Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)


19-22 Ağustos’ta yapılacak kongrede Demokrat Parti başkan adayını seçecek. Seçim takvimindeki sıkışıklığa bakınca kongre Harris adaylığının onaylanacağı bir toplantıya dönüşebilir. Kaldı ki seçime az bir süre kala partinin dağınık bir görüntü çizmesi iyi bir sinyal olmayabilir. Harris’in yüklü miktarda bağış topladığını, Clinton, Pelosi gibi güçlü isimlerin desteklediğini göz önüne aldığımızda başkanlık yarışında yerinin sabitlendiğini söyleyebiliriz.

 

Seçim yarışında Trump-Biden yerine Trump-Harris dengesi oluşacak. Taraflar yeni duruma göre söylem geliştirecekler ve seçmeni etkilemeye çalışacaklar. Kimin daha çok etkilediğine bağlı olarak piyasalar da reaksiyon verebilir. Mevcut durumda Trump ‘farklı’ yönetim anlayışına sahip olduğu için piyasa fiyatlamasına görece fazla tesir edebilir. Harris’in kendi söylemini henüz duymadık ama Biden’ın çizgisinden çok sapmasını beklemiyoruz.

 

ABD borsaları geçtiğimiz haftanın son 3 günü düştü, dün yükseliş kaydedebildiler. Rotasyon hali devam ediyor. Bu noktada bilanço sezonunda olunmasında hareketle büyük şirketlerin 2Ç finansallarının sonuçları kritik. Zira güçlü sonuçlar rotasyonun zayıflamasını sağlayabilir. Zayıf sonuçlar ise rotasyonu devamına ve derinleşmesine yol açabilir. Küçük şirketlerin listelendiği Russell 2000 endeksi Temmuz ayında yüzde 6 civarında primlendi. S&P 500 ise yatay kaldı. Soru işareti Russell 2000’deki şirketler kendilerine gösterilen teveccühü karşılayacak ticari başarıya haizler mi noktasında oluşuyor. Nihayetinde teknik ve temel açıdan belli bir doygunluğa yaklaşmış olabilirler. Bu sebeple ‘üstün performans’ hali sorgulanabilir. Tabi ABD başkanlık yarışının da bir katalizör olduğunu ekleyelim.

 

Bilanço takviminde Alphabet, Tesla, IBM, Visa, General Motors, Ford ve Lockheed Martin bu hafta bilanço açıklayacak şirketler. Finansa sonuçlar hisse-sektör bazlı hareket yaratabilir. ABD siyasetinde yeni dengelerin oluşması beklenirken, FED kırılgan ılımlı tavır sergilerken ve Cuma ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) öncesinde bilançolar yatırımcıları fazlaca etkileyebilir.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı yatay-negatif. ABD vadelileri yüzde 0,30 civarında eksi. Asya piyasalarında endeksler karışık. Hong Kong %0,1 civarında, Çin %0,6 civarında eksi. Japonya %0,1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,24, Dolar Endeksi 104,2, ons altın 2.396 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, bugün TCMB Temmuz ayı faiz toplantısını yapacak. Karar saat 14:00’da açıklanacak. Politika faizinde değişiklik beklenmiyor. Esas konu faizin patikasına dair verilecek sinyal. Dezenflasyon sürecinde baz etkisinden çok aylık enflasyonun trendi önemini koruyor. Merkez Bankası süreci bu şekilde takip ettiğini açıklamıştı.

 

TCMB Beklenti Anketi açıklandı. Katılımcıların yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 43,52’den yüzde 42,95’e indi. Yıl sonu Usd-TL tahmini ise 37,37 olarak sonuçlandı.

 

Hazine dün 2 yıl (sabit faiz) ve 5 yıl (TÜFE) vadeli tahvilleri ihraçları ile ROT dahil 43,7 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla 42,25% ve 3,88% oldu. Bugün ise 2 yıl (sabit) vadeli sukuk ile 9 yıl (sabit) vadeli tahvil üzerinden borçlanacak ve Temmuz ayı borçlanma takvimini tamamlayacak.

 

Bugün tüketici güveni, Perşembe reel sektör güveni ve kapasite kullanımı açıklanacak.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Biden sonrası başkanlık yarışının yeni denge noktası tam olarak netleşmiş değil. Bu noktada gerek Trump’ın gerek Harris’in ortaya koyacakları performans önemli.

Mevcut durumda yatırımcılar ABD siyasetindeki resmin net olmamasından ve FED’in kırılgan ılımlı tavır sergilemesinden ötürü yön konusunda kararsız kalıyor.

Dolar Endeksi için 104,5 seviyesi önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah 104,3 civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Moody’s not artış kararından sonra en net reaksiyonu TL verdi TL çaprazları TL lehine hareket etti. Biz TL’nin avantajlı durumunun süreceğini düşünüyoruz.

TCMB, Temmuz ayı faiz toplantısını bugün yapacak. Faizde değişiklik olması beklenmiyor. Daha çok güncel iç ve dış ekonomik konjonktür okuması, faiz patikası sinyali gibi hususlar merak ediliyor.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,93 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

TCMB faiz toplantısını bugün yapacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Faiz patikasına ilişkin yönlendirme önemli olabilir. Bir de aylık enflasyon trendine dair beklentisi, vereceği sinyal dikkat çekici olabilir.

Hazine dün 2 yıl (sabit faiz) ve 5 yıl (TÜFE) vadeli tahvilleri ihraçları ile ROT dahil 43,7 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla 42,25% ve 3,88% oldu. Bugün ise 2 yıl (sabit) vadeli sukuk ile 9 yıl (sabit) vadeli tahvil üzerinden borçlanacak ve Temmuz borçlanma programını tamamlayacak.

Enflasyonun nasıl bir patika izleyeceği, TCMB’nin sıkılaşmasının ne zaman gevşemeye başlayacağı tahvil piyasalarının ana konuları. Enflasyondaki katılık, TCMB’nin şahin duruşu tahvil faizlerinde beklenen düşüşü biraz öteliyor. Yurt dışı faiz indirimlerinin hızlanması da bu sürece destek olabilir. Beklentilerin iyileşmesi ise tahvil talebinin artmasını sağlayabilir.

Globalde, ABD başkanlık yarışında dinamik değişti. Siyasette netlik olmaması piyasanın yönsüz kalmasına yol açıyor. Ekonomik veriler ise yavaşlama sinyali veriyor. Tahvil faizlerinde aşağı yön ihtimalini biraz daha güçlü görüyoruz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 14 baz puan artış ile %42,17 ve 7 baz puan artış ile %28,05 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Moody's den gelen 2 kademe not artışı piyasayı destekleyebilir... Hafta boyunca TL zirve bölgesinde dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında, BİST100 endeksinin haftayı %0,83'lük artışla 11,156 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, hafta boyunca yeni TL zirvelere ulaşılmasına rağmen, yeterince güçlü bir görüntü sergileyemeyen hisse senedi piyasasına, Cuma kapanış itibarıyla Moody's den gelen 2 kademe not artışının yeni bir kan vermesi beklenebilir.

Bu paralelde, geçen hafta 11,250 bölgesinde ulaşılan TL zirveyi ilk önemli direnç olarak izliyor ve hacim desteğiyle aşılabilmesi halinde yükseliş eğiliminin ilk etapta 11,500/600 aralığına doğru devam edebileceğini düşünüyoruz.

Aşağı yönde ise, önemli bir destek ve psikolojik eşik konumundaki 11,000 bölgesini ana destek olarak izliyoruz. Not artışı haberine rağmen belirtilen desteğin korunamaması halinde ise, piyasadaki yükseliş eğiliminin ciddi bir tehditle karşılaşabileceğini söyleyebiliriz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Trump, Harris yarışında Trump az farkla önde gözüküyor. Ancak yeni durumda (Biden sonrası) adayların çizecekleri çerçeveler daha ortaya çıkmadı. O yüzden yarış dengesinin değişmesi mümkün.

Para piyasalarında fiyat seviyelerine baktığımızda değişimlerin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Yatırımcıların kararsız kaldıkları kanaatindeyiz.

Güncel durumda, Fransa’da seçim sonrası oluşan siyasi tablo (ülke siyasetini adeta kilitlendi diyebiliriz), ECB’nin ilk faiz indirim sonrası datalara bağlı karar mekanizmasını koruması, FED’in ılımlı konuşmakla birlikte ağırdan alması paritenin fiyatlama dinamiğini oluşturuyor.

Bu hafta, ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) piyasaları hareketlendirebilir. Bir de ABD 2Ç büyüme revizesi. Her ikisi de beklentilerden saptıkları ölçüde hareket yaratabilirler. İdeal olanı, PCE’nin düşüş kaydetmesi, büyümenin beklentilerden sapmaması.

Dolar Endeksi (DXY) 104,5 seviyesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Bu seviyeye kadar olan atakları şimdilik tepki hareketi olarak takip ediyoruz.

Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,083 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Gbp/Usd:

ABD siyaseti, Fransa’daki siyasi tablo ve elbette makro veriler takip ediliyor. Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları endeksi açıklanacak. Piyasa için önemli. Haricinde Trump-Harris yarışındaki denge takip edilecek ve fiyatları etkileyecek diye düşünmekteyiz.

Dolar Endeksi kısa vadeli sıkışmasını aşağı yönde kırdı. 104 seviyesindeki ara desteğinin altına indi. 200 günlük ortalaması ise 104,5 seviyelerinde. Bu seviyenin altında kalması ara ara tepkiler olsa bile Dolar talebinin azalmasını sağlayabilir. Endeks için ilk destek 103 civarı olabilir.

Bu sabah 1,292 seviyesinde bulunan paritede 1,29 ve 1,286 seviyeleri gün içi destek; 1,298 ve 1,303 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Altın Haziran son haftası ile geçtiğimiz hafta arasındaki yükselişinin yaklaşık yarısını geri verdi. Mevcut seviyelerinden biraz tepki çabası verebilmeli. Ancak yatırımcılar biraz kararsız, iştahsız. İştah artışı için ABD verilerinin yavaşlama sinyali vermesi gerekebilir. İlk veri Perşembe günü açıklanacak 2Ç büyümesinin revizesi, diğeri ise Cuma günü açıklanacak PCE verisi.

Fiyatlamayı etkileyen diğer unsur ise ABD siyaseti. Başkanlık yarışında yeni rakiplerin ortaya koyacağı performans risk iştahını ve altın talebini etkileyebilir.

Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık faizi sınırlı tepki üretiyor. Altın 2.430-2.440 Usd destek bölgesinin altına indi. Bir süredir tabi olduğu 2.275-2.440 Usd bandına geri girdi.

Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık (önce bandın üzerine çıkması gerek) sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.396 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.425 ve 2.440 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Bu hafta Perşembe ABD 2Ç büyüme verisi, Cuma kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) verisi öncesinde yatırımcılar bekle gör ya da kararsız diyebileceğimiz tavır içindeler. Tabi ABD siyasetindeki değişimin sonucunun netleşmesi de bekleniyor. Trump-Harris arasında oluşacak ilk denge ve makro verilerin sonuçları kısa vadenin fiyatlaması oluşturabilir. Genel olarak tahvil faizlerinin aşağı yönde ilerleyeceklerini düşünüyoruz.

İç tarafta, Moody’s kararı sonrası gözler TCMB faiz toplantısında. PPK’nın dezenflasyona dair görüşü, yönlendirmesi kritik konu diye düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 259 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-8 cent; orta vadelilerde 20-32 cent; uzunlarda 30-33 değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,97%, 6,98% ve 7,85% oldu.

 

 

 
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş