kazanan ise altın ve gümüş oluyor. Bu cümlemiz tüm zamanlar için değil elbette. Ama kasım ayı başından beri bu cümle geçerli diyebiliriz. Havadaki değişimi güvenli liman talebini destekliyor. Bir yanda FED yavaşlıyor diyenler, bir yanda resesyoncular. Tabi enflasyon riskini yüksek görenler ve jeopolitik riske dikkat çekenleri de eklemek lazım. Esasında gündem kıymetli madenler lehine fiyatlama sağlıyor. Bundan sonra da FED’in yavaşlamasının sürmesi, resesyonun konuşulması benzer fiyatlama davranışının sürmesini sağlayabilir. O yüzden global çapta kıymetli madenler lehine hava esiyor.
Kısa vadede FED kararı-yönlendirmesi kritik eşik. Öncesinde günlük haber akışı (makro veriler, ABD şirket haberleri…) fiyatları etkileyebilir.
Bugün ajanda kalabalık. ABD veri akışı yoğun. Hem şirket haberleri hem de makro veri tarafı. Tabi özellikle veri tarafı yoğun ve dikkate değer. 4. çeyrek büyüme, kişisel harcamalar, dayanıklı tüketim siparişleri… hareket yaratma potansiyelleri var.
Bu sabah 1.948 Usd seviyesindeki ons altında 1.942 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi destek 1.955 ve 1.966 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD verileri hareket yaratabilir.
Eurobond: Tahvil faizleri aşağı meyilli hareket ediyorlar. Resesyon ve merkez bankalarının hız kesmeleri üzerine kurulu bir fiyatlama söz konusu. Ana resim bu şekilde iken günlük haber akışı dalgalı seyir yaratabiliyor. Örneğin ayın başından beri düşen ABD 10 yıllık tahvil faizi son 5-6 gündür tepki veriyor. Benzer seyir Alman, İngiliz, Fransız 10 yıllıkları için de geçerli. Günlük haber akışı modu bozabiliyor. O yüzden FED faiz kararına kadar olan sürede makro veriler hareket yaratabilir. Faiz toplantıları sonrası en azından kısa vade için yön biraz daha netleşebilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışma gösteriyor. 5 yıllık CDS günü 556 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -10 ile +5 cent; orta vadelilerde 2-14 cent; uzunlarda 6-7 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 7,75%, 8,16% ve 9,10% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.