Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Önceki gün mevduatların güvenliği için bir şey düşünmüyoruz diyen ABD Hazine Bakanı Yellen'ın mevduatları korumak için ek önlem almaya hazır olduklarını ifade etti.
Yellen önceki gün piyasalara soğuk duş etkisi yaptı. Dün ise havanın yumuşamasını sağladı. Ancak bizce…
- Piyasaya zıt sinyaller vermek risk iştahı üzerinde soru işaretleri yaratıyor,
- Bankacılık sektörüne olan güveninin dalgalanmasına yol açıyor, aynı şekilde mudilerin de tedirgin olmasına sebep oluyor,
- Mevduat güvenliğinin konuşulması bankalarda potansiyel sorun olduğu sinyali veriyor.
FED sıkılaştırmasının yan etkileri bankacılıkta kendisini göstermeye başladı. Ekonomik aktivitenin yavaşlaması, işsizlik, bilançolarda karların düşmesi… gelecekteki etkilerden bazıları. FED de buna işaret ediyor. FED'in şu ana kadar yaptığı sıkılaşmanın birikimli etkisini görmek için yavaşlaması hele de bankacılık sinyal vermeye başlarken yerinde bulunabilir. FED birikimli etkinin görülmesi ve enflasyonun hedefe gelmesi için uzun süre faizin yüksek kalacağını belirtiyor. Faiz indirimi için 2024'ü işaret ediyor. Bu noktada piyasa ile ayrışıyor. Piyasa 2023'te faiz indirimi bekliyor. Bu ayrışmayı yakın gelecekte konuşmayı sürdüreceğimizi düşünüyoruz.
FED'in dengeli tavrı, Yellen'ın söylemleri piyasalarda dalgalanma yaratıyor. Riskli varlıklar kendi aralarında ayrışıyor. Zira gündemde farklı yöne işaret eden haberler var.
Dün globalde risk iştahı dalgalı, sonunda hafif iyimser oldu. Hisse senetleri ve tahviller sınırlı pozitif kapandı. Kıymetli madenler biraz alındı. Usd biraz zayıfladı.
ABD borsalarında yüzde 0,3-1 civarında arttı. Avrupa borsaları karışıktı; hafif prim ile yüzde 1 düşüş aralığında gün tamamlandı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı. Asya'da hava negatif. Hong Kong, Çin, Japonya yüzde yarım civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,38%, Dolar Endeksi 102,1, ons altın 1.993 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1,2% civarında yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif yükseldi; uzun taraf yatay kaldı. Eurobond fiyatları iyi bir gün geçirdi. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçim öncesi pozisyonlanmalar olabilir.
TCMB politika faizini değiştirmedi (8,5%). Depremin ekonomik etkileri toplantı metnine girdi.




Usd/TL:
ABD kaynaklı haber akışı piyasaları yönlendirmeyi sürdürüyor.
FED kararı ile aynı günde konuşan Yellen'ın açıklamaları piyasaları baskı altına almıştı. ABD Hazine Bakanı Yellen, mevduatlar için ek garantinin gündemlerinde olmadığını ifade etmiş ve piyasada tedirginliğin artmasına yol açmıştı. Yellen bu tavrını 'banka mevduatlarına ek garanti gelebilir' şeklinde değiştirdi. Piyasaların rahatladığını söylemek mümkün.
Gelelim Usd'ye. Dolar Endeksi FED'in dengeli tavrı sonrası aşağı gelme eğilimi gösteriyor. FED faiz artışlarının sonunun yaklaştığı ancak enflasyonla mücadelenin süreceği şeklindeki genel yaklaşımını yinelemişti Çarşamba akşam. Bu yönlendirmeyi güvercin bulanlar da oldu. Günün sonunda Usd globalde biraz güç kaybetti. Güç kaybının devamı için mevcut şartlar çok müsait olmayabilir bizce. Dolar Endeksi 102,6 civarında trade ediyor.
Lokal tarafta PPK politika faizini sabi tuttu. Depremin ekonomiye etkileri toplantı metnine girdi. Etkilerin değerlendirildiği belirtilerek enflasyonla mücadelenin sürdüğü belirtildi.
Seçim az bir süre kaldı, seçim listeleri bugün askıya çıkıyor. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,06 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,00 ve 18,97; yukarıda 19,09 ve 19,14 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Global tarafta tahvil faizleri aşağı yönde ilerlemesini sürdürüyor. Son birkaç günde ise biraz yatay seyir oluştu. Bunda FED'in de etkisi var. Beklentiler ve gerçekleşmeler anlamında. Bankacılık sorunu gündemdeki yerini koruyor. Yeni sorunlar ortaya çıktığında ABD ekonomi kurumlarının ne yapacağına dair konuşmalar sürüyor. Yellen son olarak, ek adımlar atabiliriz noktasına geldi. Bu tavır olumlu. Ancak bir yandan da bunların konuşulması sektörde sorunlar olduğu - olabileceği endişelerini de besliyor. FED'in ekonomi yavaşlayabilir şeklindeki sözlerini de ekleyince tahvil faizleri aşağı gelebilir.
Lokal tarafta ise seçim yaklaşırken tahvil faizleri yukarı meyil gösteriyor. Özellikle seçim sonrası para politikasının değişebileceğine dair spekülasyonlar bu fiyatlamayı tetikliyor. Seçim pozisyonlanması olarak tanımlayabileceğimiz davranış faizleri yukarı itiyor.
Dün PPK'nın politika faizini sabit tuttuğunu belirtelim.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan artışla %14,60 ve 5 baz puan düşüşle %12,16 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
5,000 ara direncinin aşılmasıyla tepki potansiyeli oluştu... Endeksin kısa vadeli teknik yapısını incelediğimizde, 9 Mart tarihinde 5,500 direnç noktasında başlayan aşağı hareketin 4,890 seviyesi üzerinde tutunmayı başardığını gözlemliyoruz.
4,890 üzerindeki tutunma çabasının 5,000 ara direnç noktasını aşmasıyla birlikte tepki potansiyelinin oluştuğu piyasa, Perşembe gününü %1.22 oranında değer artışıyla 5,061 puandan tamamladı. Böylece son dönemde yaşanan satış baskısı kapsamında taban oluşumuna yönelik önemli bir adımın gerçekleştiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda tepki alımlarını sürdürme çabasıyla güne başlayacak olan piyasada, seans içerisinde 5,100 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz.
Gün içerisinde 5,100 direncini aşma çabasında olacak piyasada, bu seviye üzerinde ise ilk etapta 5,150 olmak üzere 5,300 ve 5,500 dirençlerini hedefleyecek bir yükseliş gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde ise 4,890 ilk, 4,700 ise ana destek konumlarını sürdürecektir.




Eur/Usd:
FED'in enflasyon ve bankacılık sorunu (ya da sıkılaştırmanın yan etkileri) arasında kalarak dengeli tavır takındığını söylemek mümkün. Başka bir şekilde ise bankacılık sorunun şu an takip edildiğini, gidişata göre tepki üreteceği ifade edildi. Süreç, makro verilerle beraber takip edilecek.
Bankacılık sorunu için FED şu an 'belirsiz' derken ABD Hazinesi ek önlemleri tartışıyor. Bakan Yellen, önceki gün ek önlem gündemimizde değil derken dün ek önlem sinyali verdi. Bu hızlı dönüş para piyasalarını daha sınırlı etkiledi.
FED artışların sonuna yakın, hazine ek önlem alabilir… bu iki konu sınırlı iyimserlik sağlayabilir. Piyasalar iyimserlikte cömert olamıyor. Para piyasalarında ise Usd talebi son 10 günde azaldı. Dolar Endeksi 102 civarında denge arıyor. ABD yönetiminden gelen zıt sinyaller biraz kafa karıştırıcı etki yapıyor.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE beklendiği gibi 25 bp faiz artışı yaptı. Sözlü yönlendirme kısmında ise FED'e benzer bir tavır ortaya koydu. Şu anlamda söylüyoruz, ekonomi bankacılık sorununa dirayet gösterdi, yüksek enflasyonla mücadelemiz sürüyor.
Paritenin diğer yakasında ise FED'in dengeli tavrı piyasalara ılımlı etki yaptı. Hazine tarafından gelen zıt sinyaller ise biraz keyifsizlik yarattı. Bakan Yellen bankalardaki mevduatların güvence altına alınması için çaba gösterme noktasına geldi.
Bu sabah 1,228 seviyesinde bulunan paritede 1,224 ve 1,221 seviyeleri gün içi destek; 1,231 ve 1,235 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
FED kararının açıklandığı gün ABD Hazine Bakanı Yellen'ın sözleri piyasaları rahatsız etmişti. Bankacılık endişelerinin artması, risk iştahının azalması kıymetli madenlere talep olarak yansıdı. Önceki gün artan talep dün de sürdü. Resmin bir kısmında bankacılık sorunu, bir kısmında ise FED kararı var. FED dengeli tavır izleyerek süreci yönetmeyi tercih etti. Bankacılık sektörüne dair ise ABD yetkililerinin açıklamaları takip ediliyor.
Yellen'ın bankalardaki mevduatlarla ilgili bir çaba içinde olması bir yanı ile iyi-olumlu, diğer yandan potansiyel sorun sinyali veriyor. Dolayısı ile güvenli liman talebi canlı kalıyor. Ancak olası sorunlara ön alınması altın-gümüş talebini hafif sınırlayabilir.
Bu sabah 1.993 Usd seviyesindeki ons altında 1.984 ve 1.973 Usd seviyeleri gün içi destek 1.999 ve 2.010 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
FED faizinin zirvelerine yakın olabileceği, FED'in toplantı metninde yavaşlama sinyali vermesi olumlu. Sürpriz mi, değil. Enflasyonla mücadelenin süreceğini söylemesi sürpriz mi, değil. FED esasında patikasından çok sapmadı. Çok sapmak güvercin olmak demek. O da enflasyon dirençli iken tercih edil(e)medi.
Bankacılık sorunu, mevcut sıkılaştırmanın ekonomiyi yavaşlatmasının beklenmesi, FED'in yavaşlaması tahvil faizleri için aşağı yönü öne çıkarıyor.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Piyasanın biraz seçim pozisyonlanması yapabileceğini düşünüyoruz. Dün 5 yıllık CDS günü 541 seviyesinde tamamladı.
TCMB politika faizini değiştirmedi. Banka enflasyonla mücadelesini ön plana çıkarırken, depremin ekonomik etkilerine dikkat çekti.
Eurobondlar dün pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 44-52 cent; orta vadelilerde 110-137 cent; uzunlarda 120-126 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,33%, 7,81% ve 8,42% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.