Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda jeopolitik riskler devam ederken dün gözler FED Başkanı Powell’ın açıklamalarındaydı. FED üyelerinin iki hafta önce sözlü yönlendirme ile bahsettikleri ‘bono faizlerindeki yükseliş finansal koşullarda bir sıkılaşma getiriyor, bu da faiz artışlarının yerine geçebilir, dolayısıyla da FED’in daha fazla faiz artırmasına gerek kalmayabilir’ şeklindeki açıklamaları Powell tarafından da dile getirildi. Powell ‘tahvil getirileri önemli bir itici güç oldu bunun para politikası üzerinde etkileri olabilir’ şeklindeki açıklamasını önemli buluyoruz. FED tahvil faizlerinin artmasından şu an için endişe duymuyor diye okuyoruz. Tahvil faizlerindeki artış, finansal piyasaları sıkılaştırıcı etkisi olduğu için dolaylı yoldan FED’in sıkı duruşunu destekleyebilir. FED’in yıl sonuna kadar yapılması planlanan faiz artışını masadan kaldırabilir. Piyasalarda FED’in 1 Kasım’da açıklayacağı kararda faizi sabit bırakması hakim görüş olarak karşımıza çıkıyor.
Powell dün, enflasyonun düşmesi için daha yavaş ekonomik büyüme olabileceğini de ifade etti. Dikkat çeken diğer bir ifadesi ise mevcut sıkılaşmanın yeterli olmayabileceği oldu. Özetle Powell, şahin pozisyonunu korudu, piyasaları rahatlatmaktan imtina etti; tahvil faizlerindeki yükselişi sorun olarak değil enflasyonla mücadelede katkı sağlayacağı şeklinde görüyor.
Powell’n sözleri, FED’in ‘daha yüksek faiz, daha uzun süre sıkı duruş’ mottosunun ‘daha yüksek’ kısmı. Tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin sıkılaştırma görevini üstlenmesi ile piyasa fiyatlamasından çıkmaya başlayabilir. Bu noktada dün piyasa tepkisi olarak Dolar Endeksi’nde (DXY) sınırlı zayıflama, diğer majör para birimlerinde ve altında yükselişler görülüyor. Tahvil faizlerinde yükseliş ve ABD endekslerinde satışlar görüldü.
Çin tarafında beklenti üstü gelen büyüme, perakende satışlar ve endüstriyel verilerine rağmen emlak sektöründe yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Bu konu risk iştahını Asya piyasaları için negatif etkilemeye devam ediyor. Japon Yeni’nin kritik seviye olan 150 eşiğinde olması Japonya otoritelerini müdahale konusunda tetikte tutmaya devam ettiğini düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı eksi. Asya’da Hong Kong yüzde 0,4 civarı, Japonya yüzde 0,2 civarı, Çin yüzde 0,3 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,94, Dolar Endeksi 106,3, ons altın 1.975 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılara Türkiye'nin ekonomi politikalarını anlattığı yatırım turları kapsamında Paris'te günübirlik temaslarda bulundu. Bakan Şimşek gelecek 1-2 hafta içinde Abu Dabi, Doha ve Riyad'a gitmeyi planladığını belirtti. Yurt dışında yapılan yatırım görüşmelerinin ve uygulanan rasyonel politikaların yabancı yatırımcı Türkiye ilgisi açısından olumlu sonuç vereceğini düşünmeye devam ediyoruz.




Usd/TL:
Global tarafta, Orta Doğu’da yaşanan olaylar risk unsuru olarak kalmaya devam ediyor. Petrol fiyatları Orta Doğuda yaşanan gelişmelere paralel artmaya devam ediyor. Dolar gücünü koruyor, tahvil faizleri yukarı meyilli olmayı sürdürüyor. Dün FED Başkanı Powell’ın konuşmasında tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin sıkılaştırmada itici bir güç olduğu ve bunun para politikası üzerinde etkisinin olacağını belirtmesi Dolar Endeksi’nde sınırlı satışa neden oldu. Ancak Powell, para politikasının daha sıkılaşabileceğini de işaret etti. Dolayısıyla FED, şahinlik dozunun yüksek tutmaya devam etti.
Lokal tarafta, jeopolitik gelişmeler ekonomik gelişmelerin önüne geçmiş durumda. Orta Doğu’dan gelen haber akışı risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Orta Doğu’da yaşanan olaylar petrol fiyatlarını artırırken maliyet enflasyonu tarafında baskı yaratmaya devam ediyor. 26 Ekim’de yapılacak PPK toplantısında alınacak kararların enflasyon ile mücadelede sıkı duruş için önemli olacağını düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,02 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Lokal tarafta, enflasyon ile mücadelede kademeli faiz artışlarının devamını bekliyoruz. 26 Ekim’de yapılacak PPK toplantısında piyasa medyan beklentisi 250-500 baz puan arasında yoğunlaşıyor. Faiz artırımları ile birlikte Tahvil Faizlerinde yukarı yönlü yeni denge noktaları görüleceğini düşünüyoruz.
Globalde, dün FED Başkanı Powell ‘tahvil getirileri önemli bir itici güç oldu bunun para politikası üzerinde etkileri olabilir’ açıklamasında bulundu. Powell ayrıca FED’in biraz daha şahin olabileceği mesajını da verdi. Açıklama sonrasında ABD 10 Yıllık tahvil faizi 4,98% seviyesinde (yüzde 1,60 artış ile) günü kapattı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 53 baz puan artarak ve 7 baz puan artarak %29,64 ve %28,13 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Satış baskısı 7,650/7,700 destek bölgesinde taban oluşturmaya çalışacak... Kısa vadeli teknik resmin 8,560 zirve bölgesinden oluşturduğu baskının devam ettiği piyasada, önceki gün aşağı geçilen 7,900 altındaki satıcılı seyir etkisini sürdürüyor.
Perşembe gününü -%0.94 oranında değer kaybıyla 7,769 puandan tamamlayan piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin şu aşamada başarısız kaldığını gözlemliyoruz. Bu kapsamda haftanın son işlem gününde 7,650/7,700 bandını geri çekilmelerde önemli bir destek bölgesi olarak izliyoruz. Geri çekilmelerde bu destek bölgesini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, seans içi yukarı ataklarda ise 8,000 ilk önemli direnç konumunda bulunuyor. Endeksin son dönemdeki sert satış baskısından kurtulabilmesi ve yeniden yukarı atak oluşturabilmesi için 8,000 ara direncinin aşılması gerekiyor.
Dolayısıyla henüz kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, geri çekilmelerde 7,650/7,700 destek bölgesini olası taban oluşumu için yakından izlemeyi sürdürüyoruz.



Eur/Usd:
Jeopolitik risklerin gölgesinde dün Powell’ın önemli açıklamaları oldu. Powell ‘tahvil getirileri önemli bir itici güç oldu bunun para politikası üzerinde etkileri olabilir’ açıklaması geçen haftalarda FED üyelerinden gelen ‘bono faizlerindeki yükseliş finansal koşullarda bir sıkılaşma getiriyor, bu da faiz artışlarının yerine geçer’ söylemlerini destekler nitelikteydi. Bu söylem FED’in bir faiz artışı daha yapma olasılığını azalttığı için majör para birimleri dolara karşı biraz değer kazandı. Powell şahin mesaj da verdi, biraz daha sıkılaşmanın olabileceğini ifade etti.
Teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük ortalama seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir.
Bu sabah 1,057 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Paritede, Gbp ajandasının sakin olmasından dolayı Dolar’da yaşanan hareketler etkili olmaya devam ediyor. Powell’ın tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin finansal koşullarda sıkılaştırma getirdiği söylemi Dolar Endeksi’nde (DXY) sınırlı baskıya sebep oldu. Zira başkan, politika sıkılaşmasının biraz daha artabileceği sinyalini de verdi.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,214 seviyesinde bulunan paritede 1,212 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz .



Altın:
Jeopolitik risklerden beslenen Altın talebi dün Powell’ın açıklamaları sonrası yükselişini hızlandırdı. Powell ‘tahvil getirileri önemli bir itici güç oldu bunun para politikası üzerinde etkileri olabilir’ açıklaması altında yukarı yönlü harekete destek oldu.
Altın için 200 günlük ortalama 1.912 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.975 Usd seviyesindeki ons altında 1.960 ve 1.942 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 1.995 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, jeopolitik riskler devam ederken petrol fiyatları 90 Usd üzerine çıktı. ABD tahvil faizlerinde yükseliş devam ederken ABD 10 yıllığın faizi yüzde 5 eşiğine dayandı. Powell ‘tahvil getirileri önemli bir itici güç oldu bunun para politikası üzerinde etkileri olabilir’ şeklindeki açıklaması FED’in şuan için tahvil faizlerinde oluşan yükselişten rahatsız olmadığını bizlere düşündürüyor.
Yurtiçi piyasalarda, jeopolitik riskleri ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş lokal piyasada baskı unsuru olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Yaşanan olumsuz haber akışına rağmen Türkiye risk primi CDS’ler de görülen sınırlı yükselişi dayanıklılık açısından olumlu değerlendirmeye devam ediyoruz.
CDS 425 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 9-15 cent; orta vadelilerde 44-56 cent; uzunlarda 30-50 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,91%, 9,22% ve 9,66% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.