Yılın son günleri. Bir yandan yıl sonu tatil modu öne çıkarken diğer yanda 2023 için tahminler, öngörüler yapılıyor.
Merkez bankaları tarafında ise pek tatil havası yok. Enflasyon riski sürdüğü ve somut bir kazanım elde edemedikleri için şahin sözlerini yineliyorlar. Tabi burada hem enflasyon hem enflasyon beklentileri yönetilmeli. O yüzden faizlerin daha da artacağı ifade edilerek piyasalara şahin mesajlar veriliyor. Enflasyon aşağı gelsin, beklentiler bozulmasın diye. FED, ECB, BOE başta olmak üzere merkez bankaları rehavet olmaması için çaba gösteriyor.
Şahin sözler, piyasaların uzun süredir duyduğu, bir anlamda kanıtsadığı sözler. Şahinlik ekonomilerin yavaşlama ihtimalini artırıyor. Yavaşlama enflasyonla mücadelenin bir sonucu. O yüzden piyasalar şahin sözleri duydukça sürecin yol açacağı yavaşlamayı da göz önüne alıyor. Sonuçta şahin sözler risk iştahını baskılıyor, gelecekteki yavaşlama olasılığı da risk iştahını baskılıyor. Gelecekteki yavaşlama gelecekte merkezlerin güvercinleşmesini sağlayabileceği için risk iştahı için olumlu yorumlanabilir. Tabi yavaşlamanın derinliği ve zaman uzunluğu önemli bir husus. Bu konu hem piyasa için hem merkez bankaları için karar alma sürecini etkileyecek nitelikte. Önümüzdeki günler daha fazla gündeme gelebilir.
Piyasalar FED faiz artış hızını azaltıyor iyimserliğini kaybeder bir görüntü içinde. Risk iştahı baskılanıyor. Yıl sonu olmasının getirdiği tatil modu etkisi ile birleşince kararsız, tatsız bir hava oluşuyor. Bu hafta veri trafiği yoğun (ama çok kritik veri yok diyebiliriz), merkez bankaları tarafı sakin.
Dün ABD borsaları yüzde 0,5-1,5 aralığında düştü. Avrupa’da ise endeksler yüzde 0,50 civarında primlendi. Globalde tahvil faizleri biraz yukarı çıktı. Kıymetli madenler biraz baskılandı.
Bu sabah globalde risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 1 civarında eksi. Asya’da da iştah yok. Hong Kong yüzde 1,5, Çin yüzde yarım, Japonya yüzde 2’nin üzerinde eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,69%, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 1.791 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 3,4 yükseldi. TL Tahviller alıcılı seyir izledi; kısa taraf daha alıcılı seyretti. Eurobond birim fiyatları sınırlı düşüş kaydetti. TL ise günü yatay tamamladı.
Perşembe günü PPK toplantısı yapılacak. Piyasa faizde değişiklik beklemiyor.
Gündemde ise KGF, EYT, ücret zamları yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan KGF paketinin 200 milyar TL olacağını açıkladı.
Bugün tüketici güveni açıklanacak.
Usd/TL: Global piyasalar yılın son günlerinde yönsüz olmaya devam ediyor. Bir yandan beklenti altı ve beklenti üstü gelen makro veriler, diğer yanda şahin konuşan merkez bankaları.
Yatırımcıların yıl biterken risk iştahlarının azaldığını ve aynı zamanda dalgalı seyre maruz kaldıklarını söylemek mümkün. Şahin mesajlar bir yandan Usd için iyi iken aynı zamanda ekonomide yavaşlama anlamına geldiği için bir yandan negatif etki yapıyor. Resesyon endişeleri hafif öne çıkıyor. Bu durumda Dolar, son birkaç gündür gün içinde dalgalı seyir izlese de yatay kalıyor. Dolar Endeksi 104,4 civarında işlem görüyor.
Bu hafta makro veri trafiği yoğun, merkez bankası tarafı ise az. O yüzden verilerin konuşulduğu ve fiyatlandığı, yıl sonu sebebiyle likiditenin azalma kaydettiği bir hafta olabilir. Risk iştahı ise zayıf, kararsız kalabilir.
Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular. KGF’nin 200 milyar TL olacağı açıklandı.
Kur bu sabah 18,65 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9’un altına indi. Tahvil piyasasında alıcılı seyir devam ediyor. Genel olarak kurumsal taraftan gelen alımlar ile tahvil faizleri sadece enflasyonun değil mevduat faizlerinin de belirgin altına inmiş durumdalar.
Lokal tarafta 200 milyar TL tutarında KGF paketi açıklandı. Ayrıca maaş zamları, EYT gibi konular da masada bulunuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 19 baz puan düşüşle %8,92 ve 17 baz puan düşüşle %10,58 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,300 hedef direncini aşmayı başaran piyasada yukarı hareket devam ediyor... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini kritik 5,050 desteği üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Haftanın ilk işlem gününü % 3.41 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, Bankacılık hisselerinin % 9.83 lük yükselişle BIST 100 Endeksindeki artışı desteklediğini gözlemliyoruz. Böylece 5,300 seviyesinde bulunan ilk hedef noktasını yukarı geçmeyi başaran piyasada, şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşünüyoruz. Seans içi geri çekilmelerde 5,300 seviyesini ilk önemli destek olarak izleyeceğimiz piyasada, bu nokta üzerinde 5,500 ve 5,600 seviyelerinin test edilme potansiyeli korunacaktır.
Bir alt noktada 5,050 seviyesi kısa vadeli destek olarak izlediğimiz piyasada, bu nokta üzerindeki hareketleri yükselişin devamı yönünde izlemeyi sürdürüyoruz.
Eur/Usd: Merkez bankaları şahin mesajlarını yineliyor. Piyasalar daha önce duydukları, dolayısıyla bildikleri sözleri bir kez daha duyuyor. Enflasyonla mücadelede henüz somut sonuç alamamış olan FED, ECB…vb merkez bankaları piyasaların rehavete kapılmasına mani olmak için faizlerin daha da artacağına dikkat çekiyorlar. Zira enflasyonun uzun süre yüksek kalma riski var. İşte o uzun süreyi mümkün olduğunca kısaltmak için ve enflasyon beklentileri bozulmasın diye faiz artırmaya devam edecekleri mesajı veriyorlar.
Dün ECB’den Nagel konuştu. 2023 için 7% enflasyon tahmininde bulundu. 2024’de ise belirgin düşüş olacağını ifade etti. Faiz artışlarının etkisini 18-24 ay ortaya çıkabilir, o yüzden sabırlı olmak gerekir sözü dikkat çekici idi.
Son günlerde piyasalar şahin sözleri çok duyduğu için mod negatif tarafa yöneliyor. Usd lehine algıyı besliyor. Ama aynı zamanda artan şahinlik durgunluk-yavaşlama sonucuna işaret ettiği için Usd aleyhine yorumlanabiliyor. Zıt algı ile piyasalar dalgalı seyir izleyerek yılın sonuna yaklaşıyor. Yılın sonu yaklaştıkça globalde tatil havası daha çok hissediliyor.
Bu sabah 1,061 seviyesindeki paritede 1,058 ve 1,055 seviyeleri gün içi destek; 1,065 ve 1,068 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: Yılın sonu yaklaşırken merkez bankalarının sesi çok duyuluyor. Merkezler enflasyonu ve enflasyon beklentilerini yönetebilmek için çaba harcıyorlar. Piyasaların reaksiyonu ise baskı altına girmek şeklinde oluyor. Şahin sözlerin risk iştahını baskılaması normal bir durum. Ama şahinlik aynı zamanda yavaşlama demek. O yüzden piyasalar arada bir yerde kalıyor.
Dolar Endeksi 104 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Haber akışı Usd’nin hem lehine hem aleyhine geliyor diyebiliriz. O yüzden Endeks dalgalı seyir izliyor.
Yılın son haftalarındayız. O sebeple işlem hacmi azalabilir. Aynı zamanda dalga boyu da daralabilir.
Bu sabah 1,216 seviyesinde bulunan paritede 1,213 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,218 ve 1,221 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın: Piyasalarda risk iştahının baskılanması kıymetli madenlerin de baskılanmasına yol açıyor. Yatırımcılar yıl sonu tatil mevsimi yaklaşırken kararsız, dalgalı algı içerisinde. Zira haber akışı tek yöne işaret etmiyor.
Bu hafta veri trafiği yoğun. Ancak piyasaların kaderini etkileyecek majör bir veri bulunmuyor. Beklentilerden sapma olması hareket yaratabilir.
Yıl sonuna yaklaşılması piyasaların sakinleşmesini, işlem hacminin azalmasını beraberinde getirebilir.
Bu sabah 1.792 Usd seviyesindeki ons altında 1.788 ve 1.781 Usd seviyeleri gün içi destek 1.799 ve 1.805 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: Merkez bankaları son günlerde şahin sözlerini tekrarlıyorlar. Piyasaların reaksiyonu ise risk iştahını azaltmak şeklinde oluyor. Tabi burada FED’e daha fazla dikkat edildiğini söyleyebiliriz.
Şahin sözler ABD tahvil faizinin aşağı yönlü hareketini durdurup yukarı yöne ilerlemesini beraberinde getiriyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3 gün önce 3,43% civarında iken bu sabah 3,69% seviyesine erişmiş durumda.
Tahvil faizlerindeki yükseliş gelişmiş ve gelişmekte olan ülke tahvillerinde de görülüyor.
Bu kapsamda Türkiye Eurobond faizleri ve 5 yıllık CDS yukarı reaksiyon gösteriyor. CDS 500’ün üzerinde kalmaya devam ediyor.
Türkiye 5 yıllık CDS dün günü 535 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-13 cent; orta vadelilerde 12-18 cent; uzunlarda 37-38 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,32%, 7,80% ve 8,89 oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.