Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

lobal piyasalarda gözler bugün başlayacak olan Jackson Hole toplantısına çevrildi. Hatırlanacağı üzere son gelen ABD tarım dışı istihdam verisinde yaşanan güç kaybı piyasalarda resesyon endişelerinin artmasına neden olmuştu. Sonrasında risk iştahında keskin bir bozulmaya tanık olmuştuk. ABD’de son iki haftada beklenti üzerinde gelen perakende satışlar ve işsizlik verileri endişelerin azalmasına risk iştahının tekrardan toparlanmasına neden oldu.

FED’in faiz indirimlerine başlamasına yakın son düzlük engebeli olmaya devam ediyor. Makro veriler karışık sinyaller üretiyor. Yumuşak iniş senaryosunu destekleyen veriler risk iştahını desteklerken, resesyon korkularını destekleyen veriler ise risk iştahında hızlı bir bozulmaya neden oluyor.

Para politikalarına yönelik önemli sinyallerin geldiği Jackson Hole toplantısında FED başkanı Powell’ın Cuma günü gerçekleştireceği toplantının oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Piyasalar da FED Başkanı Powell'ın yarın yapacağı açıklamalarda FED’in bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu verebileceğini hatta faiz indirim sürecini de işaret edeceği bekleniyor. Açıklamalarda Powell’ın tonu güvercin ya da şahin ne kadar olacağı risk iştahı açısından önemli olabilir.

Dün, açıklanan FED tutanaklarında; 30-31 Temmuz toplantısında katılımcıların çoğunluğu veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin uygun olmasının muhtemel olduğunu ifade etti. ABD’de Nisan 2023-Mart 2024 arasındaki istihdam değişimi aşağı yönlü 818 bine revize edildi. Bugün haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. ABD İstihdam piyasası verilerine piyasa hassasiyeti devam ediyor. Veri sonuçları fiyatlamalarda hareketlilik yaratabilir. Bugün açıklanacak, ABD ve Euro bölgesi öncü ekonomik göstergeleri de diğer önemli makro veri başlıkları olarak takip edilecek.

Asya tarafında, Japonya’da mevcut Başbakan Fumio Kishida'nın Eylül’de yapılacak seçimlerde aday olmayacağını duyurmasıyla ekonomik belirsizliklere siyasi belirsizlikte eklendi. Japonya Merkez Bankası parasal duruşunu değiştirip değiştirmeyeceği de piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. BOJ’un faiz artışlarına ara vermesi halinde, yen carry trade pozisyonlanmalarının artacağını düşünüyoruz.

Jeopolitik tarafta ise ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu programı kapsamında İsrail ile Hamas arasında bir anlaşma sağlayamadan Orta Doğu'dan ayrıldı. Blinken, İsrail'in ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisini onayladığını savunarak, Hamas'a da bu öneriyi kabul etmesi çağrısını yineledi.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,10-0,20 civarında eksi. Asya piyasalarında yatay-sınırlı pozitif görünüm hakim. Hong Kong %0,4 civarında, Japonya %0,6 civarında artı. Çin %0,05 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,80, Dolar Endeksi 101,2, ons altın 2.502 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, önceki gün TCMB para politikası kararı açıklandı. Piyasa beklentilerine paralel politika faizinde bir değişikliğe gidilmeyerek %50 seviyesinde sabit bırakıldı. Toplantı Metnin de, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacaktır” ifadesinin tutulması, erken faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine neden olduğunu düşünüyoruz. Metinde TCMB likidite politikasına vurgu yapmaya devam ettiği görüldü. Geçen ay olduğu gibi likidite gelişmelerinin yakından takip edileceğini ve gerektiği taktirde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını da metin de yer almaya devam etti.

 

 

 

 

Usd/TL:

Makro veriler, FED faiz indirim sürecini destekliyor. Dün açıklanan son FED toplantısı tutanakları bu görüşümüzü teyit ediyor. Tutanaklarda katılımcıların çoğunluğu veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin uygun olmasının muhtemel olduğunu ifade etti.

Eylül ayında yapılması planlanan faiz indiriminin derecesi risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz. FED’in indirim patikasına yaklaşması ile dolar talebini azaltıyor. Dolar Endeksinde 101 seviyesi civarında fiyatlama görüyor. Kritik destek noktası 101 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor..

İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası faiz kararı açıklandı. Politika faizinde piyasa beklentilerine paralel değişikliğe gidilmedi. Metinde TCMB likidite politikasına vurgu yapmaya devam ettiği görüldü. Geçen ay olduğu gibi likidite gelişmelerinin yakından takip edileceğini ve gerektiği taktirde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını da metin de yer almaya devam etti. TCMB metinde yer alan ifadelerinden sıkı duruşun kararlılıkla devam ettireceği sinyali alınıyor.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,90 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Geçen hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.

Ağustos ayı borçlanması tamamlandı. Ağustos ayı tamamında yaklaşık 175 milyar TL tutarında borçlanma gerçekleştirildi. Ağustos ayında toplam 182,3 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması öngörülmüştü.

Globalde, dün FED son toplantı tutanakları açıklandı. Katılımcıların çoğunluğu veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin uygun olmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Cuma günü Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan gelecek açıklamaları piyasanın odak noktasında olacak. Toplantı öncesinde pozitif risk iştahında dengelenme görebiliriz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan azalış ile %42,25 ve 12 baz puan azalış ile %28,53 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Yatay işlem bandındaki zayıf seyir devam ediyor... Salı günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %0,78'lik kayıpla 9,904 puandan tamamladığını görüyoruz. Genel olarak baktığımızda ise, TL zirve 11,250'lerden başlayan satıcılı seyrin ardından, 9,700-10,200 aralığında yatay bir işlem bandında sıkışan piyasanın yukarı yöndeki çabalarını güçlendiremediğini söyleyebiliriz.

Bu aşamadan sonra, teknik açıdan cevabını aradığımız soru; zirve bölgeden başlayan hızlı gerilemeyi takiben oluşan yatay işlem bölgesinin lokal bir "dip" hazırlığı mı, yoksa 11,250-9,700 gerilemesini "düzelten" yatay bir konsolidasyon süreci mi olduğu olacak. Değerlendirmemiz, 10,200 üzerindeki fiyat boşluğunu doldurmayı başaramayan mevcut hareketin, gün geçtikçe lokal bir dip çalışmasından uzaklaşarak, daha çok 11,250-9,700 gerilemesini düzelten yatay bir konsolidasyon süreci olma ihtimalinin yükselmekte olabileceği şeklindedir.

Böyle bir gelişme halinde de, 9,700 bölgesini aşağı yönde zorlayacak hareketlerde, piyasada 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,400'lere doğru baskının artabileceğini düşünüyoruz. Bu paralelde de, 9,700 bölgesini kısa vadeli uzun pozisyonlara yönelik stratejik bir stop-loss eşiği olarak takip etmeyi öneriyoruz. Bahsettiğimiz olumsuz teknik potansiyelin ekarte edilebilmesi yönünde ise, 10,200'ler üzerine taşınabilecek güçte bir toparlanma hareketinin oluşabilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Dün, açıklanan FED tutanaklarında; 30-31 Temmuz toplantısında katılımcıların çoğunluğu veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin uygun olmasının muhtemel olduğunu ifade etti. FED eylül ayında faiz indirimini işaret ediyor.

Hem resesyon korkularının yatışması hem uygun zeminin oluşması eylül ayında FED’in gevşeme adımı atmasını destekliyor. İlk adım 25 baz puanlık bir faiz indirimi olacağını düşünüyoruz. Eylül ayında açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarının sonucu faiz indirim adımlarının hızını belirleyebilir.

FED’in diğer büyük merkez bankaları gibi faiz indirim sürecine eşlik etme olasılığının artması, zayıf dolar ana temasını devam ettiriyor. Dolar endeksi kritik destek noktasına yaklaştı. Jackson Hole toplantısında Powell’ın konuşması Dolar Endeksinde (DXY) düşüşün devam mı, tamam mı? sorusuna cevap olabilir.

Teknik olarak DXY de 101 seviyesi önemli. Kuvvetli destek seviyenin kırılması aşağı yönlü hareketin devamını sağlayabilir. Bu Cuma FED Başkanı Powell’ın açıklamasına kadar 101 seviyesi civarında tutunma görebiliriz..

Parite 1,10 seviyesini taban yapma çalışmasını tamamladıktan sonra 1,11 seviyelerinin üstünde tutunma çabasında.

Bu sabah 1,114 seviyesindeki paritede 1,11 ve 1,1050 seviyeleri gün içi destek; 1,115 ve 1,119 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere'de yıllık enflasyon Temmuz ayında %2,2 ile beklentilerin altında geldi. tüketici fiyatlarında bu yıl ilk kez artış görüldü. Enflasyonda beliren katılık ile verinin İngiltere Merkez Bankasının %2 hedefinin tekrar üzerine çıkması sonrası Gbp-Usd paritesi 1,30 seviyeleri üzerinde kalıcık peşinde. Paritede yükselişin devamı için Dolar Endeksinde (DXY) kritik destek 101 seviyesinin kırılması katalizör etkisi yapabilir.

Teknik olarak paritede 1,285 önemli üstünde fiyatlamalar paritede yukarı isteği artırabilir.1,285 üstü yükseliş 1,33 seviyelerini teknik olarak hedefleyebilir. 1,285 altında kapanışlar paritede aşağı yönlü baskının geri dönmesine neden olabilir.

Bu sabah 1,308 seviyesinde bulunan paritede 1,305 ve 1,30 seviyeleri gün içi destek; 1,315 ve 1,33 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Değerli metallerde pozitif fiyatlamalar, dolar endeksinde güç kaybı, hisse piyasalarında resesyon endişelerin azalması ve risk iştahının artması ile birlikte devam ediyor. Dün, açıklanan FED tutanaklarında; 30-31 Temmuz toplantısında katılımcıların çoğunluğu veriler beklendiği gibi gelmeye devam ederse gelecek toplantıda politikayı gevşetmenin uygun olmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Faiz indirim başlangıcına işaret eden tutanaklar sonrasında 2.500 Usd seviyesinde tutunma çabası görüldü.

Reel getirilerin düşmeye başlamaya hazırlandığı bir dönemde, faiz getirisi olmayan değerli metalin kuvvetli kalmasını bekliyoruz. Dün altın fiyatlarında sınırlı bir miktar kar satışı görüldü tekrar toparladı. Teknik olarak 2.240 Usd üzerinde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.502 Usd seviyesindeki ons altında 2.490 ve 2.477 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.515 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD 10 yıllık tahvil faizinde aşağı yönde baskılı seyir devam ediyor. FED Başkanı Powell'ın 23 Ağustos günü TSİ 17:00'da Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşmasında vereceği faiz indirimine dair sinyaller ve gevşeme adımı ipuçları piyasanın odak noktasında olacak. ABD 10 yıllık tahvillerinde toplantı tarihine kadar yatay hareket görebiliriz.

İç tarafta, global piyasalarda son gelen makro verilerin endişeleri azalttığı ve risk iştahının artmasına neden olduğu görülüyor. Pozitif hava CDS’de bir miktar geri çekilmeyi de beraberinde getirmesini bekliyoruz.

Türkiye 5 yıllık CDS 269 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-5 cent; orta vadelilerde 5-8 cent; uzunlarda 4-5 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,05%, 6,66% ve 7,62% oldu.

 

 

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş