Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Erken zafer ?
Yılın son günlerine girerken yıl sonu tatil modu hacimleri düşürmeye devam ediyor. Düşen hacimler oynaklığa neden olabiliyor. Kasım ayından beri beklentiler ile birlikte yükselen ABD endeksleri kritik seviyelere yaklaştı. Bu noktalarda görülen kar satışları azalan hacimler ile birlikte dalga boylarında uzamalara sebep oluyor.
Global piyasaların 2024 yılında ana odağı faiz politikaları olacak. Merkez Bankaları yaklaşık iki yıldır enflasyon ile mücadele veriyor. Verilen bu mücadelede de kısmen kazanımlar elde ettiler. Bizce elde ettikleri kazanımları riske atmak istemeyecekleri için 'erken zafer' riskine girmek istemeyeceklerdir. Veri odaklı yaklaşım sergilemek isteyen merkez bankalarının aksine 'hızlı fiyatlama' isteği ağır basan piyasalar faiz indirim beklentilerini sunulan projeksiyonların aksine hem öne çekmek istiyor hem faiz indirim sürecinin beklenenden fazla süre devam edeceğini düşünüyor. Aşırılıkların uçları keskin beklentiler doğurabilir. Beklenenden hızlı ve büyük faiz indirimleri resesyon korkularını tetikleyeceği gibi beklenenden geç yapılacak faiz indirimleri de resesyon ihtimalini derinleştirebilir. Bu noktada piyasaların aksine merkez bankalarının ekonomilerin müsaade ettiği doğrultuda süreci ihtiyatlı bir şekilde ilerleteceğini düşünüyoruz.
Dün açıklanan ABD 3Ç revizesi beklentilerin altında açıklanarak yüzde 4.9 olarak açıklandı. Gecikmeli para politikalarının etkisini göstermeye başladığını düşünüyoruz. Büyümede yaşanan kontrollü yavaşlama enflasyon ile mücadelede mevcut sıkılaşmanın yeterliliğini teyit eder nitelikte. Gelen veriler özelinde yumuşak iniş senaryosunun güçlendiğini 2024 yılında veri odaklı yaklaşımın önemli olacağını düşünüyoruz.
Asya tarafında, Çin tarafında konut sektöründe yaşanan sıkıntıların çözülememesi ve deflasyon risklerinin artması nedeniyle yeni önlemler konuşulmaya devam ediyor (faiz indirimleri, likidite desteği). Konut sektöründe yaşanılan kırılganlık hem Çin hem küresel büyüme üzerinde risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,3 civarı eksi. Asya piyasaları pozitif, Hong Kong 0,1% civarı, Japonya 0,2% civarı, Çin yüzde 0,5 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,90, Dolar Endeksi 101,8, ons altın 2.050 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, PPK toplantısı sonucunda politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranı, 250 baz puan artırılarak yüzde 40 seviyesinden yüzde 42,5 seviyesine yükseltildi. Karar metninde, parasal sıkılaşmada zirve seviyeye önemli ölçüde yaklaşıldığı, faiz artış sürecinin kısa sürede tamamlanacağı sinyali verildi. Ayrıca sıkılaşma ile talebin dengelenmeye başladığı ancak enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışında sınırlı iyileşme olduğu belirtildi. Parasal sıkılığın gerektiği müddetçe sürdürüleceği vurgusu ile son artırımdan sonra plato aşamasına (bekle-gör) geçileceğini ve enflasyonda kalıcı düşüş sinyalleri gelene kadar sıkı duruşun devam edeceğini düşünüyoruz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri 142,5 milyar dolarla yeni rekor seviyeyi gördü. 15 Aralık haftasında yabancının net tahvil alımı 181 milyon dolar oldu. Hissede net alım ise 396 milyon dolar olarak kaydedildi.




Usd/TL:
Yılın son günlerinde merkez bankalarının uyguladığı sıkılaşma sürecinin sonlanacağı ve faiz indirim sürecinin başlayacağı beklentisi ile oluşan olumlu fiyatlama temkinli olumlu modda devam ediyor.
Dün ABD 3Ç büyümesi açıklandı. Verinin 3. okuması beklenti altı gelerek ABD ekonomisinde soğumaya işaret etti. Bugün ise ABD PCE verisi açıklanacak. PCE, FED tarafından takip edildiği için veri piyasalarda hareketlilik yaratabilir. Genel olarak Usd değer kaybı yaşamayı sürdürüyor. Dolar Endeksi 101,8 seviyesine indi.
Lokal tarafta, dün PPK toplantısı sonuçlandı. Piyasa beklentilerine paralel politika faizinde 250 baz puan artışa gidilerek haftalık repo faiz oranı yüzde 42,5 seviyesine yükseltildi. Toplantı metninde en kısa sürede sıkılaşmanın sonlanacağı ve parasal sıkılaştırmayı desteklemek için sterilizasyon araçlarının çeşitlendirileceğine vurgu yapıldı. Sterilizasyon politikası ile cari açık, para arzındaki değişimlerin olumsuz etkileri gidermek ya da en aza indirebilmek amaçlanabilir. Uygulanan politikalar ile TL'nin cazip hale getirilme süreci devam etmekte olduğunu düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,20 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,00 ve 28,50; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Dün PPK Aralık ayı faiz kararını açıklandı. Piyasa beklentisine paralel 250 baz puan artışla politika faizi 42,50% seviyesine çıkarıldı. En kısa zamanda faiz artırım sürecinin sonlanacağına vurgu yapıldı. Beklentilerimize uyumlu olan açıklamalarda politika faizinin yüzde 45 seviyesinde zirveye ulaşacağını düşünüyoruz.
TCMB politika faizinde zirveyi tayin ettikten sonra faizde plato evresine geçmesini bekliyoruz. Platonun süresinin enflasyonun katılığına bağlı olmasını öngörüyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, FED kararları sonrası oluşan iyimserlik temkinli -olumlu fiyatlama davranışı sürüyor. Bir yandan da yıl sonu etkisi ile düşük hacimler görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 38 baz puan artarak %37,23 ve 38 baz puan artarak 25,69% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişi için 7,800 ara direncinin aşılması gerekiyor... Endekste 8,000 hedef direnç noktasından oluşan aşağı baskının, dün 7,650 ara desteği üzerinde dengelenmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Perşembe gününü tepki alımlarının ardından % 1.33 oranında değer artışıyla 7,764 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi geri çekilmelerde 7,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Geri çekilmelerde 7,650 desteğini korumayı başaracak hareketlerin ise piyasada ara direnç konumunda bulunan 7,800 seviyesini aşma denemeleri oluşturabileceğini düşünüyoruz. Endeksin 3 Ekim tarihinden itibaren sürdürdüğü kısa vadeli aşağı hareketi tamamlaması ve yukarı atakları tepki boyutundan çıkarabilmesi için kısa vadeli ana direnç noktası olarak izlediğimiz 8,000 seviyesini aşması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,100/8,150 direnç bandı olmak üzere 8,250 ve 8,560 zirve seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ilk önemli destek konumunda bulunan 7,650 seviyesinin kırılması durumunda ise piyasadaki aşağı hareketin etkisini sürdürerek 7,500 ve 7,400 desteklerini baskı altına alabileceği unutulmamalıdır.




Eur/Usd:
Dün ABD 3Ç revizesi beklentilerin altında yüzde 4.9 olarak açıklandı. Piyasalar için beklentilerin altında gelen büyüme verisi 2024 yılında faiz indirim sürecini desteklediği için Dolar talebini azaltırken majör para birimlerine talebi artırdı. Büyüme verilerinde yaşanan yavaşlamanın yumuşak bir şekilde gerçekleşmesi hem resesyon korkularını azaltıyor hem de enflasyon endişelerini frenliyor. ABD'de bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verisi paritede hareketlilik yaratabilir. Verinin beklentiler altında kalması Usd talebini azaltırken tersi yöndeki sonuç ise katı enflasyon endişelerini ortaya çıkararak Usd talebini artırabilir.
Dün ABD'de açıklana diğer veriler ise karışık sinyaller verdi. Haftalık işsizlik sayısı son 2 ayın en düşük seviyesine indi (istihdam güçlü), Philadelphia FED iş görünümü verisi belirgin düşüş kaydetti (ekonomik aktivite yavaşlıyor). Ayrıca öncü gösterge eksi bölgede kalsa da önceki aya göre biraz toparlandı.
Dolar Endeksi'nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,10 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,089 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,105 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere'de TÜFE'nin beklentilerden düşük gelmesi BOE'nin uyguladığı sıkı para politikası düzeyinin yeterli olabileceğini algısı yaratıyor. Enflasyon ile mücadelede diğer merkez bankaları gibi alınan mesafe olumlu olmasına rağmen yüzde iki hedefine hala yol var. Tabi bu durum BOE'nin sıkılaşmasının süresini ekonomi ve İngiltere'de seçim yılı olmasına rağmen müsaade ettiği ölçüde uzun tutmasına neden olabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskı görmeye devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4 altı fiyatlamalar altının 2.000 Usd üstünde fiyatlamalara geçmesine neden oluyor. Yılın son günlerinde hacimler düşerken değerli metal yılı güçlü bir kapanış ile noktalamaya çalışabilir. Bu istek biraz da bugün açıklanacak makro verilere bağlı olabilir. Fed'in favori enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE (beklenti yüzde 2.8, önceki yüzde 3) enflasyonda yaşanan geri çekilmeye destek olması halinde altın fiyatlamaları olumlu etkilenebilir (TSİ 16:30).
2.000 Usd seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Bant aralığı teknik olarak 1.985-2.070 Usd aralığında. Teknik olarak 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.050 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
  


       
Eurobond:
2024'e girerken sıkılaştırmada zirvenin her ne kadar FED tarafından resmen ilan edilmese de piyasalar tarafından ilan edildiğini düşünüyoruz. Enflasyonda görülen yapışkanlığın, katılığın azalması ve ABD ekonomisinde sıkılaşmanın etkisiyle ılımlı bir soğuma görülmesi, 2024'de faiz indirimi ve sıkılaşmanın süresini (uzunluğunu) belirleyebilir. ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü hareketin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 284 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-14 cent; orta vadelilerde 3-17 cent; uzunlarda 7-10 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,72%, 7,14% ve 7,71% oldu.




Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.