Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yılın son günlerinde piyasalar sınırlı iyimser ya da temkinli iyimser diyebileceğimiz fiyatlama davranışı içinde. Piyasalara gelen haber akışı karışık sinyaller üretiyor. Bir de Batı dünyasının yıl sonu tatil moduna girmiş olması işlem hacimlerinde azalmayı, piyasa katılımında düşüşü beraberinde getiriyor.
İki ana faktör fiyatlanıyor. İlki bağımsız değişken olarak tanımlayabileceğimiz makro veriler. Diğer ise merkez bankaları ve duruşları. Makro veriler arasında enflasyon başat rolde. Geçen yıl zirvelerini gördükten sonra bu yıl aşağı inmeye başladılar. Önemli yol kat ettiler ancak enflasyon hedeflerine erişmek için gitmeleri gereken yol bulunuyor. Örneğin son okumalara göre, ABD manşet TÜFE 3,1%, AB manşet TÜFE 2,4%, İngiltere manşet TÜFE 3,9%, Almanya manşet TÜFE 3,2%. Tabii hedeflere ulaşmak için çabaların sürmesi gerekli. Bir de hedeflere inildikten sonra enflasyonu hedeflere uyumlu seviyelerde tutabilmek.
Hedef seviyelere inerken enflasyonun nasıl bir patika çizeceği, nasıl bir tutum sergileyeceği önemli. Yapışkan enflasyon süreci zorlu hale evirebilir. Bu durumda sıkı para politikasının (şahin tutum) süresi uzayabilir. Sürenin uzaması durgunluk, resesyon söylemlerini öne çıkarabilir. İdeal senaryo ise enflasyonun indiği (yapışkan olmadığı) ve buna faiz düşüşlerinin eşlik ettiği öngörüyü içeriyor. Piyasa bu senaryoya yakın duruyor.
Enflasyonun yapışkan olma riski olduğu için de merkez bankalarının ihtiyatlı, temkinli olmaları kaçınılmaz oluyor. Son FED toplantısında Powell’ın yarattığı iyimser hava takip eden günlerde diğer FED yetkilileri tarafından zayıflatıldı.
Piyasaların verilere odaklı seyrini sürmesini bekliyoruz. Risk iştahının buna göre ilerlemesini öngörüyoruz.
Bugün ABD 3Ç büyüme verisi, yarın ABD PCE verisi öne çıkıyor. Verilerde sapma olursa varlıklar hareketlenebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,4 aralığında artı. Asya piyasaları ağırlıklı negatif. Hong Kong 0,2% civarı, Japonya 1,6% civarı eksi. Çin yüzde 0,2 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,86, Dolar Endeksi 102,3, ons altın 2.038 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bugün PPK faiz kararını açıklayacak. Son PPK toplantısında ‘sınırlı artış ve faizde zirve seviyenin yakın olduğu’ yönlendirmesi yapılmıştı. Buradan hareketle piyasa 250 baz puan faiz artışı bekliyor. PPK’nın bugünkü kararında faiz artışı miktarı kadar faiz zirvesine dair sinyalinin de önemli olduğunu düşünüyoruz.
Bakan Şimşek, ‘enflasyondaki ivme kaybı çok net bir şekilde ortadadır ve 2024 yılı hedeflerimizle uyumlu bir patikaya doğru evrilmiştir’ açıklamasında bulundu. Ana resimde, Yeni Ekonomi Yönetiminin para ve maliye politikalarında izlediği sürecin olumlu sonuçlar doğuracağına olan inancımızı koruyoruz.
Yabancı yatırımcı ilgisi Aralık ayı itibarıyla hızlanma kaydetmiş durumda. Bugün açıklanacak haftalık veri yabancı ilgisi göstermesi önemli.




Usd/TL:
Global piyasalarda merkez bankalarının yavaşlama sinyali verdiği, bu sebeple piyasalarda daha ılımlı para politika koşullarının olacağının beklendiği bir süreçte ilerliyoruz. Sürece öncülük eden ise ABD merkez bankası FED. FED politika faizinin sıkılaştığı dönemde de öncülük etmişti. 2023 biterken FED’den gelen sinyaller (net olarak ifade etmese de) sıkılaşma zirvenin geride kalmış olabileceği şeklinde. O yüzden piyasalarda Usd talebi azalma kaydediyor. Biz bu zayıflamanın süreceğini öngörüyoruz. Dolar Endeksi 102,3 civarında işlem görüyor.
Bugün ABD 3Ç büyümesi açıklanacak. Verinin 3. okuması o yüzden etkisi sınırlı olabilir. yarın ise ABD PCE verisi açıklanacak. PCE, FED tarafından takip edildiği için veri piyasalarda hareketlilik yaratabilir.
Lokal tarafta, bugün TCMB faiz kararını açıklayacak. Son PPK toplantısında ‘sınırlı faiz artışı’ sinyali verilmişti. Bu sebeple piyasanın tahmini 250 baz puan faiz artışı yapılması yönünde. Böylece politika faizi 42,5% seviyesine çıkmış olacak. Tabii buradaki konu ‘sınırlı faiz artışı’nın oransal karşılığını piyasa 250 bps olarak tahmin etse de ‘sınırlı artış’ yönlendirmesinin TCMB nezdinde kaç puan denk geldiğini göreceğiz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,13 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Bugün PPK Aralık ayı faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi 250 baz puan artışla politika faizinin 42,50% seviyesine çıkarılması yönünde. Diğer bir konu ise politika faizinde zirvenin tayin edilmesi. PPK’nın bugün bu konuda da sinyal vermesini bekliyoruz. Bir önceki toplantıda zirveye yakın olunduğu ima edilmişti.
TCMB’nin kararlılığının tahvil faizlerinde zirvenin oluşumuna doğrudan etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bir önceki faiz artışına ilişkin TCMB faiz artışında şahin olursa bu tahvile iştahı artırabilir dolayısı ile tahvil faizlerinde zirve daha alçakta ve daha erken oluşabilir demiştik. O yüzden bugünkü karara da bu açıdan bakmakta da fayda olduğu kanaatindeyiz.
TCMB politika faizinde zirveyi tayin ettikten sonra faizde plato evresine geçmesini bekliyoruz. Platonun süresinin enflasyonun katılığına bağlı olmasını bekliyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, FED kararları sonrası oluşan iyimserlik temkinli -olumlu fiyatlama davranışı sürüyor. Bir yandan da yıl sonu etkisi ile düşük hacimler görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 13 baz puan azalarak %36,85 ve 13 baz puan düşerek 25,31% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hafta başında 8,000 bölgesinden beri etkili olan satıcılı seyir devam ediyor... Çarşamba günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %0,82'lik kayıpla 7,662 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda, hafta başında 8,000 bölgesinden itibaren etkili olan satıcılı seyrin, özellikle XUSIN Endeksindeki baskı eşliğinde devam ettiğini ve endeksin önemli bir destek aralığı olarak izlediğimiz 7,600-7,500 bölgesine oldukça yaklaştığını görüyoruz.
Önümüzdeki günlere baktığımızda ise, son günlerde teknik resimde oluşan kısa vadeli zayıflamanın daha geniş bir sürece yayılmaması adına, 7,500 seviyesini ana destek ve kritik bir stop loss seviyesi olarak izlemeyi öneriyoruz. Bu desteğin altına doğru oluşabilecek kalıcı hareketlerde, hafta başından itibaren etkili olan satış baskısının, son lokal dip bölgesinin bulunduğu 7,300'lere doğru derinleşmesi beklenebilir.
Yukarı yönde ise, 7,500/600 bölgesindeki desteğin korunabilmesi halinde toparlanma çabalarının yeniden öne çıkabileceğini düşündüğümüz piyasada, ilk önemli direnç olarak 7,800 puanı izliyoruz.



Eur/Usd:
Son FED toplantısında Powell’ın sözleri güvercin algılanmış ve yatırımcıların Usd talebi azalmaya başlamıştı. Ancak takip eden günlerde FED bölge başkanlarının açıklamaları Usd’nin zayıflamasını durdurmuşa benziyor. Bölge başkanları gelecekteki adımların aşağı yönlü olabileceğini ancak bunun gecikebileceğini (piyasa erken olacağı kanaatinde) ifade ediyorlar. Esasta verilen mesajı, fazla iyimser olmayın adımlar net değil zira makro verilerin verdiği sinyaller net değil şeklinde yorumluyoruz. Özellikle enflasyonun yapışkan olup olmayacağı konusunda netlik bulunmuyor. Bu konuda yarın açıklanacak ABD PCE verisi önemli. Zira veri FED tarafından da takip ediliyor. Kişisel tüketim endeksinde düşüşün sürmesi (yüzde 3’den yüzde 2.8’e) FED’e ve piyasalara rahat bir nefes aldırabilir.
Yılın sonunda olunması batı dünyasını tatil havasında sokuyor. İşlem hacimleri az, piyasaya katılım az. Bu sakinliğin piyasalara biraz rehavet getirdiğini de söyleyebiliriz. Tabii ki makro verilerden sapma olmasına reaksiyon yine veriliyor. Ancak yeni yılın beklendiği göz ardı edilmemeli.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,095 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,089 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,105 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere’de TÜFE beklentilerden fazla düştü. Manşet 3,9% (beklenti 4,3%, önceki 5,7%), çekirdek 5,1% (beklenti 5,6%, önceki 5,7%) seviyesine indi. Yine hizmet enflasyonu da düşüş kaydetti (6,3%). Verilerdeki düşüş olumlu ancak gelinen seviyeler ile BOE’nin hedefi (2%) arasındaki fark hala çok yüksek. Bu BOE’nin şahin olmayı sürdürmek zorunda olması anlamına gelebilir. Gbp bundan destek bulabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskı görmeye devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
FED Harker, faiz düşmeli ama hemen değil dedi. Bu görüş piyasa ile FED arasındaki zamanlama sorununa da işaret ediyor.
FED’in gevşek para politikasına hazırlanması kıymetli madenler için de olumlu. Ancak bu sürece ilişkin net olmayan unsurlar söz konusu. Faiz indirimleri ne zaman başlayacak, ne kadar indirim olacak gibi cevabının ileride ortaya çıkacağı sorular bulunuyor. Süreç makro verilere bağlı. Özellikle enflasyonun patikası ana belirleyici olabilir.
Özetle kıymetli madenler için olumlu görüşe sahibiz. Daha yukarısı mümkün gözüküyor. Engebeli bir fiyatlama davranışı olmasını bekliyoruz. Kısa vadede ise yatay seyir bir süre daha devam edebilir. Takvimin getirdiği sakinlik de söz konusu.
2.000 Usd seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Bant aralığı teknik olarak 1.985-2.070 Usd aralığında. 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.038 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
     

    
Eurobond:
2024’e girerken tahvil faizlerinde yönün aşağıya doğru olduğunu düşünüyoruz. Merkez bankaları (başta FED) sıkı para politikasının zirvesinde oldukları algısı yaratıyorlar. Bundan sonraki adımın gevşeme yönlü olması olağan-olası sonuç. Global tahvil piyasalarına öncülük eden ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü hareketin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 284 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-5 cent; orta vadelilerde 5-10 cent; uzunlarda 8-20 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,84%, 7,15% ve 7,72% oldu.


Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.