Temkinli-kırılgan iyimserlik
Küresel mali piyasalar haftaya jeopolitik ve ekonomik başlıklara dair haber akışı arasında dalgalı bir seyir ile başladı. Orta Doğu’da yaşanan olayların bölgesel yayılma riskleri hala masada. Jeopolitik haber akışında tansiyonun artmaması hatta biraz azalması (İsrail’in yapmayı planladığı kara harekatını ertelemesi) finansal piyasalarda temkinli iyimserlik yaratıyor. Jeopolitik riskler ile artan güvenli liman talebi yerini sınırlı riskli varlık talebine çevirmiş gözüküyor. Orta Doğu’da tansiyonun biraz düşmesi yatırımcıların normalleşmesini sağlıyor. Bir de risk iştahı artıyor, odak jeopolitikten ekonomik konulara kayıyor. ‘Piyasalardaki iyimserlik kalıcı olabilir mi?’ sorusu kritik. Bizce bu başka bir soruya bağlı ‘Orta Doğu’da tansiyon düşüşü kalıcı mı?’. Şu an tansiyon düşüşü sürer diyemiyoruz. O yüzden piyasanın iyimserliği şu aşamada kırılgan bizce.
Bu hafta Perşembe günü ABD büyüme verisi , Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve Cuma günü açıklanacak ABD enflasyonu öncü göstergesi PCE ana başlıklar olarak karşımıza çıkıyor.
31 Ekim-1 Kasım tarihinde yapılacak FOMC toplantısı öncesinde FED üyelerinden gelen güvercin tonda açıklamalara tanıklık ettik. Tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin FED’in üzerine düşen işin bir kısmını ’ikame’ ettiğini belirten üyeler, gereksiz faiz artışlarının ekonomiyi zorlayabileceğine değindiler. FED’in bu noktada, tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin sıkılaştırma etkisinden dolayı rahatsızlık duymadığını düşünüyoruz. Yarın açıklanacak ABD 3. çeyrek büyüme verisinin piyasalar açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Büyüme verisinin beklentilerden iyi gelmesi ABD için güçlü ekonomi beklentisini artıracağı için risk iştahı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Dün açıklanan ABD imalat ve hizmet PMI’ları beklenti üstü gelerek ABD ekonomisinde güçlü duruşun devam ettiği sinyalini verdi. Veri sonrasında Dolar Endeksi’nde (DXY) yükseliş görüldü.
Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde imalat PMI Ekim’de beklentilerin altında 43,0 olarak açıklandı. Euro bölgesindeki yavaşlama daralma bölgesinde derinleşiyor. Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede gösterdiği sıkı duruş, küresel aktivitedeki yavaşlama (özellikle Çin tarafı) Avrupa ekonomisi üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.
Asya tarafında, Çin’de yaşanan Emlak sektörü odaklı sıkıntılar devam ediyor. Sıkıntıların derinleşme ihtimali risk iştahını baskılayan ana unsur. S&P konuyla ilgili Çin’de yaşanan emlak krizinin büyümesi halinde büyümenin %2,9’a inebileceğini belirtti. Japonya tarafında BOJ toplantısı önümüzdeki hafta yapılacak. Toplantı öncesi baskı artıyor. Tahvil faizleri yükselirken Japon Yeni uzun bir süredir 149 seviyesinde fiyatlamalara devam ediyor.
ABD otomotiv sektöründeki grev genişliyor. Stellantis’in 6.800 çalışanı sonrası General Motors’un 5.000 çalışanı greve dahil oldu. Sektörde toplam 45.000 çalışan greve katılmış durumda. Grev haberi risk iştahına baskı yapabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde -0,40 / +0,10 bandında. Asya’da Hong Kong yüzde 1,1 civarı, Japonya yüzde 1 civarı, Çin yüzde 0,5 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,83, Dolar Endeksi 106,1, ons altın 1.973 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olan ana faktör. Jeopolitik riskler ile ilgili haber akışında yaşanan tansiyon düşüşü ve bölgesel yayılma riskinin hafif azalması lokal piyasalarda temkinli iyimserlik yaşanmasına neden oluyor. Diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’ı kapsayan Körfez turu devam ediyor. Yatırımcılara Türkiye yatırım fırsatlarının anlatıldığı toplantılar yabancı ilgisi açısından olumlu sonuçlar doğurabilir.
Hazine, dün düzenlediği iki tahvil ihalesinde toplam 12,4 milyar lira borçlanma gerçekleştirdi.
Usd/TL:
Global tarafta, jeopolitik risk piyasa fiyatlamasında baskı unsuru olmaya devam ediyor. Son bir iki gündür hafif tansiyon düşüşü söz konusu.
Dolar Endeksi jeopolitik risklere rağmen 106,6 seviyelerinden kar satışları ile birlikte kritik destek noktası 105,5 seviyelerine geriledi. Avrupa tarafından açıklanan ekonomik verilerin beklenti altında gelmesi ile birlikte Dolar talebi kritik destek noktasından 106,2 seviyelerine kadar yükseldi.
Lokal tarafta, jeopolitik gelişmelerde haber akışının azalması, İsrail’in planladığı kara harekatının başlamaması, lokal piyasaların temkinli iyimser olacak şekilde yoluna devam etmesini sağlıyor.
Jeopolitik risklerin azalması lokal tarafta atılan olumlu adımların ön plana çıkmasını sağlayabilir. 26 Ekim’de yapılacak olan PPK’yı ve bu toplantıda atılacak adımları önemli buluyoruz. Piyasa medyan beklentisi 500 baz puan faiz artışı yönünde.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,12 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine’nin düzenlediği tahvil ihalelerinde yüzde 30 üzerinde fiyatlamalara geçildiğini ve kademeli faiz artışları ile tahvil faizlerinde yaşanan dengelenmenin yüzde 35-40 bandında son bulacağını düşünüyoruz.
PPK 26 Ekim’de toplanacak. Piyasada beklenti 500 baz puan faiz artışı yönünde. PPK faiz artışlarının son virajında reel getiri fırsatı oluşmaya başladığı noktada tahvillere olan ilgi artabilir.
Hazine dün düzenlediği iki tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 12,4 milyar lira borçlanma gerçekleştirdi. Ekim ayı programı tamamlanmış oldu.
Globalde, tahvil faizlerinde kuvvetli duruş devam ediyor. Önceki gün yüzde 5 seviyelerini gördükten sonra kar satışı / tepki alışı ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,84 seviyelerine kadar çekildi. Nispeten dün ABD tahvil faizlerinde yaşanan aşağı / yukarı hızlı hareketler yerini daha sakin görüntüye bıraktı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan artarak ve 11 baz puan düşerek, %32,61 ve %27,55 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,750 direncini yukarı geçmeyi başaran piyasada yükseliş eğilimi güç kazanıyor ...
Endekste 8,560 zirve noktasında başlayan ve kritik destek olarak izlediğimiz 7,400 bölgesini korumayı başaran geri çekilmenin ardından, bu seviye üzerinde oluşan tepki alımları etkisini sürdürüyor.
7,750 seviyesinde bulunan ilk önemli direnç noktasını yukarı geçmeyi başaran BIST 100 Endeksi, Salı gününü %3.10 oranında değer artışıyla 7,990 puandan tamamladı. 7,750 direncinin aşılmasıyla birlikte 3 Ekim tarihinde başlayan ve %13 e ulaşan düzeltme hareketini tamamlayan piyasada, böylece yeni bir yükselişin onaylandığını düşünüyoruz. Bu kapsamda 7,750 seviyesini geri çekilmelerde ilk önemli destek bölgesi olarak izliyoruz. 7,750 desteğini korumayı başaracak hareketlerin ise ilk etapta 8,000 direncini aşarak 8,250 seviyesini hedeflenebileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla 7,750 üzerinde onaylanan yükselişin ardından piyasadaki hareketi şu aşamada yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.
Eur/Usd:
Jeopolitik risklere dair haber akışında tansiyonun artmadığı noktada piyasalar biraz normalleşme ve veri odaklı yaklaşım ile yön bulma refleksi gösteriyor. Bugün açıklanan Euro bölgesi PMI, ekonomik aktivite verileri beklentilerin altında geldi. ABD tarafından gelen PMI verileri ise beklenti üstü gelerek ABD ekonomisindeki güçlü duruşu teyit etti. Ekonomik aktivitenin daralması Avrupa'nın geneline yayılması Dolar talebini artırarak, Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesinden 106,3 seviyelerine kadar yükselmesini sağladı.
Perşembe günü açıklanacak ABD GSYİH verisi parite üzerinde harekete neden olabilir. Beklenti üstü gelebilecek ABD büyüme verisi parite üzerinde baskıya neden olabilir. Beklenti ve beklenti altında kalacak veri ise FED ’in uyguladığı sıkılaştırmanın yeterli olduğu beklentisiyle paritede yukarı yönlü hareketler yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyesini kuvvetli destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalar teknik olarak 103,9 seviyesine kadar satış baskısı yaratabilir.
Bu sabah 1,06 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,075 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Avrupa genelinde hizmet ve imalat PMI beklenti altında geldi. Daralma bölgesinde gelen verilerin Avrupa'nın geneline yayıldığı görüldü. ABD PMI veri setinin beklentilerden kuvvetli gelmesi ekonominin canlılığını koruduğunu gösterdi. Dolar talebi artarken majör paralara olan talep azaldı.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,217 seviyesinde bulunan paritede 1,21 ve 1,205 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,235 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Altın jeopolitik risklerin devam etmesi ile birlikte güçlü duruşunu devam ettiriyor. ABD imalat ve hizmet PMI beklenti üstü gelmesine rağmen, güvenli liman talebi ile kuvvetli bir duruş sergiledi.
Altın için 1.985 Usd seviyesini ara direnç olarak görüyoruz. Üzerinde günlük kapanışlar gelmesi durumunda 2.070 Usd seviyelerine yükseliş görebiliriz.
Ekonomi tarafında bu hafta ABD büyüme verisi öne çıkıyor. Sonuç beklentilerden saptığı ölçüde veri hareket yaratabilir.
Altın için 200 günlük ortalama 1.931 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.973 Usd seviyesindeki ons altında 1.960 ve 1.942 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.987 ve 1.995 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Global piyasalarda, ABD 10 yıllık tahvil faizi önceki gün yüzde 5 seviyelerini gördükten sonra kar satışı / tepki alışı ile karşılaştı. Dün ABD Sabit getirili menkul kıymetlerde artan oynaklık nispeten azaldı. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,84 seviyelerinden günü kapattı.
Lokal tarafta, jeopolitik tansiyonun nispeten azalması ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki oynaklığın azalması Türkiye eurobondları üzerinde baskının azalmasına neden oluyor. ABD tahvil faizlerinde yaşanabilecek bir geri çekilme Türkiye eurobond fiyatlarına olumlu yansıyabilir.
CDS 410 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 22-24 cent; orta vadelilerde 57-75 cent; uzunlarda 88-91 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,66%, 8,98% ve 9,41% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.