Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda FED toplantısı fiyatlamaları devam ediyor. Nokta grafikte 2024 yılı için üç faiz indirimi beklentisi korundu (güvercin) diğer taraftan bilanço azalımı sürecinde yavaşlama mesajı (güvercin) risk iştahının destekleyen ana konular oldu. Ayrıca sağlam ekonomik büyümenin devam edeceğini belirtildi.
FED’in yetkilileri enflasyondaki son yükselişten endişe duymadıklarını göstererek bu yıl için üç faiz indirimi beklentilerini koruması ile birlikte değerli metaller pozitif fiyatlamalara sahne olurken dolar talebi hız kesti. Bundan sonraki süreçte makro verilere odaklı piyasa hareketlerine dönüş görebiliriz. Güçlü gelebilecek veriler risk iştahını baskılayabilir, zayıf gelen veriler ise pozitif fiyatlamaları destekleyebilir.
Dün gelen ABD'de imalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mart'ta aylık 0,3 puan artarak 52,5 ile 21 ayın en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de hizmet sektörü PMI ise Mart'ta geçen aya göre 0,6 puan azalışla 51,7 değerine geriledi. Veri sonrasında dolar endeksi FED toplantısı sonrasında görülen düşüşü telafi etti.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Politika faizi -%0.1’den %0-0.1 aralığına yükselterek negatif para politikasını sonlandırmıştı. Toplantı metninde ‘finansal koşullar destekleyici kalmaya devam edecek’ açıklamasında bulunuldu. Piyasalarda bu açıklama BOJ’un klasik anlamda (çok daha düşük tempoda) sıkılaşma yapmayacağı şeklinde algılandı. Diğer yandan Bloomberg anketine göre BOJ’un faiz oranını 0,25% seviyesine çıkarabileceği sonucu çıktı. Yen’deki zayıflık da destekleyici unsur olarak görüldü. USDJPY’nin Dolar Endeksi (DXY) ağırlığını düşündüğümüz zaman 152 seviyesini önemli görüyoruz. Bu seviyenin aşılması teknik olarak USDJPY yukarı yönlü baskının hızlanması anlamına geleceğini düşünüyoruz. FX piyasalarında dalga boyunu artırabilir.
Avrupa tarafında, İsviçre Merkez Bankası (SNB) piyasa beklentilerinin aksine politika faizini düşürdü. İsviçre Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan düşürdü. İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 5,25te sabit tuttu. İki şahin üye artıştan yana oy kullanmadı.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri -0,1% ile 0,05% aralığında yatay. Asya piyasalarında, Çin 2,9% civarı, Hong Kong 1,4% civarı, Japonya 0,1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25, Dolar Endeksi 104,2, ons altın 2.173 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, PPK faiz kararını açıkladı. TCMB piyasa beklentisinin aksine haftalık repo faizi (politika faizi) 500 baz puan artışa gitti ve 50% seviyesine çıkardı. Faiz artışının yanı sıra gecelik repo faiz koridorunu 150 baz puandan 300 baz puana çıkardı. Bu açından baktığımızda nihai noktada faiz artışı 650 baz puan seviyesini buldu (500 bp haftalık repo artışı + 150 bp bandın genişlemesi). Metinde ‘enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde sıkılaşmanın devam edeceği’ sinyalini vererek ‘şahin’ bir duruş sergiledi.
Karar metni oldukça net ve son dönemin en şahin metni bizce. Karar, Merkez Bankası’nın süreci dinamik şekilde yönettiği sinyali verdi. Yeni Ekonomi Yönetimin uyguladığı yaklaşımın TL ve TL varlıklar lehine sonuç üretmeye devam edeceği öngörümüzü ve lokal varlıklara yönelik olumlu düşüncemizi destekliyor. Karar sonrasında CDS’ler 319 seviyesine geriledi.



Usd/TL:
ABD merkez bankası FED toplantısında güvercin mesajlar ön plana çıktı. Toplantı sonrasında Dolar talebi azalarak 103 seviyesine kadar çekildi. Dün gelen PMI verileri ABD ekonomisinde istenilen soğumayı göstermedi sinyalini verdi. İmalat sektörü PMI beklenti üzeri geldi. Dolar talebi tekrar artarken majör para birimleri baskı altında kaldı. Veri sonrasında Dolar Endeksi (DXY) 104 seviyelerine çıktı.
Lokal tarafta, beklentilerin aksine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini 500 baz puan artırdı. Banka aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Atılan ek adımlar ile TCMB’nin ve Yeni Ekonomi Yönetiminin uyguladığı yaklaşımın, TL ve TL varlıkları cazip hale getirmek için kararlı duruş ortaya koyduğunu düşünüyoruz. Bu minvalde PPK toplantısında alınan kararların, TL üzerinde oluşan baskının azalmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
PPK faiz kararını açıkladı. TCMB piyasa beklentisinin aksine 500 baz puan artışa gitti. Haftalık repo faiz artışının yanı sıra faiz koridorunu 150 baz puandan 300 baz puana çıkardı.
 
Karar sonrasında hem kısa hem uzun tarafta tahvil talebi sınırlı arttı. Fonla maliyetlerinin artması önümüzdeki süreçte kısa vadeli tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir denge arayışına sebep olabilir. Enflasyonla mücadelede kararlılık yatırımcının kısa vadeli tahvil gevşedikçe yerine uzun vadeli tahvile kaymasına neden olabilir.
Global tarafta FED beklendiği kadar şahin olmamayı, Ocak toplantısındaki duruşuna sadık kalmayı tercih etti. ABD 10 yıllık faizleri pozitif fiyatlamaya henüz yeterince eşlik etmedi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 78 baz puan azalış ile %46,76 ve 74 baz puan azalış ile 26,26% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste altı işlem günü devam eden aşağı hareketin ardından Salı günü 8,700 ara desteği üzerinde bankacılık hisseleri önderliğinde başlayan tepki alımlarının etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Perşembe gününü yukarı hareketin ardından % 2.07 oranında değer artışıyla 9,140 puandan tamamlayan piyasada, güne alım eğiliminin devamıyla başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi harekette 9,000 seviyesini geri çekilmelerde artık ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 9,000 üzerindeki hareketlerin ise tepki alımlarını bir üst noktada bulunan 9,250 seviyesini aşma çabasına yönelteceğini düşünüyoruz. 9,250 direncinin aşılmasıyla ise yukarı hareket 9,400 seviyesini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. 8,700 üzerinde başlayan ve 8,900 direncinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareketin, şu aşamada devam potansiyelini koruyacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda 9,000 altındaki olası hareketlerin ise piyasada yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Çarşamba günü FED toplantısında enflasyon tahmini yukarı, büyüme tahmini yukarı, işsizlik oranı aşağı revize edildi. Faiz patikası korkulduğu kadar değişim göstermedi. Perşembe günü açıklanan ABD PMI verileri güçlü tarafta kalmaya devam etti. Gelen makro veriler paritede 1,095 den 1,085 kadar kazançların geri verilmesine neden oldu.
Dolar Endeksinde görülen diğer bir stres unsuru da USDJPY oluşan hareket olarak karşımıza çıkıyor. Kritik seviye 152 seviyesinin geçilmesi Usd talebinin artmasına neden olabilir. Dolar endeksinde bulunan ağırlığı sebebi ile USDJPY paritesinde artacak stres, dolar talebini artırıcı bir neden olarak karşımıza çıkabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üstünde kalmaya çalışıyor.
Bu sabah 1,084 seviyesindeki paritede 1,083 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
BOE dün sonuçlanan toplantısında faizleri 5,25% seviyesinde sabit bıraktı. İngiltere enflasyonu beklentilerden biraz daha iyi gelmesi faiz indirim beklentilerini öne çekiyor. Dolar Endeksinin kuvvetli olduğu günde kar satışları ön plana çıktı. FED toplantısı sonrasında 1,28’e kadar çıkan parite 1,2650 seviyelerine geri çekildi (dün açıklanan PMI verilerinin etkisi ile).
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,27 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Altın:
FED toplantısı sonrasında ün Altın kazançlarını korumaya çalıştı. Kar satışlarıyla beraber 2.200 Usd seviyelerinden 2.180 Usd seviyelerine çekildi.
FED toplantısı sonrasında ABD 10 yıllık faizinin pozitif fiyatlamalara yeterince eşlik edememesi altın fiyatlarında kar satışlarının görülmesine neden oluyor. ABD tahvil faizlerinde yaşanabilecek geri çekilme altın fiyatları için yukarı hareketi destekleyici olabilir.
Teknik olarak bir önceki zirve noktası 2.145 Usd seviyesi kısa vade trend takibi olarak görülebilir. 2.150 Usd altı kapanışlar yaşanması halinde satış baskısı artabilir.
Altında teknik olarak kritik destek seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesine inmeden yeniden yönünü yukarı çevirdi. 2.225 Usd seviyesinin üzerinde 2.275 Usd seviyesi hedef olabilir.
Bu sabah 2.173 Usd seviyesindeki ons altında 2.155 ve 2.145 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.200 ve 2.225 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
FED piyasanın endişe ettiği kadar şahin olmadı. Enflasyondaki yükseliş sözlerine yansımadı. Yine de gelecek verilere bağlı olarak FED’in şahinleşme riskinin olasılık dahilinde olduğunu düşünüyoruz. Ay sonu açıklanacak PCE verisi 10 yıllık tahvil faizi hareketi için önemli olabilir. Şimdilik ılımlı ton korunuyor. Tahvil faizleri için şimdilik aşağı yön daha olası görünüyor.
Lokal tarafta PPK faiz kararını açıkladı. TCMB piyasa beklentisinin aksine 500 baz puan artışa gitti. Faiz artışının yanı sıra faiz koridorunu 150 baz puandan 300 baz puana çıkardı. Karar sonrasında CDS 310 seviyelerine kadar geriledi.
Türkiye 5 yıllık CDS 319 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 15-23 cent; orta vadelilerde 136-170 cent; uzunlarda 187-191 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,86%, 7,42% ve 8,11% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Japonya'da çekirdek ulusal TÜFE Şubat ayında yıllık +2.8% (Beklenti: +2.8% Önceki: +2.0%)
Facebookta Paylaş