Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bugün Noel tatili sebebi ile ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Hong Kong’da finansal piyasalar işleme kapalı olacak. Piyasalarda işlem hacimleri düşük olabilir. Geçen hafta gerçekleşen FED toplantısı sonrasında 2025 senesinde finansal koşulların beklenenden daha sıkı kalabileceğine yönelik tahminler risk algısının baskılanmasına neden oldu.

Trump’ın, kamu maliyesinde vergi indirimlerine dayanan genişleyici bir politika izleyeceğini vaat etmesi, vergi yükünün düşürülmesini ekonomik aktivite ve büyüme destekleyecek beklentisi FED’in duruş değişikliğine gitmesine neden olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan Trump’ın gerek bu indirimleri finanse etmek gerekse politik duruşundan dolayı ABD bütçesi üzerinde ek bir yük getirmesi de olası. Son dönemde ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş bu noktada piyasa katılımcılarının endişelerini resmediyor. Artan bütçe açığı ve kamu borç yükünün ABD’de borçlanma maliyetlerini artırması ve dolayısıyla uzun vadeli faiz oranlarının artmasına neden oluyor.


Trump politikalarının büyümeyi destekleyici olması, enflasyon ve faiz açısından maliyetli olma riski haliyle FED’in geleceğe yönelik tahminlerinde vites düşürmesine neden olmuş gözüküyor.

 

Dün Japonya Merkez Bankası son toplantı tutanakları açıklandı. Japonya Merkez Bankası toplantı tutanaklarında politika yapıcıları, ABD ekonomi politikasına ilişkin belirsizlik nedeniyle ihtiyatlı olunması gerektiğinin altını çizdi. Dokuz üyeli yönetim kurulundaki birçok kişi, daha yüksek ücret beklentilerinin tüketimi destekleyeceğini ve Japonya'nın BOJ'un yüzde 2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşma yolunda kalmasını sağlayacağını belirtti.

 

Çin, gelecek yıl 3 trilyon yuan (411 milyar dolar) değerinde özel hazine tahvili ihracı planlıyor. 2025 için öngörülen hazine tahvil ihracı, 2024'teki 1 trilyon yuanlık tahvil ihracına kıyasla ciddi bir artışa işaret ediyor. Tahvil ihraçlarından elde edilecek gelir, sübvansiyon programları, işletmelerin ekipman yenilemeleri ve inovasyon odaklı gelişmiş sektörlere yapılacak yatırımlar yoluyla tüketimi artırmayı hedefleniyor..

Bugün ABD-Avrupa piyasaları, yarın Avrupa piyasaları kapalı olacak. Global piyasalarda tatil havası ve yıl sonu sakinliği daha fazla hissedilebilir. İşlem hacminde düşüş, katılımcı sayısında azalma olağan olarak görülebilir.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,58, Dolar Endeksi 108,2, ons altın 2.617 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, piyasada gözler son 8 aydır politika faizini yüzde 50’de sabit tutan Merkez Bankası’na (TCMB) çevrildi. TCMB’nin geçen hafta açıkladığı yılın son piyasa katılımcıları anketi, TCMB’den bu ay faiz indirimi beklendiğini ortaya koymuştu. Anketin sonuçlarına bakıldığında piyasadaki genel beklenti, son 8 aydır politika faizini yüzde 50’de sabit tutan Merkez’in bu hafta 150 baz puan indirime giderek politika faizini yüzde 48.50’ye çekmesi yönünde şekilleniyor.

 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü toplantısını yaptı. Toplantıda yeni asgari ücret 22 bin 104 TL olarak belirlendi.

 

 

 

 

Usd/TL:

Trump politikalarının büyümeyi destekleyici olması, enflasyon ve faiz açısından maliyetli olma riski, haliyle FED’in geleceğe yönelik tahminlerinde vites düşürmesine neden oldu. Beklentilerin yeniden şekillenmesi dolar talebinin artmasına neden olurken Dolar Endeksi yukarı yönlü seyrine devam ediyor. Trump politikalarının uygulanabilirliği 2025 yılı için önemli olmaya devam edebilir.

Yeni hafta görece yoğun olmayan bir ajandaya sahip. ABD tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri öne çıkan veriler.

Dolar Endeksi 107-107,5 bölgesinin üzerinde fiyatlama devam ediyor. Usd gücünü koruyabilir. Biraz daha artırabilir. 107-107,5 bölgesinin üstünde 110 seviyesine erişmek isteyebilir.

İç tarafta, yarın PPK faiz kararını açıklayacak. 100-250 baz puan aralığında indirim beklentileri speküle ediliyor. Olası indirim sembolik olsa da piyasanın satın almış olması önemli. Faiz indirim kararı ile birlikte karar metninde ki yönlendirme de önemli. Eğer indirim adımı gelmezse risk iştahı baskılanabilir, TL biraz güçlenebilir.

Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 35,17 civarında işlem görüyor. Aşağıda 35,00 ve 34,50; yukarıda 35,50 ve 36,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Perşembe günü TCMB’nin faiz indirimi kararı alacağı öngörülüyor. 100-250 baz puan aralığına yayılan bir beklenti aralığı söz konusu.

Mevcut koşullarda enflasyonla mücadelede sıkı duruşun korunması bekleniyor. Gelen son enflasyon verilerinde dezenflasyon sürecinin devam ettiği görülüyor. Fiyat artış hızında gerileme yaşansa da hızı beklenilen düzeyde değil. Bu nedenle Perşembe günü alınacak TCMB faiz kararında net bir görüş oluşmuş değil. TCMB bu toplantı için faiz indirim alanı bulunduğunu düşünüyoruz. Buna paralel olarak olası TCMB faiz indiriminde zaman-miktar konusunda da farklı yaklaşımlar söz konusu. Enflasyona dair kanaatleri aşağı yön üzerinde yoğunlaştığında tahvil faizleri buna eşlik edebilir.

Globalde, piyasalar Trump’ı beklemeyi sürdürüyor. ABD’de ise ekonomi ve enflasyon FED’in hızını azaltmasını gerekli kıldı. ABD tahvil faizleri yükselişlerini sürdürüyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan artış ile %43,44 ve 22 baz puan artış ile %30,50 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

9,550 seviyesini geri çekilmenin ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz...

Endekste 10,250 hedef direnç noktasında başlayan aşağı hareketin, geçtiğimiz hafta kısa vadeli yükselişin trend desteği olarak izlediğimiz 9,900 seviyesinin kırılmasıyla devam ettiğini gözlemliyoruz. Salı gününü tepki alımlarıyla %0.48 oranında değer artışıyla 9,672 puandan tamamlayan piyasada, şu aşamada aşağı hareketin devam eğiliminin sürdüğünü düşünüyoruz. Bu kapsamda endeksteki satış baskısı 9,900 trend desteğinin aşağı kırılmasıyla alt destek olarak izlediğimiz 9,550 seviyesi üzerinde ilk etapta dengelenmeye çalışacaktır. 9,550 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 9,350 ve 9,250 desteklerinin test edilme riskini sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Seans içi yukarı ataklarda 9,750 ilk, 9,900 seviyesini ise önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin devam eden aşağı hareket içerisinde tepki yükselişi oluşturabilmesi için 9,900 direncinin aşılması gerekiyor.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Noel tatili sebebi ile paritede işlem hacimleri düşük seyrediyor. Genel konular Avrupa ekonomisinin yaşadığı zorluk ve beklenenden güçlü ABD ekonomisi. Güçlü ABD ekonomisi FED’in faiz indirimlerinde temkinli olmasına neden oluyor. Yılın ilk çeyreğinde hem Trump politikalarının sonuçlarını görmek hem de makro veri sonuçlarını görmek için FED faiz indirimine gitmeyebilir.

Kıta ekonomilerinin toparlanamaması Avrupa Merkez Bankası üzerinde faiz indirim baskılarının artmasına neden oluyor. Ekonominin ne canlandırıldığı ne de yavaşlatıldığı nötr faiz seviyesinin aşağıda belirlenmesine neden olabilir. ABD tarafında ise güçlü ekonomi nötr faiz oranının yukarıda oluşmasına neden oluyor. Nötr faiz oranları arasında açılan fark ise dolar lehine bir görünüm oluşmasına neden oluyor.

Dolar Endeksi 107-107,5 bölgesinin üstüne çıktı. Kasım ayı ortalarında test ettiği seviyelere erişti. 107,5 seviyesinin üzerinde baskı devam edebilir. 110 civarını hedef olarak tayin edebilir. Cuma PCE verisi havayı biraz yumuşattı, yeni hafta veri trafiği yoğun değil.

Bu sabah 1,041 seviyesindeki paritede 1,04 ve 1,035 seviyeleri gün içi destek; 1,049 ve 1,057 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay pozitif seyir izleyebilir. Bugün ABD ve Avrupa piyasaları kapalı.

 

 

 

Gbp/Usd:

Son toplantıda BOE Başkanı Andrew Bailey, geleceğe yönelik faiz indirimleri için kademeli bir yaklaşıma işaret etti. BOE, gelecekteki faiz indirimlerine yönelik kademeli bir yaklaşımın benimseyeceklerini belirtti. Bu hafta Noel tatili sebebi ile işlem hacimlerinde zayıf bir seyir görebiliriz.

Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5-107,3 aralığını üzerine çıktı. 110 kapısı aralandı.

Bu sabah 1,254 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,246 seviyeleri gün içi destek; 1,259 ve 1,264 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir. Bugün ABD ve Avrupa piyasaları kapalı.

 

 

 

Altın:

Trump politikalarının enflasyonist etki yaratması beklentisi FED’in faiz indirim temposunda geri adım atmasına neden oldu. Önden yapılan bu fiyatlama ise altın fiyatlarının baskılanmasına neden oluyor.

Trump’ın 20 Ocak ta göreve başlaması bekleniyor. Göreve başladığı zaman, yapmayı planladığı politikalara güçlü dolar ve yüksek faiz ortamında karar vermesi gerekecek. Bir iş adamı olarak yüksek faiz ortamını sevmeyebilir. Bu durumda ya gevşemeci politikalarından geri atması ya da FED’e faiz indirim baskısı yapması gündeme gelebilir. Teknik olarak altın orta -uzun vade de yükseliş trendini koruyor. Kısa vade de ise talep kısmında yaşanan azalma ile yatay bant hareketi devam ediyor.

Yeni hafta ajanda yoğun değil. Yıl sonu yaklaştı. Sürpriz bir haber-gelişme olmaz ise mevcut seviyeler korunabilir.

Teknik olarak, 2.600 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.

Bu sabah 2.617 Usd seviyesindeki ons altında 2.590 ve 2.575 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.630 ve 2.650 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir izleyebilir. Bugün ABD ve Avrupa piyasaları kapalı.

 

 

 

Eurobond:

Dışarıda, Trump politikaların kamu maliyesinde vergi indirimlerine dayanan genişleyici bir politika izleyeceğini vaatleri ve bunun bütçe üzerinde oluşturacağı ek baskı endişeleriyle ABD tahvil faizinde tansiyon korunuyor. Kritik seviye %4,50 üzeri fiyatlamalar yukarı isteğin devam etmesine neden olabilir.

İç tarafta, kritik haftadayız. TCMB’nin indirim kararı alması bekleniyor. 100-250 baz puanlık indirim speküle ediliyor. FED’in temkinli olduğu, Trump belirsizliğinin yaşandığı süreç aleyhimize global etki yaratıyor. İç gelişmelerin güçlenmesi dış etkiyi dengelemeyi sağlayabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı yatay hareket etti. Kısa, orta uzun tarafta faizler ise sırasıyla 4,89%, 7,08% ve 8,23 oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş