Global piyasalarda dün veri akışı yoğundu. Küresel bazda PMI (hizmet, imalat) rakamları açıklandı. Euro bölgesi PMI hizmetler verisinde 7 ay sonra tekrar genişleme bölgesine girdi. İmalat PMI ise beklentilerden düşük gelerek daralma tarafında yer aldı. Eur bölgesinde TÜFE beklentilere paralel açıklandı. Euro Bölgesi'nde Aralık'ta yüzde 2,9 olan yıllık enflasyon Ocak'ta yüzde 2,8'e indi. TÜFE, Ocak'ta aylık bazda yüzde 0,4 düştü.
ABD tarafında gelen PMI verilerinde ise hizmet tarafı 51,3 beklenti altı, imalat PMI ise 51,5 olarak beklenti üstü açıklandı. İmalat ve hizmet sektörlerinde ekonomik faaliyetleri ölçen ve geleceğe yönelik ekonomik büyümeyi gösteren öncü göstergeler, genişleme seviyesi olan 50 seviyesinin üstünde geldi. ABD ekonomisi nispeten Avrupa ekonomisine göre daha iyi durumda gözükmeye devam ediyor.
Muhteşem 7'li olarak isimlendirilen Microsoft, Apple, NVIDIA, Google, Amazon, Meta ve Tesla’nın piyasa değeri nerdeyse S&P500 endeksinin üçte birini oluşturuyor. Önceki gün açıklanan ve beklentilerden iyi gelen NVIDIA bilançosu risk algısının pozitif yönde desteklenmesine neden oluyor. Dün yüzde 16 civarı yükseliş gerçekleştirdi.
Global fiyatlamada makro veriler, merkez bankaları dışında ABD seçimleri (adaylar, sözleri-vaatleri), jeopolitik, Çin diğer faktörler. Başkan adaylıklarının kesinleşmesi ile seçim süreci fiyatlamaya daha fazla tesir edebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yatay. Asya piyasaları karışık seyir hakim. Hong Kong 0,3% eksi, Çin 0,05% civarı artı. Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,32, Dolar Endeksi 103,9, ons altın 2.025 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB beklendiği gibi politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bıraktı. Metinde Politika faizinin enflasyon ana eğiliminde belirgin ve kalıcı düşüşe sağlanıncaya kadar mevcut seviyesinde kalacağı ve gerekirse ek sıkılaşma yapılabileceği belirtildi. TL’nin değerlenmeye devam edeceği ifade edildi.
Karar piyasa beklentisine paralel geldi. Sıkılaşmada politika faizinin korunacağı, ihtiyaç halinde diğer araçlarla çerçevenin güçlendirileceği ifade ediliyor (Enflasyon Raporu sunumunda bu yaklaşım kamuoyu ile paylaşılmıştı). Enflasyon patikasının takip edilerek gerekirse ek sıkılaşma kapısı açık bırakılmaya devam ediyor. TCMB İletişimi anlaşılır, öngörülebilir ve şeffaf şekilde sağlıyor.
Dün açıklanan Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Şubat ayında geçen aya göre 10,4 puan artışla 151,2 seviyesine yükseldi.
TÜİK verilerine göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, geçen yılın 4'üncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,3 yükseldi.
Usd/TL:
FED tutanakları piyasa beklentisi ile paralel geldi. Piyasa etkisi sınırlı kaldı. Dün gelen öncü makro veriler ABD ekonomisinde çarkların kuvvetli olduğunu ve istenilen soğumanın henüz oluşmadığını gösterdi.
İmalat ve hizmet PMI verileri genişleme bölgesi 50 seviyesinin üstünde geldi. Hizmet verisi beklenti altı kalırken imalat verisi beklenti üstü geldi.
Dolar globalde, mevcut gücünü büyük oranda koruyabilir. Ancak sınırlı bir kayıp yaşaması bizce sürpriz olmayabilir. Dolar Endeksi 103,9 civarında güne başlıyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %45 seviyesinde sabit tuttu. Türk lirasına reel olarak değer kazandırarak dezenflasyon sürecini destekleneceğini mesajı TCMB tarafından verildi.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,07 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,50 ve 32,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %45 seviyesinde sabit tutatak zirve seviyeyi tayin etti.
Bundan sonraki süreçte politika faizinin gelecek dönem seyrinde aylık enflasyon eğilimi ve enflasyon beklentilerinin önemli olacağını düşünüyoruz.
Tahvil faizleri cazip olmayı sürdürüyorlar. Zirve seviyenin tayin edilmesi ile ilk aşama tamamlandı. İkinci aşama için verilerin sıkılaşmayı desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Globalde, FED tutanakları yeni bir şey söylemedi. Genel olarak veri odaklı piyasa hareketleri devam ediyor. Dün gelen ABD PMI (hizmet, imalat) verileri ABD ekonomisi canlı olduğunu gösteriyor. Enflasyon endişeleri ile ABD 10 yıllık tahvil faizi yukarı meylini sürdürüyor. ABD 10 yıllık faizi güne 4,33% civarında başlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan artarak %43,42 ve 13 baz puan düşerek 26,53% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,404 zirve seviyesinde oluşan seans içi satış baskısını kısa vadeli ilk önemli destek bölgesi olarak izlediğimiz 9,180/9,200 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, 9,400 ara direncini aşma denemeleri etkisini sürdürüyor. Perşembe gününü yatay seyrin ardından % 0.38 oranında hafif bir değer artışıyla 9,347 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 9,180/9,200 destek bandını yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Bu destek bölgesini korumayı başaracak hareketlerin sürdüreceği yükselişin ise ilk etapta 9,404 zirve seviyesi olmak üzere sırasıyla 9,500,9,750 ve 10,000 dirençlerini hedeflemeyi sürdürebileceğini düşünüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 9,180/9,200 destek bandı üzerindeki seyri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu destek bölgesini aşağı geçecek olası hareketlerin ise piyasada ara bir realizasyon eğilimi yaratabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise ilk 9,000 seviyesinden geçen kısa vadeli trend desteğini hedefleyebileceğini düşünüyoruz.
Eur/Usd:
ABD açıklanan PMI verilerinin genişleme bölgesinde kalmaya devam etmesi ve Avrupa bölgesine göre daha iyi durumda olması parite tarafının kazançlarını gün içinde koruyamamasına neden oldu. Avrupa tarafında hizmet PMI genişleme bölgesine girerken imalat PMI beklenti altı kalarak daralma bölgesinde kaldı.
Ana konu ‘hangi merkez bankası ne zaman faiz indirecek’ olmaya devam ediyor. Bu noktada FED’in öncü olması bekleniyor. İlk adım atıldıktan sonra senkronize indirimler görebiliriz. Yılın ikinci yarısında başlaması beklenen faiz indirimleri ve hızı parite üzerinde ana tema olmaya devam ediyor.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,7 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,083 ve 1,088 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
FED tutanakları bilinenlerin dışında yeni bir içerik sunmadı. Haziran ayında başlaması beklenilen ilk faiz indiriminin sene sonuna kadar 90 baz puana ulaşması bekleniyor (3-4 kez 25’şer baz puan indirimi). Tutanaklar piyasa beklentisi ile örtüştü. Euro PMI verileri hizmet tarafı olumlu olurken, imalat tarafı beklenti altında kaldı. Paritede sınırlı yükseliş hareketi devam edebilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. Mevcut dinamik 104,7 üzerinde 105,5 seviyesi denemelerini beraberinde getirmek isteyebilir.
Bu sabah 1,265 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,27 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD dün açıklanan PMI verilerinin genişleme bölgesinde olması, ikinci el konut satışlarının 5 ayın zirvesinde gelmesi, haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklenti altında kalması ABD ekonomisinde yaşanan ısınmayı destekler görüntü sundu. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,33 seviyesine yükseldi. Altın fiyatları gün içi 2.030 Usd seviyesine kadar yükseldi. Makro veriler sonrasında sınırlı kazancını geri verdi.
Bu hafta fiyatlama davranışında majör bir değişiklik beklemiyoruz. Sınırlı bir güçlenmeyi olası görüyoruz.
Teknik olarak 2.000 Usd altı fiyatlamaların devam etmesi 200 günlük ortalama olan 1.973 Usd seviyelerine kadar geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. 2.000 Usd üstü kalıcılık 2.000-2.070 Usd bant aralığını devam ettirebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. DXY 104,7 üstü kapanışlarda yukarı istek artabilir.
Bu sabah 2.025 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
FED tutanakları sonrasında fiyatlama davranışı pek değişim göstermedi. ABD dün açıklanan PMI verilerinin genişleme bölgesinde olması, ikinci el konut satışlarının 5 ayın zirvesinde gelmesi, haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklenti altında kalması ABD ekonomisinde istenilen soğumanın henüz gerçekleşmediğini gösterdi. Mevcut piyasa yapısı devam ediyor. Tahvil faizlerinin yukarı meyil içinde oldukları güncel yapı varlığını koruyabilir. Ana senaryo çerçevesinde ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, PPK toplantısında faiz oranı değiştirilmeyerek yüzde 45 seviyesinde sabit bırakıldı. Enflasyon patikasının dışına çıkılması halinde, faizlerin artırabileceği sinyali verildi. Genel olarak eurobondlar, yurt dışı piyasalara eşlik etmekle birlikte lokale dair haber akışı sınırlı olumlu ayrışma sağlıyor. Ana resimde Türkiye eurobondları için temkinli-iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 290 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 2-11 cent; uzunlarda 10-11 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,04%, 7,53% ve 8,15% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.