PMI'lar
ABD büyüme
ABD PCE
ABD şirket finansalları
Son zamanların ajandası en yoğun haftasına başladığımızı söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta açıklanacak FED kararı öncesi piyasanın pozisyonunu ayarlayacağını düşünüyoruz.
Yarın majör batılı ülkelerde hizmet ve imalat PMI verileri açıklanacak. Son verilere göre hizmette 50 seviyesinin hemen üzerinde birbirlerine yakınlar. Açıklanacak verilerde ise aynı ritmin korunacağı bekleniyor. İmalat PMI da ise mevcutta ABD ve İngiltere 50 üstü, AB 46, Almanya 42 civarında. Yeni verilerde de benzer seviyelerin korunması bekleniyor. 50 üstü olumlu, 50 altın zayıf yorumlanıyor. İmalatta AB ve Almanya'nın zayıflığını referans alırsak ECB'nin faiz indiriminde erkenci olmasının sebeplerinden birine ulaşmış olduğumuzu düşünüyoruz.
Perşembe günü ABD 1Ç büyüme verisi açıklanacak. Büyümenin 3,4%'den 2,5%'e yavaşlaması bekleniyor. Kişisel harcamalardaki azalmaya (3,3%'den 2,8%'e) rağmen manşet ve çekirdek fiyat endeksi belirgin artış kaydetmesi bekleniyor.
Cuma günü FED'in referans aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (TÜFE'den ağırlık ve içerik olarak farklı) olan PCE verisi açıklanacak. Verinin manşette 2,5%'den 2,6%'ya, çekirdekte ise 2,8%'den 2,7%'ye hafif değişim göstereceği tahmin ediliyor.
Salı Tesla, Çarşamba Meta, Perşembe Microsoft, Alphabet,… son dönemde piyasalara yön veren teknoloji şirketleri 1Ç finansallarını açıklayacak. Bunların dışında teknoloji, bankacılık, enerji, havacılık, ulaşım gibi işkollarından da bilançoları karşılayacağız. Dikkat edilecek hususlar ise geçen çeyreğin nasıl geçtiği ve yeni çeyreğin nasıl geçeceği şeklinde özetlenebilir.
Asya'da ise Çin faiz kredi faiz oranlarını değiştirmedi. Beklentiler de bu yönde idi. Cuma günü Japon merkez bankası BOJ, faiz kararını açıklayacak. Faizleri yukarı çekmeye çalışan BOJ, temposunu yavaş tutuyor. Aynı zamanda değer kaybeden Yen'den de rahatsızlık duyuyor. Sözlü yönlendirme kısmı önemli.
Jeopolitik tansiyonda biraz azalma söz konusu. İran-İsrail gerginliğinde doz biraz düşüyor. Öte yandan ABD, Ukrayna, İsrail, Tayvan için silah-ekonomik desteğini artırmak için yasa çıkarmaya hazırlanıyor. İlgili bölgelerde mevcut dinamiklerin (gerginliklerin) sürmesi mümkün görünüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri 0,2-0,5% aralığında artı. Asya piyasalarında Çin kredi faizlerinin gevşemesinden ötürü olumsuz ayrışıyor, 0,5% eksi. Hong Kong 1,7% civarı, Japonya 0,5% civarı, alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,66, Dolar Endeksi 106,02, ons altın 2.370 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Sözlü yönlendirme kısmı önemli. Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren MB'nin güncel okumasını, duruşunu öğreneceğiz. Başkan Karahan enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız sözü ile kararlılık mesajı verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in New York'ta Amerikalı fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile bugün bir araya gelmesi bekleniyor.
Hazine bugün 7 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit faizli kıymetler ihraç edecek. Böylece Nisan ayı borçlanma programını tamamlayacak.
Yarın iç tarafta piyasalar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kapalı olacak.
Usd/TL:
Ajandası çok yoğun bir hafta başlıyor. Makro veriler, ABD şirket finansalları, jeopolitik ve merkez bankalarından (FED hariç) gelecek açıklamalar hareketli bir haftaya yaratabilir.
Perşembe ABD 1Ç büyüme verisi, Cuma kişisel tüketim harcamaları (PCE) açıklanacak. Piyasalar ve FED için önemli.
Son dönemde piyasaları sürükleyen teknoloji şirketlerinden 4'ünün bilançoları hafta içinde açıklanacak.
Merkez bankaları kanadında FED'in sessiz olacağı haftadayız. ECB, BOE yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. Bu sabah Çin'de kredi faiz oranları değiştirilmedi. Cuma günü Japonya merkez bankası BOJ faiz kararını açıklayacak.
ABD Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a silah desteğini artıracak kararı onaylamaya yakın. Öte yandan İran-İsrail arasındaki tansiyon azalma yolunda ilerliyor.
Dolar Endeksi 106 civarında haftaya başlıyor. 105 seviyesinin üstünde olması yukarı yönü destekliyor.
İç tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi faizin sabit tutulacağı yönünde. MB, enflasyonla mücadelede ne gerekiyorsa yapılacağı şeklindeki şahin mesajını yineledi.
Şimşek ve Karahan, geçtiğimiz hafta IMF bahar toplantısına katıldılar ve çeşitli temaslarda bulundular.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,61 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine bugün düzenleyeceği 2 ihale ile Nisan ayı borçlanma programını tamamlayacak. 7 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit faizli kıymetler ihraç edilecek.
Gösterge tahvil faizleri yukarı meyil gösteriyor. 2 yıl vadeli gösterge Kasım ayından bu yana oluşan sıkışma bölgesini yukarı yönde geride bırakıyor. İlk etapta 30-31% seviyesine erişebilir. 10 yıl vadeli göster ise 43% seviyesinde 50% seviyesine doğru yükseliş kaydedebilir.
Perşembe günü PPK faiz toplantısını düzenleyecek. Faizde değişiklik beklenmiyor. Sözlü yönlendirme daha dikkat çekici olabilir.
Global piyasalarda yoğun bir haftaya başlıyoruz. Hareketli geçebilir. Önümüzdeki haftaki FED kararı öncesi bu hafta ABD 1Ç büyüme ve PCE verisi açıklanacak.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan düşüşle %45,44 ve 9 baz puan yükseliş ile 28,40% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
TL zirve 9,850 bölgesinden başlayan düzeltme 9,400 bölgesinde tamamlanmış durumda...
Cuma günü dalgalı bir seyrin ardından günü %1,77'lik artışla 9,693 puandan tamamlamayı başaran piyasada, yükselişe %5,08'lik değer kazancıyla XBANK Endeksi liderlik ederken, XUSIN Endeksindeki yükseliş %0,96 olarak gerçekleşti.
Genel olarak baktığımızda ise, hafta boyunca global jeopolitik tansiyondaki sert dalgalanmalara rağmen, TL zirve 9,850 zirvesinden başlayan aşağı yönlü düzeltmenin bir önceki TL zirve 9,400 bölgesi üzerinde tamamlanmış olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, Cuma günü test edilen ve ardından güçlü alışların geldiği eski TL zirve 9,400 bölgesini ana destek olarak izliyoruz. Bu seviyenin üzerinde tutunabildiği sürece de yukarı yönlü eğilimini sürdürmesini beklediğimiz piyasada ilk önemli direnç olarak 9,850 puandaki TL zirve geliyor. Bu direncin üzerinde ise, yükselişin öncelikle 10,000 psikolojik eşiği olmak üzere kısa vadeye yönelik 10,200 hedefiyle devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.
Eur/Usd:
ABD 1. çeyrek büyüme verisi Perşembe, kişisel tüketim harcamaları PCE verisi Cuma günü açıklanacak. Büyümenin 3,4%'den 2,5%'e yavaşlaması bekleniyor. PCE'nin ise manşette 2,5%'den 2,6%'ya, çekirdekte ise 2,8%'den 2,7%'ye hafif değişim göstereceği tahmin ediliyor. Yarın açıklanacak Batı ülkelerinin hizmet ve imalat PMI verileri, ekonomilerin kondisyonunu ortaya koyabilir.
Haftaya Çarşamba akşamı FED faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik bekleniyor. Daha çok faiz patikasına ilişkin yönlendirme kritik. Bu yıl faiz indiriminin olması benimsenmiş durumda. Ancak indirimin ne zaman başlayacağı ve bu yıl toplam kaç baz puan faiz indirimi yapılacağı sorularının yanıtları gri alanda bulunuyor. İlk faiz indirimi sonbahara kalabilir. Yıl toplamında ise 2 faiz indirimi olabilir. Tabii bunların makro verilere bağlı olarak değişmesi çok mümkün. FED son yönlendirmesinde 3 faiz indirimini işaret etmişti. Aşağı yönlü revize olası.
FED kararı öncesinde büyüme ve PCE verileri hem FED'e hem piyasaya rehberlik edebilir. Verilerin sinyaline göre para piyasaları FED kararı öncesi konumlanabilir.
Avrupa'da ise Haziran ayı faiz indirimi çokça sinyalleniyor. ECB-Villeroy petrol fiyatlarındaki belirsizliğini Haziran faiz indirimini etkilemeyeceğini ifade etti.
ABD şirketleri bilanço sezonundalar. 1Ç finansallarını açıklıyorlar. Bu hafta gözde teknoloji şirketleri sonuçlarını ve gelecek çeyrek tahminlerini paylaşacak. Farklı sonuçlar-tahminler hareket yaratabilir.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi'nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,066 seviyesindeki paritede 1,062 ve 1,06 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
FED, BOE'den sonra faiz indirimi sürecine girebilir. Bu hafta ABD büyüme ve PCE verisi ile PMI dikkat çekiyor. İngiltere'de ise PMI verisi takip edilecek.
Dolar Endeksi 106 seviyesine biraz üzerinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir.
Bu sabah 1,238 seviyesinde bulunan paritede 1,235 ve 1,231 seviyeleri gün içi destek; 1,242 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Orta Doğu'da tansiyon azalıyor. İran ve İsrail arasındaki gerginlik yapılacak açıklamalarla düşüyor. Artan jeopolitik tansiyonla ekonomik parametrelerden uzaklaşan fiyatlama davranışı normalleşebilir. Tansiyonun azalması ile fiyatlar gevşeme kaydedebilir. Ekonomik parametrelerden daha fazla etki yapabilir. ABD tahvil faizleri, Dolar Endeksi altın için baskı yaratabilir. Kısaca altın, güçlü iki parametreyi hatırlayabilir.
Bu hafta ABD makro verileri ve şirket finansalları öne çıkabilir. Haftaya FED kararı öncesi piyasa hem haberleri fiyatlayabilir hem de FED beklentisine göre pozisyonlanabilir. Kıymetli madenler için dengelenme haftası olabilir.
Altında teknik olarak 2.350 Usd seviyesinin üzerinde 2.750-2.800 Usd bölgesi hedef haline gelebilir. Bu ihtimalin -şimdilik- zayıfladığını düşünüyoruz.
Bu sabah 2.370 Usd seviyesindeki ons altında 2.350 ve 2.325 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.385 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Paritede bugün yatay -sınırlı negatif bekliyoruz.
Eurobond:
FED'in faiz indirimi beklentileri-umutları azalmaya devam ediyor. Önümüzdeki hafta FED faiz kararını açıklayacak. Son veriler ışığında FED'in şahinleşmesi mümkün. O yüzden tahvil faizleri yukarı meyil gösteriyor. ABD 10 yıl vadeli tahvili haftaya 4,66% ile başlıyor. Yarın PMI'lar, Perşembe ABD büyüme, Cuma ABD PCE verileri önem arz ediyor.
Lokal tarafta ABD tahvil faizlerinin yukarı meyil içinde olması Türkiye eurobondlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bir süre daha global piyasalara paralel bir seyir görebiliriz. Fiyatlamada iç tarafın etkisi biraz azaldı. Perşembe günü PPK bu etkinin payını değiştirebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 318 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 10-12 cent; uzunlarda 9-13 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,62%, 7,63% ve 8,33% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.