Global piyasalar aralık ayının son haftasındayız. Noel haftası olması sebebi ile yurt dışı piyasalarda hacimlerin azaldığı yataya yakın bir hafta görebiliriz. Geçen hafta gerçekleşen ve piyasalarda volatilite oluşmasına yol açan FED toplantısı sonrasında bu hafta makro veri tarafında öne çıkan bir veri bulunmuyor.
Geçen hafta FED’in aralık ayı için 25 baz puan faiz indirimine gideceği neredeyse kesin bir şekilde toplantı öncesinde piyasalar tarafından fiyatlanmıştı. Piyasalar için şaşırtıcı olan ise FED’in tahmin setinde FED üyeleri 2025 yılında dört adet 25 baz puan faiz indirimi beklerken, yeni tahmin setinde iki adet faiz indirimine yer vermesi oldu. FED 2025 faiz indirim temposunda duruş değişikliğine gitmiş gözüküyor. Değişikliğin ise altında yatan temel neden Trump'ın korumacı politikaları. 20 Ocakta yemin ederek görevi teslim alacak olan Trump’ın atacağı makro ekonomik adımlar 2025 yılının haritasını netleştirecek.
FED üyeleri 2024 yılında gevşeme adımları için karar alırken gelen ABD makro verilerinin ışığını kullandı. Ekonomiyi resesyona sokmadan ‘yumuşak iniş’ senaryosu ile birlikte ABD finansalları olumlu bir yıl geçirdi. Son açıklanan projeksiyonlar ise FED üyelerinin kafa karışıklığını gösterdiğini düşünüyoruz. Beklentilerde yapılan revizyonlar Cumhuriyetçi ajanda ile ilgili gözüküyor.
Cuma günü FED favori göstergesi, ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) beklentilerin hafif altında geldi. Hem manşet hem çekirdek verinin yatay görünüm sergilemesi ile hava biraz yumuşadı. Mayıs ayından beri gelen en düşük veri. ABD makro veriler 2025 yılı için faiz indirim döngüsünü desteklerken, Cumhuriyetçi ajanda ve Trump politikaları ise bir bilinmezlik yaratıyor. Bu politikaların ne kadarının hayat geçirileceği ise 2025 yılının faiz indirim temposunu belirleyecek ana unsur olabilir.
Conference Board, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Tüketici Güven Endeksi'ne ilişkin aralık ayı verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici güven endeksi aralıkta geçen aya kıyasla 8,1 puan azalarak 104,7'ye indi.
Avrupa’da ekonomik görünüm zayıf olmaya devam ediyor. Fransa ve Almanya da devam eden siyasi belirsizlik ve imalat tarafında yaşanan güç kaybı hem ekonomik hem siyasi risklerin kıta da beraber ilerlemesine neden oluyor. Politika yapıcılar politikayı gevşetmek için "kademeli" bir yaklaşımı tercih ediyor.
Çarşamba günü ABD piyasaları, Çarşamba-Perşembe Avrupa piyasaları kapalı Global piyasalarda tatil havası ve yıl sonu sakinliği daha fazla hissedilebilir. İşlem hacminde düşüş, katılımcı sayısında azalma olağan olarak görülebilir.
Bu hafta makro veri trafiği yoğun değil. Dayanıklı mal siparişleri, toptan stoklar, öne çıkan veriler. Ayrıca BOJ toplantı tutanakları ve başkanı Ueda’nın konuşması, TÜFE Japonya ajandasında dikkat çekenler.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya piyasalarında Çin %0,7, Hong Kong %1,2 artı, Japonya %0,3 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,58, Dolar Endeksi 108,1, ons altın 2.617 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, 2025 asgari ücret belirleme sürecinde sona gelindi. Komisyonun bu hafta yapacağı toplantıyla yeni asgari ücreti açıklaması bekleniyor. Masada işçi tarafını temsil eden Türk-İş talebinin 29 bin 583 TL olduğunu açıkladı. Kasım ayında TCMB enflasyon raporu sunumunda faiz indirimi için bir sinyalleme yapılmıştı. 26 Aralık’ta PPK faiz kararını açıklayacak. 100-250 baz puan aralığında indirim beklentileri speküle ediliyor.
Reel kesim güveni, kapasite kullanımı haftanın diğer verileri.
Usd/TL:
Ekim ayının başında 100 civarı olan Dolar Endeksi (DXY) ABD ekonomisinde yaşanan güçlü görünüm, Trump’ın enflasyonist etkiler yapması beklenen yeni politikaları eşliğinde yılı 108 seviyelerine yakın kapatma niyetinde. Aralık ayının 107,3 seviyesinin üzerinde kapaması takip eden aylar da teknik olarak doların kuvvetli durmasını sağlayabilir.
Yeni hafta görece yoğun olmayan bir ajandaya sahip. ABD tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri öne çıkan veriler.
Dolar Endeksi 107-107,5 bölgesinin üzerinde fiyatlama devam ediyor. Usd gücünü koruyabilir. Biraz daha artırabilir. 107-107,5 bölgesinin üstünde 110 seviyesine erişmek isteyebilir.
İç tarafta, son haftaların en kritik olanına başladığımızı söyleyebiliriz. Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. 100-250 baz puan aralığında indirim beklentileri speküle ediliyor. Olası indirim sembolik olsa da piyasanın satın almış olması önemli. Eğer indirim adımı gelmezse risk iştahı baskılanabilir, TL biraz güçlenebilir.
Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 35,25 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,70 ve 34,50; yukarıda 35,50 ve 36,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Perşembe günü TCMB’nin faiz indirimi kararı alacağı öngörülüyor. 100-250 baz puan aralığına yayılan bir beklenti aralığı söz konusu.
Normal şartlarda indirim beklentisi ile tahvil faizlerinde aşağı yönlü hareket olması beklenir. Gösterge tahvil faizlerine baktığımızda volatil-kararsız bir seyir olduğunu görüyoruz. Bunda enflasyona dair kanaatlerin konsensüse dönüşememesi etkili oluyor diye düşünüyoruz. Buna paralel olarak olası TCMB faiz indiriminde zaman-miktar konusunda da farklı yaklaşımlar söz konusu. Enflasyona dair kanaatleri aşağı yön üzerinde yoğunlaştığında tahvil faizleri buna eşlik edebilir.
Globalde, piyasalar Trump’ı beklemeyi sürdürüyor. ABD’de ise ekonomi ve enflasyon FED’in hızını azaltmasını gerekli kıldı. ABD tahvil faizleri yükselişlerini sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 4 baz puan düşüş ile %43,41 ve 32 baz puan artış ile %30,28 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli satış baskının devam ettiği piyasada, 9,500 seviyesini geri çekilmenin destek noktası olarak izliyoruz ...
Endekste 10,250 hedef direnç noktasında başlayan aşağı hareketin, geçtiğimiz hafta kısa vadeli yükselişin trend desteği olarak izlediğimiz 9,900 seviyesinin kırılmasıyla devam ettiğini gözlemliyoruz.
Haftanın ilk işlem gününü -%1.01 oranında değer kaybıyla 9,626 puandan tamamlayan piyasada, şu aşamada aşağı hareketin devam eğiliminin sürdüğünü düşünüyoruz. Bu kapsamda endeksteki satış baskısı 9,900 trend desteğinin aşağı kırılmasıyla bir alt destek olarak izlediğimiz 9,500 seviyesi üzerinde ilk etapta dengelenmeye çalışacaktır. 9,500 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 9,550 ve 9,250 desteklerinin test edilme riskini sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Seans içi yukarı ataklarda ise 9,900 seviyesini artık ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin devam eden aşağı hareket içerisinde tepki yükselişi oluşturabilmesi için 9,900 direncinin aşılması gerekiyor.
Eur/Usd:
Geçen hafta FED’in duruş değişikliği ve 2025 yılında temkinli olacağını açıklaması sonrasında paritede baskılı süreç devam etti. Cuma günü açıklanan FED favori göstergesi PCE yüzleri güldürse de Eur talebi dün yerini dolar talebine bıraktı.
Süreç ABD doları lehine yapı oluşturuyor. Ekim ayı başından bu yana Dolar Endeksi 100 seviyesinden 108 seviyesine erişti. 3 ayda hızlı ve belirgin prim sağladı. Trump’ı dikkate aldığımızda dolar biraz daha güç kazanabilir ve bir süre daha güçlü kalabilir diye düşünüyoruz. Avrupa tarafı faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. ABD tarafının bu beklentiye girmesi için ocak ayında Trump politikalarını görmek gerekebilir.
Dolar Endeksi 107-107,5 bölgesinin üstüne çıktı. Kasım ayı ortalarında test ettiği seviyelere erişti. 107,5 seviyesinin üzerinde baskı devam edebilir. 110 civarını hedef olarak tayin edebilir. Cuma PCE verisi havayı biraz yumuşattı, yeni hafta veri trafiği yoğun değil.
Bu sabah 1,04 seviyesindeki paritede 1,04 ve 1,035 seviyeleri gün içi destek; 1,049 ve 1,057 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay pozitif seyir izleyebilir.
Gbp/Usd:
Cuma günü ABD PCE verisinin beklentilerin hafif altında kalması ile piyasa biraz rahatladı. Dolar Endeksi hafif gevşedi. Yeni hafta görece sakin bir ajandaya sahip. Yıl sonu yaklaşırken piyasa mevcut seviyelerden çok uzaklaşmayabilir.
Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5-107,3 aralığını üzerine çıktı. 110 kapısı aralandı.
Bu sabah 1,253 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,246 seviyeleri gün içi destek; 1,259 ve 1,264 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün parite yatay seyir izleyebilir.
Altın:
Kısa vadeli resim denge çabasının sürdüğü izlenimi veriyor. Jeopolitiğin daha sakinleşmesi ve faiz indirim temposunun azalması altın talebini baskılıyor. Esas mesele Trump’ın nasıl bir yol izleyeceği. Görüntü net değil o yüzden belirli hal oluşmuyor. Fiyatlama temkinli-kararsız kalıyor. 2.600 Usd üstü tutunma hacimsiz hafta da devam ediyor.
Yeni hafta ajanda yoğun değil. Yıl sonu yaklaştı. Sürpriz bir haber-gelişme olmaz ise mevcut seviyeler korunabilir.
Teknik olarak, 2.600 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.
Bu sabah 2.617 Usd seviyesindeki ons altında 2.590 ve 2.575 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.630 ve 2.650 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir izleyebilir.
Eurobond:
Dışarıda, FED yavaşlaması ve Trump belirsizliği iki temel konu. Trump ise bağımsız değişken. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4 seviyesinden 4,60% seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah 4,52%. Kritik direnç noktası %4,50 seviyesi üstünde fiyatlama devam ediyor. Tahvil yatırımcısı enflasyon konusunda tedirgin. Dolar endeksi ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizinin artması risk iştahını baskılayabilir.
İç tarafta, kritik haftadayız. TCMB’nin indirim kararı alması bekleniyor. 100-250 baz puanlık indirim speküle ediliyor. Eğer indirim kararı gelmez ise CDS olumlu etkilenebilir. Bu anlamda diğer yerel varlıklardan ayrışabilir. FED’in temkinli olduğu, Trump belirsizliğinin yaşandığı süreç aleyhimize global etki yaratıyor. İç gelişmelerin güçlenmesi dış etkiyi dengelemeyi sağlayabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -5 ile -4 cent; orta vadelilerde -28 ile -22 cent; uzunlarda -27 ile -26 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,89%, 7,08% ve 8,23 oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.