Batılı gelişmiş ülkelerin (ABD, AB, Almanya, İngiltere) imalat ve hizmet PMI verileri dün açıklandı. İmalat PMI'ların tamamı, hizmet PMI'ların ise 2'si 50 seviyesinin altında kaldı. Çoğunluğun 50 seviyesinin altında kalması resesyon söylemini öne çıkardı. Piyasaların tepkisi de buna göre şekillendi. Tabi gün içinde PMI dışında haber akışı da oldu. ABD şirket bilançoları karışık (olumlu, olumsuz) sinyaller verdiler. Diğer yanda siyasi taraf dikkate değerdi bizce. Ukrayna-Rusya savaşında Batı bir adım daha ileri gidiyor. Tank temini konusunda yeşil ışık yakılmış durumda. Almanya ilk tedarik sağlayacak ülke olarak öne çıkıyor (ABD'nin zorlaması da belirleyici oldu). Yani savaşta yeni bir evreye giriliyor diyebiliriz. Almanya'nın arkasından diğer Avrupa ülkeleri de gelebilir. Tankların süreci nasıl etkileyeceği takip edeceğiz.
Son günlerde ECB'den şahin sözler çokça duyulur oldu. Dün Villeroy ve Nagel konuştu. Her ikisi de şahin sözler söyledi. Şubat ayı başındaki toplantıda 50 bp faiz artışı beklentisi devam ediyor diyebiliriz.
Şubat başındaki diğer toplantı ise FED'in. Burada ise 25 bp faiz artışı bekleniyor. Tabi daha çok ne diyeceği önemli. O yüzden karar setinin diğer parçaları önemli (nokta grafik, karar metni, Powell'ın sözleri). Piyasalar FED'i iyimser modda bekliyor. Haber akışı baskı yaratsa da olumlu tarafa yönelme tekrar öne çıkabiliyor.
Bugün veri akışı yoğun değil (makro veri ve merkez konuşmaları). O yüzden ajanda sakin diyebiliriz. Bu durumda piyasalar da sakin olabilir. Tabi sürpriz bir şey çıkması hariç bunu söylüyoruz. Yarın ise veri trafiği yoğun. Hareket ihtimali daha fazla bizce.
Dün ABD borsaları karışık kapandı. Yüzde çeyrek oranında düşüş ve yükseliş oldu. Avrupa'da da benzer hava etkili oldu. Tahvil faizleri biraz gevşedi. Kıymetli madenler biraz talep gördü.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. Doğu alıcılı, batı hafif negatif. ABD vadelileri sıfıra yakın yatay. Asya'da iştah belirgin. Japonya yüzde 1'e yakın artı. Çin ve Hong Kong kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,47%, Dolar Endeksi 101,9, ons altın 1.927 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta günü Borsa yüzde 1' yakın düşüşle tamamladı. TL Tahviller kısa ve uzun taraf hafif düştü. Eurobondlar sınırlı primlendi. TL ise günü yatay tamamladı.
Makro veri tarafında bugün kapasite kullanımı ve reel sektör güveni açıklanacak.
Hazine bu hafta 4 ihale düzenledi. Dünkü 2 ihale ile bu hafta toplam 60,3 milyar TL finansman sağlandı. Bu ayın borçlanma takvimi tamamlanmış oldu.
Vergi affına yönelik detaylar Nebati Bey tarafından paylaşıldı. Öte yandan yeni konut kampanyası Meclis Genel Kurulu'na geldi.
Usd/TL: FED kararı öncesi kararsı, sıkışık günler… piyasalar günlük haber akışının etkisi ile gün içinde dalgalı seyir izliyor. Günün sonunda ise başlangıç noktasından çok uzaklaşılmamış oluyor. Son günlerdeki hareket bize birşeylerin netleşmesinin beklediği izlenimi veriyor. Tabi bu konu FED kararı. Haftaya Çarşamba akşamı karar seti açıklanacak. Kısa vade için yön biraz netlik kazanmış olacak. Öncesinde piyasaların iyimser modda fiyatlama arzusu içinde olacağını düşünmeyi sürdürüyoruz.
Dün açıklanan imalat ve hizmet PMI'ları fena sonuçlanmadı. ABD de her ikisi se beklentilerin biraz üzerinde geldi. Hala 50'nin altındalar ama önceki veriye göre iyileşme kat ettiler. Diğer bir haber ise ABD şirketlerinden geldi. Şirketlerin bilançoları karışık sonuçlara işaret etti. Haber akışının bütünü Dolar Endeksi'ni yatay tuttu diyebiliriz. Bugün çok kritik veri yok. Yarın var. O yüzden bugün sakin geçebilir. Yarın verilere bağlı hareket görülebilir.
Lokalde mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Vergi düzenlemesine dair detaylar paylaşıldı. Maliye Bakanı Nebati dün detayları açıkladı. Diğer yandan yeni konut alımına ilişkin düzenleme Meclis Genel Kurulu'na geldi.
Seçim tarihi olarak 14 Mayıs tarihi açıklandı.
Kur bu sabah 18,81 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Hazine dün 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili ve 3 yıl vadeli sukuku ihraç etti. Sırasıyla 14 ve 2,8 milyar TL satış yapıldı (ROT dahil). 10 yıllığın faizi -2,60 oldu.
Önceki gün ve dün yapılan 4 ihale ile toplam 60,3 milyar TL civarında fonlama sağlanmış oldu. Böylece Ocak ayının finansmanı tamamlanmış oldu.
Gösterge tahviller çift hanenin en alt seviyesinde işlem görmeye devam ediyorlar. Önceki günlerde ek haneye inilmiş ardında yeniden çift haneye geri gelmişlerdi. Ekonomi yönetiminin düzenlemeleri ile tahvil piyasasında canlı bir talep yaratılmış durumda.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan düşüşle %10,23 ve 5 baz puan düşüşle %10,08 ile tamamladı.
Hisse Senedi (YKY): 5,250 desteği önemini koruyor... 12 Ocak tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini 5,568 seviyesine kadar sürdüren piyasada, önceki gün bu noktadan başlayan satış baskısı dün de devam etti.
Salı gününü -%0.70 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 5,250 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 5,250 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ardından piyasanın yukarı seyrini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumunda ilk etapta 5,568 olmak üzere 5,704 zirve seviyesine yönelik yükseliş potansiyeli korunacaktır.
Dolayısıyla 5,250 üzerindeki hareketlerin piyasada yükseliş eğilimini sürdüreceğini düşünüyoruz. 5,250 altındaki olası seyrin ise yeniden aşağı baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişme ise yeniden 4,950 desteğini baskı altına alabilir.
Eur/Usd: PMI verileri fiyatlamaya tesir etti. Dün açıklanan imalat ve hizmet PMI verileri çoğunlukla daralma bölgesinde olunduğunu gösterdi (<50). iyi="" tarafı="" ise="" önceki="" verilere="" göre="" iyileşme="" olması="" oldu.="" avrupa="" imalat="" ve="" hizmet="" pmı="" verileri="" sırasıyla="" 48,8="" ve="" 50,7;="" abd'de="" ise="" 46,6="" ve="" 46,8="" geldi.="" resim="" abd'nin="" yavaşlama="" yolunda="" ilerlediğini="" gösteriyor.="" avrupa="" ekonomisi="" biraz="" daha="" canlı="" gözüküyor.="" tabi="" ecb'nin="" bir="" iki="" toplantıda="" 50'şer="" bp="" faiz="" artışı="" yapabileceğini="" göz="" önüne="" aldığımızda="" ve="" tabi="" fed'in="" faiz="" artışında="" durmaya="" yakın="" olduğunu="" gelecek="" veriler="" ab'de="" aşağı="" yönlü="" olabilir.="" abd'de="" ise="" aşağı="" marj="" daha="" sınırlı="" kalabilir.="" tabi="" bunlar="" daha="" orta="" vadeli="" süreç.="" yakın="" vadede="" ne="" var="" diye="" baktığımızda="" dünkü="" veriler="" biraz="" eur="" lehine="" etki="" yaptı.="">50).>
Gözler haftaya Çarşamba FED kararında. Bankanın 25 faiz artışı yapması bekleniyor. Tabi karar setinin tamamı önemli. Sözlü yönlendirme, nokta grafik, Powell'ın sözleri önemli.
Bugün veri trafiği yoğun değil. Pariteler çok hareket etmeyebilir (sürpriz gelişmeler hariç). Yarın ajanda daha yoğun.
Bu sabah 1,09 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,094 ve 1,096 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: İngiltere'de hizmet PMI beklentilerin ve geçen ayın altına indi. İmalat PMI ise her ikisinin üzerine çıktı. Hizmet 48, imalat 46,7 oldu. Ana görünüm yavaşlamanın sürdüğü işaret ediyor. Bu iki veriyi baz aldığımızda İngiltere verileri ABD verilerine göre daha iyi denilebilir. Ama imalat tarafı çok düşüş yaşadı. O yüzden piyasada Gbp güç kaybı yaşadı. Bir de önce İngiltere verisi, akşama doğru ABD verisi geldi. Gbp ilkten satıldı, günün sonuna doğru biraz toparlandı.
Çarşamba günü FED karar setini açıklayacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Tabi bunun yanında karar setinin diğer parçaları da önem arz ediyor. Nokta grafik, Powell'ın sözleri.
Bu sabah 1,233 seviyesinde bulunan paritede 1,23 ve 1,227 seviyeleri gün içi destek; 1,236 ve 1,239 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın: Kıymetli madenler günün ilk bölümünü iyi geçirdiler. ABD verileri ile kısa süreli baskı geldi. ABD imalat ve hizmet PMI verileri daralma bölgesinde kalmayı sürdürdü. Resesyon endişeleri öne çıktı. Verilerin öncekilere göre biraz iyi geldikleri dikkatten kaçmamalı.
FED toplantısı ile kısa vadeli görünüm netlik kazanabilir. Piyasaların FED'i iyimser çaba ile beklediklerini düşünmeye devam ediyoruz. Haber akışı ise bu çabayı baskılasa da piyasalar tekrar iyimserliğe dönüş çabası içinde.
Bu sabah 1.928 Usd seviyesindeki ons altında 1.925 ve 1.920 Usd seviyeleri gün içi destek 1.934 ve 1.939 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: PMI verileri ile resesyon endişelerinin öne çıkması ile tahvil faizleri düşüş kaydetti. Batılı gelişmiş ülkelere ait imalat ve hizmet PMI'larının çoğu zayıf bölgede kalmaya devam etti. Önceki verilere göre ise biraz iyileşme söz konusu. Piyasalar buradaki iyileşmeden çok verilerin zayıf bölgede olmasına odaklandı. Ekonomik aktivitenin biraz toparlandığına işaret eden verilere bu açıdan baktığımızda resesyon riskinin azaldığına da işaret ediyor bir anlamda. Gelişmiş ülke tahvilleri günü düşüşle tamamladı.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS globale yakın fiyatlama yapıyor. 5 yıllık CDS günü 552 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 12-15 cent; orta vadelilerde 4-31 cent; uzunlarda 28-33 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 7,77%, 8,14% ve 9,09% oldu
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.