ABD'de son gelen ekonomik veriler enflasyonun ivme kaybettiğine işaret etse de bazı göstergeler piyasada resesyon endişelerini de canlandırmıştı. Bu endişeler dolayısıyla FED ilk faiz indiriminde 50 baz puanlık hamleyi tercih etti. FED piyasalara ‘yumuşak iniş’ senaryosunda kararlı olduğu ve proaktif bir yaklaşımla süreci yönettiği mesajını iletti.
FED önden yüklemeli bir adımla faiz indirim için oluşan alanı kullanmayı tercih etmesi, risk iştahını da destekledi. Açıklanan nokta grafikte 2024 yılının sonuna kadar toplam 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisinin açıklanması ise üyelerin gevşeme beklentisinin devamını gösterdi.
2024 yılı için büyüme ve enflasyon hedeflerinin aşağı yönde revize edilmesi, işsizlik oranının ise %4‘ten %4,4 seviyesine yükseltilmesi ise ana resimde alınan faiz indirim kararının özeti oldu. İstihdam piyasasında beklenenden hızlı gerçekleşen soğuma, FED’in öncelik sırasında bundan sonrası için ‘istihdam odaklı’ olacağını gösteriyor. Basın toplantısında, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine yaklaştığına dair güvenin arttığına işaret eden Başkan Powell, FED'in işgücü piyasasındaki riskleri dengeleyerek fiyat istikrarını korumayı amaçladığını söylemesini bu açıdan önemli buluyoruz.
FED’in ‘jumbo’ faiz indirimi, piyasa dinamiklerinde olumlu karşılandı. Risk iştahı artarken Dolar Endeksi teknik açıdan kritik 101 seviyesinin altında fiyatlamalar görüyor. Reel getiri tarafında oluşan azalış, önümüzdeki dönem dolar talebinin azalmasına neden olabilir. 2024 yılının sonuna kadar, FED'in faiz oranlarını toplam 50 baz puan daha düşürmeyi planladığı, 2025'te bir tam puan daha indirerek, 2026'da %2,75 - %3,00 aralığını hedeflediğini düşünürsek, orta vadede global finansal koşullar, daha ılımlı olabilir. Merkez bankalarının gevşeme hızını ise makro veriler belirlemeye devam edecek.
Avrupa tarafında, İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faizini beklentiler doğrultusunda sabit tutarak Ağustos'ta başlattığı faiz indirimlerine ara verdi. Çarşamba günü açıklanan Ağustos ayı enflasyonu BOE’nin yüzde 2’lik hedefinin hemen üzerinde açıklandı. Çekirdek enflasyon ve hizmet enflasyon tarafında devam eden katılık, ücret artışları BOE’nin gevşeme adımlarını kontrollü bir şekilde atmasına neden oluyor.
Bugün Japonya faiz kararını karşılayacağız. Politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor. Sözlü yönlendirme kısmı önemli olabilir. BOJ’un ana akımın tersine sıkılaşma yolunda ilerlediğini belirtelim.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,0-0,20 aralığında eksi. Asya piyasaları karışık. Hong Kong %1,5 civarında, Japonya %1,9 civarında artı, Çin %0,2 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,71, Dolar Endeksi 100,6, ons altın 2.593 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Açıklanan metindeki enflasyon görünümünde yaşanan bozulma durumunda daha önce ek sıkılaştırma yapılacağı yönündeki mesajın "para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" şeklinde değişmesi, içeride artırım sürecinin geride kaldığı görünümünü netleştiriyor.
Usd/TL:
Önceki gün FED politika faizini 50 baz puan indirdi. FED gevşeme sürecine önden yüklemeli şekilde başladı.
Süreç gevşek para politikası yolunda ilerleneceğini işaret ediyor. Ancak zamanlama ve hız konusu çok net değil. O yüzden Dolar momentumu makro verilere bağlı değişkenlik gösterecek bir güç kaybı içinde olmasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin altında. 101 seviyesi altında Dolar talebinin azalmasını bekliyoruz.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Açıklanan metindeki enflasyon görünümünde yaşanan bozulma durumunda daha önce ‘ek sıkılaştırma yapılacağı’ yönündeki mesajın "para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" şeklinde değişmesi, içeride artırım sürecinin geride kaldığı görünümünü netleştiriyor. ‘Yakından takip et, hızlı müdahale et’ modu devam ediyor. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceği mesajı devam etti.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,09 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
PPK kararı açıklandı. Politika faizinde beklentilere paralel bir değişikliğe gidilmedi. TCMB aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğine işaret etmeye devam etti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacağı metinde yer aldı. Karar sonrası tahvil talebinde bir miktar artış gözlendi.
Globalde, FED kararı sonrası ana yön değişmemekle birlikte tahvil faizleri aksi yönde hafif tepki veriyor. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz..
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 51 baz puan düşüş ile %40,30 ve 41 baz puan düşüş ile %28,47 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
10,000 bölgesi hem önemli bir psikolojik eşik, hem de kritik bir teknik direnç konumunda... Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen piyasada BIST100 Endeksi kapanışı %2,06'lık yükselişle 9,975 puandan yaptı.
Genel olarak baktığımızda, 9,274 seviyesinden başlayan yukarı yönlü toparlanma çabalarının devam ettiğini ve dün itibarıyla da FED 'in faiz indiriminden aldığı moralle piyasanın yönünü 10,000 eşiğine çevirdiğini görüyoruz.
Majör sektörlerin performanslarında, XBANK Endeksinin %3,08'lik yükselişle öne çıktığı, XUSIN ve XUHIZ Endekslerinin de sırasıyla %1,83 ve %1,22'lik artışlarla piyasadaki yükselişe destek verdiğini görüyoruz.
Önümüzdeki sürece yönelik olarak da 2024 başından beri geçerli olan trend içinde, ana destek ve dirençleri başarılı bir şekilde yakalayan 50 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 10,000 bölgesini hem önemli bir psikolojik eşik, hem de kritik bir teknik direnç olarak takip ediyoruz. Belirtilen seviye üzerinde hacim desteğini almayı başarabilen kalıcı hareketlerde yükseliş eğiliminin 10,200-10,400 aralığındaki fiyat boşluğunu hedeflemesi beklenebilir.
Aşağı yöne baktığımızda ise, ilk önemli destek olarak 9,750/9,800 aralığını takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Piyasada karara dair konsensüs sağlanamayan bir FED toplantısı geride kaldı. 50 baz faiz indirimi tercihi ile FED sürece önden yüklemeli bir adım attı.
Bu kararda enflasyon verilerinin güven vermesinden ziyade, istihdam piyasasında beklenti üstü yaşanan soğumanın etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu durum temmuz ayı ile kıyaslandığında FED üyelerinin gevşeme yönlü beklentilerinin arttığını gösterdi.
FED’in gelecek kararları yine faiz indirme yönünde olacak. Ancak zaman-miktar yine soru işareti. Cevabı makro veriler söyleyecek. Bu ise Dolar Endeksi’nin düşüş hattında ilerlemesi, paritenin yukarı yönde ilerlemesi şeklindeki kanaatimizi sürdürmemizi sağlıyor.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altı fiyatlamalarda. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,117 seviyesindeki paritede 1,112 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,119 ve 1,125 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faizini beklentiler doğrultusunda sabit tutarak Ağustos'ta başlattığı faiz indirimlerine ara verdi. Çarşamba günü açıklanan Ağustos ayı enflasyonu BOE’nin yüzde 2’lik hedefinin hemen üzerinde açıklandı. Çekirdek enflasyon ve hizmet enflasyon tarafında devam eden katılık, ücret artışları BOE’nin gevşeme adımlarını kontrollü bir şekilde atmasına neden oluyor.
Dolar Endeksi’nde 101 seviyesinin altında güçsüz seyrin devamını teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalarda kalıcılık halinde, teknik hedef 96-97 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 101 seviyesinin üstüne çıkılması dolar talebinin artmasına neden olabilir.
Bu sabah 1,329 seviyesinde bulunan paritede 1,325 ve 1,32 seviyeleri gün içi destek; 1,334 ve 1,338 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankaları gevşeme adımlarına devam ediyor. Son olarak FED de bu döngüye katıldı. 50 baz puan faiz indirimi kararı alarak ‘yumuşak iniş’ senaryosuna bağlı kaldığını gösterdi.
FED kararı kısmen sürpriz oldu. Sözlü yönlendirme ekonomide yumuşak inişin mümkün kılınmaya çalışıldığı izlenimi verdi. FED’in yıl sonuna kadar faiz indirim tahminini artırdı. Projeksiyonlar reel getirilerin önümüzdeki dönemde düşeceğini gösteriyor. Makro veriler izin verdiği sürece gevşeme adımlarının atılması, altın fiyatlarını pozitif yönde etkileyebilir.
Diğer taraftan jeopolitik risklerinde masada kalması ,güvenli liman talebinde bulunan yatırımcılar, altın yatırımı tercihinde bulunuyor.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.593 Usd seviyesindeki ons altında 2.575 ve 2.555 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.600 ve 2.650 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
FED istihdam ve resesyon riskine ön almak için 50 baz puan indirim kararı aldı. Yumuşak iniş senaryosunun ana senaryo olarak kaldığını düşünüyoruz. Karar sonrası tahvillerde kar satışı etkisiyle sınırlı bir yükseliş görülüyor. Ana yönün teknik olarak ABD 10 yıllık faizinde %3,90 seviyesi aşılmadığı sürece aşağı yönde olduğunu düşünüyoruz
İç tarafta, ajanda zayıf, katalizör eksikliği sürüyor. Eurobond fiyatlarında global tarafa eşlik etme çabası devam ediyor. Global tarafta gevşeme adımlarının hızlanması, lokal tarafa olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 255 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 30-33 cent; uzunlarda 22-24 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,98%, 6,41% ve 7,43% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.