Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD bütçe harcamaları tavan seviyeye ulaşmış durumda. İki parti arasında yapılan görüşmelerden henüz bir sonuç alınmış değil. Olumlu açıklamalar yapılsa da ortak nokta bulunmuş değil. Hazine bakanı Yellen’ın ifade ettiği 1 Haziran tarihine az kaldı. Vakit daralıyor. Limitin artmaması kamu harcamalarını durdurabilir. ABD devleti temerrüde düşebilir.
Gelelim satır aralarındaki olumlu hususlara. Birincisi 1 Haziran tarihi mutlak bir tarih değil. O yüzden tam olarak 8 gün kaldı diyemiyoruz. ABD hazinesinde naktin bitmesi Haziran ayının ortasını da bulabilir (tarih net değil). İkincisi temerrüt olmayabilir, bir şok olabilir ama temerrüt olmayabilir düşüncesi. Kısaca tarih net değil ve anlaşma olmasa da temerrüt olmayabilir speküle ediliyor.
Piyasaların, anlaşma olmamasına daha fazla reaksiyon vereceklerini düşünmeyi sürdürüyoruz.
Merkez bankaları tarafında FED’den şahin sözler duyuyoruz. Dün ECB’den de şahin sözler geldi. Nagel, birkaç faiz artışına daha işaret etti. Gerekçesi ise enflasyonun yüksek oluşu. Faizin ise uzun süre yüksek kalması gerektiğini belirtti. Bu sözler bize yabancı değil. FED de benzer sözler söylüyor. Tabii FED bir adım daha önde. Gerek sıkılaşma gerek aldığı sonuç anlamında. Haziran ayındaki toplantıdan faiz artışı kararı çıkar mı yoksa faiz aynı mı kalır sorusu güncel. Piyasa faiz aynı kalır ihtimaline büyük pay veriyor.
Dün açıklanan imalat ve hizmet PMI verilerinde AB verileri ABD verilerine göre daha iyi geldi. İmalat tarafında ABD, sert düşüş yaşadı. Fitch’in ABD kredi sıkılaşması ile tüketimin (=ekonomik aktivitenin)
Azalacağı görüşü için de destekleyici olduğunu belirtelim.
Özetle, ABD bütçe tavanı konusunu, merkez bankalarını, makro verileri takip etmeyi sürdüren ve bunlara göre fiyatlama yapan bir dinamik piyasada hakim olmayı sürdürüyor.
Dün ABD borsaları bütçe tavanı sorununun çıkmaza girdiğini fiyatları. O yüzden yüzde 1 civarında düşüşler yaşandı. Avrupa borsaları da benzer kapanışlar yaptı. Tahvil faizleri hafif gevşedi. Kıymetli madenler dalgalansa da kapanışta sınırlı kazanç elde edebildiler. Usd ise biraz talep gördü.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay - hafif artı. Asya borsaları negatif. Japonya ve Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 1 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,68%, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 1.978 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 0,1 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif düştü, uzun tarafta hafif arttı. Eurobond fiyatları alıcılı idi. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi haftasındayız. Siyasi taraf harekektli. Seçimin sonucu ekonomi politikasının nasıl olacağının netleşmesini de sağlayabilir. Ekonomi yönetiminin netleşmesi Haziran ayına kaldı diye düşünüyoruz. Lokal varlıklara olan talep Haziran ayını bekleyebilir. Öncesinde, temkinli mod aktif olabilir.
Bugün kapasite kullanımı ve reel sektör güveni, yarın PPK faiz kararı açıklanacak. PPK’nin faizi sabit tutması bekleniyor.



Usd/TL:
ABD bütçe limiti konusunda henüz anlaşma sağlanamadı. Ancak anlaşma sağlanacak umudu sürüyor. Ancak dün de sonuç alınamadı ve çıkmaza girdi sözleri duyuluyor. Makro veri tarafında dün açıklanan veriler ABD ekonomisinin yavaşladığını işaret etti. Avrupa verileri ise görece daha iyi geldi.
Yatırımcıların genel olarak kararsız tavrı devam ediyor. Son dönemde Usd globalde bir miktar güç kazanıyor. Usd’nin sınırlı bir avantaja sahip olduğunu düşünüyoruz. Dolar Endeksi 103,5 seviyesinde bulunuyor.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur haftasına başlıyoruz. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu Haziran ayına kalacak gibi gözüküyor.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,87 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,85 ve 19,80; yukarıda 19,90 ve 20,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
2. Tur öncesi son 3 iş günü. 1. turdan önce tahvil piyasaları daha hareketli idi. Ancak bu sefer daha sakin bir seyir söz konusu.
Seçim sonrası TL tahviller için yönün netleşmesi bekleniyor. Ekonomi yönetiminin yaklaşımının nasıl olacağına bağlı olarak faizler hareket edebilir. TL tahvil faizleri tek haneli seviyelerde bulunuyor. Mevduat faizleri ve enflasyon ile oldukça ayrışmış durumdalar.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizleri son günlerde yükseliş kaydediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,68% seviyesinde bulunuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan düşüşle %8,00 ve 10 baz puan artışla %9,10 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
4,400 seviyesi ilk önemli destek...
Geçtiğimiz hafta yaşanan tepki yükselişlerinin ara direnç noktası olarak izlediğimiz 4,700 seviyesinde yeniden aşağı baskı oluşturduğunu gözlemlediğimiz piyasada, seans içi geri çekilmelerin 4,400 ara desteğini koruma çabası devam ediyor.
Salı gününü %0.11 oranında hafif bir değer artışıyla 4,470 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 4,400 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 4,400 desteğini koruma çabasının başarısız olması durumunda ise bir alt noktada bulunan 4,200/4,300 ana destek bandına yönelik geri çekilme etkisini sürdürebilir. Bu kapsamda endekste ocak ayında 5,568 zirve noktasından başlayan düzeltme hareketini uzun vadeli trend desteğinin geçtiği 4,200/4,300 bandı üzerinde karşılama çabası devam edecektir. Endeksin geri çekilmelerini bu seviye üzerinde karşılaması durumunda, tepki alımlarının ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Yukarı ataklarda, 4,700 ilk, 5,000 ara 5,250 seviyesini ise ana direnç olarak izliyoruz.
4,200/4,300 bölgesindeki dengelenme çabasını yakından izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu seviye altında ise 4,000 ve 3,750 risklerinin oluşabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.


Eur/Usd:
Haber akışı Usd lehine fiyatlama sağlıyor. Usd son günlerde yüzde 2% civarında prim sağlamış durumda. Mevcut fiyatlama davranışı biraz daha sürebilir, en azından yakın günler için bunu söyleyebiliriz.
Gündemin sıcak konusu ABD bütçe limit sorunu. Sorunun çözülmesi çok tesir yaratmayabilir. Çözülmemesi ise piyasa üzerinde dramatik sonuçlar doğurabilir. Sorunun çözüleceğine dair umutlar korunmakla birlikte bir zayıflama da söz konusu. Zira dünkü görüşmelerden sonra her iki tarafta karşı taraftan geri adım bekliyor. Temerrüt olmadan ortak nokta bulunabilir düşüncesi de soru işaretine bağlanıyor.
Dün açıklanan imalat ve hizmet PMI verileri ABD ile Avrupa arasında farklı sonuçları işaret etti. ABD hem hizmette hem imalatta 50’nin altına indi. Avrupa imalatta 50’nin altında, hizmette 50’nin üzerinde geldi.
İlk kısımda ifade ettiğimiz üzere, Usd gücünü biraz daha koruyabilir. Haziran FED toplantısına dair beklentiler, makro veriler yatırımcıları etkilemeyi sürdürüyor.
Dolar Endeksi 103,5 seviyesinde güne başlıyor.
Bu sabah 1,078 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE’nin başkanı Bailey, şok dalgalarına yanıt verdiklerini ve gerçek zamanlı politika ürettiklerini ifade etti. Başkan esasen son birkaç yılda yaşananları kısaca özetlemiş, biz de benzer düşüncedeyiz. Tabii gerçek zamanlı politika üretme durumu diğer büyük merkez bankaları için de geçerli. İngiltere’nin onlardan farkı enflasyonun belirgin yüksek olması. Mücadele edilecek fark büyük, hedef ile güncel enflasyon farkı bize bunu söylüyor.
ABD tarafında ise Haziran ayında faiz artışı olabilir mi olmaz mı konusu gündemde. Piyasanın tamamına yakını ‘sabit kalır’dan yana.
Dün açıklanan hizmet ve imalat verilerinde İngiltere önceki verilere göre hafif kayıp yaşadı. ABD ise daha fazla zayıflama oldu, özellikle hizmet tarafında.
Dolar Endeksi 103,5 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,243 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,236 seviyeleri gün içi destek; 1,247 ve 1,254 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Kıymetli maden yatırımcılarının keyif aldığı günlerde değiliz. Zira son günlerde altın ve gümüş baskılanıyor. TL cinsinden fiyatlarda kurdan değil ons fiyatından kaynaklanan zayıflık olduğunu söyleyebiliriz. Konu küresel piyasalarda altının ve gümüşün fiyatı. Usd’nin ve tahvil faizlerinin yükselmesi zayıflıkta başat roldeler.
Kısa vadede kıymetli madenler baskı hissedebilir. Olumlu tarafı ise önümüzde resesyon riski olduğunun düşünülmesi. Bu beklenti kıymetli madenler için destekleyici oluyor. Bu sebeple düşüşün biraz alım fırsatı olduğu da beraberinde geliyor. Dün ABD bütçe tavanı sorununa dair yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. Görüşmelerin çıkmaza girdiği speküle ediliyor. Kıymetli madenler için olumlu haber.
Bu sabah 1.978 Usd seviyesindeki ons altında 1.967 ve 1.951 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.989 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
FED’in Haziran ayı toplantısında alacağı karar hakkında piyasa, değişiklik olmayacak öngörüsüne sahip. Neredeyse tamama yakın bir destek görüyor bu öngörü. FED yetkilileri ise ara ara şahin sözler söylüyorlar. Piyasanın rahatlamasının önüne geçmiş oluyorlar hem de temkinli tavra işaret ediyorlar. Bu sebeple tahvil faizleri yukarı meyilli hareket halinde oluyor. Gündemin bir diğer konusu da ABD bütçe limiti sorunu. Çözülecek gözü ile bakılıyor. Ancak vakit daralıyor. O yüzden konu -anlaşma olmaz ise- tansiyona yol açabilir. Kaldı ki dünkü görüşmelerden de sonuç alınamadı. Eğer anlaşma gelmez ise tahvil faizleri yönünü aşağı çevirebilir.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçim haftasındayız. Ekonomi yönetiminin yaklaşımının ne olacağı 2. tur sonrasında netleşebilir. Türkiye eurobondları de diğer lokal varlıklar gibi seçimi bekliyor. 5 yıllık CDS 689 puan seviyesinde.
Eurobondlar dün günler sonra pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 26-34 cent; orta vadelilerde 37-88 cent; uzunlarda 129-156 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 10,62%, 9,79% ve 9,75% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
ECB/Panetta: Dijital euro, bir yatırım veya tasarruf şekli değil, bir ödeme aracı olacak
ECB/Panetta: Para politikasını tamamlayan bir Avrupa maliye politikası, birçok gerilim ve dengesizlikten kaçınmamızı sağlayacaktır
ECB/Panetta: AB Yönetim Konseyi ve Avrupa Parlamentosu Üyeleri kabul ederse, dijital euroyu üç veya dört yıl içinde başlatabiliriz
Musk: Tesla, muhtemelen yıl sonuna kadar yeni fabrika sahası seçecek
Netflix, ABD'deki müşterilerinden hesap paylaşımını durdurmalarını istedi
Facebookta Paylaş