Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Zaman azaldıkça bütçe tavanı sorunun piyasaları daha fazla etkiliyor. Zaman azaldıkça daha fazla negatif etki hissedileceği görüşümüzü koruyoruz.
Bütçe tavanı konusunda anlaşma henüz sağlanabilmiş değil. Dünkü etaptan sonra Cumhuriyetçilerin temsilcisi birbirimizden uzağız dedi. Sonra ise bazı noktalarda anlaştıklarını ifade etti.
Sürece kredi kuruluşu Fitch de dahil oldu. ABD'nin kredi notunu düşürmek için izlemeye aldı.
Son FED toplantısı tutanakları, faiz artışı konusunda fikir ayrılıkları olduğunu, üyelerin faiz patikasında farklı düşündüklerini ortaya koydu. Bütçe limitinin artmamasının ise tehdit oluşturduğunu düşünüyor üyeler.
Bütçe limiti sorunun etkisine baktığımızda negatif tarafın pozitif sonuçlara göre daha büyük olduğunu görüyoruz. Bu görüşümüzü bir süredir ifade ediyoruz ve koruyoruz.
Gelelim piyasaların fiyatlamasına… bir süredir kararsız, yönsüz seyir izleniyor. Mevcut durumda bu davranış devam etmekle birlikte bütçe problemi çözülmez ise negatif tarafa doğru hareket başlayabilir. Bütçe limiti geride bırakılırsa hava biraz yumuşar ve bu sefer FED'e bakılır. FED'in kararı, yönlendirmesi fiyatlamayı belirleyebilir. Eğer bütçe konusu çözülemez ise FED gölgede kalabilir.
Dün ABD borsaları bütçe tavanı sorununu öncelikli fiyatlamayı sürdürdü. yüzde yarımın üzerinde düşüşler yaşandı. Avrupa borsaları daha tatsız kapandı; yüzde 2 kayıplar oldu. Tahvil faizleri yükseldi. Kıymetli madenler zayıfladı. Usd ise yine avantajlı tarafta idi; Dolar Endeksi 104 seviyesine erişti.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri eksi çeyrek ile artı 1,5 arasında hareket ediyor. Asya borsaları da karışık. Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 2 civarında eksi; Japonya yüzde çeyrek eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,75%, Dolar Endeksi 104, ons altın 1.957 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 1 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta belirgin arttı; uzun tarafta yatay kapandı. Eurobond fiyatları alıcılı idi. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi haftasındayız. Siyasi taraf hareketli. Seçimin sonucu ekonomi politikasının nasıl olacağının netleşmesini de sağlayabilir. Ekonomi yönetiminin netleşmesi Haziran ayına kaldı diye düşünüyoruz. Lokal varlıklara olan talep Haziran ayını bekleyebilir. Öncesinde, temkinli mod aktif olabilir.
Bugün PPK faiz kararı açıklanacak. PPK'nin faizi sabit tutması bekleniyor.



Usd/TL:
Dün yapılan görüşmelerden de sonuç alınmadı. ABD bütçe limiti konusunda henüz anlaşma sağlanabilmiş değil. Cumhuriyetçilerin temsilcisi, anlaşmadan uzağız dedi. Daha sonra ise bazı konularda anlaştıklarını ifade etti. Ancak hava pek olumluya dönmedi. Zira Fitch ABD'nin kredi notunu izlemeye aldı (notu indirmek için takibe aldı).
Dolar Endeksi 104 seviyesine yaklaştı. Finansal varlıklardan satış yapılması ile nakit talebi artıyor.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur haftasındayız. Seçim öncesi son 2. iş günündeyiz. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu Haziran ayına kalacak gibi gözüküyor.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,90 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,85 ve 19,80; yukarıda 20,00 ve 20,10 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
2. Tur öncesi son 2 iş günü. 1. turdan önce tahvil piyasaları daha hareketli idi. Ancak bu sefer daha sakin bir seyir söz konusu. Yine de dün kısa gösterge tahvilin faizi çift haneye yükseldi. Uzun vadeli göstergede ise görece daha az arttı.
Ekonomi yönetiminde kimler olacak ve nasıl bir yaklaşım benimseyecekler konusu kritik. Tahvil faizleri için yol gösterici olmasını bekliyoruz.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizleri son günlerde yükseliş kaydediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,75% seviyesinde bulunuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 226 baz puan artışla %10,26 ve yatay %9,10 ile tamamladı.


Hisse Senedi:
4,400 desteği önemini koruyor...Geçtiğimiz hafta yaşanan tepki yükselişlerinin ara direnç noktası olarak izlediğimiz 4,700 seviyesinde yeniden aşağı baskı oluşturduğunu gözlemlediğimiz piyasada, seans içi geri çekilmelerin 4,400 ara desteğini koruma çabası devam ediyor. Çarşamba gününü -%1.03 oranında değer kaybıyla 4,424 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 4,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 4,400 desteğini koruma çabasının başarısız olması durumunda ise bir alt noktada bulunan 4,200/4,300 ana destek bandına yönelik geri çekilme etkisini sürdürebilir. Bu kapsamda endekste ocak ayında 5,568 zirve noktasından başlayan düzeltme hareketini uzun vadeli trend desteğinin geçtiği 4,200/4,300 bandı üzerinde karşılama çabası devam edecektir. Endeksin geri çekilmelerini bu seviye üzerinde karşılaması durumunda, tepki alımlarının ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Yukarı ataklarda, 4,700 ilk, 5,000 ara 5,250 seviyesini ise ana direnç olarak izliyoruz. 4,200/4,300 bölgesindeki dengelenme çabasını yakından izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu seviye altında ise 4,000 ve 3,750 risklerinin oluşabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.


Eur/Usd:
ABD bütçe tavanı sorunu olumsuz anlamda kendisini biraz hissettiriyor. Henüz anlaşma sağlanmış değil. Görüşmeler sürüyor. Dünkü etap sonrası Cumhuriyetçilerin temsilcisi önce uzağız dedi sonra bazı konularda uzlaştıklarını ifade etti. Görüşmeler devam ediyor.
Tabii bu resme bakan Fitch, ABD'nin kredi notunu indirmek için hazırlığa başladı. ABD'yi izlemeye aldı. Konunun negatif tarafının (ihtimalinin) daha ağır sonuçları olacağının bir göstergesi bizce.
FED tarafında ise Bostic, verilere bağlı hareket edeceklerini ifade etti. Kaldı ki Haziran toplantısı öncesi yeni verileri görmeliyiz diyen başka bölge başkanları da oldu. Dün açıklanan son FED toplantısına ait tutanaklarda üyelerin faiz artışı konusunda ayrıştıkları görüldü. Diğer bir nokta ise bütçe limiti sorununun tehdit yaratabileceği endişesi oldu.
Dolar Endeksi 104 seviyesinde güne başlıyor. Usd bir süre daha fiyatlama avantajını elinde tutabilir.
Bu sabah 1,074 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
İngiltere TÜFE ve çekirdek TÜFE, beklentilerden oldukça yüksek geldi. Manşet piyasanın beklediği (8,2%) kadar düşmedi (8,7%). Çekirdeğin ise yatay (6,2%) kalması bekleniyordu, arttı (6,8%).
Enflasyonun direnç göstermesi, hatta çekirdeğin artması merkez bankası faiz artışı yapmalı sözünü güçlendirdi.
ABD tarafında ise bütçe limiti gündem kalmayı sürdürüyor. Taraflar arası görüşmeler sürüyor. Henüz orta nokta bulunmuş değil. Süreci takip edenlerden biri olan Fitch, ABD'nin kredi notunu düşürmek için izlemeye aldı. Zamanında anlaşma olmaması global çapta belirgin sorun yaratabilir.
Dolar Endeksi 104 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,234 seviyesinde bulunan paritede 1,23 ve 1,225 seviyeleri gün içi destek; 1,238 ve 1,244 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Altın:
Ons fiyatları gümüşte ve altında baskı altında kalmayı sürdürüyor. ABD para birimi ve ABD tahvil faizleri yükseliyor. Faizin yükselmesi kıymetli madenlerin cazibesini azaltıyor.
TL cinsinden fiyat bakan yatırımcılar ise gram fiyatlarının zayıf kalmasına tanıklık ediyor. Kurdaki yükselişe rağmen fiyatlar zayıf. Zira ons fiyatlarındaki düşüş, kurdaki yükselişten daha fazla.
ABD bütçe limiti sorunu çözüm sağlanamadıkça, piyasanın tavrı bugünkünün benzeri olabilir. Yani kıymetli madenler baskı görebilir.
Bu sabah 1.957 Usd seviyesindeki ons altında 1.945 ve 1.932 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.969 ve 1.981 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Tahvil faizleri, ABD tahvilleri öncülüğünde yükselişini sürdürüyor. Son iki haftada 10 yıllık gösterge 40 bp yükseliş kaydetmiş durumda. Alman 10 yıllığı 30 bp, İngiliz 10 yıllığı 60 bp yükselişmiş durumda. Genel olarak faiz hadlerinde yükseliş söz konusu. Bir de kısa tarafın daha hareketli olduğunu belirtelim.
Yakın gelecekteki seyir ABD kaynaklı haberlere bağlı. Özellikle bütçe limiti sorunu, diğer parametre ise makro veriler. Bütçe sorunu çözülmüş değil. Zaman azalıyor. Zaman azaldıkça çözümün gelmemesi tansiyonu artırıyor.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçim öncesinde son 2 günü. Ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı ve yaklaşımının ne olacağı 2. tur sonrasında netleşebilir. Türkiye eurobondları de diğer lokal varlıklar gibi seçimi bekliyor. 5 yıllık CDS 669 puan seviyesinde.
Eurobondlar dün pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 45-46 cent; orta vadelilerde 121-130 cent; uzunlarda 116-130 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 10,36%, 9,58% ve 9,57% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.