Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Geçtiğimiz hafta düşüş kaydeden ABD enflasyon verisi ve şahin tavır sergileyen FED fiyatlamada ana unsurlardı. Enflasyon iyimserliği FED’in gölgesinde kaldı. Diğer veriler ise havanın biraz yumuşamasını sağlıyor. Örneğin manşet Michigan, perakende satışlar gibi. Beklenti altı gelen verileri ‘büyüme yavaşlıyor, enflasyon riski azalıyor o vakit FED faiz indirimi gecikmeyebilir’ diye okuyor piyasa. Bu okumadan piyasanın olumlu fiyatlama çabasında olduğunu düşünüyoruz. Bardağın dolu tarafına bakma hali devam ediyor.
Piyasalara moral veren diğer bir konu ise yapay zeka olmaya devam ediyor. Yapay zeka başta söz konusu teknolojiyi üretenler olmak üzere, altyapı ve teknik malzeme sağlayıcılar ve nihayetinde bu teknolojiyi işinde kullanacaklar olmak üzere geniş çerçevede piyasaları destekliyor.
Olumsuz gelişmeler de yok değil. Örneğin İsrail-Lübnan, örneğin Çin kesişim kümesinde Tayvan, Filipinler. Uzak Asya’da ana çerçevede Çin-ABD gerginliği hissedilmeye devam ediyor.
Petrol fiyatları talebe dair iyimserlikle yüksek seyrini koruyor.


Çin borçlanma faiz oranlarını değiştirmedi. Bugün İngiltere MB (BOE) faiz kararını açıklayacak (saat 14:00). TÜFE manşette hedef seviyeye indi (yüzde 2). Ancak çekirdek (3,5%) ve hizmet (5,7%) enflasyonu ‘ama’ demeye imkan tanıyor. O yüzden BOE içinde faiz patikasına dair farklı sesler duyulabilir. İlk faiz indirimi Ağustos’ta olabilir mi?
Paylaştığımız tablo bayram sürecince bazı göstergelerdeki değişimleri yansıtıyor. FED endişelerinin biraz dengelendiğini, risk iştahının biraz arttığını, hisse senetlerinin görece olumlu ayrıştığını ortaya koyuyor. Bugüne bu modla başlıyoruz. Yarın hizmet-imalat PMI verileri, ABD öncü göstergeler ve tabii ki FED üyelerinin ‘ama’lı konuşmalarını takip edip fiyatlayarak haftayı kapatacağız.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı batı-doğu ekseninde karışık. ABD vadelileri yüzde 1-2 aralığında artı. Asya piyasalarındaki seyir karışık. Hong Kong %0,1 civarında, Japonya %0,6 civarında eksi, Çin %0,05 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25, Dolar Endeksi 105,3, ons altın 2.333 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Şimşek yatırım kuruluşları ve kredi derecelendirme kuruluşları ile temaslarda bulunmak üzere 19-20-21 Haziran tarihlerinde Londra’da olacak.
Yukarıdaki tablo, bayram dönüşüne TL’nin daha güçlü başladığını, CDS’in düştüğünü işaret ediyor. BIST’in güne olumlu başlayabileceğini düşünüyoruz (global hisse endeksleri de destek olabilir).
Veri tarafında bugün tüketici güveni ve bütçe dengesi açıklanacak.




Usd/TL:
Dolar Endeksi sıkışmasının sonlarına yaklaşmış durumda. Geçtiğimiz hafta ABD enflasyonu düşük kaydetmiş ama FED şahin mesaj vermişti. Bu hafta ise verilerin desteği ile sınırlı iştah artışı söz konusu. Tüketici güveni, hizmet-imalat PMI, öncü göstergeler sıkışmanın sonunu tayin edebilir.
Dolar Endeksi dün sabahki seviyesinin biraz altında. 105,3 civarında güne başlıyor.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de geçiş ilgisi devam ediyor. Rezerv artışında olumlu seyir de sürüyor.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,56 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. ABD enflasyonu beklentilerin biraz altına indi. Ancak FED beklenenden daha şahin bir görüntü çizdi. Yine de tahvil faizleri aşağı eğilim içinde. Piyasa FED faiz indirim beklentilerini koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 18 baz puan düşüş ile %42,98 ve 3 baz puan düşüş ile %28,57 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
10,350 ilk önemli destek bölgesi... Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %3,28'lik yükselişle 10,471 puandan tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, bayram öncesi haftayı vergi tartışmalarının gölgesinde dalgalı bir seyirde geçiren piyasada psikolojik 10,000 puandaki desteğe doğru bir geri çekilme ve ardından da 10,500'lere doğru hızlı bir toparlanma yaşandığını gördük.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, ilk önemli destek olarak 10,350/400 aralığını takip ediyor ve bu seviye üzerinde tutunabilen bir piyasanın yukarı yöndeki çabalarını sürdürmesini bekleriz.
Ancak daha genel bir değerlendirme yaptığımızda, son dönemde gözlemlediğimiz yabancı satışlarının da etkisiyle piyasada geniş bir işlem bandında dalgalı hareketlerin etkili olmaya devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz. Bu paralelde de, 11,100 bölgesindeki TL bazındaki zirveyi ana direnç olarak izliyor, aşağı yönde ise, psikolojik 10,000 puan eşiğini ana destek olarak takip ediyoruz.




Eur/Usd:
Düşük enflasyon verisinin iyimserliği FED’in şahin tavrının gölgesinde kaldı. Piyasa yine de olumlu fiyatlamaya dönme isteği sergiliyor. Ancak istek sınırlı ve cılız kalıyor. Yön arayışı sürüyor.
Dolar Endeksi FED’den sonra 105,8 seviyesine kadar yükseldi. Piyasa iyimserliği ile bu sabah 105,3 civarında. Haftalıkta 105,7-105 sıkışmasının sonuna gelinmiş durumda. Piyasa FED faiz indirimi isteğini taşıyor. O yüzden yukarıdan ziyade aşağısı daha olası. Tabi temel şart makro veriler müsaade etmeli. Perakende satışlar bu imkanı verdi. Piyasa veri sonrası Dolar talebini biraz azalttı. Bugün tüketici güveni, yarın hizmet-imalat PMI, öncü göstergeler sıkışmanın sonunu tayin edebilir.
FED üyeleri iki yönlü sinyal vermeye devam ediyorlar. Mevcut resmi FED’in risk iştahını hırpalamadan ve aynı zamanda coşturmadan yönetme çabası olarak okuyoruz. FED ilk faiz indirim tarihi olarak piyasa Eylül umudunu koruyor. FED yıl sonuna kadar 1 faiz indirimi sinyali verdi ama piyasa 2 ihtimaline kapı kapatmış değil.
Bu sabah 1,0740 seviyesindeki paritede 1,073 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere'de bugün merkez bankası BOE faiz kararını açıklayacak. Faizden ziyade faiz patikası merak ediliyor. Son enflasyon verisi manşette BOE’nin hedef seviyesine indi (yüzde 2). Ancak çekirdek ve hizmet enflasyonu hala yüksek. O yüzden BOE’nin nasıl bir rehberlik yapacağı önemli. ABD tarafında FED endişelerin nispeten azalma kaydetmiş durumda. Yeni veriler endişeleri etkileyebilir.
Dolar Endeksi aşağıda 105, yukarıda 105,7 aralığı sıkışmasının sonlarına geldi. Bugün ABD tüketici güveni, yarın hizmet-imalat PMI, öncü göstergeler sıkışmanın sonunu tayin edebilir.
Bu sabah 1,271 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,25 ve 1,278 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
FED faiz kararından bu yana baktığımızda altının yukarı meylini koruduğunu düşünüyoruz. Ekonomik tarafta bazı ABD verilerinin yumuşak gelmesinin etkisi görülüyor. Jeopolitik tarafta ise Orta Doğu ve Uzak Asya’daki tansiyon hissediliyor. Ons altın FED öncesi seviyelerin biraz altında, gümüş ise aynı seviyelerde. FED kararının hemen öncesinde düşük ABD enflasyon verisi iyimserliğinin fiyatlandığını belirtelim.
Kısa vadede altın bant hareketini sürdürüyor. Mevcut dinamik bandın içinde gezinmeyi beraberinde getiriyor.
FED faiz indirimi ne zaman başlar sorusunun cevabını aramayı sürdürüyoruz. FED temkinli olmayı tercih ediyor. Makro veriler ise iki yönlü sinyal vermeye devam ediyor. Hal böyle olunca yön netliği sağlanamıyor.
Bugün ve yarın açıklanacak makro veriler (özellikle ABD verileri) altının bant içinde hareket yapmasını sağlayabilir. Yukarı isteğin devam ettiğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.333 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.365 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Tahvil yatırımcısı alıcı olmayı tercih ediyor. Neye rağmen? FED’in şahin sözlerine rağmen. Piyasa bardağın dolu tarafına bakma tercihini sürdürüyor. Tabii bu tercih sınırlı ve cılız oluyor. Zira FED hala şahin sinyal veriyor. Bugün yarın açıklanacak verilerin fiyatlamada ana konu olmasını bekliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,25% seviyesinde güne başlıyor. Yeni veriler beklenti altı kalırsa düşüş sürebilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Globaldeki dalgalanmalar fiyatlamayı etkiliyor (bayram tatilinde biraz olumsuz ayrıştık). Bayram dönüşü biraz talep gelebilir. Bir de Şimşek’in Londra ziyareti-toplantıları olumlu katkı yapabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Bayram başlangıcı ve sonuna göre Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 9-12 cent; orta vadelilerde 29-33 cent; uzunlarda 36-37 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,53%, 7,16% ve 7,88% oldu.







Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş