Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yeni hafta ajandası yoğun değil.
- Makro veriler ABD tarafında çok yoğun değil, Avrupa'da ise cılız.
- Merkez bankaları tarafında ise Powell'ın dikkat çeken konuşması bulunuyor.
Son günlerde yatırımcıların risk iştahı baskı altında kalıyor. ABD, Çin, Japonya kaynaklı -peşi sıra gelen- haberler arka planı oluşturuyor.
Yatırımcıların riskli varlıklara bakışı bu hafta değişebilir mi sorusuna yanıt bulmak için ajandaya baktığımızda pek bir heyecan duymadığımızı söyleyebiliriz. Zira kritik veri ve veri akışı bulunmuyor. Mevcut koşullara baktığımızda ise Powell'ın güvercin olmasını sağlayacak bir fotoğraf olmadığını düşünüyoruz. O yüzden bu hafta risk iştahı açısında çok verimli geçmeyebilir.
Bir de Çin tarafı var. Haber akışı ülke ekonomisinin zayıfladığını gösteriyor. Hatta konut sektöründe sıkıntılar olduğunu işaret ediyor. Çin yönetiminin destek paketi ile yanıt vermesi bekleniyor. Ancak henüz bir adım atılmadı. Sadece merkez bankası (PBOC) faiz indirime gitti. Bankalar ise kredi faizlerini merkezin indirdiği kadar indirmedi (bu sabah Asya keyifsiz). O yüzden yatırımcılar Çin'den de destek bulabilmiş değil.
Kritik-majör veri-haber akışı olmaması bir anlamda negatif olsa da bir anlamda pozitif. Zira yeni majör tatsız haber gelmeyecek de demek. O yüzden risk iştahı bu hafta yatay kalabilir. Belki biraz iyimserlik denenebilir. Powell'ın elinin çok rahat olmadığını ifade etmiştik ancak yine de Cuma gününe kadar Powell'a ilişkin umutlar korunabilir. Açıklanacak veriler hareket yaratabilir.
Bazı parametreler (Dolar Endeksi, altın..) kritik eşiklerini geçtiler ya da geçme mücadelesi içindeler. O yüzden hafta bu açıdan takibi gerektiriyor.
Cuma günü ABD borsaları sınırlı kayıplarla günü tamamladı. Avrupa borsaları biraz daha negatif kapandı.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarı pozitif seyrediyor. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 0,7 civarı artı. Çin yüzde 0,4, Hong Kong yüzde 1,4 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,27%, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 1.892 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, KKM önceliğini kaybediyor. TCMB TL vadeli mevduatlara yönelinmesi yönünde karar aldı.
Değişim-dönüşüm-sadeleşme süreci devam ediyor. TCMB kararı bu yönde alınmış bir adım. Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Bloomberg'deki ankete göre piyasa politika faizinin 20% olmasını bekliyor. Faiz kararından daha önemli olan ise OVP. Eylül ayının ilk yarısında açıklanması bekleniyor.


Usd/TL:
Son günlerde iki konu öne çıkıyor ve piyasaların iştahını baskılıyor. Biri ABD'de açıklanan verilerin ekonominin canlı olduğuna işaret etmesi ve FED'in buna tepkisiz kalmaması. Diğeri Çin'de ekonomideki fotoğrafın istenmeyen şekilde zayıflama sinyali vermesi.
Yeni hafta bu fiyatlama davranışına çözüm sunabilir mi? Ajandaya baktığımızda kritik bir veri bulunmadığını söyleyebiliriz. Üstelik yoğun bir veri trafiği de yok. Sadece FED başkanı Powell'ın Cuma günü yapacağı konuşma dikkat çekiyor. Başkan, piyasayı rahatlatacak bir şey söylerse hava olumluya dönebilir. Bir de Çin yönetimi destek paketi açıklarsa hava olumluya dönebilir. Diğer halde piyasa Usd lehine fiyatlama yapmayı sürdürebilir.
Dolar Endeksi 103,35 ile haftaya başlıyor. 103 seviyesi kritik eşik bizce.
Lokal tarafta değişim-dönüşüm-sadeleşme süreci devam ediyor. TCMB, KKM'yi öncelemekten vazgeçti. Yeni kural seti TL vadeli mevduatları önceliğe koydu. Bugünden itibaren TL mevduatların pazar payının artmasını istiyor. Bankalar da buna göre satış stratejisini değiştirme yoluna girebilir.
Haftanın majör konusu PPK faiz kararı. Bloomberg'deki ankete katılanlar politika faizinin 20% seviyesine çıkmasını bekliyor. Faiz kararı hareket yaratabilir.
Tabii beklentiler arasındaki en önemli konu OVP. Gelecek ayın ilk yarısında açıklanması bekleniyor. İçeriği lokal varlıkların kaderi için majör önemli.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,00 ve 26,80; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
TCMB, KKM'yi öncelemekten vazgeçti. Yeni karara göre TL mevduatlara geçiş teşvik edilecek. Normalleşme yolunda atılmış yeni bir adım. Tahviller açısından kritik olan ise KKM'de yeterli azalma kaydetmeyen bankaların menkul kıymet tesisi yapmak zorunda kalacak olmaları. Yani tahvil piyasasına yeni alıcı gelebilir. Hal böyle olunca zaten düşük olan tahvil faizleri düşük kalmayı sürdürebilir. Eğer yeni alıcı gelmez ise tahvil faizleri biraz daha yukarı çıkabilir.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa faizin 20% seviyesine erişmesini bekliyor.
Hazine Perşembe günü 2 yıl vadeli döviz cinsi tahvili ve sukuku doğrudan satışla yöntemi ile satacak. Bu ayın borçlanma takvimi böylece tamamlanmış olacak.
Globalde ABD tahvil faizleri yukarı yönlü meylini koruyor. Son bir iki gündür yatay hareket söz konusu. Cuma günü Powell yönü değiştirebilir mi, göreceğiz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 15 baz puan yükselişle %18,07 ve 16 baz puan düşüşle %19,12 ile günü tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hızlı yükselişin ardından piyasada düzeltme eğilimi öne çıkıyor...Cuma günü satıcılı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %3,24'lük kayıpla 7,513 puan seviyesinden yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, hafta boyunca zayıf bir eğilim sergileyen piyasada özellikle Cuma günü satış baskısının ivme kazandığını ve endeksin kısa vadeli trendi takip etmek için kullandığımız 5 ve 10 günlük üssel ortalamaların altına geldiğini görüyoruz. Hareketli ortalama desteklerinin altında yaşanan bu kapanışı ise, Mayıs sonundan itibaren ivme kazanan ve TL bazında %80'lere ulaşan bir getiriyle 7,900'lere yaklaşan hisse senedi piyasasında, en azından kısa vadeye yönelik bir güç kaybı ve kısa vade bir düzeltme eğiliminin öncü sinyali olarak değerlendiriyoruz.
Bu paralelde, ilk önemli destekler olarak 7,500 puanı, daha aşağıda ise, 7350 seviyesini takip ediyoruz. Özellikle de, 7350 bölgesi altına doğru yaşanabilecek kalıcı hareketlerde ise, geçen hafta başlayan düzeltme eğiliminin 7,200 ve 7,000 desteklerine doğru derinleşme ihtimalinin artacağını söyleyebiliriz.
Yukarı yönde baktığımızda ise, son gerilemede aşağı yönde kırılan sırasıyla 10 ve 5 günlük üssel ortalamaların bulunduğu 7,550 ve 7,680 seviyelerini ilk önemli dirençler olarak takip etmeyi öneriyoruz.


Eur/Usd:
Cuma günü Powell konuşacak (TSİ 17:05). FED başkanı piyasanın mevcut algısını değiştirebilir mi göreceğiz. Yoksa mevcut fiyatlama davranışının sürmesi sağlayabilir.
Bu hafta ajandada piyasanın yönünü değiştirecek nitelikte bir veri olmadığını söyleyebiliriz. Dalgalanma yaratabilirler tabii ki. Etkileri bu şekilde kalabilir.
Avrupa tarafında veri akışı daha cılız. O yüzden bu akış hareket yaratamayabilir. Cuma günü ECB başkanı Lagarde konuşacak. Başkan farklı sözler sarf ederse hareket yaratabilir (TSİ 22:00).
Parite ekonomilerindeki akış bu şekilde. Bir başka faktör Çin. Çin bir süredir yavaşlama sinyali üretiyor. Hatta Usd'nin kazanımlarının bir sebebi de Çin. Ülke yönetimi bir destek paketi açıklarsa piyasa Usd'den uzaklaşabilir.
Yukarıda ifade ettiğimiz gibi AB, ABD tarafında majör gündem maddesi sınırlı. Bizce sadece Powell kritik. Bir de Çin bir katalizöre dönüşebilir. Öbür türlü Usd hafta boyunca gücünü koruyabilir veya hafif güç kaybı yaşayabilir.
Dolar Endeksi'nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,093 ve 1,0955 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Çarşamba PMI, Cuma tüketici güveni. BOE tarafında ajanda boş. İngiltere'nin ajandasının yoğun olmadığını söyleyebiliriz.
AB tarafında ise makro veri tarafı bir iki veri ile sınırlı. Merkez bankası kanadında ise Powell konuşması dikkat çekiyor. Başkan Jackson Hole sempozyumunda konuşacak. Cuma günü, bizim saatimizle 17:05.
Dolar Endeksi lehine esen rüzgar yeni haftada yön değiştirebilir mi? Ajandaya baktığımızda Powell dışında majör bir unsur olmadığını söyleyebiliriz. Usd gücünü koruyabilir. Çin ihtimali kapısını açık bırakalım.
Bu sabah 1,274 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,264 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay bir seyir olabilir.


Altın:
Kıymetli madenlerdeki baskı 1 ayı geride bıraktı. Altın ve gümüş baskı altında kalmayı sürdürüyor. FED iyimserliğinin bozulması, Çin'deki yavaşlama, Japon tahvillerinde faiz artış endişeleri gibi faktörler kaybın arkasındaki ana unsurlar. Mevcut fiyatlama yapısı bu hafta değişebilir mi? Ajandaya diye baktığımızda pek bir değiştirici unsur olduğunu söyleyemeyiz. Cuma günü FED başkanı Powell konuşacak. Güvercin algı yaratırsa piyasanın havası değişebilir. Aksi halde mevcut yapı sürebilir.
Dolar Endeksi 103 seviyesinin üzerine yerleşiyor. Diğer taraftan tahvil faizleri yükseliş eğilimini koruyor. Hal böyle olunca yatırımcılar kıymetli madenlerden uzak kalmayı tercih ediyor.
Teknik açından altın 200 günlük ortalama (1.900 Usd) etrafında seyrine devam ediyor. Gelen tepkiler cılız kalıyor. Haftalık kapanışını 1.900 Usd altında yaptı. Değerli metal 200 günlük ortalama altı fiyatlamalarda teknik olarak satıcılar alıcılara baskın çıkabilir.
Reel getiri fırsatı oluşan Usd talep görmeye devam ediyor. Dolar Endeksi'nin 103 üstünde kalması da değerli metaller için baskı unsuru.
Bu sabah 1.892 Usd seviyesindeki ons altında 1.875 ve 1.860 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.900 ve 1.920 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
FED algısının değişmesi tahvil faizlerinin yukarı gelmesine yol açan ana unsur bizce. Tabii başka faktörler de var. Cuma günü FED başkanı Powell konuşacak. Bu hafta veri tarafı yoğun değil. Piyasanın yönünü değiştirici başkan Powell olabilir. Mevcut yapıda da piyasanın gerekçeleri Powell'ın güvercin konuşmasına imkan vermeyebilir. O vakit bu hafta tahvil faizleri mevcut seviyelerini koruyabilir.
Lokal tarafta, TCMB kararı ile haftaya başlıyoruz. Perşembe günü ise faiz kararını karşılayacağız. Mevduat türü olan KKM önceliğini kaybetti. Normalleşme yolunda bir adım daha atılmış oldu. Daha önemli konu OVP. Yabancı yatırımcılar temkinli-olumlu olmayı sürdürüyor. Global tahvil faizlerindeki yükseliş Türkiye eurobondlarını da olumsuz etkiliyor. CDS 432 ile haftayı tamamladı.
Eurobondlar Cuma günü sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-5 cent; orta vadelilerde 11-16 cent; uzunlarda 23-29 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,50%, 8,50% ve 8,95% oldu.




Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.