Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda son gelen ABD makro verilerinin soğumaya işaret etmesi ve sonrasında açıklanan ABD TÜFE verisinin beklentilere paralel ılımlı gelmesinin etkileri ile risk iştahı desteklendi. ABD endeksleri risk iştahının artması ile yeni rekor seviyelere yükselirken emtia fiyatları ve kripto paralarda bu hareketten olumlu yönde kendini gösterdi. Merkez bankaları para politikalarında belirsizliğin devam etmesi ve netlik içermemesi ise parite tarafında yatay-sınırlı yukarı hareketin oluşmasını sağladı.
Haftanın kalan yarısında, bugün açıklanacak Nvidia bilançosu, FOMC tutanakları, İngiltere enflasyon verileri ve Perşembe günü açıklanacak Mayıs ayı öncü PMI verileri gibi kritik gündem konuları global yatırımcıların odak noktasında olacak. Boğa piyasasına güç veren yapay zeka merkezinde yer alan dev çip üreticisi Nvidia’nın bugün seans sonrasında açıklayacağı finansalların, piyasaların risk iştahının devamı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Jeopolitik risklerde yaşanan zayıflama bunu takiben ABD tarafında büyüme verilerinde gözüken güç kaybı petrol fiyatlarının talep tarafında güçsüz kalmasını sağlıyor. Düşen petrol fiyatları enflasyon üzerinde baskının azalmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz.
FED tarafında üyelerden gelen mesajlara baktığımız zaman enflasyonla mücadelede alınan mesafeden yeterince tatmin olmadıkları anlaşılıyor. Kısıtlayıcı para politikasının sona ermesi için daha zaman olduğu yönündeki yönlendirmeleri devam ediyor. Haziran ayında açıklanacak nokta grafik faiz indirimleri beklentileri açısından önemli olabilir. FED nokta grafikte 2024 yılı için 3 adet faiz indirimi beklentisini korumuştu. Gelinen son durumda üyelerden gelen ‘temkinli’ ton 2024 yılı için nokta grafik faiz indirim beklentilerinin 2 adete çekilmesine neden olabilir. Piyasa beklentisi 2024 yılı için 40 baz puanlık indirim yönünde şekilleniyor.
Avrupa tarafında, bugün İngiltere TÜFE verisi açıklanacak. İngiltere’de manşet TÜFE’nin Nisan ayında yüzde 2,1 ile İngiltere Merkez Bankası (BOE) hedefinin çok yakınına gerilemesi bekleniyor. Açıklanan sonuçlar BOE’nin faiz indirim süreci için belirleyici olabilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay artı. Asya piyasalarında seyir satıcılı. Hong Kong %2,1 civarında, Çin %0,4 civarında, Japonya %0,5 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,41, Dolar Endeksi 104,6, ons altın 2.422 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, TCMB para politikasına destek olarak uygulanan mali politikalar enflasyon beklentilerinde iyileşmenin hızlanmasını sağlıyor. Süreç regülasyonların kaldırılması ve normalleşme adımlarının gelmesi ile doğru yönde ilerliyor. İyimser rüzgarın etkisi ile TCMB rezervlerinin hızlı bir biçimde toparlandığı görülüyor.
Tahvil ihaleleri başarılı geçmeye, yatırımcı ilgisi artmaya devam ediyor. Dün Hazine, 4 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli devlet tahvili ile 7 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihraç ihalelerinde ROT dahil toplam 46,3 milyar lira borçlandı. 4 yıl vadeli tahvil de bileşik getiri yüzde 31,97, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilde ise 51,68% oldu. Söz konusu ihalelere 107 milyar TL teklif yapıldı. Talep miktarı piyasa iştahının güçlü olduğunu işaret ediyor.






Usd/TL:
Küresel piyasalarda, büyük merkez bankalarının para politikalarına yönelik beklentiler etkili olmaya devam ediyor. Faiz indirimine yaklaşıldıkça para birimi güç kaybederken faiz indirim beklentisinden uzaklaşıldıkça para birimi değer kazanıyor. Perşembe günü ABD öncü makro verileri önemli olabilir. Hizmet ve imalat PMI verilerinin güç kaybına devam etmesi faiz indirim beklentilerini artırırken Dolar talebinin azalmasına neden olabilir.
Bu hafta kritik veri bulunmuyor. FED yetkililerinin açıklamaları takip edilecek. Bugün FED faiz toplantısının tutanakları açıklanacak. Verilerde sapma olursa, açıklamalar farklı olursa piyasaya hareket katabilirler.
Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 104,2 seviyesinden tepki vermeye çalışıyor. 105’in altına inilmiş olması Endeks’te yukarı yön ihtimalini azaltıcı etki yapabilir.105 üstü fiyatlamalar olumlu algının bozulmasına neden olabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Yarın PPK faiz kararını açıklayacak. Mevcut faizin değişmesi beklenmiyor. (%50).Toplantı sonrasında verilecek mesajlar önemli olabilir. Sıkı duruşun devamını bekliyoruz.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,20 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Tahvil ihaleleri başarılı geçmeye yatırımcı ilgisi artmaya devam ediyor. Dün Hazine 4 yıl vadeli 6 ayda bir sabit %15,54 kupon ödemeli devlet tahvili ile 7 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihraç ihalelerinde toplam 46,3 milyar lira borçlandı (ROT dahil). Bileşik getiriler sırasıyla 31,97% ve 51,68% oldu.
İştahın artışının bir nedeni enflasyon eğrisinin zirvesine yakın olmamız ve eğrinin önümüzdeki aydan itibaren aşağıya dönecek olması. Genel beklentiyi yansıtan bu çerçeve alım için doğru zamanda olduğumuzu veya bu zamana yakın olduğumuzu işaret ediyor.
Yarın PPK faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik yapılmasını beklemiyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvili kritik destek noktası olan 4,40% seviyesinde işlem görüyor. TÜFE’deki sınırlı iyileşme yeterli olmadı, FED şahin duruşunu sürdürüyor. Bugün açıklanacak FOMC tutanaklarında toplantı özeti harici bir yönlendirme beklemiyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan azalış ile %41,84 ve 27 baz puan azalış ile 27,34% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste kısa vadeli hareket içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 10,400 seviyesinin aşılmasıyla birlikte cuma günü yeniden güç kazanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Salı gününü Bankacılık Sektör Endeksi'nde yaşanan % 6.05 oranındaki değer artışı paralelinde %1.45 oranında yükselişle 10,895 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,750 seviyesini alıyoruz. İlk etapta 10,750 üzerinde dengelenme çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin oluşturacağı yukarı ataklarda ise 11,100 direnç konumunda bulunacaktır. 11,100 direncini aşacak hareketlerin ise 11,500 seviyesinde bulunan kanal direncini test edebileceğini düşünüyoruz. 10,000/10,400 bandındaki yatay düzelme hareketinin ardından yükselişin yeniden güç kazandığı piyasada şu aşamada yukarı hareket devam potansiyelini koruyor. Ara destek olarak aldığımız 10,750 üzerindeki hareketleri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Diğer taraftan 10,750 altındaki olası hareketlerin ise piyasadaki ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.





Eur/Usd:
Merkez bankalarının para politikalarına yönelik beklentiler fiyatlamaların ana unsuru. Paritede sakin seyir devam ediyor. Haziran ayı ECB faiz indirim beklentisi fiyatlamalara çoğunlukla yansıdığını düşünüyoruz. ABD makro verilerinde zayıflık sinyallerinin gelmesi ve Dolar Endeksi’nin 200 günlük ortalama olan 104,2 seviyesinin altına inme koşulları sağlanırsa paritede yukarı istek artabilir. Bugün ECB başkanın Lagarde’ın yapacağı açıklamaları önemli görüyoruz (saat 11:05). Piyasa ECB’nin faiz indirim sürecinin ne zaman başlayacağı ve derecesi hakkında ipuçları arayacak.
Dolar Endeksi’nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra oluşan tepki çabası sınırlı kaldı. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir.
Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,096 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Bugün TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin 2,1%’e, çekirdeğin 3,6%’ya inmesi bekleniyor. BOE faiz indirim beklentileri Ağustos ayında yoğunlaşıyor. Enflasyonda alınan mesafe ve fiyat artış hızında beklenenden fazla yaşanabilecek bir düşüş, piyasaların sıkılaşmanın sona ermesini beklediği tarihi öne çekebilir. Bugün ECB başkanı Lagarde’ın açıklamaları ve vereceği mesajlar da parite üstünde hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde 105 seviyesi kırıldıktan sonra oluşan tepki çabası sınırlı kaldı. 105 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Tepkide zayıflık aşağı yönü öne çıkarabilir. 105 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,262 seviyeleri gün içi destek; 1,273 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.





Altın:
Fiyatlamalarda kritik dirençlerin geçilmesi yeni alıcıların cesaretlenmesine ve oyuna katılmasına sebep oluyor. Fiyatlamalarda oynaklık ve dalga boyu arttı. Alıcılar ile satıcılar arasında mücadele devam ediyor. Çin Merkez Bankası’nın altın alımları azalırken alıcı kısımda fonların yer almaya başladığı görülüyor.
Emtia tarafında ve değerli metallerde genel olarak yükseliş trendi devam ediyor. Hareketin daha sağlıklı bir temel üzerine oturması için ABD 10 yıllık faizlerinin ve Dolar Endeksi’nin de güç kaybederek eşlik etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Altın ve gümüş için sırasıyla önemli destek noktaları 2.400 Usd ve 30 Usd olarak takip ediyoruz. Teknik seviyelerin üstünde kalıcılık yukarı hareketin kar satışları görülse bile devam etmesini sağlayabilir.
Bu sabah 2.422 Usd seviyesindeki ons altında 2.400 ve 2.390 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.450 ve 2.480 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Başkan Powell'ın son FOMC toplantısında faiz artışlarının gündemlerinde olmadığını bir sonraki adımın faiz indirimi yönünde olmasını beklediğini ifade etmesi, ABD 10 yıllık faizinin yukarı hareketinin sınırlı olmasını sağlıyor. Dün günü yüzde 4,40 seviyesinden kapattı. Perşembe günü açıklanması beklenen öncü göstergeler ekonomide güç kaybının devam ettiğine işaret ederse reel getirilerde düşüşler hızlanabilir.
Mevcut seviyeler korunabilir. Tahvil faizlerinde aşağı hareketin devamı global risk iştahı için olumlu destek sunabilir. Piyasa fiyatlaması makro verilere bağlı olarak ilerlemeye devam ediyor.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 264 ile günü tamamladı. Eurobondlar karışık seyretti. Kısa vadeliler hafif satıcılı, orta ve uzun taraf sınırlı alıcılı idi. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 6-10 cent; uzunlarda 16-21 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,88%, 7,24% ve 7,96% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş