Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda geçen hafta Cuma günü açıklanan PMI verileri dikkat çekiciydi. Avrupa tarafında haziran ayı PMI’ları beklenti altında kalırken, ABD tarafında gelen PMI’lar ise beklenti üstü açıklandı. Ekonomilerin kondisyonu hakkında öncü gösterge niteliğinde olan PMI verileri Avrupa ve ABD arasında ekonomik kondisyon anlamında da bir ayrışma yaşandığını gösterdi. Diğer taraftan Avrupa tarafında seçim belirsizliği de devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası ani bir kararla meclisi feshedip erken seçim kararı almasının ardından ilk tur seçimleri bu hafta sonu, ikinci tur ise 7 Temmuz tarihinde yapılacak.

Avrupa Birliği seçimlerinde sağ görüşlü Ulusal Birlik partisi, Macron’a karşı bir zafer ilan etmişti. Erken seçime gidecek olan Fransa'dan gelecek olan sonuçlar piyasalar açısından önemli olabilir. Eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ülkesini, AB'den çıkarma anlamına gelen "Frexit" eşiğine getirdiğini söyledi.

Yaşanan gelişmeleri değerlendirdiğimiz zaman Avrupa tarafında, aşırı sağın galibiyeti tıpkı Brexit gibi Frexit'i de gündeme getirebileceğinden endişe ediliyor (siyah kuğu). Yaşanan bu belirsizlikler Dolar talebinin güçlü kalmasını sağlıyor.

ABD tarafında ise bu hafta Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki ilk canlı yayın tartışması 27 Haziran’da gerçekleşecek. Cuma günü ise FED favori enflasyon göstergesi olan ABD - Çekirdek PCE (beklenti: %2.6 önceki: %2.8) açıklanacak.

Yarın yapılacak Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki ilk canlı yayın tartışması sonrasında, seçim döngüsüne girileceğini ve piyasa fiyatlamalarında giderek daha çok yer bulacağını düşünüyoruz.

Piyasa fiyatlaması ‘kararsız-yönsüz’ devam ediyor. Haftanın dolu ajandasına bağlı risk iştahı belirlenebilir, yön oluşabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarında hafif artı. Asya piyasalarında Hong Kong %0,1 civarında alıcılı, Çin %1,1 civarında satıcılı, Japonya %0,5 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,23, Dolar Endeksi 105,4, ons altın 2.327 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Perşembe günü PPK faiz toplantısını yapacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Daha çok enflasyon, enflasyon trendi okuması dolayısıyla faiz patikasına dair sinyali kritik konumda olmaya devam edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin reel kesim güven endeksi sonuçlarına göre, mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 2,6 puan düşerek 102,8 değerini aldı.

Haziran kapasite kullanım oranı değişmeyerek 76,3% olarak sonuçlandı.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Makro verilerin faiz indirimini uygun veya zaruri olarak tanımlayacak bir dinamik yaratmaması, FED’in gevşeme adımı atmasını geciktiriyor. Hal böyle olunca piyasa umutlarını ötelemeye ve aynı zamanda törpülemeye devam ediyor. Dolar Endeksi dün sınırlı bir kar satışı ile 105,4 seviyelerine kadar çekildi. Teknik olarak 105,5 seviyesi üstünde yukarı istek artabilir.

Bu hafta ajanda yoğun. ABD makro verileri başta olmak üzere her gün verilerin sonuçları hareket yaratabilir. Verilerin sonuçları FED patikası tahminlerini etkileyebilir. Bu Dolar Endeksi’ne (=Dolar) yansıyabilir.

İç tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Daha çok enflasyon ve enflasyon trendi hakkındaki okuması önemli. TLREF faizi %47 seviyesine kadar geriledikten sonra TCMB’nin sterilizasyon adımları ile piyasada oluşan fazla TL’yi çektiği görüldü. TLREF faizi %49,58 seviyesine yükseldi.

Bu haftanın diğer bir konusu Türkiye’nin gri listeden çıkması olabilir. 28’inde FATF toplantısının sonucu önemli.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,93 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Politika faizinin değişmesi beklenmiyor. Daha çok enflasyona dair, enflasyonla mücadeleye dair verilecek mesajlar önemli. TCMB’nin şahin duruşunu sürdürmesini bekliyoruz. Enflasyon ile mücadelede koyulacak kararlı tavır ve sıkı duruşun devamı tahvil talebinin artmasına destek olabilir.

28 Haziran tarihinde FATF toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkması bekleniyor. Gri listeden çıkış ile Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisiyle birlikte tahvil talebinin artığı bir döneme girilebilir.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, yoğun bir haftadayız. Veri trafiği farklı sonuçlar ortaya koyarsa hareket yaratabilir. Mevcut durumda kararsız, yönsüz, FED indirim umutlarının azaldığı bir modla haftaya başlıyoruz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 88 baz puan düşüş ile %42,03 ve 13 baz puan düşüş ile %28,65 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

11,750 seviyesi etrafında dalgalı hareketler devam ediyor... Haftanın ilk günü dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı yatay bir seyirde 10,767 puandan yaptığını görüyoruz.

Gün içinde 10,750 seviyesinin altına gelerek 10,670'lere doğru bir savrulma yapmasına rağmen takip eden süreçte hızlı bir şekilde toparlanan piyasanın kapanışı 10,750 eşiğinin üzerinde yapmayı başardığını söyleyebiliriz.

Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, dünün düşük seviyesi 10,670 puanı, 10,750 altındaki ilk önemli destek olarak izliyor ve bu seviyenin aşağı yönde yeniden denenmesi halinde korunabilme ihtimalini düşük görüyoruz. Dolayısıyla, çok kısa vadeli pozisyonlarda 10,670'ler stop olarak izlenebilir. Belirtilen seviyenin altında ise, sırasıyla 10,600, 10,580 ve 10,400 destekleri yeniden ajandaya girebilecektir.

Yukarı yönde ise, ilk önemli direnç olarak 11,820 puanı izliyor ve bu seviyenin üzerindeki hareketlerin kalıcı olabilmesi halinde, TL zirve 11,100 bölgesinin ana direnç olarak öne çıkabileceğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Fransa’nın erken seçim kararı alması ve seçim sonucunda Fransa’nın AB’den ayrılması riski yaratabileceği spekülasyonuna yol açıyor (politik risk). Diğer taraftan Avrupa ekonomisinde imalat sanayinin hala daralma bölgesinde olması, hizmetler tarafının da genişleme bölgesinde ivme kaybı yaşaması ekonomik risklerin devam ettiğine işaret ediyor. Ekonominin nefes alması için ECB’nin gevşeme adımlarının devam etmesi gerekebilir.

ABD tarafında ise ekonomik veriler Avrupa tarafına göre daha iyi geliyor. FED güçlü istihdam ve beklenenden iyi gelen PMI verileri sebebi ile enflasyonda kalıcı gerileme görmeden gevşeme adımı atmak istemiyor.

Diğer taraftan USDJPY yakından takip ettiğimiz ve 152 seviyesinden itibaren yükseliş yönünde takip ettiğimiz parite yukarı yönlü isteğine devam ediyor. Sözlü müdahale noktalarına yakın yerdeyiz. Sözlü müdahalelerin, devam eden yukarı hareketin zamanlamasını etkilese de yönünü değiştirmeye yetmediğini düşünüyoruz. USDJPY tansiyonun yüksek kalması Dolar talebinin kuvvetli olmasına neden oluyor.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkıyor. 105,85 seviyesinde yukarı risk sinyali ile güne başlıyor.

Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,066 ve 1,061 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,078 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere tarafında da Fransa tarafında yaşanan ‘politik riskler’ görülebilir. Kamuoyu yoklamaları İşçi Partisi’nin seçimlerde kuvvetleneceği yönünde. Belirsizlik, güçlü ABD verilerinden destek alan Usd karşısında Gbp’nin baskı görmesine neden olabilir.

Bu hafta ajanda ABD verileri ile kaplı. İngiltere’de 1Ç büyüme verisinin final okuması açıklanacak. Bunun haricinde ABD verileri fiyatlanacak.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin sonlarında. 105,85 seviyesinde yukarı risk sinyali ile güne başlıyor.

Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,272 ve 1,276 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

ABD makro verileri FED’in acele etmesine gerek olmadığını işaret ediyor. FED son toplantısında da bu görüşü benimsediğini gösterdi. Cuma günü açıklanan PMI verileri sınırlı şekilde, Dolar’ın değerlenmesine, ABD tahvil faizinin yükselmesine yol açtı. Dolar Endeksi son dönemdeki sıkışmasını yukarı kırma sinyali veriyor, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise sunduğu getiri imkanı ve güvenli liman talebi ile birlikte talep görürken, ABD 10 yıllık faizinde aşağı yönde süreç devam ediyor.

Jeopolitik tarafta tatsız gelişmeler söz konusu. Orta Doğu birkaç başlıkta (Lübnan-İsrail, İsrail-Hamas, Kızıldeniz…) dikkat çekiyor. Uzak Asya’da da Çin-ABD hattı tansiyon artırıyor. Bunlar altını destekliyor

Yukarı ifade ettiğimiz dinamik ile (=altın mevcut seviyelerinden uzaklaşamıyor) ilerliyoruz. Altın kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketini sürdürebilir.

Bu sabah 2.327 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

 

 

 

Eurobond:

ABD 10 yıllık tahvil faizi yıl başından gelen yükseliş trendinde ilerliyor. Son 1-2 hafta trendi çizgisinden destek buldu. 4,20-4,60% sıkışması içinde ilerliyor. Bu hafta açıklanacak verilere bağlı seyir sürebilir. Öte yandan ABD Hazinesi 2, 5 ve 7 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek, ihale sonuçlarını (faiz, talep) takip edeceğiz. İhale sürecinde piyasa talebi yön konusunda fikir verebilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Globaldeki seyir de fiyatlamayı etkiliyor (ABD 10 yıl vadeli tahvil faizinin yükseliş kaydetmesi).

Türkiye 5 yıllık CDS 277 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 8-12 cent; uzunlarda 18-25 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,58%, 7,16% ve 7,89% oldu.

  

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.