Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD piyasaları bugün tatilden dönüyor. Geçtiğimiz hafta FED’in ve ECB’nin konuşulduğu bir hafta oldu. Genel olarak risk iştahının olumlu olduğu, aynı zamanda varlıkların senkron olmadıkları bir seyre tanıklık ettik. Hisseler alındı, tahviller satıldı, kıymetli madenler kararsız kaldı, Usd güç kaybetti.
Bu hafta geçen haftanın biraz düzeltmesi ya da daha hafif tabirle dengelenmesi mümkün olabilir. Bu anlamda Usd biraz kayıplarını telafi edebilir, hisseler biraz geri çekilebilir. Tabii kıymetli madenlerin de toparlanması beklenebilir. Ancak bizce kıymetli madenler baskıyı hissetmeye devam edebilir. Son olarak tahvil faizleri yukarı meyil gösterebilir. Kaldı ki finansal araçların senkron olamadıklarını dile getirmiştik. Tahviller mevcut dinamiği daha fazla fiyatlayan-yansıtan veya fiyatlamada ayakları yere basan bir noktada olarak konuşuluyor.
Tabii yukarıda ifade ettiğimiz geçen haftanın sindirilmesi sürecinde ajanda farklılık yaratabilir. Yarın ve Perşembe FED başkanı Powell konuşacak. Başkan FED’in mevcut çerçevesinin dışında bir şeyler söyler ise hareket yaratabilir. Son FED karar seti (faiz kararı hariç) şahince tanımlanabilir. Genel çerçeve ise dengeli olarak tanımlanabilir. Powell bu noktada farklı sözler söyler ise piyasa fiyatlamada reaksiyon verebilir. Bir de tabii hem piyasaların hem merkez bankalarının yakından takip ettikleri, sonuçlarına göre hiza aldıkları makro veriler var. Veri tarafı bu hafta kritik değil, majör bir veri yok. Yine de beklentilerden sapan veri hareket yaratabilir. Özetle piyasada bir miktar dengelenme çabası görebiliriz. Ajanda bu beklentimizi destekleyici olabilir (veya tersi).
Dün ABD hisse endeksleri kapalı idi. Avrupa borsaları yüzde 1 civarında düştü. Gelişmiş ülke tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler biraz baskılandı. Usd biraz güç kazandı.
Çin merkez bankası PBC faizleri piyasa beklentisinden daha az düşürdü. Yatırımcılar karardan pek memnun değil.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde yarım civarında eksi. Asya borsaları da satıcılı. Japonya yüzde ve Çin yüzde çeyrek civarı, Hong Kong yüzde 1,5 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,80%, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 1.950 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 3,8 düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta biraz düştü, uzun tarafta yatay kaldı. Eurobondlar hafif satıcılı idi. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Perşembe günü TCMB faiz kararını açıklayacak. Karar kadar karar metni de önemli. Faizin artacağına yönelik genel bir beklenti var. Ancak ne kadar yükseleceğinde ayrışma söz konusu. Piyasada 15-40% aralığı konuşuluyor. Maliye Bakanı Şimşek’in yavaş ve kademeli değişim sinyali verdiği basında yer alıyor. Yan etkililerin gözetileceği ifade ediliyor. Merkez’in faiz kararı-karar metni yeni ekonomi yaklaşımının ilk adımı olacağı için dikkat çekiyor.
Yarın kapasite kullanımı, reel sektör güveni, Cuma ekonomik güvei dış ticaret dengesi açıklanacak.
Hazine bugün 2 ihale düzenleyecek. Dünkü 2 ihalede toplam 50 milyar TL finansman sağlandı.


Usd/TL:
Dün ABD piyasaları kapalı idi. O yüzden para piyasaları biraz illikit oldu. Geçen hafta Usd yüzde 1,5 civarında değer kaybı yaşamıştı. Kayıpları yerine koyma çabası sergileyebileceğini düşünüyoruz. Dün bu yönde çok sınırlı bir ilerleme sağladı.
Makro veriler yoğun ama çok kritik düzeyde veri olmadığını söyleyebiliriz. O yüzden verilerde sapma olursa piyasaları etkileyebilir diye düşünüyoruz. Merkez bankaları tarafında ise FED başkanının Kongre’ye yapacağı sunumlar dikkat çekiyor. Başkan sunum kadar gelen sorulara vereceği cevaplarla da kritik rolde.
Lokal tarafta Perşembe günü TCMB faiz kararı açıklanacak. Piyasa faizin 20% seviyesine yükselmesini bekliyor (Bloomberg). Ancak piyasada farklı beklentiler de olduğunu söyleyelim. 15-20-25-35-40 gibi faiz seviyeleri speküle ediliyor. Faiz kararı kadar toplantı metni de önemli diye ekleyelim. Esasında bu karar yeni ekonomi yönetiminin yaklaşımı hakkında ipucu verecek. O yüzden kıymetli.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 23,60 civarında işlem görüyor. Aşağıda 23,50 ve 23,40; yukarıda 24,00 ve 25,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 4 ihale düzenleyecek. Dün 4 yıl vadeli TLREF, 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahviller ihraç edildi. Bugün ise 10 yıl vadeli TÜFE kağıdı ve 5 yıl vadeli kira sertifikası ihraç edilecek.
Bu 4 ihale ile Temmuz ayı programı tamamlanmış olacak.
Dün yapılan ihalelerde ROT dahil toplam 49,9 milyar TL fonlama sağlandı. 4 yıllık kıymet 14,57% ile, 5 yıllık kıymet 17,99% ile sonuçlandı.
Perşembe günü TCMB faiz kararını açıklayacak. Yeni karar aynı zamanda yeni ekonomi yönetiminin aldığı ilk önemli karar da olacak. O yüzden sinyal etkisi güçlü. Faiz artışı konusunda farklı seviyeler speküle ediliyor.
Tahvil faizlerinin yeni denge noktaları, TCMB faiz kararına göre oluşabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 65 baz puan düşüşle %15,78 ve yatay %17,44 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
5,500 direnci aşağı baskı oluşturuyor...
Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin 5,700 zirve bölgesinden geçtiğimiz hafta başladığı düzeltme hareketi devam ediyor.
Haftanın ilk işlem gününü -%3.77 oranında değer kaybıyla 5,269 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, gün içerisinde 5,200 seviyesini destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Geri çekilmelerinde 5,200 desteğini korumayı başaracak seyrin, piyasadaki ara düzeltme hareketinin ardından yükseliş trendinin devamını getireceğini düşünüyoruz. Bu durumda ise endekste ilk etapta 5,500 ara direnç noktasını aşma denemeleri oluşacaktır. Tepki alımlarının yeniden güç kazanması için 5,500 direncini aşması gereken piyasada, böyle bir gelişme ise 5,700 zirve bölgesini test edecek seyri sürdürecektir.
Şu aşamada 5,500 altındaki seyrin zayıflık işareti oluşturduğu piyasada, 5,200 desteğinin kırılması durumunda ise 5,000 riskinin oluşabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.


Eur/Usd:
ABD piyasaları dün kapalı idi. Para piyasaları dahil olmak üzere piyasalar biraz illikit bir gün yaşadı.
Geçtiğimiz hafta Dolar Endeksi yüzde 1,5% civarı düşüş yaşadı. Bu hafta ilk etapta kayıplarını telafi etme çabası sergileyebilir. Tabii buna ajandanın müsaade etmesi lazım FED’den başkan Powell konuşacak. Yarın ve Perşembe. Başkan farklı sözler söylerse hareket yaratabilir. Diğer türlü sıkılaşmanın süreceği şeklindeki sözler (ki bu sözler son FED kararındaki çerçeveye yakın olur) havayı çok değiştirmeyebilir.
Perşembe günü ABD haftalık istihdam verisi dikkat çekebilir. Son haftalarda bir zayıflama sinyali üretiyor. Aynı şekilde zayıflama sinyali gelirse piyasalarda iyimserlik oluşabilir. Bu ise Usd için zayıflatıcı olabilir.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,097 ve 1,102 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Çarşamba günü İngiltere TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin 8,7%’den 8,4%’e inmesi, çekirdeğin ise 6,8%’de kalması bekleniyor. Enflasyonun dirençli olması İngiltere Merkez Bankası’nı şahinliğin dozunu artırmaya itebilir. Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Piyasa, 25 baz puan artış olmasını bekliyor.
FED başkanı Powell yarın ve Perşembe günü para politikası sunumu yapacak. Başkanın sözleri, çizeceği çerçeve önemli.
Bu hafta Usd biraz primlenebilir. Geçen haftaki kayıplarını yerine koymak isteyebilir.
Bu sabah 1,279 seviyesinde bulunan paritede 1,275 ve 1,271 seviyeleri gün içi destek; 1,285 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Kıymetli madenler geçtiğimiz haftaki kararsız seyrin ardından bu hafta yön tayin etme çabasında. Dün ABD kapalı idi o yüzden sınırlı hareket ettiler. Altın ve gümüş için FED’den gelecek sinyaller önemli. Diğer yanda ise açıklanacak makro veriler öne çıkabilir. Bu noktada ABD tarafı daha dikkat çekiyor. Perşembe istihdam verisi hareket yaratabilir. FED tarafında ise başkanın Kongre’de yapacağı sunumlar takibe değer.
Geçtiğimiz hafta Usd değer kaybetti, diğer yanda tahvil faizleri hafif yükseldi. O yüzden kıymetli madenler baskılandı. Yeni hafta merkez bankalarının şahin tutumları devam edebilir. O yüzden tahvil faizleri yüksek kalabilir. Bir de Usd geçen haftaki kayıplarını kısmen telafi edebilir. Resme böyle bakınca kıymetli madenler için pek keyifli bir dinamik oluşmuyor.
Bu sabah 1.950 Usd seviyesindeki ons altında 1.941 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.961 ve 1.976 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Dün ABD piyasaları kapalı idi. Tahvil piyasaları bu noktada yönsüz kaldı diyebiliriz. Bugün hareketlilik olabilir. Son FED yaklaşımını, son ECB yaklaşımını dikkate aldığımızda tahvil faizlerinin yukarı gelmesi pek olası. Hatta kısa tarafın daha fazla reaksiyon vermesi şaşırtıcı olmaz. Haftanın devamında Powell’ın konuşması bekleniyor. Başkanın sunum ve soru-cevap kısmında vereceği mesajlar hareket yaratabilir. Muhtemelen şahin tarafta kalabilir. En iyi ihtimalle dengeli olmayı tercih edebilir.
Bu hafta Powell’ın sunumları ve makro veriler takip edilecek ve bunlara göre fiyatlama olacak diye düşünüyoruz.
TCMB’nin politika faizini yüzde 20 seviyesine çıkarılması bekleniyor (Bloomberg). Piyasada farklı beklentiler de söz konusu. Yeni ekonomi yönetiminin ilk adımı olacağı için kararın sembol değeri yüksek. Alınacak karar kadar verilecek mesajlar da önemli.
Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 495 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-45 cent; orta vadelilerde 51-95 cent; uzunlarda 93-94 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,09%, 8,63% ve 8,91% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.