FED başkanı Powell, ekonomiyi durgunluğa sürüklemeden enflasyon sorununu çözmeyi hedeflediklerini ifade etti. İşgücünün kademeli soğumasını beklediklerini, yıl sonuna kadar 2 faiz artışını sinyalledi (2 artış Komite'de geniş bir destek görüyor). Hazine Bakanı Yellen ise resesyon riskinin azaldığını söyledi. Bunu ise işgücü piyasasının güçlü olması ile gerekçelendirdi. İşgücü piyasasının güçlü olması enflasyonun aşağı gelmesini sınırlıyor. Diğer yandan ise ekonomik aktivitenin canlı kalmasını sağlıyor. Para politikasını üreten-yöneten için bunlar negatif yorumlanabilir. Ancak maliye politikası için -enflasyon dışındaki- canlılık olumlu yorumlanabilir. Powell ve Yellen'ın ikisinin aynı anda mutlu olması kolay olmayabilir. Yine de imkansız da değil. İyi yönetilen bir süreç ılımlı bir yavaşlamayı, azalan enflasyonu beraber sağlayabilir. Optimum noktalar yakalanabilir. FED sıkılaşmaya ilk başladığında (2022 ilk aylar) sürecin zorlu olabileceğini, büyük bilançoyu da göz önüne aldığımızda ekonomide şok yaratmadan enflasyonu aşağı çekmenin zanaatkarlık gerektirdiğini ifade etmiştik. Şu ana kadar FED bir kazaya yol açmadı.
Piyasa faiz artışlarının sonu yaklaşıyor diye düşünüyor. Kaldı ki FED ve ECB bu sinyali veriyor. Artışların son bulması süreçte yeni bir evreye geçiş olarak tanımlanabilir. Bundan önce yapılan sıkılaşmaların meyve vermesi bekleniyor. Sıkılaşmanın birikimli etkisi gecikmeli görülecek. Dolayısı ile durma safhasına geçişin ardından faizde düşüş safhasına geçmek makro verilere bağlı. En başta enflasyon düşüş kaydederse faizde zirve burası olabilir (FED için). Tabii FED yoğurdu üflemek istediği için bir yandan duruyorum diyor bir yandan 2 faiz artışı daha yapabilirim diyor. Sıkılaşmanın azı enflasyon hedefine eriştirmeyebilir, fazlası ise ekonomide sert duruşa yol açabilir. Zanaat dediğimiz nokta tam burası.
Piyasalar bu süreçte zıt sinyaller alıyor (faiz artışında durdum, 2 artış daha yapabilirim, ne yapacağımı veriler tayin edecek). Zıtlık makro verilerde de oluşabiliyor, şirket-sektör haberlerinde de. Hal böyle olunca ufuk grileşiyor. Yatırımcıları günlük haber akışı ile kısa süreli fiyatlamalar yapıyor.
Dün ABD hisse endeksleri karışık seyretti; hafif kazanç ile yüzde 1 eksi aralığında kapandılar. Avrupa borsaları ise yüzde 0,75 düştü. Gelişmiş ülke tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler biraz baskılandı. Usd biraz güç kazandı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde yarım civarı eksi. Asya borsaları daha satıcılı. Japonya yüzde 2 civarı, Çin yüzde 1,3, Hong Kong yüzde 2 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,78%, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 1.913 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün borsa yüzde 5'e yakın yükseldi. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta düştü. Eurobondlar satıcılı idi. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
TCMB'nin faiz artışı beklentisi yüzde 15-40 aralığında idi. PPK'nın aldığı karar ise bu aralığın alt sınırına denk geldi. Bu sebeple artışın beklentileri karşılaması sınırlı kaldı. Karar metninde ise kademeli sıkılaşma yapılacağı, mevzuatın kademeli sadeleştirileceği ifade edildi. Lokal varlıklar tepki konusunda ayrıştı. TL ve eurobondlar değer kaybederken, hisse senetleri günün kazananı oldu. Bundan sonra kademeli iyileşmenin adımlarına-sürecine bağlı olarak lokal varlıklar yeni denge noktalarına taşınabilir. Artışın miktarı speküle edilse de değişimin tetiklenmesinin-başlamasının gözden kaçmaması gerektiği kanaatindeyiz.
Bugün ekonomik güven, dış ticaret dengesi açıklanacak.
Usd/TL:
FED başkanı Powell dün yaptığı açıklamada da yeni bir şey söylemedi. Bu sebeple piyasalara etkisi çok olmadı diyebiliriz.
Piyasalar güncel haberleri fiyatlarken bir yandan da yakın geleceğin olasılıklarına bakıyor. ABD borsalarının düzeltme yapabileceklerine dair raporlar olumlu algıyı baskılıyor. Yatırımcıların ürkek davranmasına kapı aralanıyor. ABD şirketleri özelinde gelen haberler de iştahı etkiliyor. Para piyasaları da bunlardan etkileniyor. Bir iki gün güç kaybeden Dolar Endeksi bu sabah 102,6 seviyesinde yer alıyor. Bu hafta dar bantta tamamlanacak diye düşünüyoruz.
Paritenin diğer yakasında ise TCMB faiz kararı açıklandı. Banka politika faizini 650 baz puan artırdı. Yeni seviye yüzde 15 oldu. Piyasada beklentiler yüzde 15-40 aralığına dağıldığı için alınan karar beklentileri karşılamakta zorlandı. Zira beklenti aralığının alt sınırına denk geldi.
Karar metni şahince olarak tanımlanabilir. Enflasyonla mücadele için kademeli hareket edileceği ifade edildi.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 25,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,00 ve 24,80; yukarıda 25,50 ve 26,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Tahvil faizleri mevduat faizlerinin ve enflasyonun belirgin altında. Sabit getirili piyasasının normal dinamiğine-yapısına geri dönebilmesi için TCMB faizindeki yükselişin bir miktar katkısı olabilir. Ancak bu yeterli olmayabilir. Zira mikro- ve makroihtiyati tedbirlerle oluşan çerçeve mani olabilir. Çerçevenin eski hale dönmesi ile tahvil piyasası da eksi haline dönebilir. Dün TCMB karar metninde çerçevenin sadeleştirileceği sinyali verildi. Sadeleşme pratiğe dönüştükçe etkisi hissedilebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 76 baz puan düşüşle %15,44 ve 35 baz puan düşüşle %16,72 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
5,320 üzerinde kısa vadeli yeni bir yükseliş potansiyeli oluştu...
Endeksin 5,700 zirve bölgesinden başladığı düzeltme hareketi kapsamında, seans içi destek noktası olarak izlediğimiz 5,100 üzerinde dün yukarı hareket oluştuğunu gözlemliyoruz. Perşembe gününü %4.65 oranında değer artışıyla 5,428 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, gün içerisinde ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 5,320 seviyesi yukarı geçildi. Böylece son günlerdeki zayıf tepki denemelerinin ardından piyasanın kısa vadeli yeni bir yükseliş potansiyeli oluşturduğunu düşünüyoruz. 5,320 üzerindeki hareketlerin ise piyasada ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 5,500 ardından ise 5,700 zirve bölgesini aşma denemelerini gündeme getirecektir. Seans içi hareketlerin destek konumuna dönüşen 5,320 üzerinde yukarı seyri destekleyeceğini düşündüğümüz piyasada, bir alt noktada 5,100 ise ana destek.
Eur/Usd:
FED başkanı Powell, dün yaptığı sunumda da yeni bir şey söylemedi. Başkan tedbirli modda olmayı sürdürdü.
Makro veri tarafında ABD haftalık işsizlik başvuruları beklenenden biraz zayıf geldi. Böylece birkaç haftadır oluşan zayıflama trendi devam etmiş oldu. Başkan Powell'ın önceki gün ifade ettiği işgücü daha iyi bir dengeye geliyor sözü de karşılık buldu. Diğer yanda ise 2. el konut satışları biraz güçlü gelirken öncü göstergeler önceki veriye göre hafif zayıf kaldı.
Piyasalarda bir düzeltme hareket olabilir mi, ikinci yarı piyasaları heyecanlandıracak çok bir şey yok söylemleri risk iştahını baskılıyor. Arada bazı şirket-sektör bazlı olumlu haberler de gelebiliyor (tersi de gelebiliyor). Piyasa yön tayinini yapamıyor. Bunun para piyasalarına yansıması sınırlı dalgalı bir seyir şeklinde oluyor. Son 1 haftalık seyri bu şekilde özetleyebiliriz.
Dolar Endeksi son 1 haftada 102-102,6 aralığında hareket ediyor. Bugün PMI verileri açıklanacak. Majör bir etki yaratacaklarını düşünmüyoruz. Hafta mevcut seviyelerde kapanabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,097 ve 1,102 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bugün faiz artışı yapmaz isek, sonra daha kötüye gidebilir. Bu söz İngiltere merkez bankası BOE'nin başkanı Bailey'e ait. Dün BOE sürpriz bir şekilde 50 baz puan faiz artırdı. Beklenti +25 bp idi.
Önceki gün açıklanan ve beklentilerin aksine artış kaydeden enflasyona BOE'nin yanıtsız kalmadığını söyleyebiliriz.
Paritenin diğer yakasında ise FED başkanı Powell konuştu. Başkan, mevcut duruşunu korudu. Veri tarafında ise haftalık işsizlik başvuruları beklenenden zayıf geldi, öncü göstergeler ise hafif zayıf sonuçlandı.
Globalde Usd talebi dün biraz arttı. BOE'nin sürpriz faiz artışına rağmen Gbp, Usd karşısında avantajlı olamadı.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,267 ve 1,263 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Altın:
Kıymetli madenler son günlerde zayıf. Önceki gün zayıflayan Usd'ye rağmen baskılanmışlardı. Dün ise Usd primlendi, tahvil faizleri arttı. Kıymetli madenler için tatsız dinamik oluştu. Dirençlerini aşamayan altın, desteklerini test eder hale geldi.
Politika faizlerindeki artış, enflasyonlardaki düşüş faizin cazibesini artırıyor. Kıymetli madenler tercihi azalıyor. Diğer yandan güvenli liman motivasyonu, resesyon ihtimalinin korkulduğu kadar olmamasından güç kaybı yaşıyor. Kıymetli madenler için iştah açıcı bir fotoğraf değil. Yakın vade içi bunları söyleyebiliriz. Orta uzun vade için iyimser beklentiler söz konusu.
Bugün ajandada çok majör bir madde yok. O yüzden piyasa dengeli bir seyir izleyebilir.
Bu sabah 1.912 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.891 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.925 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
İngiltere merkez bankası BOE'nin beklenti üstü faiz artışı, Powell'ın enflasyonla mücadeleyi önceliklendiren duruşunu yinelemesi dünün öne çıkarları. Gelişmiş ülke tahvil faizleri yükseliş kaydetti. ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden 3,80% seviyesine yaklaştı.
Bugün batılı bazı ülkelerin PMI verileri açıklanacak. Belirgin hareket yaratmalarını beklemiyoruz.
Lokal tarafta TCMB politika faizini 15% seviyesine yükseltti. Beklenti aralığının alt bandına denk gelen artış sonrası lokal varlıkların tepkisi ayrıştı. Örneğin hisseler primlendi ama eurobondlar zayıfladı. Tabii bu zayıflıkta globalde faizlerin yükselmesinin de etkisi olduğunu belirtelim. Ekonomi yönetiminin duruşunu değiştirmesi piyasanın beklediği idi. Değişimin hızı eurobondlar için de önem arz ediyor. Türkiye 5 yıllık CDS'i günü 514 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar dün satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-24 cent; orta vadelilerde 75-76 cent; uzunlarda 87-89 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,54%, 8,74% ve 9,04% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.