1990
Japon Yeni Dolar karışında son 34 yılın en zayıf seviyesine erişti. Parite kritik 152 seviyesinin üzerine çıkarak Yen’deki zayıflığı belirginleşti. Devamında ise fiyatlama Yen aleyhine olmaya devam ediyor.
Ülke negatif faiz bölgesinden geçen ay çıktı. Faiz artışı ekonomi yönetiminin yeni yaklaşımını yansıtıyor. Bu amaçla maaş zamları da yüksek tutuldu. Enflasyonda artış bekleniyor. Tabii bunun için maaş artışlarının talebe dönüşmesi gerekli bir husus. Mevcut durumda merkez bankası alışılmış bir sıkılaşma içinde değil. O yüzden yüksek maaş artışı, olası enflasyon artışı konuşulsa da Yen primlenmiyor. Aksine zayıflıyor. Kaldı ki FED faizi çok yüksek. Faiz farkı da Yen aleyhine.
Asya’da zayıf olan diğer bir para Kore Wonu. ABD, Japonya, Kore yetkilileri geçtiğimiz günlerde bir araya geldiler ve konuyu ele aldılar. Çin para biriminin de zayıf olduğunu belirtelim. Japon yetkililer seviyeden değil değişim hızından rahatsız olduklarını ifade ediyor.
Japon ekonomi yönetimi Yen’e müdahale sinyali veriyor. Bir önce 2022 sonbaharında müdahale edildi. Birkaç defa tekrarlandı. Müdahalenin etkisi kalıcı oldu mu, cevap hayır. Ekim’de 152 civarında olan Usd-Jpy paritesi 2023 Ocak’ta 127 civarında dip yaptıktan sonra tekrar aynı yere Ekim ayında erişti. 2024’ün baharında tekrar müdahale sinyali veriliyor.
Ekim 2022’de müdahale sürecine Dolar Endeksi 112 civarında başlıyor. Sonrasında güç kaybediyor. Tabii kaybı tamamen müdahaleye bağlayamayız. Kaldı ki Yen’in Dolar Endeksi’ndeki payı 13,6% civarı. Yine de olası bir müdahale öncelikle piyasada oynaklık yaratır. İkinci olarak Dolar Endeksi’nin gücünü biraz azaltabilir.
Ana resimde ise makro verilere bağlı seyir devam ediyor. Dolar esas olarak buna göre fiyatlanıyor. Veri trafiğinde bugün önemli bir gün. ABD 1Ç büyümesi açıklanacak. Büyümenin 3,4%’en 2,5%’e yavaşlaması bekleniyor. Sonuca bağlı olarak Dolar hareketlenebilir. Risk iştahının değişebileceğini belirtelim. Yarın ise ABD PCE verisi takip edilecek. Öte yandan ABD şirket finansalları açıklanmaya devam ediyor. Kar, gelir rakamları de risk iştahını güncelde etkileyen diğer bir başlık. Bugün de önemli bilançolar açıklanacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2-1,2% aralığında eksi. Asya piyasalarında karışık seyir hakim. Hong Kong 0,7% , Çin 0,2% civarı artı; Japonya 2% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,65, Dolar Endeksi 105,7, ons altın 2.310 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, TCMB faiz kararını bugün açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Karar metinde ortaya konulacak güncel görüş önemli. Piyasaya metin vasıtası ile faiz patikası ve enflasyonla mücadele hakkında yeni yönlendirme verilebilir. Mevcut durumda TCMB piyasaya haftalık politika faizden (50%) değil gecelik faizden (53%) fonlama sağlıyor. Bu açıdan baktığımızda üst sınıra erişmiş durumda. Çok az sayıda olsa da faiz artışı bekleyenler bu argüman üzerinde duruyor.
Piyasanın genel beklentisi sıkılaşmanın para politikası ile sınırlı kalmaması mali politikaya da yansıması gerektiği yönünde. Dün Fitch de mali politikada sıkılık görmediğini ifade etti. Kamuda tasarruf tedbiri alınması yeni ekonomik programı güçlendirebilir diye düşünüyoruz. Tedbirlerin TL ve TL finansal araçlara olumlu etki olacağı kanaatindeyiz.
Usd/TL:
Şirket finansalları, makro veriler ABD kaynaklı haber akışını merkezi olmaya devam ediyor. Makro verilerde konut kredisi başvuruları beklenti altı kalırken dayanıklı tüketim siparişleri beklenti üstü geldi. Şirketler tarafında ise sonuçlar zayıf ve güçlü geliyor, o yüzden yön net olarak oluşamıyor. Öte yandan bugün açıklanacak 1Ç büyüme ve yarın açıklanacak PCE verileri öncesi yatırımcılar beklemeyi tercih edince Usd talebi hafif canlılık gösteriyor. Dolar Endeksi 105,77 civarında işlem görüyor.
Bugün açıklanacak 1. çeyrek büyüme verisinin sonucu, piyasaya yön verebilir, hareketlilik katabilir. Gözler ardından Cuma günü açıklanacak PCE verisinde olacak. Veri odaklı seyir devam ediyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı saat 14:00’da açıklanacak. Piyasada ana beklenti politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Toplantı sonrası verilecek mesajlar piyasalar açısından önemli olacaktır.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,58 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Karar metni önem arz ediyor. Mart ayındaki sürpriz artış kararından sonra yeni bir sürpriz karar olması halinde olumlu algı biraz güçlenebilir.
Tahvil faizleri ılımlı yukarı seyir izliyor. Enflasyon zirvesi oluşması ve enflasyon beklentilerinin zayıflaması tahvil talebini artıran etkenler olabilir. Tahvillerde şu an olmasa da alıcılı seyrin uzak olmadığını, yaklaştığını düşünüyoruz.
Globalde, genel olarak veri odaklı piyasa dinamiği devam ediyor. Makro veriler zıt sinyaller veriyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,77 seviyesinde bulunuyor. Bugün açıklanacak 1Ç büyüme verisi hareket yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay kalarak %45,35 ve 3 baz puan artarak 28,86% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi:
9,850 zirvesinin oluşturduğu realizasyon eğiliminde kısa vadeli ana destek noktası olarak izlediğimiz 9,450 seviyesinin korunmasıyla birlikte piyasadaki yükseliş eğilimi devam ediyor. Salı gününü Bankacılık Sektöründeki %2.77 oranındaki yükselişin ardından %0.80 oranında değer artışıyla 9,722 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 9,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 9,650 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek piyasada, bu nokta üzerinde tutunacak seyrin yukarı atakları sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda yeniden 9,850 direncini aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. 9,850 direnci üzerindeki hareketlerde ise ilk etapta USD bazında Eylül 2023'te test edilen 314, ardından ise 324 USD’nin hedef direnç olarak gündeme geleceğini söyleyebiliriz. Bir alt noktada ise 9,450 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak almaya devam ediyoruz. 9,450 üzerindeki hareketlerin ise piyasadaki kısa vadeli yükseliş trendini sürdüreceğini düşünüyoruz.
Eur/Usd:
Bugün ABD 1. çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Büyümenin önceki veriye (3,4%) göre yavaşlaması (2,5%) bekleniyor. Alt başlıklarda ise kişisel harcamaların azalması, fiyat endeksi ve çeyreklik çekirdek PCE’nin artması öngörülüyor.
Piyasalar açıklanan makro veriler ve şirket finansalları ile yön konusunda kararlılık yaşayamıyor. Büyüme verisinin etkisi ile de yatırımcıların bekleme modunda olduklarını söylemek mümkün. Kararsız piyasa hali Usd lehine sınırlı destek sağladı. Bu sabah ise hafif gevşeyerek güne başlıyor.
Büyüme verisinin ardından gözler ABD kişisel tüketim harcamaları verisinde olacak. FED’in baz aldığı verinin sonucu piyasa fiyatlamasını etkileyebilir.
Son dönemde zayıflığı ile gündeme gelen Japon Yeni, geldiği seviyelerden ötürü müdahale ile karşılaşabilir. Olası müdahale para piyasalarında dalgalanma yaratabilir.
Bugün açıklanacak ABD 1. çeyrek büyümesi verisinin ardından yarın ABD PCE verisi sonucu da piyasada hareketlilik yaratabilir.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,068 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD büyüme verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası yön-hareket ise verinin sonucuna bağlı.
Gbp/Usd:
Merkez bankaları cephesinde FED faiz indirimi için acele etmeyeceği mesajını yineliyor. BOE ile aralarında zaman farkı ise kapanıyor. Hatta eş zamanlı faiz indirimi mümkün olabilir. Hatta ABD ekonomisi dirençli kalmaya devam ederse BOE, FED’den önce faiz indirimine yapabilir. Zaman farkının azalması Gbp aleyhine fiyatlamaya yol açıyor. Verilere bağlı seyir sürüyor, bugün ABD 1Ç büyümesi önemli.
Dolar Endeksi 106 seviyesine biraz altında güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,246 seviyesinde bulunan paritede 1,241 ve 1,236 seviyeleri gün içi destek; 1,25 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD büyüme verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası yön-hareket ise verinin sonucuna bağlı.
Altın:
Kıymetli madenlerde konsolidasyon devam ediyor. Jeopolitik tansiyonun düşmesi ile yükseliş hareketi yerini soluklanmaya bıraktı. Mevcut hal biraz daha sürebilir. Kısa vade için bunu bekliyoruz. Orta vade için ise olumlu görüşümüzü koruyoruz.
İçinde bulunduğumuz günlerin fiyatlaması ise veriler ışığında yapılıyor. ABD 1Ç büyüme verisi ağırlığı olan bir veri. Bugün saat 15:30’da açıklanacak. Sonuca bağlı olarak fiyatlama değişebilir. Bir sonraki adım ise yarın açıklanacak PCE verisi. Benzer durum ve etki bu veride de söz konusu.
Kısa vade de altın için bir dinlenme dönemi görebiliriz. 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta -uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Jeopolitik risklerin azalması, altının alışılmış-bilinen metriklere göre fiyatlanmasını sağlayabilir. Tahvil faizlerinin seviyesi, enflasyon-faiz farkı, Dolar’ın gücü gibi unsurlar fiyatlama üzerindeki etkisi artırabilir.
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.310 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.340 ve 2.360 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD büyüme verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası yön-hareket ise verinin sonucuna bağlı.
Eurobond:
ABD 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde talep/satış oranı 2,39 oldu, ihale faizi 4,66% seviyesinde oluştu. 5 ve 10 yıl vadeli kıymetlerin faizi aynı seviyede bulunuyor (4,65-66%). 2 vadeli kıymet ise 4,94% seviyesinde. Verim eğrisindeki ters görüntü FED faiz indiriminin ötelenmesi ile sürüyor. Makro veriler takip ediyor. İlk önemli veri ABD 1Ç büyümesi. Sonuca göre fiyatlama bekliyoruz. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
Lokal tarafta, ABD tahvil faizleri ile paralel seyirin devamını bekliyoruz. Global tarafta enflasyon endişelerinin azalması lokal tarafta eurobond fiyatlamalarına olumlu etki edebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 310 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-13 cent; orta vadelilerde 48-65 cent; uzunlarda 80-84 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,70%, 7,67% ve 8,37% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.