Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Karar günü.
Bu akşam saat 21’den itibaren FED karar setini karşılayacağız. Saat 21’de faiz kararı/toplantı metni açıklanacak. 30 dakika sonra ise başkan Powell konuşacak.
Karar seti (faiz kararı-toplantı metni, nokta grafik, Powell) piyasaların kısa vadeli yönünü tayin etmede önemli bir yere sahip.
Gelelim içeriğe… bankacılık sektöründe son yaşananlar piyasa için olduğu kadar merkez bankaları için de önemli oldu. Endişe yarattı. Gelişmelerin merkez bankalarının ajandasına yaptığı etkilerin bir örneğini bu akşam FED’den yarın öğleden sonra BOE’den duyacağız.
Geçen hafta sıkıntıların ortasında ECB 50 bp faiz artışı yapmış ama başkan Lagarde ‘faiz patikası için yorum yapmak imkansız’ demişti. Bakalım FED bu akşam sözlü yönlendirmesini nasıl yapacak.
2008’den elde edilen tecrübeler, bazı bankaların sıkıntıya girmesinde kendisini gösterdi. Hızlı aksiyon alındı. Sorunun sektör geneline yayılmaması ve mudilerin mevduat çekişini durdurmak için hemen ön alındı. ABD’de mevduat garantisinin tutardan bağımsız olması tartışılıyor. Tabii geçici süre.
Eğer bankacılık sorunu bu kadar ise o zaman en kötü geride kaldı. Buna evet diyorsak, FED’in hızlı sıkılaştırmasının yan etkileri bu kadar demiş de oluyoruz. Bizde yeni yan etkilerin oluşması olası. Başka sektörlerde kendisini göstermesi olası. O yüzden piyasalar bugün için iyi hissedebilir ama gelecekte parasal sıkılaşmanın yeni-farklı yan etkilerinin ortaya çıkabileceğini akılda tutacağını düşünüyoruz.
FED’in bu akşam 25 bp faiz artışı yapıp, bankacılıktaki risklere atıp yaparak enflasyon mücadelesini sürdüreceğini söylemesi bizce büyük olasılık. Piyasaya etkisini dengede tutmaya çalışabilir diye düşünüyoruz. Aşırı gevşek FED bankacılıktaki sorun büyük o yüzden geri çekiliyor algısı yaratabilir. Agresif FED ise piyasayı doğrudan baskı altına alabilir. Dengede kalacağını düşünüyoruz.
Dün globalde risk iştahı pozitif oldu. ABD borsalarında yüzde 1-1,5 civarında prim kaydetti. Avrupa borsaları biraz daha iyimserdi, yüzde 1,5 civarında kazançlar görüldü. Tahvil faizleri hafif yükseldi. Usd biraz zayıfladı. Kıymetli madenler kayıp yaşadı; kıymetli madenler bölümünde düşüş hakkındaki görüşlerimizi bulabilirsiniz.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri kararsız, yatay. Asya’da hava iyi. Hong Kong ve Japonya yüzde 2 civarında, Çin yüzde çeyrek civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,58%, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 1.940 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1,4% civarında düştü; 9 Mart’tan bu yana sadece 1 gün pozitif kapanış oldu. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta yükseldi; uzun taraf yatay kaldı. Eurobond fiyatları sınırlı yükseldi. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Hazine dün düzenlediği 2 ihalede toplam 39 milyar TL fonlama sağladı. Bu hafta yapılan 4 ihalede 44 milyar TL fonlama sağlanmış ve bu ayın programı tamamlanmış oldu.


Usd/TL:
Piyasalar endişelerin azaldığı bir günü geride bıraktı. ABD bankalarının sıkıntıya düşmemesi için önlemlerin konuşulduğu speküle ediliyor. Dolayısı ile bir sorun çıktığında genele yayılmaması için çalışmala yapıldığı belirtiliyor. Hal böyle olunca yatırımcıların piyasalara biraz daha güvenle bakması mümkün hale geliyor. Risk iştahının artması Usd talebini azaltıyor. Talebin azalmasında FED’in yavaşlayacağı beklentisi de etkili oluyor.
Bugün karar günü. Saat 21’de FED’in karar setini karşılayacağız. Piyasa 25 bp faiz artışına odaklanmış durumda. Bankanın beklentiyi karşılaması büyük olasılık. Esas konu ne söyleyeceği. Sözlü yönlendirme piyasalar açısından daha kritik diye düşünüyoruz. Karar açıklamasından 30 dk sonra başkan Powell konuşacak, ardından soru cevap yapılacak.
Dolar Endeksi hafif gevşeme ile 103,1 civarında bulunuyor.
Seçim az bir süre kaldı, seçim listeleri bugün askıya çıkıyor. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. 19 seviyesine gelindi. Bu sabah 19,04 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,00 ve 18,97; yukarıda 19,09 ve 19,14 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine dünkü iki ihalede toplam (ROT dahil) 39 milyar TL fonlama sağladı. 5 yıllıkta 11,53%, 10 yıllıkta -4,54% ihale faizleri oldu. Bu hafta yapılan 4 ihalede toplam 44 milyar TL fonlama sağlanmış oldu. Böylece Mart programı tamamlandı.
Son birkaç gündür tahvil faizlerinde sınırlı yükselişler oluyor. Gösterge tahviller yüzde 12 civarına yükseldi; hatta 2 yıllık 13 seviyesini aştı. Enflasyonunun 55% civarında olduğunu göz önüne aldığımızda aradaki fark belirgin. Mevcut enflasyon seviyesinin çok altında bulunan tahvil faizleri için seçim sonrası para politikası nasıl olacağı önemli.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 96 baz puan artışla %13,31 ve yatay %12,35 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli düşüş trendi sürüyor... Endeksin kısa vadeli teknik yapısı içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 5,500 seviyesinin oluşturduğu aşağı baskı devam ediyor.
Bu kapsamda haftanın ikinci işlem gününde -% 1.38 oranında değer kaybının gerçekleştiği BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı atakların zayıf kalmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Son dönemde yakından izlediğimiz 5,000 desteğinin altına gerileyerek günü 4,906 puandan tamamlayan piyasada, henüz kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyal bulunmuyor. Bu kapsamda başarısız yükseliş denemelerinin ardından devam eden kısa vadeli düşüş trendi içerisinde 4,700 seviyesini yakından izlemeyi sürdürüyoruz.
Seans içi yukarı ataklarda ise 5,000 seviyesini artık ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endekste son günlerde artan satış baskısının ardından tepki yükselişine yönelik bir hareket oluşabilmesi için 5,000 ara direncinin aşılması gerekiyor.


Eur/Usd:
ABD’de mevduat garantisinin 250 bin Usd üzerindeki tutarlar için de geçerli olması yönünde çalışma yapıldığı belirtiliyor. Düzenlemenin geçici olacağı speküle ediliyor. Diğer yandan bankacılıktaki sorunların giderilmesi için neler yapılabileceği tartışılıyor. Burada kritik nokta nakit çekim refleksinin önüne geçmek. Böylece sistem için yıkıcı olan hamle önlenmiş olacak. Diğer yandan da sıkıntıların giderilmesi için çalışılacak.
Piyasalar sıkıntılı bankaların çözüme kavuşması ardından yeni banka isimlerinin duyulmaması ile risk iştahına bir miktar yönelme gösteriyor. İştahın artışında FED’in 25 bp faiz artışı yapacağına dair algı da katkı sunuyor.
Bu akşam FED karar setini açıklayacak (faiz kararı, toplantı notu, nokta grafik, Powell). Piyasada son gelişmelerden sonra FED’in biraz yavaşlayacağını düşünüyor. 50 bp yerine 25 bp faiz artışı etrafında yoğunlaşma söz konusu. Piyasanın bu beklentisi karşılık bulur mu sorunun cevabını akşam 21’den itibaren göreceğiz. 21:30’da ise Powell’ın konuşması başlayacak.
Bakalım FED ne düşünüyor ve bizlere nasıl bir yol haritası çizecek, piyasayı yönlendirmesini nasıl olacak? Son zamanların en kritik FED karar setini karşılayacağız.
Dolar Endeksi dün hafif aşağı geldi. Risk iştahının artması Usd talebini azalttı. Endeks bu sabah 103,1 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,084 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün FED öncesi yatay seyir bekliyoruz. FED karar seti günün sonunu tayin edebilir (saat 21’den itibaren).


Gbp/Usd:
Bu akşam FED’i yarın öğleden sonra BOE’yi karşılayacağız. Her iki banka da 25 bp faiz artışı yapabilir görüşü hakim piyasada. Bankacılık sektöründeki son gelişmeler her iki merkez bankasını da etkilemiş olabilir. Bunun yanıtını kararlarında göreceğiz.
Bu akşam 21’de FED faiz kararını açıklayacak. Sonrasında başkan Powell konuşacak. Bankanın sözlü yönlendirmesi oldukça önemli. Çizeceği patika piyasaların yön tayini konusunda belirleyici olabilir.
Bu sabah 1,223 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,216 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,228 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün FED öncesi yatay seyir bekliyoruz. FED karar seti günün sonunu tayin edebilir (saat 21’den itibaren).



Altın:
Kıymetli madenler son günlerde çokça talep gördü. Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler güvenli liman ihtiyacını artırdı. Böylece altın son 10 günde 200 Usd, gümüş ise 2,5 Usd prim yaptı. Oransal olarak ise altın yüzde 10, gümüş yüzde 13 civarı yükselmiş oldu.
Bundan sonrası şunu söyleyebiliriz. En azından yakın vade için. Bankacılık sektöründeki sorun sürer ise kıymetli madenlere olan talep sürebilir. Yeni sıkıntı banka ismi duymaz isek o vakit fiyatlarda geri çekilme mümkün olabilir. Son bir iki gündür olan da bu. Adı geçen bankaların yarattığı sorunlar karşısında hızlı aksiyon alındı. Panik havası çok büyük oranda yatıştırıldı.
Gündemin diğer maddesi ile merkez bankaları. Bugün FED yarın BOE karar açıklayacak. Bu akşam FED’in 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Daha önemlisi ne söyleyeceği. Son yaşanan gelişmeleri göz önüne aldığımızda bir miktar temkinli şahinlik göstermesi olası. Bu durum kıymetli madenlerin baskılanmasına mani olabilir.
Bu sabah 1.940 Usd seviyesindeki ons altında 1.925 ve 1.918 Usd seviyeleri gün içi destek 1.955 ve 1.965 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün FED öncesi yatay seyir bekliyoruz. FED karar seti günün sonunu tayin edebilir (saat 21’den itibaren).


Eurobond:
Piyasalarda sükûnet sağlanıyor-oluşuyor. Bankacılık sorununun yarattığı dalgalanma azalıyor. ABD ekonomi yönetimi sektöre dair riski aşağı çekmek için çalışmalar yapıyor. Diğer yanda ise FED karar günü geldi. Bankanın daha az faiz artıracağı ve şahinlik dozunu törpüleyeceği beklentisi hakim. Bakalım bu beklenti karşılık bulacak mı.
Tahvil faizleri piyasaların normalleşmeye başlaması ile yükseliş kaydediyor. Bankacılıktaki sıkıntı boyunca aşağı gelen faizler, sıkıntının azalması ile eksi seviyelerine yöneliyor. Akşam FED’in az şahin olması piyasada risk iştahını olumlu etkileyebilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Lokal gündemde global haber akışı alan açmaya başladı diyebiliriz; FED kararı önemli. Dün 5 yıllık CDS günü 541 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 21-22 cent; orta vadelilerde 53-55 cent; uzunlarda 64-85 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,55%, 7,95% ve 8,55% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş