Piyasalar sabırsız, FED ihtiyatlı
2023 yılının son günlerinde global piyasalarda hacimler giderek azalıyor. Yılı iyi noktada kapatmak isteyen piyasalarda temkinli-iyimser mod devam ediyor. 2022-23 yılların sıkılaşma dönemi olduğunu düşünürsek 2024 yılını sıkılaşmadan sonra normalleşmeye ve faiz indirimlerini karşılayacağımız bir dönem olabilir. Bu dönem için de veri odaklı yaklaşım ön planda olmasını bekliyoruz. Verilerin sıkılaşmanın gecikmeli etkilerini yansıtarak, ‘yumuşak iniş mi yoksa sert iniş mi’ ikilemine cevap vermesini bekliyoruz. Piyasa 2024 yılında faiz indirimlerinde sabırsız davranmak istemesine karşılık FED enflasyon kazanımlarını korumak için daha sabırlı olarak süreci ilerletmek isteyeceğini düşünüyoruz. Tabi 2024 yılında ABD seçim yılı olması sebebi ile ilk faiz indiriminin ve sonrasında yaşanacak sürecin önemli olacağını düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, ekonomilerde devam eden kırılganlığa ve resesyon korkularına rağmen, ECB gibi üyelerden de şahin tonda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy Piyasalardaki faiz indirim beklentisinin çok iyimser olduğunu enflasyonda daha fazla sürpriz görmeden hızlı faiz indirimi beklentilerinin aşırı iyimser kaldığını belirtti. Avrupa ekonomisinde ekonomik veriler negatif bölgede derinleşiyor. Resesyonun derin olma durumunda beklenilenden önce faiz indirimi olasılığını yok saymıyoruz. Önümüzdeki dönem gelecek ekonomik öncü göstergeler ECB‘nin faiz indirimlerinin zamanı ve büyüklüğü konusunda yön çizecektir.
Asya tarafında, Japonya merkez bankası BOJ politika faizini eksi yüzde 0,1’de sabit bıraktı. BOJ kararında gelecek yıl negatif faiz uygulamasına son verileceğine dair sözlü yönlendirme de yer almadı. Karar metninde pozitif faize ilişkin referans yer almadı. 2024 yılında politika değişikliğinin olacağını ve politika değişikliğine geçişin kontrollü bir şekilde yapılacağını düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı yatay. Asya piyasaları ağırlıklı pozitif. Hong Kong 1% civarı artı, Çin yüzde 0,4 civarı eksi, Japonya yüzde 1,6 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,91, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 2.040 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, odak noktası yarın açıklanacak PPK faiz kararı. Son PPK toplantısında sıkılaşmanın sonuna yaklaşıldığı sinyal verilmiş, kademeli artış adımlarının küçültüleceğine değinilmişti. Piyasanın medyan bazda beklentisi 250 baz puan faiz artışı yönünde. Yabancı yatırımcının lokal piyasaya ilgi göstermeye başlaması , yurt dışının faiz indirimi döngüsüne giriyor olması ve enflasyon ithal etmiyor olunması TCMB sının enflasyon ile mücadelede işini kolaylaştırdığını düşünüyoruz.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün Türkiye için yayımladığı raporda, Moody’s’in diğer derecelendirme kurumlarına göre oldukça ihtiyatlı bir tutum içinde olduğu görülüyor. Bu anlamda kuruluşun ülkemizde atılan adımların oldukça gerisinde kaldığını değerlendiriyoruz. Ana resimde, Yeni Ekonomi Yönetiminin para ve maliye politikalarında izlediği sürecin olumlu sonuçlar doğuracağına olan inancımızı koruyoruz.
Usd/TL:
Yılın son günlerinde işlem hacimleri giderek azalmaya başladı. Yılı iyi kapatmaya çalışan piyasalarda dolar talebi azalırken risk iştahı pozitif olmaya devam ediyor. Bu hafta öne çıkan veri/ler ABD PCE verisi ve ABD büyüme verisinin 3. okuması olacak.
Lokal tarafta, dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye için yayımladığı bir raporda Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın pozitif senaryoda dahi zaman alacağını belirtti. Diğer derecelendirme kuruluşların aksine daha ihtiyatlı açıklamalarda bulundu. Kredi derecelendirme kurumlarının değerlendirmelerinin (özellikle Moody’s) piyasanın gerisinden geldiğini ve atılan adımların ve düşen risk priminin not değişimini getireceğine inanıyoruz.
Yarın yapılacak PPK toplantısında kademeli faiz artışlarının temposunun düşürülerek devam etmesini bekliyoruz. Sıkılaşmanın sonuna gelinmesiyle birlikte maliye politikalarına ağırlık verilerek enflasyon ile mücadele sürecinin devam edeceğini öngörüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,09 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Normalleşme ve sadeleşme adımları ile birlikte dengelenme sürecinin sonlarına yaklaşılıyor. Para politikasında sıkılaşmanın sonuna gelinirken enflasyon ile mücadelede mali politikaların daha sık devreye gireceği döneme yaklaşıyoruz.
Bu hafta PPK’nın 250 baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. Böylece politika faiz 42,5% seviyesine çıkmış olacak. TCMB’nin Ocak ayında politika faizini 42,5-45% civarına taşımasını bekliyoruz. Sonrasında faizde plato aşamasına geçiş yapılacağını düşünüyoruz. Dış iklimin yumuşaması plato süresi açısından olumlu yansıma yapabilir.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, FED kararları sonrası oluşan iyimserlik temkinli -olumlu olacak şeklide devam ediyor. Ara ara kar satışları yaşansa bile piyasaların mümkün olduğunca yılı en iyi yerde kapamaya çalışacağını düşünüyoruz. İşlem hacimlerinin yıl sonu nedeniyle önceki aylara nazaran düşük seyreden dönemdeyiz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 31 baz puan artarak %36,98 ve yatay kalarak %25,44 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişi oluşabilmesi için 7,800 ara direncinin aşılması gerekiyor... Endekste geçtiğimiz hafta 7,500 desteğinde başlayan yukarı hareketin, 8,000 hedef direnç noktasından oluşturduğu aşağı baskı dün de etkisini sürdürdü. Salı gününü -% 0.83 oranında değer kaybıyla 7,725 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi geri çekilmelerde 7,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Geri çekilmelerde 7,650 desteğini korumayı başaracak hareketlerin ise piyasada ara direnç konumunda bulunan 7,800 seviyesini aşma denemeleri oluşturabileceğini düşünüyoruz. Endeksin 3 Ekim tarihinden itibaren sürdürdüğü kısa vadeli aşağı hareketi tamamlaması ve yukarı atakları tepki boyutundan çıkarabilmesi için kısa vadeli ana direnç noktası olarak izlediğimiz 8,000 seviyesini aşması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,100/8,150 direnç bandı olmak üzere 8,250 ve 8,560 zirve seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ilk önemli destek konumunda bulunan 7,650 seviyesinin kırılması durumunda ise piyasadaki aşağı hareketin etkisini sürdürerek 7,750 ve 7,500 desteklerini baskı altına alabileceği unutulmamalıdır.
Eur/Usd:
Yılın son günlerinde risk algısının temkinli-olumlu yönde ilerlemesi ve ECB üyelerinden gelen şahin mesajlar paritede yukarı yönde isteği artırıyor (FED üyelerinden de biraz şahin algılanabilecek sinyaller geldiğini belirtelim). FED’in güvercin tonda olması dolar talebini azaltırken dolar endeksi teknik seviye 103 altında aşağı yönde baskı almaya devam ediyor. Dün Euro bölgesi TÜFE revizesi beklentilere paralel yüzde 3.6 olarak açıklandı.
Yarın ABD 3Ç büyüme revizesi ve Cuma günü ABD enflasyonuna ilişkin önemli bir okumanın (çekirdek PCE) açıklanacak. Beklentiler PCE’nin yüzde 3’den yüzde 2.8 seviyesine çekilmesi yönünde. Veri paritede olumlu-olumsuz hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,097 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,105 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
FED’in güvercin tarafa yakın olması nispeten BOE’nin şahin bir tutum ortaya koyması paritede etkili oluyor. Diğer taraftan 2024 yılının İngiltere de seçim yılı olması ve durgun ekonomiyi canlandırmak için vergi teşviklerinin konuşulması yatırımcıların sterlin ilgisini canlı tutuyor.
Bugün İngiltere TÜFE verisi açıklanacak. Manşet enflasyonun 4,6%’dan 4,3%’e, çekirdeğin ise 5,7%2den 5,6%’ya inmesi bekleniyor. Bu seviyeler son faiz toplantısında BOE’nin neden şahin kaldığını da açıklıyor. Enflasyon hedeften oldukça uzak.
Teknik olarak Dolar Endeksi, teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskı görmeye devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
Altın fiyatlarında dengelenme süreci devam ediyor. 2024 yılında faiz indirim süreçleri başlayacak. Gevşemenin hızı ve zamanlaması altın fiyatlarında etkili olabilir. Bağımsız değişken jeopolitik risklerden arınmış ve 2.000 Usd üzeri fiyatlara yerleşme gayretinde olan hareketi önemli buluyoruz.
Bant aralığı teknik olarak 1.985-2.070 Usd aralığında. 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar alınması fiyatlarda yukarı yönlü isteği hızlandırabilir.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.040 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
FED sıkılaşmanın sonuna yaklaştı, enflasyon ile mücadelede kat edilen mesafe biraz daha güvercin tarafa yaslanmasına neden oluyor. 2024 yılının ABD’de seçim yılı olmasının da bunda bir etken olduğunu düşünüyoruz. Gelen son veriler de FED’in elini kolaylaştırıyor. ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi, yön değiştirici seviye olarak gördüğümüz yüzde 4,40 seviyesine ulaşmadan aşağıya döndü.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 289 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 18-22 cent; uzunlarda 12-18 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,80%, 7,17% ve 7,73% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.