Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bu hafta FED ve ECB haftası. Önce piyasanın gözü 26 Temmuz (Çarşamba) günü FED kararında olacak, ardından 27 Temmuz (Perşembe) günü ise ECB kararı takip edilecek. Piyasa FED’in 25 baz puan faiz artırımı olasılığını yüzde 99 (CME) ile neredeyse kesin gözüyle fiyatlıyor. En son ABD’de açıklanan manşet ve çekirdek TÜFE verilerinin beklentilerden düşük gelmesi sonrasında piyasa, FED’in Temmuz ayı faiz artışından sonra zirve faiz oranına yaklaştığını ve yılın geri kalan kısmında ek sıkılaştırmaya gitmeyebileceğini fiyatlamaya başlamıştı. Geçen hafta Perşembe günü ABD’de işgücü piyasasının güçlendiğine işaret eden verilerin açıklanmasının ardından yatırımcıların FED'in bu yılın sonlarında yine faiz artırabileceğine tekrar yakınlaşmaya başlaması ile piyasalarda enflasyondaki düşüşün yarattığı iyimserliğin etkisi azalmaya başladı.
Avrupa tarafında, ECB toplantısı 27 Temmuz Perşembe günü gerçekleşecek. Piyasa beklentisi 25 baz puan faiz artışı yönünde. Geçen hafta ECB tarafından şahin üye Kont'tan gelen güvercin mesajlar, İngiltere tarafından beklentilerden düşük gelen TÜFE veri seti sonucunda piyasa, enflasyonla mücadelede alınan tedbirlerin sonuç verdiği çıkarımında bulunmaya başladı. Usd talep görmeye başlarken majör para birimlerinde (EUR, GBP) değer kayıpları yaşandı. Çarşamba günü FED toplantısında verilecek mesajların piyasanın yönü hakkında bilgi vereceğini düşünüyoruz.
Para piyasalarında geçen hafta Dolar Endeksi kayıplarını geri alma çabasındaydı. Endeks 95.5 seviyesinden 101 seviyesine çıktı (Usd talebi arttı). ABD tahvilleri satış baskısını hissederken hisse senetleri de bazı iyi 2Ç bilançolarına rağmen FED toplantısı öncesi satış gördü. Bugün açıklanacak imalat ve hizmet PMI verilerinde piyasa, ekonomik aktivitenin görünümü ve resesyon ihtimalleri hususunda ipuçları arayacaktır. PMI verilerinin bugün AB, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin ekonomileri için sinyal vereceğini belirtelim. Bu hafta ABD tarafında Meta, Google, Amazon ve Microsoft gibi büyük şirketlerin bilançoları açıklanacak.
Cuma günü ABD piyasalarında Nasdaq yüzde 0,22 değer kaybı ile S&P 4.536 ve Dow 35.227 seviyelerinden yatay kapanışlar gerçekleştirdi. Avrupa’da ise Almanya hafif kayıpla günü tamamladı. Fransa ve İngiltere borsaları yüzde yarım civarında primlendi. Dolar Endeksi yüzde 0,29 değer artışıyla 101.07 seviyelerinden kapanış yaptı, tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler ise sınırlı kayıp yaşadı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı-eksilerle yatay. Asya borsaları karışık. Çin hafif Japonya yüzde bir artı. Hong Kong yüzde 1,5 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,85%, Dolar Endeksi 101, ons altın 1.960 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta, geçen hafta PPK kararları açıklandı. TCMB politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardı. Faiz kararı piyasanın beklediğini tam vermese de metin şahin idi. Merkez Bankası karar metninde, enflasyonla mücadelede sonuç alınana kadar kademeli faiz artışlarına devam edeceğini belirtti. Sıkı mali politikalar ile desteklenen bu sürecin olumlu olduğunu düşünüyoruz. Bizce hıza odaklanmak ana resimdeki değişimin sunduğu potansiyelin odaktan kaçmasına yol açabilir. Lokal varlıklar mevcut yönetim anlayışı ile olumlu fiyatlanmaya devam edebilir.
Cuma günü BİST100 yüzde 0,08 değer artışıyla 6.687 puandan kaparken Usd/TL paritesi yüzde 0,77 değer kazancıyla günü 26,96 seviyesinden günü sonlandırdı. TL tahvillerde kısa taraf hafif düştü, uzun taraf hafif yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı primlendi, CDS 438’e gevşedi.
Kapasite kullanımı, reel sektör güveni, ekonomik güven, dış ticaret dengesi haftanın verileri.
Hazine bu hafta 5 ihale düzenleyecek. Biri bugün, diğerleri yarın.



Usd/TL:
Geçen hafta ABD’de işgücü piyasasının güçlendiğine işaret eden verilerin açıklanmasının ardından yatırımcılar FED'in bu yılın sonlarında yine faiz artırabileceğini değerlendirmeye başlaması Dolar Endeksi baskı altına aldı. 101 seviyesine yükselen Dolar Endeksi teknik resimde tepki arayışında olabilir. Çarşamba günü FED toplantısında çıkacak kararlar ve sözlü yönlendirmelerin yön açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.
Lokal tarafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yeni dönemde ikinci faiz artışı kararını aldı. TCMB politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardı. Yeni ekonomi ekibinin kademeli faiz artışları devam ediyor. Enflasyon tehdidinin devam etmesine rağmen faiz artırımı sürecindeki beklentilerin devam etmesi ve bunun sıkı mali politikalar ile desteklenmesi kurda yeni denge noktalarında bir dinlenmeye yerini bırakabilir.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,55 ve 25,80; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 5 ihale düzenleyecek. Bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın ise 5 yıl vadeli TÜFE, 10 yıl vadeli sabit kuponlu, 2 yıl vadeli USD cinsi sabit kuponlu tahviller ihraç edilecek. Yarın ayrıca 2 yıl vadeli USD cinsi kira sertifikası da yatırımcılara sunulacak.
Geçen hafta TCMB politika faizi 250 baz puan artırarak 17,50’e çıkardı. Enflasyonla sonuç alınıncaya kadar sıkılaşma sürecine kademeli olarak devam edileceği belirtildi. Beklenen regülasyonlar ve faiz artırım sürecinin hızı ile Tahvil faizlerinde yukarı yönlü yeni denge noktaları bekliyoruz.
Globalde ABD 10 Yıllık tahvil faizleri Cuma %3,84 seviyelerine kadar yükseldi. Piyasa FED’i bekliyor. Teknik resimde 3,90%’a kadar yaşanacak yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz. Tahvil faizlerinde FED toplantısına kadar yatay hareket göreceğimizi düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 6 baz puan düşüşle %16,25 ve 18 baz puan artışla %18,91 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
6,600 Desteği üzerinde yükseliş gücünü koruyor... Geçen hafta yaşanan dalgalı seyre rağmen BIST100 Endeksi kapanışı 6,687 puandan haftalık %3,88'lik getiriyle tamamlamayı başardı. Hafta boyunca %8,91'lik yükselişle XHIXZMET Endeksi öne çıkarken, XBANK Endeksinin %2,47 değer kaybettiği görüldü.
Genel olarak baktığımızda hafta içinde 6,300 bölgesine doğru yaşanan sert gerilemeyle kısa vadeli düzeltme ihtiyacını karşıladığını düşündüğümüz piyasada, ilk önemli destek olarak 6,600 bölgesini kısa vadeli ana destek olarak da 6,300 puanı izliyoruz.
Teknik seviyelere baktığımızda, USD bazındaki analizde ana direnç olarak izlediğimiz 252 USD bölgesi (252*27,00= 6,800) TL bazındaki bir analizde de oldukça anlamlı bir direnç. Dolayısıyla, TL bazında son kapanış zirvesi 6,600 korunabildiği sürece endeksin kısa vadede 6,800 hedefiyle yükselişini sürdürmesini bekliyoruz. 6,800 direncinin aşılabilmesi halinde de yeni hedef direnç bölgesi olarak ilk etapta TL bazında 7,200 ajandaya girecek.
Daha önemli bir teknik ihtimal olarak da, 252 USD bölgesinin aşılabilmesi halinde USD bazlı analizde yukarı yönde 300USD bölgesine doğru önemli bir alan açılabileceği için kısa vadede yukarı hareketin ivmesi açısından 6,800 bölgesinin kilit önem taşıyabileceğine inanıyoruz.


Eur/Usd:
Geçen hafta ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları güçlü sonuçlandı. İş gücünde oluşan katılık FED’ in yılın geri kalan kısmında sıkı duruşunu koruyacağı beklentisini oluşturdu. Paritede gözler bu hafta yapılacak olan FED ve ECB toplantılarında olacak. Çarşamba günü önce FED kararı, Perşembe günü ECB kararı açıklanacak.
ECB’den Knot’un şahin sözleri, zayıf gelen İngiltere TÜFE ve geçen hafta güçlü gelen ABD haftalık işsizlik verisi FED toplantısı öncesinde Usd talebini artırdı.
Önceki hafta beklentilerden düşük gelen ABD TÜFE verisi sonrasında Eur/Usd paritesinde başlayan pozitif fiyatlama geçen hafta yerini kar satışlarına bıraktı. Bu hafta FED toplantısına kadar majör bir değişiklik beklemiyoruz, sonrasında ECB toplantısı takip edilecek. Bugün açıklanacak AB, ABD, İngiltere, Almanya PMI verileri sonrasında paritede gün içi hareketlilik yaşanabilir.
Dolar Endeksi’nde yaşanan değer kazancının şimdilik kar satışı / düzeltme olduğunu düşünüyoruz. 101 üstü fiyatlamalarda durumu tekrar değerlendireceğiz.
Bu sabah 1,113 seviyesindeki paritede 1,11 ve 1,118 seviyeleri gün içi destek; 1,127 ve 1,13 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Geçen hafta açıklanan İngiltere TÜFE verileri beklenenden düşük gelince piyasa Gbp’den biraz uzaklaştı. Piyasalar tarafından enflasyon ile yapılan mücadelede elde edilen olumlu sonuçlar faiz artışı beklentilerini törpülüyor. Enflasyon hedefine kalan mesafe bizce bu mücadelede daha önemli.
Bu hafta FED ve ECB toplantıları takip edilecek. Kısa vade için paritede 1,2825 seviyesinin kırılması paritenin 1,27’ye kadar geri çekilmesini sağlayabilir. 1,27 üstünün orta vadede yükselişin devam noktası olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah 1,287 seviyesinde bulunan paritede 1,283 ve 1,28 seviyeleri gün içi destek; 1,30 ve 1,305 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
FED haftasına giriyoruz. Tamam mı devam mı? soruna yanıt bekliyor piyasa. Altın ve gümüş için önemli olacak bir haftadayız. Piyasa son pozisyon ayarlamalarını tamamlayıp Çarşamba günü yapılacak FED toplantısından çıkan karar ve gelecek mesajlara odaklanacak.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.185 Usd üzeri kapanışlar 2.000’li seviyelerin kapısını açabilir.
Bu sabah 1.960 Usd seviyesindeki ons altında 1.960 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.980 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları güçlü sonuçlandı. Veri sonrasında FED’in sıkılaştırma sürecine devam etmesi olasılığı piyasa tarafından ABD 10 yıllıklarında satış baskısı yarattı. ABD 10 yıllık faizleri 3,75%’den 3,85%’e kadar yükseldi. 3,90% seviyesine kadar yükseliş teknik açıdan düzeltme olarak kalabilir.
Lokal tarafta PPK kademeli sıkılaşmasına devam ediyor. Politika faiz oranı 250 baz puan artırılarak %17,50 a çıkarıldı. Sıkı maliye politikası ile değişen kademeli-sıkılaştırıcı para politikasını bir bütün olarak ele alıyoruz. Ana resimdeki değişimin fiyatlamalara pozitif yansıyacağını düşünüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS’i Cuma günü 437 baz puan ile yüzde 2.65 düşüş ile tamamladı(Risk primimiz düşüyor). Eurobondlar Cuma günü sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 2-6 cent; uzunlarda 5-16 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,45%, 8,17% ve 8,61% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.