1+5
3 milyar İsviçre Frangı
Yeterli mi?
Soru şu: bankacılık sektöründeki sorun bağımlı değişken mi yoksa bağımsız değişken mi? Hangi aşamada?
Bankacılık sektöründeki sorunun çapı net değil. Eğer çap çok büyük değilse yapılan manevralar işe yarar ve piyasa normalleşir. Yok eğer sorun bunca sıkılaştırmanın sonunda şu ana kadar görüldüğünden daha büyükse yapılan manevralar yetersiz kalabilir. O zaman merkez bankalarının önene geçebilir.
En yukarıdaki ifade ettiklerimiz piyasalarda hafta sonu konuşulanlar. 1+5… FED ve 5 merkez bankası ortak hareket ederek likidite sağlama kararı aldılar. İsviçreli Credit Suisse’i UBS 3 milyar franka satın alıyor. Böylelikle Avrupa’da sorunlu hale gelen banka gündemden düşebilir.
Yapılanlar yeterli mi? Haber akışı gösterecek. Bankacılıktaki sorunların tepe noktasını geride bırakıldı ise piyasa normalleşebilir. Tepe noktası henüz görülmemiş ise hareketli günler geliyor demek.
Özetle yapılanlar yeterli mi sorunun cevabı henüz net değil. Ortaya çıkanlara karşılık sadece ön alınıyor.
Çarşamba akşam FED yukarıdaki global resme bakarak güncel okumasını, güncel duruşunu ortaya koyacak. Kritik günlerden geçen piyasaların, seyri açısından FED kararı önemli.
Cuma günü risk iştahı baskılandı. ABD borsalarında yüzde 1 civarında düşüş kaydetti. Avrupa borsaları yüzde 1-1,5 aralığında kayıp yaşadı. Tahvil faizleri aşağı geldi. Usd zayıfladı. Günün kazananı kıymetli madenler oldu; altın yüzde 3, gümüş yüzde 5 civarında primlendi.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri kararsız, yatay. Asya’da hava karışık. Hong Kong yüzde 2,5’e yakın, Japonya yüzde 1 civarı eksi. Çin ise hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,44%, Dolar Endeksi 103,8, ons altın 1.973 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta borsa 1,8% civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa ve uzun tarafta yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı arttı. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Bu hafta Hazine 4 ihale düzenleyecek. Bu ayın finansmanı tamamlanmış olacak. Bugün ve yarın 2’şer ihraç yapılacak.
Usd/TL:
Hafta sonu hareketli geçti. FED ve 5 büyük merkez bankası piyasaya likidite sağlamak için ortak hareket etme kararı aldı. Diğer yandan İsviçre’de zor duruma düşen Credit Suisse bankasını UBS satın alacak. Hızlı ve organize kararlarla yeni hafta başlıyor. Piyasadaki tansiyonunun biraz düşmesi sağlanabilir. Usd talebi biraz azalabilir.
Yapılanların etkisi olumlu olabilir. Eğer yeni tatsız haberler gelmez ise piyasa iyi olma, normalleşme çabası sergileyebilir.
Para piyasalarında Usd baskısının biraz azalması mümkün olabilir. Dolar Endeksi bu sabah 103,8 civarında bulunuyor.
Bu hafta FED kararı açıklanacak. Bankanın 25 bp faiz artırması bekleniyor. Esas konu ne düşündüğü. Güncel durumu nasıl yorumladığını ve nasıl davranacağı önemli.
Seçim az bir süre kaldı, seçim listeleri bugün askıya çıkıyor. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. 19 seviyesine gelindi. Bu sabah 19,02 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,97 ve 18,93; yukarıda 19,05 ve 19,09 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta bugün ve yarın 2’şer olmak üzere toplam 4 ihale düzenleyecek. Bugünkü ihalelerde 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahviller ihraç edilecek. Bu hafta yapılacak ihaleler ile Mart ayı finansmanı tamamlanacak.
Tahvil faizlerinin tek haneye yakın seyri sürüyor. Mevcut enflasyon seviyesinin çok altında bulunan tahvil faizleri için seçim sonrası para politikası nasıl olacağı önemli.
Global tarafta bankacılık sektöründeki sıkıntı gündemde. Bu amaçla likidite desteği sağlanması kararlaştırıldı. Diğer yandan UBS zor durumdaki Credit Suisse’i satın alıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 75 baz puan artışla %11,57 ve 12 baz puan artışla %11,41 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hafta içerisindeki geri çekilmelerde 5,000 seviyesini ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz... Endekste kısa vadeli teknik yapı içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 5,500 seviyesinin geçtiğimiz hafta aşağı baskı oluşturduğunu gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta -%4.61 oranında değer kaybının gerçekleştiği BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı ataların şu aşamada zayıf kalması dikkat çekiyor. Hareket aralığı olarak 5,000/5,500 bandını almayı sürdürdüğümüz piyasada, henüz kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyal bulunmuyor. Seans içi geri çekilmelerin 5,000 ana desteğine yönelik seyrin piyasada tepki atakları oluşturmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
5,000 altındaki olası hareketlerin satış bakısını derinleştirebileceği riskini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, yukarı ataklarda ilk önemli direnç noktası olarak ise 5,300 seviyesini alıyoruz. Endekste yukarı atakların yeniden güç kazanabilmesi için bu ara direnç noktasının aşılması gerekiyor.
Eur/Usd:
1+5… FED ve 5 merkez bankası piyasaya likidite sağlamak için ortak hareket edeceklerini açıkladı. Bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılarla oluşan nakit talebinin karşılanması amaçlanıyor. Likidite bolluğu sağlanarak olası nakit krizinin önü alınmak isteniyor. Diğer yandan UBS, Credit Suisse’i alıyor. Böylelikle Avrupa’daki sorunlu banka bir çözüme kavuşacak. Tabii sektörün geneline yönelik soru işaretleri mevcut.
Yukarıdaki haber akışı piyasaların yeni haftaya biraz daha moralli başlamasını sağlıyor.
Bu haftanın baş rolü FED. Çarşamba akşam nasıl bir duruş sergileneceği önemli. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Esas konu mevcut resmi nasıl okuduğu. Bankacılıktaki sorunu nasıl gördüğü ve nasıl etkilendiği merak ediliyor.
Lagarde’ın geçen hafta dediği gibi finansal piyasalarda gerilim var sözü hafta sonu 1+5’le çözülmeye çalışıldı. Gerilim biraz düşmüş durumda. Dolar Endeksi 103,8 civarında işlem görüyor. Bankacılık sektöründen gelecek haberler ve FED bu haftanın yolunu çizecek diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,067 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,061 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,074 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bankacılık sektörüne dair endişelerin sürdüğünü, bunu azaltmak için FED ve 5 merkez bankasının ortak likidite desteği sağlama kararı aldıklarını söyleyebiliriz. Likidite desteği bankacılıkta olası likidite krizine ön almak için yapıldı diyebiliriz.
Bu hafta FED ve BOE’nin faiz toplantısı var. Her iki bankanın da 25 bp faiz artırması bekleniyor. Ancak konu verecekleri sinyaller. Zira güncel haber akışı sıra dışı bir hal alıyor.
Sistematik risk konusu gündemde kalmayı sürdürüyor. Bankacılık sektöründeki sorunun çapı hakkında bir netlik bulunmuyor.
Bu sabah 1,218 seviyesinde bulunan paritede 1,215 ve 1,211 seviyeleri gün içi destek; 1,221 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Son günlerde olup bitenler kıymetli madenler lehine denilebilir. Bankacılık sektöründe görülen sıkıntılar hem sektöre hem ekonomiye dair soru işaretleri yarattı. Başta FED olmak üzere merkez bankalarının duruşlarını etkileme gücü taşıyor. Piyasanın gidişatı hakkında belirsizlik yaratıyor.
Yeni hafta 6 merkez bankasının ortak hareket ederek likidite sağlama kararı ile başlıyor. Karar piyasaların biraz rahatlamasını sağlayabilir. Ancak sorunun çapı bilinmediği için alınan kararın tüm soruna deva olacağı belirsiz. O yüzden iyimserlik sınırlı kalabilir.
Çarşamba akşam FED kararını açıklayacak. Mevcut şartlar altında ne düşündüğünü göreceğiz.
Cuma günü kıymetli madenler çok fazla prim sağladı. Bu sabah 1.973 Usd seviyesindeki ons altında 1.965 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi destek 1.985 ve 1.999 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Haber akışı tahvil faizlerinin düşüşüne yol açıyor. Bankacılıktaki sorunlar yatırımcıyı hem güvenli limana çektiği için hem de ekonomik aktivite yavaşlayabilir öngörüsü belirdiği için tahvil faizleri aşağıya geliyor. 6 merkez bankasının likidite operasyonu piyasaları biraz rahatlatabilir. Ancak kalıcı bir iyileşme için sorunun çapının görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda FED’in ne düşündüğü önemli.
Çarşamba günü FED, Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Her iki bankanın da 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. FED’in duruşu piyasaları etkileyebilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Lokal gündemde global haber akışı alan açmaya başladı diyebiliriz. 5 yıllık CDS günü 538 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar Cuma günü sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-19 cent; orta vadelilerde 16-23 cent; uzunlarda 2-6 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,60%, 7,97 ve 8,57% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.