ir süredir adaylıktan çekilmesi gerektiği, aksi halde başkanlık dışında Kongre’yi de kaybedecekleri şeklindeki baskı-yönlendirme amacına ulaştı. Biden adaylıktan çekildi. Demokratların yeni adayı Harris oldu.
Cumhuriyetçiler açısından da dinamik değişti. Biden karşısında daha avantajlı olan ve geçtiğimiz günlerdeki saldırı sonrası popülitesi artan Trump yeni bir rakiple karşı karşıya. Yeni derken esasında bir süredir siyasette olan bilenen bir isim. Ama yine de yeni pozisyonu itibari ile Harris’in nasıl bir rakip olacağının seçim sürecini etkileyeceği aşikar.
Her iki taraf için de dinamik değişince piyasa için de hatta FED için de dinamik değişti diyebiliriz. Son günlerde Trump rallisi olarak tarif edilen fiyatlama öne çıktı. Biden’ın hafta sonu çekileceği haberleri ile söz konusu rallide çözülme oluştu geçen hafta. Nihayetinde spekülasyon doğru çıktı. Bugünden itibaren, piyasa Trump-Harris dengesini fiyatlayacak diyebiliriz.
Trump’ın beklenen-bilinen söylem-vaat içinde olması sürpriz olmayabilir. Harris’in nasıl bir söylem sunacağı önemli. Tabi bir de Trump’ın söyleminde revize yapıp yapmayacağı belirleyici olacak.
Hafta, piyasaların ABD siyasetini ana konu olarak tanımlaması ile başlıyor. Haber akışı önemli. Diğer hususlar ise makro veriler, şirket bilançoları. Makro verilerde ilk sıra Cuma günü açıklanacak ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE: FED’in takip ettiği bir tür enflasyon), 2Ç büyüme revizesi; Batıda ve Asya’da imalat PMI, AB enflasyon beklentileri ise öne çıkan diğer veriler. ABD şirket finansallarında Alphabet, Tesla dikkat çekiyor. ABD hisse endekslerinde rotasyon büyük şirketlerden küçük şirketlere geçişe yol açıyor. Endeksler kan kaybediyor. Teknoloji sektörü finansalları iyi gelirlerse kaybı azaltabilirler. Aksi halde rotasyon hali güçlenebilir. Fiyatlama denklemine bir de Biden’ın çekilmesini eklendi.
Çin, borçlanma faizini düşürdü. 1 yıl vadeli fonlama ve konut kredilerinde kullanılan 5 yıl vadeli fonlama faizleri 10’ar baz puan indirildi. Karar sonrası Asya’da zayıf seyrini sürdürüyor. Daha çok Biden’ın geri çekilmesi etkili oluyor diye düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,30 civarında artı. Asya piyasalarında endeksler karışık. Hong Kong %0,8 civarında artı. Japonya %1,1 civarında, Çin %0,7 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,23, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 2.410 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Moody’s ülkemizin kredi notunu 2 kademe birden yükseltti (B3 >> B1). Görünümü ise pozitifte tutmayı sürdürdü. Görünüm bir sonraki adımın yönü konusunda sinyal veriyor. Pozitif olması bir sonraki kararın not artışı şeklinde olabileceğini işaret ediyor. ‘Normalleşme’ sürecine dair iyi bir sinyal verdiğini de düşünüyoruz. İki kademe not artışı, lokal varlıklar lehine heyecan yaratabilir.
Yarın TCMB Temmuz ayı faiz toplantısını yapacak. Politika faizinde değişiklik beklenmiyor. Esas konu faizin patikasına dair verilecek sinyal. Aylık enflasyonun trendi önemini koruyor.
Hazine 4 kıymet üzerinden Temmuz ayı borçlanmasını tamamlayacak. Bugün 2 yıl (sabit faiz) ve 5 yıl (TÜFE) vadeli tahvilleri ihraç edecek. Yarın 2 yıl (sabit) vadeli sukuk ile 9 yıl (sabit) vadeli tahvil üzerinden borçlanacak.
Bugün enflasyon beklentisi, yarın tüketici güveni, Perşembe reel sektör güveni ve kapasite kullanımı açıklanacak.
DDM faizlerinin 35% olarak uygulanması bugün başlayacak (TCMB politika faizinin yüzde 70’i).
Usd/TL:
ABD’de ekonomik ajandanın yanı sıra siyasi ajandanın da dikkate alındığı günlerdeyiz. Ekonomide makro veriler rehberlik etmeyi sürdürüyor. Ekonomik canlılık, enflasyon, istihdam verdikleri sinyaller ile fiyatlamayı etkiliyor. Mevcut durumda ABD ekonomisi yavaşlıyor. Bu ise olumlu algılanıyor. FED ise yavaşlamayı politikasına yansıtıyor. Dolar talebini azaltıcı etki yapıyor. Siyasi tarafta ise adayların kazanırlarsa izleyecekleri politikanın ülke ekonomisini ne yönde değiştirebileceğine dair beklentiler speküle ediliyor. Trump kazanırsa ne yapar, ekonomi nasıl etkilenir tahmini yapılıyor. Benzer durum diğer aday için de geçerli. Biden, Harris lehine çekildi. Harris’in ortaya koyacağı performans önemli.
Dolar Endeksi için 104,5 seviyesi önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah 104,3 civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Moody’s ülkemizin kredi notunu 2 kademe yükseltti. Görünümü ise pozitifte tuttu. Yaptığı değerlendirmede güncel ekonomi politikasını baz aldı.
TCMB, Temmuz ayı faiz toplantısını yarın yapacak. Faizde değişiklik olması beklenmiyor. Daha çok güncel iç ve dış ekonomik konjonktür okuması, faiz patikası sinyali gibi hususlar merak ediliyor.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Moody’s ülkemizin kredi notunu 2 kademe birden yükseltti (B3 >> B1). Görünümü ise pozitifte tutmayı sürdürdü. Görünüm bir sonraki adımın yönü konusunda sinyal veriyor. Pozitif olması bir sonraki kararın not artışı yönünde olabileceğini işaret ediyor. Bu anlamda olumlu.
TCMB faiz toplantısını yarın yapacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Faiz patikasına ilişkin yönlendirme önemli olabilir. Bir de aylık enflasyon trendine dair sinyaller dikkat çekici olabilir.
Hazine bu hafta 4 ihale ile Temmuz borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 2 yıl (sabit faiz) ve 5 yıl (TÜFE) vadeli tahvilleri ihraç edecek. Yarın 2 yıl (sabit) vadeli sukuk ile 9 yıl (sabit) vadeli tahvil üzerinden borçlanacak.
Enflasyonun nasıl bir patika izleyeceği, TCMB’nin sıkılaşmasının ne zaman gevşemeye başlayacağı tahvil piyasalarının ana konuları. Yurt dışı faiz indirimlerinin hızlanması da bu sürece destek olabilir. Beklentilerin iyileşmesi ise tahvil talebinin artmasını sağlayabilir.
Globalde, ABD’de zayıf gelen makro veriler ekonominin soğuduğuna işaret ediyor. FED ise ılımlı sinyal veriyor. Piyasa ise faiz indirimini Eylül’e çekmiş durumda. ABD 10 yıllık tahvil faizi aşağı yönlü eğilimini koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 10 baz puan düşüş ile %42,03 ve 4 baz puan artış ile %27,98 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Moody's den gelen 2 kademe not artışı piyasayı destekleyebilir... Hafta boyunca TL zirve bölgesinde dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında, BİST100 endeksinin haftayı %0,83'lük artışla 11,156 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, hafta boyunca yeni TL zirvelere ulaşılmasına rağmen, yeterince güçlü bir görüntü sergileyemeyen hisse senedi piyasasına, Cuma kapanış itibarıyla Moody's den gelen 2 kademe not artışının yeni bir kan vermesi beklenebilir.
Bu paralelde, geçen hafta 11,250 bölgesinde ulaşılan TL zirveyi ilk önemli direnç olarak izliyor ve hacim desteğiyle aşılabilmesi halinde yükseliş eğiliminin ilk etapta 11,500/600 aralığına doğru devam edebileceğini düşünüyoruz.
Aşağı yönde ise, önemli bir destek ve psikolojik eşik konumundaki 11,000 bölgesini ana destek olarak izliyoruz. Not artışı haberine rağmen belirtilen desteğin korunamaması halinde ise, piyasadaki yükseliş eğiliminin ciddi bir tehditle karşılaşabileceğini söyleyebiliriz.
Eur/Usd:
Biden’ın çekilmesi ile oluşan resimde seçimi kim kazanır sorusu kritik olmayı sürdürüyor. Demokratlar şanslarını artırmak için Biden’ı yarış dışına çıkmaya ikna ettiler. Anketler hala Trump’ı önde gösterse de Harris’in performansı sonuçları değiştirebilir. Sonuçların değişmesi ise piyasa fiyatlamasını etkileyebilir. Buna para piyasaları da dahil. Dolar fiyatı üzerinden pariteler yeni denge noktalarına erişebilir.
Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) açıklanacak. Veri FED tarafında takip edildiği için piyasaya etkisi olabilir. Manşet ve çekirdek sonuçları (beklenti üstü-altı) piyasaları hareketlendirebilir. PCE dışında, ABD 2Ç büyüme (revize), kişisel gelir-harcama, Michigan güven gibi veri akışı da hafta boyunca takip edilecek.
Dolar Endeksi (DXY) 104,5 seviyesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Bu seviyeye kadar olan atakları şimdilik tepki hareketi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,083 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bu haftanın ajandasında ABD verileri baskın. O yüzden ABD merkezli haber akışı pariteyi etkileyebilir. Kaldı ki bir de Biden’ın çekilmesi konusu fiyatlanıyor. Yeni aday Harris’in Trump karşısında ne yapacağı para piyasalarını için de belirleyici olabilir.
FED’in Eylül’de ilk faiz indirimini yapacağı yönündeki beklenti Dolardan diğer para birimlerine geçişi mümkün kılabilir. Son günlerde bu yönde ılımlı bir akım söz konusu.
Dolar Endeksi kısa vadeli sıkışmasını aşağı yönde kırdı. 104 seviyesindeki ara desteğinin altına indi. 200 günlük ortalaması ise 104,5 seviyelerinde. Bu seviyenin altında kalması ara ara tepkiler olsa bile Dolar talebinin azalmasına neden olabilir. Endeks için ilk destek 103 civarı olabilir.
Bu sabah 1,292 seviyesinde bulunan paritede 1,29 ve 1,286 seviyeleri gün içi destek; 1,298 ve 1,303 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Kıymetli madenler geçtiğimiz haftanın son 3 günü belirgin düşüş kaydetti. FED’den temkinli sözler duyuldu, Biden’ın adaylıktan çekilme spekülasyonu gibi unsurlar baskı yarattı. Biden’ın çekilmesinin fiyatları olumlu mu olumsuz mu etkileyeceğine dair kafalar biraz karıştı diye düşünüyoruz. FED ise bir yandan ılımlı mesajlar veriyor, bir yandan da temkinli sözler söylüyor.
Geçtiğimiz Çarşamba’dan itibaren Dolar Endeksi’nde ve ABD 10 yıllık faizinde tepki alımları ön plandaydı. Altın kar satışına maruz kaldı. 2.430-2.440 Usd destek bölgesinin altına indi. Bir süredir tabi olduğu 2.275-2.440 Usd bandına geri girdi.
Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.
Bu sabah 2.410 Usd seviyesindeki ons altında 2.400 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.425 ve 2.440 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi aşağı yöne sinyal veriyor. FED’in faiz indirimi bekleniyor. Zamanlama net değil. Ancak piyasa Eylül ayına odaklanmış durumda. Bu beklenti tahvil verim eğrisini etkiliyor. Genel olarak faiz indirimi fiyatlanıyor o sebeple faiz endişe kaynağı olmaktan çıkıyor diyebiliriz. Aşağı yön para kazancı demek o yüzden tahvil talebinin artacağını düşünüyoruz.
İç tarafta, Moody’s ülkemizin kredi notunu 2 kademe artırdı, görünümü pozitif olarak tuttu. 2 kademe artışın olumlu fiyatlama sağlayacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 265 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 21-35 cent; uzunlarda 40-50 değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 6,09%, 7,03% ve 7,89% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.