Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)


Global piyasalarda, jeopolitik haber akışında yaşanan zayıflama ilgi odağının ABD Bilanço sezonuna ve FED faiz politikalarına kaymasına neden oluyor. Jeopolitik risklerin artış yaşadığı zamanlarda ABD tarafından gelen olumlu bilançolar çoğunlukla satış baskısı ile karşılaştı. Yeni hafta ise risklerin artmaması risk iştahının desteklenmesini sağlıyor.
ABD tarafında gelen son veriler beklenti üstü gerçekleşti. İstihdam ve enflasyon verileri FED faiz indirimlerinin törpülenmesine neden oldu. Şöyle ki sene başında piyasa 2024 yılı için FED’den 6 adet faiz indirimi bekliyordu. Gelinen son durumda ise FED faiz indirim beklentileri iki adetin altında olması yönünde fiyatlanıyor. Son ekonomik veriler FED'in aceleci olmasını gerektirmiyor. Bundan sonra gelecek makro veriler süreç açısından oldukça önemli olabilir. İyi verinin ‘kötü’, kötü verinin de ‘iyi’ algılandığı bir piyasa sürecinde olduğumuzu belirtmek isteriz.
Dün açıklanan ABD nisan ayı öncü ekonomik göstergesi PMI verileri hem hizmet hem imalat tarafında beklentilerin belirgin altında kaldı. Veri sonrasında göstergelerin güç kaybı yaşaması piyasalarda faiz indirim beklentilerinin canlanması için umut oldu. Dolar Endeksi güç kaybı yaşarken ABD 10 yıllık faizlerinde geri çekilmeler görüldü. Bugün ABD hazinesi 70 milyar dolar tutarında 5 yıl vadeli tahvil ihalesi gerçekleştirecek. İhraçlara gelecek talep ve fiyatlamalar önemli olabilir. Piyasa yarın ABD 1. çeyrek büyüme verisini, Cuma ABD PCE verisini takip edecek fiyatlama yapacak.
Dün Tesla bilançosu açıklandı. Şirketin geliri yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 9 azalarak 21,3 milyar dolara geriledi. Haftanın geri kalanında sırasıyla Meta, Alphabet ve Microsoft bilançolarını açıklayacak. Açıklanacak bilançoların risk algısı açısından önemli bir belirleyici etken olacağını düşünüyoruz.
Avrupa tarafında ise nisan ayı öncü PMI verileri dün açıklandı. İmalat PMI beklenti altında kalırken hizmet PMI ise beklenti üstü geldi. Bileşik PMI tarafında görülen iyileşme Avrupa ekonomisinde toparlanma çabasına işaret ettiğini düşünüyoruz. ABD PMI verilerinde yaşanan düşüş, Avrupa PMI verilerinde yaşanan yükseliş Eur/Usd paritesinin güçlenmesine neden oldu.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,7% aralığında artı. Asya piyasaları pozitif seyir hakim. Hong Kong 1,7% , Çin 0,3% civarı, Japonya 2,1% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,61, Dolar Endeksi 105,6, ons altın 2.320 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Bahar Toplantıları ile çeşitli etkinliklere katılmak üzere yaptığı ABD ziyaretindeki temaslarını değerlendirdi. ABD ‘de yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin büyük olduğunu ve Dezenflasyonla, yapısal reformlarla, mali disiplinle makroekonomik temelleri güçlendirdiklerini belirtti. Uygulanan programa kararlılık ile devam edilmesinin lokal piyasalara olumlu etki etmesini bekliyoruz. Yarın TCMB faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor, sözlü yönlendirme dikkat çekebilir.
Hazine önceki gün düzenlediği 2 ihale ile Nisan ayı borçlanma programını tamamladı. 7 yıl vadeli değişken faizli kıymetin ihalesinde 20,5 teklife karşın ROT dahil 10,6 milyar TL satış yapıldı. İhale faizi 51,03% oldu. 9 yıl vadeli sabit faizli kıymette ihalesinde ise teklif 30,1 milyar TL, satış 21,1 milyar TL, ihale faizi ise 28,98% oldu.





Usd/TL:
Dün açıklanan ABD İmalat ve hizmet PMI verileri beklenti altında açıklandı. Öncü göstergelerde yaşanan soğuma risk iştahını desteklerken Dolar Endeksi (DXY) yüzde 0,40 değer kaybı yaşandı.
PMI verilerinde ABD lehine olan denge son verilerle biraz zayıfladı. Hizmet ve özellikle imalat PMI beklentilerin oldukça altında kaldı. Dolar güç kaybı yaşıyor. Gözler yarın açıklanacak ABD 1Ç büyüme verisinde ve ardından Cuma günü açıklanacak PCE verisinde olacak. Veri odaklı seyir devam ediyor.
Lokal tarafta, yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz karar açıklanacak. Piyasa genel beklentisi politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Toplantı sonrası verilecek mesajlar piyasalar açısından önemli olacaktır.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,55 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
25 Nisan Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıklayacak. Mart ayı toplantısında enflasyon görünümündeki bozulma sebebi ile TCMB 500 puan beklentilerin aksine ‘şahin’ bir duruş sergileyerek faiz artırımına gitmişti. Bu toplantıda piyasada ki genel beklenti politika faizinde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde.
Bundan sonraki süreçte politika faizinin gelecek dönem seyrinde aylık enflasyon eğilimi ve enflasyon beklentilerinin önemli olacağını düşünüyoruz.
7 yıl vadeli değişken faizli kıymetin ihalesinde 20,5 teklife karşın ROT dahil 10,6 milyar TL satış yapıldı. İhale faizi 51,03% oldu. 9 yıl vadeli sabit faizli kıymette ihalesinde ise sırasıyla 30,1 milyar TL teklif, 21,1 milyar TL satış yapıldı. İhale faizi ise 28,98% oldu.
Globalde, olumsuz jeopolitik haber akışında yaşanan zayıflık, genel olarak veri odaklı piyasa hareketleri devamını sağlıyor. Dün gelen ABD PMI (hizmet, imalat) verileri ABD ekonomisinde soğuma izleri gösterdi. Enflasyon endişelerinin azalması ile ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,59 seviyesinden dünü kapadı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Pazartesi günü sırasıyla 9 baz puan azalarak %45,35 ve 43 baz puan artarak 28,83% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
TL zirve 9,850 bölgesi ilk önemli direnç konumunda...
Haftanın ilk günü dalgalı bir seyrin ardından günü %0,50'lik kayıpla 9,645 puandan tamamlayan piyasada, son dönemdeki sert yükselişin ardından XBANK Endeksinde %3,28'lik bir realizasyon oluşurken, XUSIN Endeksindeki yükseliş ise %0,42 olarak gerçekleşti.
Genel olarak baktığımızda, kısa vadeli düzeltmesini geçen hafta eski TL zirve 9,400 bölgesini destek yaparak tamamlamayı başaran piyasadaki yükseliş eğiliminin yeni TL zirve 9,850'lere yaklaşıldıkça kısa vadeli kar satışlarıyla karşılaştığını söyleyebiliriz. Daha geniş resimde ise, ilk önemli destek olarak 9,580 ve ana destek olarak da 9,400 bölgesini takip ediyor ve özellikle 9,400 üzerinde kalabildiği sürece makul bir soluklanma sürecinin ardından piyasadaki yukarı eğilimin öncelikle 9,850 zirvesini aşarak, 10,000/10,200 aralığına doğru devam etme olasılığını yüksek görüyoruz.





Eur/Usd:
ABD açıklanan PMI verilerinin beklenti altında kalması ve Avrupa bölgesinde açıklanan PMI verilerinin toparlanma sinyali üretmesi pariteye destek oldu. 1,063 seviyelerinden 1,07 seviyelerine bir tepki hareketi oluştu.
Ana konu ‘hangi merkez bankası ne zaman ve ne büyüklükte faiz indireceği’ olmaya devam ediyor. ECB tarafının son dönemeçte öne geçtiğini görüyoruz. Piyasa ECB’den yüzde 80 ihtimalle Haziran ayında faiz indirimi bekliyor. FED’den ise faiz indirim beklentileri Eylül ayına öteleniyor. Yaşanan ayrışmanın kapanması pariteye destek olabilir. ABD‘den gelecek makro verilerin güçlü gelmesi halinde paritede baskılı seyirin devamı beklenebilir. Yarın ABD 1. çeyrek büyümesi, Cuma PCE verisi dikkat çekiyor. Verilerin sonucuna göre piyasa hareketlilik yaşayabilir.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,068 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Son gelen İngiltere enflasyonu beklentilerin (3,1%) hafif üzerinde ve önceki verinin (3,4%) altında geldi. Yıllık oran 3,2% seviyesinde indi. İngiltere'de yıllık enflasyonun Mart'ta beklenenden yavaş geriledi. Gerileme devam ediyor nisan ayı enflasyon verileri yönü tayin edebilir. Beklenti altında gelebilecek enflasyon verisi haziran ayını potaya sokabilir. Parite fiyatlamalarında itici güç ABD makro verileri olarak karşımıza çıkıyor.
Dün açıklanan imalat PMI verisinde İngiltere verisi zayıf geldi. ABD verisi daha zayıf geldi. Hizmet PMI da ise İngiltere verisi beklenti üstü, ABD verisi beklenti altı sonuçlandı. Veriler Gbp lehine fiyatlama sağlıyor. Gözler yarın açıklanacak ABD 1. çeyrek büyüme ve Cuma günü açıklanacak ABD PCE verisinde.
Dolar Endeksi 106 seviyesine biraz altında güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,246 seviyesinde bulunan paritede 1,241 ve 1,236 seviyeleri gün içi destek; 1,25 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.





Altın:
Jeopolitik risk haber akışında yaşanan zayıflama altın fiyatlarında kar satışında etkili oldu. 2.289 Usd seviyelerine kadar düzeltme yaşayan değerli metal ABD dün açıklanan PMI verilerinin beklenti altında kalması ile kayıplarının bir kısmını telafi ederek 2.328 Usd seviyelerine kadar toparlandı.
Kısa vade de altın için bir dinlenme dönemi görebiliriz. 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta -uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Jeopolitik risklerin azalması önümüzdeki dönem altın fiyatlarının makro verilere göre şekillenme isteğini artırabilir. Bir süredir jeopolitik risklerden ötürü ABD 10 yıllık faizi ve Dolar endeksi (DXY) ile altın fiyatları korelasyonu bozulmuştu. Jeopolitik risklerde azalışın devam etmesi halinde fiyatlamalarda reel faize duyarlılık ön plana çıkabilir.
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.320 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.340 ve 2.360 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD enflasyon endişelerini en iyi yansıtan finansal araç olan ABD tahvilleri dün açıklanan ve beklenti altında kalan PMI (hizmet, imalat) verileri sonrasında yüzde 4,60 seviyesinin altına geriledi. Bugün ABD hazinesi 70 milyar dolar tutarında 5 yıl vadeli tahvil ihalesi gerçekleştirecek. İhraçlara gelecek talep ve fiyatlamalar önemli olabilir. İhraçlar piyasa katılımcılarının enflasyon beklentileri hakkında fikir verebilir.
Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
Lokal tarafta, ABD tahvil faizleri ile paralel seyirin devamını bekliyoruz. Global tarafta enflasyon endişelerinin azalması lokal tarafta eurobond fiyatlamalarına olumlu etki edebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 309 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 21-23 cent; uzunlarda 31-34 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,53%, 7,57% ve 8,27% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş