Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün Çin Merkez Bankası ülkenin büyüme hedefini tutturması için bu yılın en kapsamlı teşvik paketini açıkladı. PBOC Başkanı Pan Gongsheng yedi günlük ters repo faizinin yüzde 1,7'den yüzde 1,5'e indirildiğini, zorunlu karşılıkların 0,5 yüzde puan düşürülerek 1 trilyon yuanlık (142 milyar dolarlık) likidite sağlanacağını duyurdu. Çin deflasyon sarmalı ile mücadelesi devam ediyor. Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankalarının gevşeme adımları, buna FED ve PBOC'un da katılması küresel ekonomiyi genişlemeci bir patikaya sokabilir. PBOC, bu sabah ise 1 yıl vadeli orta vadeli borçlanma faizini yüzde 2,3'den yüzde 2'ye indirdi. Asya piyasaları bugün de olumlu ayrışıyor.

Almanya'da IFO iş iklimi endeksi düşüşünü sürdürerek Avrupa'nın en büyük ekonomisinde resesyon endişelerini artırdı. Almanya'da önceki gün açıklanan bileşik PMI da beklentilerin altında kalarak siparişlerde azalmanın devam ettiğini ve ekonominin zorlandığını gösteriyor. Gelen makro verilerin beklenti altında kalması ise Avrupa Merkez Bankası'nın ekonomik görünümdeki kötüleşme nedeniyle Ekim ayında da faiz indireceğine dair ihtimalleri de artıyor. Avrupa Merkez Bankası enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru gerilemesiyle faiz oranlarını bu sene iki kez 25'er baz puan düşürdü. Ekonomik görünümde ki zayıflama ECB üzerinde oluşan faiz indirim baskılarının artmasına neden oluyor.

Dünyanın enflasyon sorununu şimdilik geride bırakarak, istihdam ve büyümedeki sorunlara karşı hassasiyetinin arttığı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Risk iştahını devamlılığını merkez bankalarının faiz indirim patikasındaki temposu belirleyebilir. Patikanın temposu ise gelecek makro verilere bağlı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Yarın ABD 2Ç büyüme verisi (3. okuma), Cuma günü kişisel tüketim harcamaları (PCE) verileri piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,15-0,20 aralığında eksi. Asya piyasaları alıcılı. Hong Kong %1,9 civarında, Japonya %0,1 civarında, Çin %1,7 civarında pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,74, Dolar Endeksi 100,3, ons altın 2.660 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Eylül'de mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 98,8 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayii kapasite kullanım oranı ise Eylül'de yüzde 74,9 açıklandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dün yaptığı açıklamada, bu yıl için yeni bir vergi paketinin söz konusu olmayacağını, borsa ve kripto vergilerinin de gündemlerinden düştüğünü belirterek, konuşulan vergi spekülasyonu için net bir mesaj verdi.

Hazine, 6 kısa vadeli kıymeti geri alım veya Ocak 2035 vadeli kıymet ile değiştirme kararını açıkladı. Geri alım fiyatları açıklanan kıymetlere sahip yatırımcılar isteğe bağlı olarak Hazine'nin çağrısına katılabilecekler. Hazine, 2024 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 10 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Bank of America, BBVA, Citigroup ve JP Morgan'a yetki verdiğini duyurdu.





Usd/TL:
Küresel piyasalarda FED gevşeme adımının etkisi devam ediyor. Çin merkez bankasının dün açıklanan teşvik programı da risk iştahının desteklenmesine yardımcı oluyor.
Perşembe ABD 2Ç büyüme verisi (3. okuma), Cuma günü kişisel tüketim harcamaları (PCE) verileri piyasalar tarafından yakından izlenecek. Makro veriler öncesi Dolar Endeksi (DXY)'de kritik destek seviyesi 101 etrafında fiyatlamalar devam ediyor.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin altında. 101 seviyesi altında Dolar talebinin azalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) zorunlu karşılıklara yönelik düzenlemelerinin ardından gecelik faiz yeniden politika faizinin üzerine çıktı. Piyasada likidite fazlasında da gerileme görüldü. Diğer taraftan merkez bankası güçlendirdiği rezervler ile enflasyon ile mücadelede elini kuvvetlendirmeye devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,13 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Türkiye'nin, S&P Global Ratings'ten Kasım'daki değerlendirmede yeni bir not artışı daha alması bekleniyor. Merkez Bankasının enflasyonla mücadelede sıkı duruşuna devam ediyor olması ve süreci makro ihtiyati tedbirlerle desteklemesini, derecelendirme kuruluşları olumlu yönde izliyor. 1 Kasım'da not artışı görebileceğimizi düşünüyoruz.
Globalde, FED kararı sonrası ana yön değişmemekle birlikte tahvil faizleri aksi yönde hafif tepki verdi. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay seyir ile %39,83 ve yatay seyir ile %28,23 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükselişin ana direnç noktası olarak 10,200 seviyesini izliyoruz... Endekste 18 Temmuz tarihinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, 9,274 üzerinde oluşturduğu tepki yükselişinin geçtiğimiz hafta etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Haftalık periyotta % 2.22 oranında değer artışının gerçekleştiği BIST 100 Endeksi'nde, tepki hareketi ilk önemli direnç konumunda bulunan 10,000 seviyesini test ediyor. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,850 üzerinde tutunma çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 ana direncini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda yukarı hareketin genele yayılarak sırasıyla 10,400, 10,750 ve 11,252 zirvesini hedefleyecek bir potansiyel anlamına geleceğini düşüyoruz.




Eur/Usd:
FED toplantısı ve kararı geride kaldı. Gevşeme adımlarına hızlı bir şekilde başlayan ABD merkez bankası yumuşak iniş senaryosunda başarılı olmak istiyor. Enflasyonun kontrol altında olduğu ve büyüme dinamiklerinin ılımlı bir tempoda devam edeceğine inanıyor. Bu hafta FED üyelerinin açıklamaları da gevşeme adımlarını destekler nitelikte gelmeye devam ediyor.
Dün açıklanan Almanya'da IFO iş iklimi endeksi düşüşünü sürdürerek Avrupa'nın en büyük ekonomisinde resesyon endişelerini artırdı. Gelen beklenti altında veriler ECB'nin sonraki toplantıda faiz indirimlerine devam etmesine neden olabilir.
 FED'in faiz indirim için ECB'den daha büyük bir alana sahip olması ise orta vade de dolar talebinin baskı görmesine neden olabilir.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,12 seviyesindeki paritede 1,117 ve 1,111 seviyeleri gün içi destek; 1,125 ve 1,129 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Eylül ayında yapılan PPK toplantısında, bankanın gelecekteki gevşeme sürecine ilişkin temkinli tonu, piyasalarda BOE'nin bu yıl içinde borçlanma maliyetlerinde daha hızlı bir gevşeme sürecine geçeceği beklentilerinin azalmasına neden oldu. Beklentilerde görülen azalmanın, sterlin talebinin güçlü durmasına neden olabileceğini düşünüyoruz.
Dolar Endeksi'nde 101 seviyesinin altında güçsüz seyrin devamını teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96-97 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,342 seviyesinde bulunan paritede 1,34 ve 1,336 seviyeleri gün içi destek; 1,347 ve 1,351 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Altın:
Büyük merkez bankaları para politikalarını gevşetme yönünde ilerliyor. Faiz hadleri aşağı inerken, reel faizler düşüyor. Altın fiyatlarının yükselişine daha sağlıklı devam etmesi için Dolar Endeksi'nin (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde gerilemenin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Teknik olarak 2.600 Usd seviyesi yakın destek noktası olarak karşımıza çıkıyor.
FED'in önden yüklemeli faiz oranlarını düşürmesi küresel ekonominin yumuşak bir iniş yaşaması ana senaryo varsayıldığında, altın fiyatlarında ara ara kar satışları olsa bile orta vade de olumlu seyirin devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu haftanın ajandasında ABD büyüme, PCE verileri dikkat çekiyor.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.660 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.600 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.700 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Bu hafta ABD büyüme, PCE verileri fiyatlamaya tesir edebilir. Ana yönün teknik olarak, ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece aşağı yönde olduğunu düşünüyoruz. FED'in gevşeme adımlarında beklenenden hızlı bir başlangıç yapması ve üyelerin faiz indirim beklentilerini artırması ABD 10 yıllık tahvil faizinin baskılanmasına neden oluyor.
İç tarafta, ajanda zayıf, katalizör eksikliği sürüyor. Eurobond fiyatlarında global tarafa eşlik etme çabası devam ediyor. Global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal tarafa olumlu yansıyabilir.
Hazine, 6 kısa vadeli kıymeti geri alım veya Ocak 2035 vadeli kıymet ile değiştirme kararını açıkladı. Geri alım fiyatları açıklanan kıymetlere sahip yatırımcılar isteğe bağlı olarak Hazine'nin çağrısına katılabilecekler.
Türkiye 5 yıllık CDS 275 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 19-29 cent; orta vadelilerde 17-19 cent; uzunlarda 23-25 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,46%, 6,45% ve 7,47% oldu.


Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş