Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dünyanın sayılı çip üreticisi ABD’li Nividia yarın 2Ç bilançosunu açıklayacak. Öncesinde piyasa olumlu beklenti içinde ve teknoloji hisseleri talep görüyor. Büyük sermayeli şirketler (Nvidia, Tesla, Meta…) Nasdaq endeksinin olumlu ayrışmasını sağladı.
- Tahvil faizleri dünü yükselişle tamamladı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,36% seviyesini gördü. Son 16 yılın zirvesi.
- Dolar Endeksi sınırlı bir gevşeme kaydediyor. 103,7 seviyesinden 103,2 seviyesine gevşemiş durumda. Son bir iki gündür sınırlı aşağı geliyor.
Resme baktığımızda, tahvil faizlerinin son yılların zirvesine eriştiği, Usd’nin son 1 aydır primlendiği sonucu ile karşılaşıyoruz. Piyasa olumlu bir tepki üretebilir. Bunun anlamı borsaların biraz yükseldiği, Eur, Gbp, altın gibi araçların güçlendiği, tahvil faizlerinin biraz gevşediği bir ara süreç olabilir. Ancak belirgin ve daha kalıcı bir iyileşme için FED faiz artışı sonlandı cümlesini duymamız gerek diye düşünüyoruz. Ana yönün bu cümleye doğru olduğunu öngörümüzü koruyoruz. Ama o noktaya giderken dalgalı seyir olmasını bekliyoruz.
Son dönemde sadece FED’i konuşurken artık Çin’i de konuşmak durumunda kalıyoruz. Hem de olumsuz unsur olarak. Ekonomi yavaşlıyor, emlak sektörü kırılgan. Çin yönetimi beklenen destek adımını henüz atmış değil. Haber akışı risk iştahını aşağı çeker vaziyette.
Yukarıdaki yapı, risk iştahının tepki üretmesine imkan verebilir. Cuma günü Powell konuşacağı için piyasa bu konuşmayı gözetebilir ve tepki konusunda çok arzulu olmayabilir. Dün ifade ettiğimiz ‘…risk iştahı bu hafta yatay kalabilir. Belki biraz iyimserlik denenebilir.’ beklentimizi koruyoruz.
Bazı parametreler (Dolar Endeksi, altın..) kritik eşiklerini geçtiler ya da geçme mücadelesi içindeler. O yüzden hafta bu açıdan takibi gerektiriyor.
Jeopolitik tarafta dikkat çeken haberler var. Batı, Ukrayna’ya F16 savaş uçağı temin edecek. Savaşta yeni bir evreye giriliyor. Ukrayna hava desteği olmadan başlattığı taarruzda başarılı olamadı. Savaş uçakları fark yaratabilir. Uçak teminine Rusya’nın tavrı, reaksiyonu da önemli.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla negatif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarı negatif seyrediyor. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 0,8 civarı, Hong Kong yüzde 0,2 civarı artı. Çin yüzde 0,3’e yakın eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,34%, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 1.895 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Perşembe günü PPK kararı, Eylül ayı başında ise OVP ajandada yer alıyor. KKM’den çıkış için adım atan TCMB, faiz artışı ile sinyal vermeyi sürdürecek. Güçlü bir karar yatırımcılar nezdinde olumlu algıyı destekleyebilir. OVP’nin daha majör bir konu olduğunu düşünüyoruz. Zira orta vadede izlenecek patika netlik kazanacak.
Hazine Perşembe günü 2 yıl vadeli döviz cinsi tahvil ve sukuk satışı yaparak bu ayın borçlanma takvimini tamamlayacak.



Usd/TL:
Cuma günü FED başkanı Powell konuşma yapacak. Piyasalar bir umut başkanın konuşmasını bekliyor.
Tahvil faizleri ise yükselmeyi sürdürüyor. ABD tahvil faizleri global tahvil faizlerinin de yukarı gelmesine yol açıyor.
Para piyasalarında ise Usd hakimiyetini koruyor. Yalnız bardağın dolu tarafı Dolar Endeksi’nin son bir iki gündür sınırlı gevşeme kaydediyor olması.
Dolar Endeksi 103,2 civarında işlem görüyor. 103 seviyesi kritik eşik bizce.
Lokal tarafta değişim-dönüşüm-sadeleşme süreci devam ediyor. Bu hafta TCMB gündemin merkezinde. Zira KKM’den TL’ye geçişi teşvik etmek için karar aldı. Bir de Perşembe günü alacağı karar var. Faiz kararı. Piyasa politika faizinin 20% seviyesine çıkmasını bekliyor.
Yeni ekonomi yönetiminin bir yol haritası ortaya koyması bekleniyor. Eylül ayının ilk yarısında OVP’nin açıklanması bekleniyor. İçeriği lokal varlıkların seyrini doğrudan etkileyebilir.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,21 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,00 ve 26,80; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
TCMB’nin yeni kararı TL mevduatları öne çıkarma yönünde. Yeni kural setine göre oranları yakalamayan bankaların ek menkul kıymet yapmaları gerekecek. Bu durumda tahvil piyasasında arz-talep dengesizliği talep lehine olmaya devam edebilir. Nihayetinde ise tahvil faizleri düşük kalmayı sürdürebilir. İkincisi mevduat faizleri ve enflasyonun çok altında işlem görmesi sürebilir
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa faizin 20% seviyesine erişmesini bekliyor.
Hazine Perşembe günü 2 yıl vadeli döviz cinsi tahvili ve sukuku doğrudan satışla yöntemi ile satacak. Bu ayın borçlanma takvimi böylece tamamlanmış olacak.
Globalde ABD tahvil faizleri yukarı yönlü meylini koruyor. Bir iki günlük yatay seyrin ardından dün yükseliş oldu. Cuma günü Powell yönü değiştirebilir mi, göreceğiz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller sırasıyla yatay %18,07 ve yatay %19,12 ile günü tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,350 desteğini korumayı başaran piyasada, yukarı ataklar yeniden güç kazanıyor...
Haftanın ilk işlem gününde oluşan satış baskısını ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,350 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, gün içerisinde yeniden yukarı hareketin yaşandığını gözlemliyoruz.
Haftanın ilk işlem gününü %3.77 oranında değer artışıyla 7,796 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 7,350 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,350 üzerinde tutunmayı başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,868 olmak üzere 7,950 ve 8,000 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,350 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda piyasada 7,100 ve 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,350 seviyesini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.


Eur/Usd:
Para piyasaları ile tahvil piyasaları dün farklı reaksiyonlar verdi. Tahvil faizleri yükselişini sürdürdü. Para piyasalarında ise Usd yatay seyretti. Son birkaç gündür Dolar Endeksi 103,7 seviyesinden hafif aşağı yönde hareket ediyor.
Cuma günü FED başkanı Powell konuşacak (TSİ 17:05). Başkan güvercin mesajlar vermesini beklemiyoruz. Yine de bir denge çabası içinde olabilir.
Asya çokça konuşulur oldu. Zira Çin ekonomisi yavaşlama sinyalleri veriyor. Ülke yönetiminin destek paketi açıklaması bekleniyor. Ancak henüz bu yönde kapsamlı adım atılmış değil. Sadece politika faizi indirildi. O da yeterli etki yaratmadı.
Bu hafta, Powell’ı bekleyerek ve Çin’den endişe ederek geçebilir. Usd hafta boyunca gücünü koruyabilir veya hafif güç kaybı yaşayabilir.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Yarın PMI, Cuma tüketici güveni açıklanacak. Paritenin İngiltere kanadının ajandası cılız.
ABB tarafında ise makro veri trafiği biraz daha kalabalık. Ancak yön değiştirici nitelikte değil. O yüzden verilerden çok Powell’ın konuşması açık ara kritik. Başkan, dengeli bir konuşma yapabilir.
Dolar Endeksi 103 eşik seviyesinin üzerinde bulunuyor. İyi tarafı ise son günlerde sınırlı düşüş yaşaması (103,7’den 103,2’ye). Para piyasaları Powell’ı bekliyor diyebiliriz.
Bu sabah 1,277 seviyesinde bulunan paritede 1,275 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Dolar Endeksi bir iki gündür hafif aşağı geliyor. Tahvil faizleri ise dün yükseliş kaydetti. Kıymetli madenler ise tepki sinyali veriyor.
Kısa vadede yukarı yönde çaba sürebilir. Ancak altın için 1.900 Usd seviyesi direnç niteliğinde. Burayı aşmak isteyebilir. Powell’ın Cuma günü yapacağı konuşma güvercin içerikte olursa direnç aşımını kolay hale çevirebilir. Öbür türlü aşım zor olabilir.
Resesyon endişeleri kıymetli madenlere destek olan bir unsur. Yumuşak için ihtimali öne çıktıkça altın-gümüş resesyon endişesi desteğini kaybediyor.
Orta uzun vadeli resimde altın-gümüş yukarı potansiyel taşıyor. Merkez bankalarının ek sıkılaşmayı sonlandırmaları alıcıları iştahlandırabilir diye düşünüyoruz.
Teknik açından altın 200 günlük ortalama (1.900 Usd) etrafında seyrine devam ediyor. Gelen tepkiler cılız kalıyor. Haftalık kapanışını 1.900 Usd altında yaptı. Değerli metal 200 günlük ortalama altı fiyatlamalarda teknik olarak satıcılar alıcılara baskın çıkabilir.
Reel getiri fırsatı oluşan Usd talep görmeye devam ediyor. Dolar Endeksi’nin 103 üstünde kalması da değerli metaller için baskı unsuru.
Bu sabah 1.895 Usd seviyesindeki ons altında 1.880 ve 1.860 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.900 ve 1.920 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Globalde tahvil faizleri yukarı ilerliyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,34% seviyesine geldi. 4,50-4,60% bölgesine gitmek isteyebilir. Sonrasında yönün aşağı dönebileceği kanaatindeyiz.
Lokal tarafta, TCMB Perşembe günü ise faiz kararını açıklayacak. KKM kararı sonrası faiz kararı da sinyal gücü açısından önemli. Daha önemli konu ise OVP. Yabancı yatırımcılar temkinli-olumlu olmayı sürdürüyor. Global tahvil faizlerindeki yükseliş Türkiye eurobondlarını da olumsuz etkiliyor. CDS 426 ile günü tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -18 ile +4 cent; orta vadelilerde 14-18 cent; uzunlarda 18-23 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,45%, 8,52% ve 8,97% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.