Global piyasalarda ABD'deki pozitif fiyatlamaların etkisi devam ediyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu haftaki açıklamasında faiz oranlarını düşürmeye başlamaya hazır olduklarının sinyalini vermesi beklenirken, piyasalarda resesyon endişesinin azaldığı görülüyor. Özellikle geçen hafta açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin üstünde gelmesi ve tüketicinin güçlü kaldığını göstermesi risk iştahının artmasında etkili oldu.
Makro veri yönünden zayıf bir haftadayız. Bu haftanın en önemli konusu Jackson Hole kasabasında düzenlenecek Ekonomi Politikası Sempozyumu. Cuma günü FED başkanı Powell’ın yapacağı konuşma önemli olacak. FED Başkanı Powell bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu verebileceğini ve faiz indirim sürecine ise işaret edeceği beklentisi piyasalarda hakim. FED üyelerinden gelen son açıklamalarda piyasanın faiz indirim sürecine hazırlandığını düşünüyoruz.
Vadeli faiz kontratlarına göz attığımızda, 18 Eylül olağan FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faizi indirimine %77 ihtimal tanınırken yıl sonuna kadar piyasaların FED’den toplam 100 baz puanlık bir indirim beklediğini görüyoruz. Resesyon korkularının azalması, piyasaların eylül ayında FED’den 50 baz puanlık indirim olasılığını azalttığını görüyoruz. FED’in eylülde atacağı faiz adımının büyüklüğü önemli olacak. Beklentilerin üstünde atılacak adım, piyasalarda tedirginliğin tekrar artmasına neden olabilir.
Avrupa tarafında, dün Avrupa İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği'nin (AB) Temmuz ayı nihai enflasyon verilerine göre, Euro Bölgesi'nde Haziran'da yüzde 2,5 olan yıllık enflasyon Temmuz'da yüzde 2,6'ya çıktı. TÜFE, Temmuz'da aylık bazda sıfır oldu. Açıklanan veriler piyasa beklentilerine paralel geldi.
Asya tarafında, Çin Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge borç verme faiz oranlarını (LPR) değiştirmedi. Ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte hayal kırıklığı yaratmasının ardından, PBOC neredeyse bir yıldır ilk kez geçen ay kısa vadeli politika faizini düşürmüş, ardından bankalar geçen ay borç verme faiz oranlarını, 10’ar baz puan aşağı çekmişti.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,15 civarında artı. Asya piyasaları satıcılı. Hong Kong %0,9 civarında, Çin %0,4 civarında , Japonya %0,7 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,81, Dolar Endeksi 101,4, ons altın 2.514 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu kararı açıklandı. PPK beklentilere paralel politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağını belirten TCMB hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılığın, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunu ifade etti. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını da vurguladı
Hazine dün 7 vadeli değişken faizli, 9 yıl vadeli sabit faizli kıymetleri ihale etti. Ağustos ayı borçlanma programını tamamladı. İhalelerde ROT dahil 16,9 milyar TL fonlama sağladı.
Usd/TL:
Geçen hafta açıklanan ABD Perakende Satışlar verisi beklentilerin üstünde gelerek resesyon endişelerinin azalmasını sağladı, risk iştahı piyasalarda arttı. Makro veriler, FED faiz indirim sürecini destekliyor. Eylül ayında yapılması planlanan faiz indiriminin derecesi risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz. FED’in indirim patikasına yaklaşması ile dolar talebini azaltıyor. Dolar Endeksinin dün 102 seviyesi altında fiyatlama görüyor. Kritik destek noktası 101 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor..
İç tarafta, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası faiz kararı açıklandı. Politika faizinde piyasa beklentilerine paralel değişikliğe gidilmedi. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağını belirten TCMB hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılığın, enflasyon beklentileri ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunu ifade edildi. Enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar elde edilinceye kadar sıkı duruşun korunacağı mesajı verildi.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,90 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Geçen hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.
TCMB'nin faiz kararı piyasa beklentisine paralel oldu. PPK toplantısında, politika faizinde bir değişiklik yapması beklenmiyordu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 7 ve 9 yıl vadeli tahvillerde ihale öncesi satışlarla birlikte 17 milyar TL'lik borçlanma gerçekleştirdi. 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin dönemsel faiz yüzde 23,53 oldu. 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ihalesinde bileşik faiz yüzde 28,68 olarak kaydedildi.
Globalde, bugün FED son toplantı tutanakları açıklanacak. Cuma günü Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan gelecek açıklamaları piyasanın odak noktasında olacak. Toplantı öncesinde pozitif risk iştahında dengelenme görebiliriz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan artış ile %42,32 ve 10 baz puan azalış ile %28,65 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,750 desteğinin oluşturduğu yukarı ataklarda ilk önemli direnç olarak 10,200 seviyesini izliyoruz... Endekste 18 Temmuz tarihinde 11,252 zirve seviyesinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 9,750 üzerinde dengelenme çabasını sürdürdüğünü gözlemliyoruz. 9,750 desteğinin oluşturduğu tepki denemesiyle haftaya başlayan piyasada, BIST 100 Endeksi haftanın ikinci işlem gününü -%0.72 oranında değer kaybıyla 9,982 puandan tamamladı. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,750 üzerinde tutunma çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,100 olmak üzere 10,200 dirençlerini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor. Talep tarafındaki zayıflığın devam ettiği piyasada, 9,750 altında ise 9,500 riskinin henüz devam ettiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.
Eur/Usd:
Euro Bölgesi'nde Haziran'da yüzde 2,5 olan yıllık enflasyon Temmuz'da yüzde 2,6'ya çıktı. TÜFE, Temmuz'da aylık bazda sıfır oldu. Açıklanan veriler piyasa beklentilerine paralel geldi. Parite fiyatlamalarına etkisi sınırlı oldu.
FED yetkililerinden gelen açıklamalar ve makro verilerin desteği ile Dolar Endeksi ( DXY) 7 ayın en düşük seviyelerine geriledi. Doların güç kaybetmesi majör para birimlerinin kuvvetlenmesine neden oluyor. Bundan sonraki süreçte FED faiz indirim politikalarının hızı ve büyüklüğü hareketin devamı için yön gösterici olabilir. FED’in faiz indirimlerinde hızlanması dolar talebinde görülen baskının devamını getirebilir.
Teknik olarak DXY de 101 seviyesi önemli. Kuvvetli destek seviyenin kırılması aşağı yönlü hareketin devamını sağlayabilir. Bu Cuma FED Başkanı Powell’ın açıklamasına kadar 101 seviyesi civarında tutunma görebiliriz..
Parite 1,10 seviyesini taban yapma çalışmasını tamamladıktan sonra 1,11 seviyelerinin üstünde tutunma çabasında.
Bu sabah 1,112 seviyesindeki paritede 1,11 ve 1,1050 seviyeleri gün içi destek; 1,112 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere'de yıllık enflasyon Temmuz ayında %2,2 ile beklentilerin altında geldi. tüketici fiyatlarında bu yıl ilk kez artış görüldü. Enflasyonda beliren katılık ile verinin İngiltere Merkez Bankasının %2 hedefinin tekrar üzerine çıkması sonrası Gbp-Usd paritesi 1,30 seviyeleri görüldü.
Teknik olarak paritede 1,2850 önemli üstünde fiyatlamalar paritede yukarı isteği artırabilir.1,2850 üstü yükseliş 1,33 seviyelerini teknik olarak hedefleyebilir. 1,2850 altında kapanışlar paritede aşağı yönlü baskının geri dönmesine neden olabilir.
Bu sabah 1,302 seviyesinde bulunan paritede 1,294 ve 1,286 seviyeleri gün içi destek; 1,305 ve 1,309 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Değerli metallerde pozitif fiyatlamalar, dolar endeksinde güç kaybı, hisse piyasalarında resesyon endişelerin azalması ve risk iştahının artması ile birlikte devam ediyor.
Reel getirilerin düşmeye başlamaya hazırlandığı bir dönemde, faiz getirisi olmayan değerli metalin kuvvetli kalmasını bekliyoruz. Dün altın fiyatlarında sınırlı bir miktar kar satışı görüldü tekrar toparladı. Teknik olarak 2.240 Usd üzerinde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.514 Usd seviyesindeki ons altında 2.490 ve 2.477 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.515 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
FED Başkanı Powell'ın 23 Ağustos günü TSİ 17:00'da Jackson Hole Sempozyumu'nda konuşmasında vereceği faiz indirimine dair sinyaller, piyasanın odak noktasında olacak. ABD 10 yıllık tahvillerinde toplantı tarihine kadar yatay hareket görebiliriz.
İç tarafta, global piyasalarda son gelen makro verilerin endişeleri azalttığı ve risk iştahının artmasına neden olduğu görülüyor. Pozitif hava CDS’de bir miktar geri çekilmeyi de beraberinde getiriyor. İç tarafta dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası faiz kararı açıklandı. Politika faizinde piyasa beklentilerine paralel değişikliğe gidilmedi.
Türkiye 5 yıllık CDS 269 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-6 cent; orta vadelilerde 15-20 cent; uzunlarda 29-30 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,03%, 6,67% ve 7,62% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.