Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD merkez bankası FED geçen hafta ‘jumbo’ faiz indirimine giderek yumuşak iniş senaryosunda kararlı olduğunu gösterdi. Beklentilerde yapılan revizyonlarda büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilirken, işsizlik beklentisi ise yukarı yönlü revize edildi. Mevcut politika enflasyon tarafında alınan yola bakılınca hala sıkı olmaya devam ediyor. FED üyeleri oluşan faiz indirim alanı ile birlikte yıl sonuna kadar toplan 50 baz puan faiz indirimi bekliyor.

FED gevşeme adımlarına hızlı başladı. İstihdam piyasasında beklenenden hızlı görülen soğumanın, bu kararın arkasında yatan en önemli nokta olduğunu düşünüyoruz. FED ılımlı bir büyüme eşliğinde dezenflasyon sürecinin devam edeceğini düşünüyor.

Merkez bankaları gevşeme sürecindeler ve bu sürecin hızını makro veriler belirleyecek. FED'in önden yüklemeli faiz oranlarını düşürmesi, küresel ekonomin yumuşak bir iniş yaşamasını destekleyebilir. Tabii uzun süredir devam eden sıkı para politikasının yan etkilerinin de yakından takip edilmesi gerekiyor. FED'in işgücü piyasasındaki zayıflamanın önüne geçmek istediğini ve dört yıl sonra başlattığı gevşeme adımının ardından, piyasalardan ‘istihdam’ verilerine odaklı bir seyir bekliyoruz. Bununla birlikte tüketici talebini yansıtan veriler de resesyon kaygıları açısından, diğer önemli başlık olarak piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Dün gelen Euro Bölgesi PMI verileri, imalat sektöründe derinleşen kötüleşmeyle beraber ekonominin Mart ayından beri ilk kez daraldığını gösterdi. Euro Bölgesi'nin en büyük 2 ekonomisi olan Almanya ve Fransa'da da aktivite geriledi. Almanya'da S&P Global bileşik PMI 47,2 ile 7 ayın en düşük seviyesine indi. İmalat PMI da 40,3'e geriledi. Fransa’da PMI 53,1'den 47,4'e gerilerken imalat PMI 43,9'dan 44'e çıktı. Hizmet sektörü PMI endeksi ise söz konusu ayda 55'ten 48,3'e gerileyerek yeniden daralma bölgesine indi. Ekonomik öncü göstergelerinin beklenti altında gelmesi paritenin sınırlı güç kaybetmesine neden oldu. ABD tarafında ise hizmet PMI endeksi bu dönemde 55,7'den 55,4'e geriledi. İmalat PMI endeksi ise 47,9'dan 47'ye gerileyerek Haziran 2023'ten beri en düşük seviyeye indi. ABD hizmet ekonomisi canlı kalmaya devam ederken, üretim tarafı zayıf kalmaya devam ediyor.

Bu hafta ABD 2Ç büyüme verisi (3. okuma), kişisel tüketim harcamaları (PCE), Avrupa ECB enflasyon beklentisi, Almanya IFO öne çıkan veriler. Ayrıca FED ve ECB yetkililerinin konuşmalarını takip edeceğiz.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,15-0,20 aralığında eksi. Asya piyasaları alıcılı. Hong Kong %2,7 civarında, Japonya %0,7 civarında artı, Çin %1,7 civarında pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,74, Dolar Endeksi 100,9, ons altın 2.630 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, TCMB rezervleri kuvvetlenmeye devam ediyor. Geçen hafta açıklanan verilerde, swap hariç net rezervlerde 9 milyar dolarlık toparlanma görüldü. 19 Eylül haftasında swap hariç net rezervler 26,5 milyar dolara yükseldi. Artan rezervler TL fazlasının oluşmasına, TL likiditesinin artması ise TLREF faizinin düşmesine neden oldu. Cuma gecesi yayınlanan makro ihtiyati tedbirler kapsamında TCMB, TL mevduatlarda zorunlu karşılıkları arttırarak sistemdeki fazla TL likiditesini sterilize etmek için adım attı. Bu adımlarla birlikte TLREF seviyesi tekrardan yüzde 50 seviyesine yaklaştığı görülüyor.

Bugün reel sektör güveni, kapasite kullanımı açıklanacak.






Usd/TL:
FED faiz indirim kararı Doların globalde talebini biraz azalttı. Genel yönün gevşek para politikası olduğunu göz önüne aldığımızda bir sonraki adımın da faiz indirimi olacağı aşikar. FED’in uyguladığı politika faizi sıkı kalmaya devam ediyor. Mevcut enflasyon seviyesi göz önüne alındığında faiz indirimi için bir alan bulunuyor. Manevra esnekliği dolar talebinin artmasını engelleyebilir.
Dün gelen ABD'de PMI verileri, iş dünyası aktivitesinin sınırlı biçimde yavaşladığını, imalat sektöründe ise düşüşün devam ettiğini gösterdi.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin altında. 101 seviyesi altında Dolar talebinin azalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, makro veri ajandası reel sektör güvenini ve dış ticaret dengesini içeriyor.
Artan rezervler TL fazlasının oluşmasına, TL likiditesinin artması ise TLREF faizinin düşmesine neden oldu. Cuma gecesi yayımlanan makro ihtiyati tedbirler kapsamında TCMB, TL mevduatlarda zorunlu karşılıkları arttırarak sistemdeki fazla TL likiditesini sterilize etmek için adım attı. TCMB enflasyon ile mücadelede piyasada oluşan fazla TL likiditesinin kontrol ederek, finansal istikrarı sağlamaya çalışıyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.





TL Tahvil/Bono:
Merkez Bankası sıkı duruşuna devam ediyor. Faiz indirimi ise piyasada yılın son ayları için speküle ediliyor. TL faizinin yüksek seviyede olması tahvile olan iştahı azaltıyor. Politika faizinde düşüşün başlaması tahvil sezonunun açılmasını sağlayabilir.
Globalde, FED kararı sonrası ana yön değişmemekle birlikte tahvil faizleri aksi yönde hafif tepki verdi. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 19 baz puan düşüş ile %39,83 ve 20 baz puan düşüş ile %28,23 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükselişin ana direnç noktası olarak 10,200 seviyesini izliyoruz... Endekste 18 Temmuz tarihinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, 9,274 üzerinde oluşturduğu tepki yükselişinin geçtiğimiz hafta etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Haftalık periyotta % 2.22 oranında değer artışının gerçekleştiği BIST 100 Endeksi'nde, tepki hareketi ilk önemli direnç konumunda bulunan 10,000 seviyesini test ediyor. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,850 üzerinde tutunma çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 ana direncini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda yukarı hareketin genele yayılarak sırasıyla 10,400, 10,750 ve 11,252 zirvesini hedefleyecek bir potansiyel anlamına geleceğini düşüyoruz.




Eur/Usd:
FED faiz indirim adımını büyük attı. Sıkılaşma döneminde enflasyon ile mücadelede somut kazanımları görene kadar işi sıkı tutan FED, enflasyonun şimdilik bir risk içermediğini düşünerek proaktif bir tutum izledi. Yayınlanan projeksiyonda üyelerin faiz indirim tarafında kümelenmesi ise dolar talebinin azalmasında etkili oldu.
Dün gelen Euro Bölgesi PMI verileri, imalat sektöründe devam eden kötüleşmeyle beraber ekonominin mart ayından beri ilk kez daraldığını gösterdi. Euro Bölgesi'nin en büyük 2 ekonomisi olan Almanya ve Fransa'da da aktivite geriledi. Ekonomide yaşanan zorluk, faiz indirimlerinin gündemde kalmasına neden oluyor. Veri sonrası paritede sınırlı kar satışı görüldü. FED’in faiz indirim için ECB’den daha büyük bir alana sahip olması ise orta vade de dolar talebinin baskı görmesine neden olabilir.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,111 seviyesindeki paritede 1,11 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,119 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere’de dün açıklanan hem hizmet hem imalat PMI beklenti altında geldi. Pariteyi bu hafta ABD verileri yönlendirebilir; büyüme ve PCE verisi dikkat çekenler. Genel olarak Dolar güç kaybı içinde olmasını bekliyor. Ancak bunun hızı farklılık gösterebilir. Son alınan kararda FED faizini indirmiş, BOE sabit bırakmıştı. Bu Gbp’ye biraz avantaj sağlıyor.
Dolar Endeksi’nde 101 seviyesinin altında güçsüz seyrin devamını teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96-97 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,335 seviyesinde bulunan paritede 1,332 ve 1,327 seviyeleri gün içi destek; 1,338 ve 1,341 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.





Altın:
Büyük merkez bankaları para politikalarını gevşetme yönünde ilerliyor. Faiz hadleri aşağı inerken, reel faizler düşüyor. Tahvil faizleri de aşağı meyil içinde. Bu yapı kıymetli madenler için alıcılı piyasa demek.
Artan risk iştahı, ABD dolarının küresel bazda değer kaybı altın talebinin artmasını sağlıyor. Büyük merkez bankalarını gevşeme adımları atması son olarak FED’in beklenenden büyük bir adımla eşlik etmesi getiri arayışında yatırımcıların altına yönelmesini destekledi. Ana resim bu şekilde ve kıymetli madenler lehine. Yön yukarıyı işaret etmede devam ediyor.
Bu haftanın ajandasında ABD büyüme, PCE verileri dikkat çekiyor.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.650 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.630 Usd seviyesindeki ons altında 2.600 ve 2.575 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.650 ve 2.675 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Bu hafta ABD büyüme, PCE verileri fiyatlamaya tesir edebilir. Ana yönün teknik olarak ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece aşağı yönde olduğunu düşünüyoruz. FED’in gevşeme adımlarında beklenenden hızlı bir başlangıç yapması ve üyelerin faiz indirim beklentilerini artırması ABD 10 yıllık tahvil faizinin baskılanmasına neden oluyor.
İç tarafta, ajanda zayıf, katalizör eksikliği sürüyor. Eurobond fiyatlarında global tarafa eşlik etme çabası devam ediyor. Global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal tarafa olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 277 ile günü tamamladı. Eurobondlar kısada hafif pozitif, diğer vadelerde sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-5 cent; orta vadelilerde 41-51 cent; uzunlarda 62-64 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,87%, 6,47% ve 7,49% oldu.


Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş