Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED iki taraflı riskleri yönetmeye çalışıyor. Bazı olumlu sonuçlar elde etse de hedefine ulaşma konusunda henüz emin değil. O yüzden ihtiyatlı hareketi tercih ediyor.
Son FED toplantısının tutanakları dün açıklandı. Komite üyelerinin oybirliği ile aldıkları faiz kararına ek gerekirse faiz artışı yapabiliriz söylemini de koruyorlar.
Piyasaların risk iştahı dün tutanakları görünce bir miktar zayıfladı. Ancak ana resimde sıkılaşmanın sonlarında olma ihtimalini daha güçlü görüyoruz. Bu sebeple FED tutanaklarının etkisinin geçici olacağını değerlendiriyoruz.
Merkez Bankaları uzun bir süredir enflasyon ile mücadelede sıkı para politikası uygulayarak faizleri yükseltti. Gelinen noktada enflasyon ile mücadelede anlamlı bir mesafe kat edilmiş görünüyor. Yılın sonlarına yaklaşırken jeopolitik risklerin azalması ve merkeze bankalarının sıkılaşma döngüsünü sonlandırdığına dair beklentilerin artması yılsonuna kadar iyimser fiyatlamanın devamına işaret edebilir.
Son gelen ABD TÜFE verisi oyun değiştirici oldu. Hem manşet hem çekirdek enflasyon beklentilerin altında gelerek sıkılaşmanın yeterli olduğunu gösterdi. Piyasa gelen verilerle birlikte FED’den faiz indirim beklentilerini öne çekti. Bu noktada FED’in atacağı erken adımlar enflasyonu yeniden canlandırabilir. Biz FED’in daha sabırlı tarafta kalacağını ve sözlü yönlendirme kısmına ağırlık vererek süreci yöneteceğini düşünüyoruz. Önceki gün Richmond FED başkanı Barkin açıklamalarında enflasyonda zafer ilan etmek ve faiz indirimleri konuşmak için erken olduğunu belirtti. Dün açıklanan FOMC tutanaklarında da benzer düşüncelerin hakim olduğunu görüyoruz. Tutanaklarda, tüm yetkililerin enflasyon açıkça sürdürülebilir bir şekilde hedefe düşene kadar para politikasının bir süre kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı kanaatinde olduğu aktarıldı.
Para politikalarının gecikmeli etkisini zamanla daha etkili bir şekilde göreceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada gelen verilerde özellikle ekonomik büyüme ve işsizlik rakamları ön planda olabilir. Yumuşak iniş senaryosu (ılımlı büyüme, makul işsizlik) şüphesiz piyasalar için en olumlu senaryo olarak karşımıza çıkıyor.
Faiz indirim beklentilerin piyasalar tarafından öne çekilmesi ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi kuvvetli destek bölgesinde (yüzde 4,40) tutunmaya çalışıyor. Diğer taraftan dolar talebi azalırken majör para birimlerinde ve değerli metallerde talep artıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay seyrediyor (hafif artı-eksi). Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,1% civarı, Çin yüzde 0,3 civarı eksi; Japonya yüzde 0,4 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,41, Dolar Endeksi 103,5 ons altın 1.996 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi Yönetimi ve TCMB adımları ile yönetilen enflasyon ile mücadele ve atılan adımların sonucunda Türkiye risk primi 2,5 yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Bu mücadelenin yabancı yatırımcılarca da olumlu yönde takip edildiğini düşünüyoruz. CDS risk priminde yaşanan düşüş ve kalıcılık ileride bir not görünümü güncellemesini de beraberinde getirebilir.
TCMB PPK toplantısına yönelik piyasa beklentileri bir haftalık repo faizinin 250 baz puan artışla %37,5’e yükseltilmesi yönünde yoğunlaşıyor.





Usd/TL:
Son ABD enflasyon verisi, piyasalarda ‘FED’in zirve faiz seviyesine ulaştığı’ algısının daha güçlenmesini sağlıyor. Cuma günü açıklanan veriler de yavaşlama yönlü geldi. Dolayısı ile diğer makro verilerin yüksek gelmemesi ile global piyasalarda Usd talebi zayıflama yönlü ilerleyebilir. Bu hafta FED toplantı tutanağı, Lagarde’ın konuşması öne çıkan parametreler.
Lokal tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Beklenti 250 baz puan artış yapılacağı şeklinde. TCMB son toplantısında enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edileceği mesajı vermişti. Bu toplantıda medyan beklenti 250 baz puan tarafında yoğunlaşmasına rağmen şahin duruşu temsilen 500 baz puan artırımın olma ihtimalini de yok saymıyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,80 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
TCMB’nin faiz artışları (son viraj), sadeleşme adımlarının atılması (menkul kıymet tesisi zorunluluğunun kaldırılması) tahvil faizlerinde normalleşme sürecinde dengelenmenin sonuna yaklaşılmasını sağlıyor. PPK toplantısında alınacak kararlar dengelenme noktası açısında önemli olacağını düşünüyoruz. Beklentilerden yüksek gelebilecek faiz artırımı enflasyon ile mücadele etkili olabileceği için kısa vadeli tahvillerde alım fırsatı yaratabilir. Beklenti ve beklenti altı faiz artışı tahvil faizlerinde dengelenme sürecinin bir miktar daha devam etmesine neden olabilir. Özetle TCMB piyasanın beklediğinden daha şahin olursa tahvil faizlerinde zirve daha erken görülebilir.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, parasal sıkılaşmanın zirvelerine gelindiğine dair kanaat, tahvil faizlerinin aşağıya gelmesini sağlıyor. Bu ise TL tahviller üzerindeki baskının azalmasını sağlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 9 baz puan azalarak ve 15 baz puan artarak, %40,43 ve %28,71 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükselişin ilk önemli direnci 8,100 seviyesinde... Endekste geçtiğimiz hafta 7,400 ana desteği üzerinde başlayan ve 7,750 ara direnç noktasının aşılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Salı gününü %1.26 oranında değer artışıyla 8,046 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı ataklarda ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 7,950 seviyesinin aşıldığını gözlemliyoruz. 7,950 seviyesini seans içi geri çekilmelerde artık destek noktası olarak alacağımız piyasada, bu seviye üzerinde alım eğiliminin bir üst hedef olarak izlediğimiz 8,100 direncine yöneldiğini düşünüyoruz. Gün içerisinde 8,100 direncini aşma denemelerini sürdürecek olan piyasada, bu seviye üzerinde devam edecek kısa vadeli yukarı hareket ise sırasıyla 8,250 ve 8,500 seviyelerini hedef konumuna getirecektir. 7,950 altında ise 7,400 seviyesini kısa vadeli ana destek olarak almaya devam edeceğimiz piyasada, şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin süreceğini düşünüyoruz.



Eur/Usd:
FED toplantı tutanakları biraz şahin algılandı. Birkaç gündür zayıflayan Usd destek buldu. Komite üyeleri gerekirse faiz artırırız yaklaşımını koruyor.
Son gelen verilerden sonra piyasa ‘faiz indirimi ne zaman başlayacak’ sorusuna odaklanma daha fazla öne çıkabilir. Enflasyon ile mücadelede atılan adımları göz önüne aldığımızda plato döneminde merkez bankalarının aceleci olmak istemeyeceğini düşünüyoruz. Atılacak erken gevşeme adımları enflasyonu tekrar canlandırabilir. Tabi sıkılaşmanın süresi için ekonomilerde görülen dayanıklılık da bu dönemde önemli olacaktır.
Bu hafta ajanda çok yoğun değil. FED toplantı tutanağı geride kaldı. Cuma Lagarde’ın konuşmaları öne çıkıyor. Cuma günü AB TÜFE verisi beklentiler dahilinde geldi (2,9%). Bölgenin enflasyonu hedefe doğru iyice yaklaşmış durumda.
ABD TÜFE verisi sonrasında Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir. Toparlanma için 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlamalar başlamalı.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
BOE başkanı Bailey dün açıklamalarda bulundu. Politika faizinin mevcut seviyelerde tutma görüşünün mantıklı olduğunu belirten Bailey, enflasyonda yaşanan düşüşe rağmen yukarı yönlü risklerin hala masada olduğuna değindi.
İngiltere Merkez Bankası’nın sıkılaşmada zirve seviyeye ulaştığını düşünüyoruz. FED tarafının elinin kuvvetli olması ve faiz indirimlerinin öne çekilmesi dolar talebini azaltıyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasını ABD TÜFE veri sonuçları ile birlikte aşağı yönde kırmış durumda. Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir.
Bu sabah 1,254 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,24 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Merkez bankalarının sıkılaştırmada zirve noktalara ulaştığı görüşü piyasalarda güçleniyor. Bundan sonrası için sıkılaşmanın süresi ile ilgili tartışmalar ön planda olabilir. Faiz indirimi beklentileri öne çekildikçe yatırımcıların ilgisi Altın tarafına kayabilir. Enflasyonda yaşanan gerileme ve reel getirilerde yaşanabilecek geri çekilmeler değerli metalde talep artışı yaratabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin destek noktası yüzde 4,40 altında kapanış yapması altın tarafında yükseliş açısından alan yaratabilir. Teknik olarak kısa vade 1.985 Usd üstü kapanışlar yükselişi destekleyebilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.996 Usd seviyesindeki ons altında 1.983 ve 1.975 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.000 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım sürecinde sona geldiklerine daha çok inanmaya başladı. Beklenti altı gelen ABD enflasyon verisi sonrasında başlayan pozitif fiyatlama devam ediyor. Dün açıklanan FED tutanakları kafa karışıklığı yarattı. Pozitif beklentiler ile ABD tahvil faizlerinde yüzde 5 seviyelerinden yüzde 4,40 seviyelerine geri çekildi.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. CDS risk primi son 2 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Son zamanlarda risk primi düşmesiyle beraber ihraçların artması arz fazlası yaratabilir.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 335 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 9-10 cent; orta vadelilerde 27-46 cent; uzunlarda 27-50 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,58%, 8,13% ve 8,61% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.