Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bu hafta ajanda nispeten sakin
Merkez bankaları kararlarının etkili olduğu haftayı geride bıraktık. Merkez bankaları genel olarak piyasa beklentilerine paralel politika kararlarını açıkladılar. FED, ECB, BOE politika faiz kararında bir değişikliğe gitmedi. FED diğer iki büyük merkez bankasına nazaran güvercin tarafa yakın durmayı tercih etti. ECB ve BOE sıkılaşma süresi açısından piyasa beklentilerinin tersine itidalli duruş sergileme tarafındaydı.
Avrupa bölgesinde Cuma günü beklentileri karşılamayan PMI rakamları parite tarafında kar satışlarına neden oldu. Bu hafta özelinde baktığımız zaman FED’in güvercin tarafa yakın duruşunu dengelemek için üyelerin daha çok temkinli mesajlar vermek istediğini görüyoruz. Geçen Cuma New York FED Başkanı Williams, borçlanma maliyetlerini düşürmek için henüz erken açıklaması ve Atlanta FED Başkanı Bostic faiz indirimleri için 3. çeyreği işaret etmesi bu hafta için risk iştahının temkinli olarak devam etmesini sağlıyor. Dün Cleveland Fed Başkanı Mester piyasaların faiz indirimi konusunda FED'in biraz önünde olduğunu belirtti.
Özetlemek gerekirse, piyasa beklentileri ile FED ayrışıyor. FED güvercin tarafa kontrollü-ürkek adımla yaklaşıyor, piyasa ise hızlı-sabırsız davranıyor. Tabi bu durum piyasa fiyatlamalarında kafa karışıklığına yol açabiliyor.
Asya tarafında, Çin Merkez Bankası, ‘bankacılık sisteminde makul ve yeterli likiditeyi korumak’ amacıyla 50 milyar Yuan (7,06 milyar Dolar) tutarında ters geri alım operasyonu gerçekleştirdiğini ve 1,45 trilyon Yuan orta vadeli kredi enjekte ettiğini duyurdu. Çin deflasyon sorunu ile mücadeleye devam ediyor. Likiditeyi artırmak deflasyon ile mücadelede yeterli etkiyi gösteremiyor. Fiyatların daha düşecek beklentisi , tüketici talebini sınırlamaya devam ediyor.
Japonya merkez bankası BOJ, faiz politikasında duruşunu değiştirmedi. Beklentiler değiştirmemesi yönünde idi o yüzden sürpriz etki yapmadı. Faizde negatif bölgeden çıkış konusunda tarih de vermedi. Zira enflasyonun kalıcı olacağından çok emin değil. BOJ’un sürpriz yapmaması finansal piyasalarda BOJ kaynaklı hareketlilik oluşmaması, mevcut seviyelerin korunması anlamına geliyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya piyasaları negatif. Hong Kong 0,6% civarı, Çin yüzde 0,1 civarı eksi, Japonya yüzde 0,1 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,93, Dolar Endeksi 102,5, ons altın 2.024 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, gözler Perşembe günü açıklanacak PPK faiz kararında. Son PPK toplantısında sıkılaşmanın sonuna yaklaşıldığı sinyal verilmiş, kademeli artış adımlarının küçültüleceğine değinilmişti. O yüzden piyasa 250 baz puan faiz artışı olur tahmininde konsensüs yakalamış durumda. Politika faizinde zirve ise muhtemelen 42,50-45,00% seviyesinde oluşabilir. Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 11 Ocak'ta New York'taki ilk yatırımcı günü, Başkan Hafize Gaye Erkan'ın para politikası sunumuyla başlayacağı belirtildi. Yabancı yatırımcı ile oluşan sinerjinin ve dirsek temasının, lokal piyasa açısından olumlu beklenti oluşturacağını düşünüyoruz.


Usd/TL:
Son FED toplantısı ile oluşan iyimser hava temkinli - olumlu şeklide devam ediyor. Yılı iyi kapatmaya çalışan piyasalarda Dolar talebi azalırken risk iştahı pozitif olmaya devam ediyor. Bu hafta öne çıkan veri/ler ABD PCE verisi. ABD büyüme verisi (3. okuması) olacak diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta, Moody’s beklenen not güncellemesini yapması lokal varlıklara olan iştahın biraz azalmasına yol açıyor. Zira açıklama öncesinde olumlu beklentiler oluşmuş ve alıcılı seyir izlenmişti.
Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında kademeli faiz artışlarının temposunun düşürülerek devam etmesini bekliyoruz. Sıkılaşmanın sonuna gelinmesiyle birlikte maliye politikalarına ağırlık verilerek enflasyon ile mücadele sürecinin devam etmesini bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,06 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Normalleşme ve sadeleşme adımları ile birlikte dengelenme sürecinin sonlarına yaklaşan tahvil tarafına yabancı ilgisi kuvvetlenmeye devam ediyor. TCMB verilerine göre yurtdışında yerleşik kişilerin DİBS portföyü 8 Aralık haftasında 891.4 milyon dolar arttı. Dengelenme sürecinde yüzde 42 seviyelerine kadar çıkan Aktif Tahvil dün günü yüzde 36,37 seviyelerinden kapadı.
Bu hafta PPK’nın 250 baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. Böylece politika faiz 42,5% seviyesine çıkmış olacak. TCMB’nin Ocak ayında politika faizini 42,5-45% civarına taşımasını bekliyoruz. Zirvenin tayin olacağı kanaatindeyiz.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, FED kararları sonrası oluşan iyimserlik temkinli-olumlu olacak şeklide devam ediyor. Ara ara kar satışları yaşansa bile piyasaların mümkün olduğunca yılı en iyi yerde kapamaya çalışacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 88 baz puan azalarak %36,67 ve 21 baz puan azalarak %25,44 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste geçtiğimiz hafta 7,500 desteği üzerinde oluşan yukarı hareketin, haftanın ilk işlem gününde seans içi direnç noktası olarak izlediğimiz 8,000 seviyesinden aşağı baskı oluşturduğunu gözlemliyoruz. Haftanın ilk işlem gününü -% 2.54 oranında değer kaybıyla 7,790 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi geri çekilmelerde 7,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz Geri çekilmelerde 7,750 desteğini korumayı başaracak hareketlerin ise piyasada kısa vadeli hareketin direnç noktası konumunda bulun 8,000 seviyesini aşma denemelerini sürdürebileceğini düşünüyoruz. Endeksin 3 Ekim tarihinden itibaren sürdürdüğü kısa vadeli aşağı hareketi tamamlaması ve yukarı atakları tepki boyutundan çıkarabilmesi için 8,000 direncini aşması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,100/8,150 direnç bandı olmak üzere 8,250 ve 8,560 zirve seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ilk önemli destek konumunda bulunan 7,750 seviyesinin kırılması durumunda ise piyasadaki baskının yeniden etkisini arttırarak 7,750 ve 7,500 desteklerine yönelebileceği unutulmamalıdır.



Eur/Usd:
Geçtiğimiz hafta FED ve ECB faiz toplantıları gerçekleşti. Projeksiyonlarda ve toplantı sonrası açıklamalarda FED güvercin tarafa biraz daha yakın durdu. Tabi bu durum Dolar talebini azaltarak dolar endeksinde (DXY) kritik destek 103 seviyesinin altında fiyatlamalara geçilmesine neden oldu. Geçen Cuma Avrupa tarafı PMI’ları beklenti altında kalınca paritede kar satışları baskın geldi. Bu hafta nispeten daha sakin bir piyasa görebiliriz.
Paritede majör fiyatlama FED ve verdiği mesajlar olmaya devam ediyor. 2024 yılında yapılması beklenen faiz indirimleri ve boyutları parite üzerinde etkili olmaya devam edebilir. Teknik olarak dolar endeksi (DXY) 103 seviyesi altında fiyatlamalar dolar talebinde baskılı sürecin devamını getirebilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,101 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Politika faizi değişikliğine gidilmeyen son BOE toplantısı sonrasında, Başkan Bailey faizleri düşürmek için çok erken olduğunu ve piyasalara kıyasla daha ihtiyatlı olduklarını belirtti. Verilen mesajlar şahin tonda kalınca 1,28’e kadar yükselen parite beklenti altı kalan Avrupa PMI verileri ve FED üyelerinin itidalli açıklamaları ile kar satışı ile karşılaştı. Teknik resimde Dolar Endeksi 103 seviyesinin altında kaldığı sürece Dolar talebi azalabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskı görmeye devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,265 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Altın fiyatlarında dengelenme süreci devam ediyor. ABD tarafında enflasyon ile mücadelede elde edilen sonuçlar ve FED‘in 2024 yılında faiz indirimlerine başlayacak olması ABD 10 yıllık tahviline talebi artırıyor, faizi düşüyor. Reel getirilerde yaşanan düşüş değerli metalin talep görmesini destekliyor. Altın 2.000 Usd üzerinde denge arayışına devam ediyor.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.024 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
  


       
Eurobond:
Geçtiğimiz hafta FED toplantısı sonrasında ABD 10 yıllık faizi 200 günlük ortalama altı fiyatlamalara geçti. Enflasyon tehlikesinin azalması ve 2024 yılında sıkılaşmanın yerini faiz indirimlerine bırakacak olması tahvil talebini artırıyor. Ara ara yukarı tepkiler olsa bile baskılı seyrin devamını bekliyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi, yön değiştirici seviye olarak gördüğümüz yüzde 4,40 seviyesine ulaşmadan aşağıya dönmüş durumda.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 291 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 9-11 cent; uzunlarda 10-15 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,80%, 7,20% ve 7,75% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.