FED toplantısı sonuçları piyasalarda yeni denge noktaları oluşturuyor. Piyasalar FED’in pozisyon değişikliğini fiyatlamayı sürdürüyor.
Çarşamba günü sonlanan FED toplantısında politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Toplantı sonrasında Powell’ın açıklamaları ve projeksiyonlar takip edildi. Üyelerin çoğu sene sonuna kadar bir faiz artışının daha yapılması işaret ederken, 2023-2024 büyüme beklentileri de yukarı revize edildi. Bu noktada FED ABD ekonomisindeki canlılığın büyümeye olumlu yansıması bekliyor. Bunu baz aldığımızda ekonomideki canlılığın devam etmesi enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir sonucuna ulaşabiliriz. Bu noktada piyasanın hoşuna gitmeyen ve risk iştahını baskılayan nokta, uygulanan sıkılaşmanın süresinin beklenenden daha uzun olacağı mesajı. Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi sıkılaştırma seviyesi yeterli (belki 1 faiz artışı daha) asıl konu sıkılaşmanın süresi.
Faiz artırımlarının ekonomiye zamanla-gecikmeli tesir ettiğini düşünürsek, veri odaklı piyasa da önümüzdeki ayların majör verilerinde (büyüme, enflasyon, istihdam…) beklentilerden zayıf sonuç alınırsa piyasa bunu olumlu olarak algılayabilir.
Avrupa bölgesinde, Euro Bölgesi'nde Ağustos ayı enflasyon verisi beklenti altında geldikten sonra İngiltere enflasyon verisi de artan enerji fiyatlarına rağmen beklenti altı gelerek yüzde 6.7 oldu. Enflasyondaki yumuşamadan sonra İngiltere Merkez Bankası sürpriz bir karara imza atarak politika faizinde değişime gitmedi. Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası'nın şahin yetkililerinden Bundesbank Başkanı Nagel faizlerin platoya ulaştığını ilan etmek için erken olduğunu söyledi. ECB-Stournaras ise faiz oranlarının bir kaç ay sabit kalması gerektiği, indirimlerin zamanlamasını tartışmak için erken olduğunu ifade etti.
Asya piyasalarında, Japonya Merkez Bankası para politikası toplantısında faiz değişikliğine gitmedi. Dolar Endeksi’nin yükselişinde BOE ve BOJ’un kararlarının da etkisi olduğunu düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı artı seyrediyor. Asya borsalarında, Çin yüzde 0,8 civarı, Hong Kong yüzde 1,2 civarı artı. Japonya negatif ayrışıyor, yüzde 0,2 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,50%, Dolar Endeksi 105,4, ons altın 1.923 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB 500 baz puan faiz artışı yaptı. Piyasa beklentisi ile paralel oldu. ‘Enflasyonu yukarı iten ücret, kur ve vergi kaynaklı baskıların büyük oranda fiyatlara yansıdığı, aylık enflasyonda düşüş başlayabileceği’ ifadesi karar metnindeki en kritik ifade diye düşünüyoruz. Zira, TCMB’nin ortaya koyduğu çabanın yakın gelecekte sonuç üreteceği sinyali. Bankanın şahinlik dozunu koruması, sonuçların alınmasını erkene çekebilir.
Faiz artışı kararının, Sayın Erdoğan’ın ve Sayın Şimşek’in ABD ziyaretlerindeki temaslarını destekleyici nitelikte olduğunu değerlendiriyoruz.
Para ve maliye politikalarındaki ahenk ekonomi yönetimine yönelik yatırımcı algısının olumluya dönüşünü hızlandırabilir. Şu ana kadar eşgüdümlü yaklaşımın korunduğunu düşünüyor ve bunu kıymetli buluyoruz. Değişim-Dönüşüm-Sadeleşme sürecine dair inancı artırabilir.
Usd/TL:
Global tarafta politika faizini artırmayarak sabit bırakan FED, ekonomik büyümeyi yukarı doğru revize ederek, sıkılaştırma süresinin beklenenden uzun tutacağı mesajını verdi. Bu durumun açıklanacak veriler ışığında değerlendireceği sinyalini de piyasalara vermiş oldu.
Lokal tarafta, PPK toplantısında politika faizinin 500 baz puan artırıldı. TCMB politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel yönde %25’den %30’a yükseltti. Metinde ücret, kur ve vergi kaynaklı baskıların büyük ölçüde fiyatlara yansıdığı, aylık enflasyonda düşüşün başlayabileceği vurgusunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Yeni ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu çabada, maliye ve para politikasındaki uyum önemli, kurumlar arası senkronun başarılı bir şekilde ilerlediği görülüyor. Sıkılaşma sürecinin devamının TL üzerinde oluşan baskıyı hafifleteceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,12 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,20 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
PPK 500 baz puan faiz artışı kararı aldı. Beklentiler de bu şekilde idi. Karar, şahince algılandı. Kurul, enflasyonla mücadele için sıkı duruşunu koyacağı mesajını yineledi.
Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor.
Global tarafta, FED FOMC toplantısının sonuçları fiyatlanmaya devam ediyor. Powell’ın açıklamaları ve projeksiyonlar şahin tonda idi. Tahvil faizleri yukarı meylini koruyor. Özetle ekonomi kuvvetli, enflasyon yüksek bu yüzden sıkı duruşa devam dedi FED.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 421 baz puan artış ile %28,30 ve 48 baz puan azalış ile %25,66 seviyesinde günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,900 direncinin aşılmasıyla tepki alımları güç kazanıyor... BIST 100 Endeksi'nde geçtiğimiz hafta 8,403 zirve seviyesinden başlayan düzeltme hareketinin, dün kapanışa doğru güç kazanan tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz.
Perşembe gününü %3.64 oranında değer artışıyla 8,000 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 7,900 seviyesinden geçen direnç noktasının yukarı kırıldığını gözlemliyoruz. Böylece endeksin 11 Eylül tarihinde başladığı düzeltme hareketini tamamlayarak yeniden yukarı ataklarında güç kazandığını düşünüyoruz. Seans içi geri çekilmelerde 7,900 seviyesini artık ilk önemli destek noktası olarak izleyeceğimiz piyasada, bu nokta üzerinde ilk etapta 8,150 olmak üzere sırasıyla 8,300 ve 8,403 zirve seviyesini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.
Bir alt noktada bulunan 7,650 seviyesini ana destek olarak izleyeceğimiz piyasada, şu aşamada 7,900 üzerinde tamamlanan düzeltme hareketinin ardından kısa vadeli hareketi yükseliş yönünde izliyoruz.
Eur/Usd:
FED toplantı kararı ve sonrasında Powell’ın yaptığı açıklamalar sonucunda oluşan fiyatlamalar devam ediyor. Çarşamba akşamı Powell’dan gelen şahin açıklamalar ve sıkılaşma sürecinin beklenenden fazla sürme olasılığı Usd talebini canlı tutuyor. ECB‘nin faiz artışından sonra resesyon kaygıları nedeniyle bir süre faizleri sabit tutma olasılığı diğer taraftan FED’in sıkılaşma sürecinde yıl sonuna kadar bir faiz artırımı için açık kapı bırakması Dolar Endeksi’ni (DXY) kuvvetli direnç seviyesi 105,5 seviyesine taşıdı.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,072 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin aksine dün yaptığı faiz toplantısında faiz oranlarını sabit bırakarak değişikliğe gitmedi.
Bununla birlikte BOE, politikanın sadece duraksamada olduğunu ve yüzde 2'lik hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi halinde müdahale edeceğinin sinyalini verdi. Paritede 200 günlük ortalama 1,2487 civarından geçiyor
Bu sabah 1,228 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,22 seviyeleri gün içi destek; 1,235 ve 1,237 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
FED toplantısında büyüme tahmininin yukarı çekilmesi, ekonominin sıcak olması ve bunun enflasyon üzerindeki baskıyı artırması sıkılaştırma süresini uzatacağı için piyasalar tarafından olumsuz algılandı. Risksiz faiz getirisi sunan ABD tahvillerinde enflasyon endişeleri talebi düşürerek tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketin güçlü kalmasını sağlıyor.
ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş en başta değerli metal üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.
Olumsuz haber akışlarına rağmen değerli metalin 200 günlük ortalamada tutunmaya çalışmasını görece olumlu buluyoruz.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.925 Usd. 200 günlük ortalaması 1.925 Usd civarında bulunuyor. 1.920 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.923 Usd seviyesindeki ons altında 1.920 ve 1.915 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Global piyasalarda risk barometresi olarak ABD tahvil faizlerinin ve Brent petrolün yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. FED toplantısı sonrası sıkılaştırma sürecinin beklenenden uzun sürme olasılığı tahvil faizlerini yukarı itiyor. Brent petrol ise arz kesintilerinin süresinin yıl sonuna kadar uzatılması ile güçlü kalmaya devam ediyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,46 seviyesinde günü kapadı. 4,40 üzeri fiyatlamalar teknik olarak 4,60 seviyelerini gündeme getirebilir. Faiz bu sabah 4,50% seviyesine erişti.
Yurt içi piyasada PPK toplantısında 500 baz puan faiz artışı kararı alındı. Piyasa beklentilerine paralel gelen karar sonrasında haftalık repo faizi yüzde 25’den yüzde 30’a yükseldi. Kararı, yeni ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu çabada maliye ve para politikasındaki uyum açısından önemli buluyoruz.
CDS 390 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 19-24 cent; orta vadelilerde 71-74 cent; uzunlarda 93-97 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,45%, 8,45% ve 8,86% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.