Piyasalar haber akışına bağlı olarak dalgalı seyir izliyor. Zira haber akışı zıt yönde sinyaller veriyor. Risk iştahı baskılanıyor.
Geçtiğimiz hafta merkez bankalarını bir kez daha duyduk. FED, ECB, BOE enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını yinelediler. Tabi en dikkat çeken FED yönlendirmesi oldu. Daha gidilecek yol var, faizin tavanı daha yukarıda oluşabilir. Bu iki mesaj piyasaları biraz rahatsız etmiş durumda. Oysa bu mesaj yeni değil. Son dönemde FED yöneticilerinden defaatle duymuş durumdayız.
Piyasanın FED faiz artış hızını azaltacak iyimserliği geçtiğimiz hafta karşılık buldu. FED 75 bp değil 50 bp faiz artırdı. Ancak sıkılaşmanın süreceğine daha fazla vurgu yaptı.
Piyasaların diğer parametreleri ise makro veriler. Geçtiğimiz hafta olumlu-olumsuz tanımlanacak türde veriler geldi. Birbirine zıt veriler risk iştahının dalgalanmasını, varlıkların dalgalanmasını beraberinde getirdi.
Merkez bankaları ile makro verileri birleştirdiğimizde piyasalarda risk iştahının dalgalandığı seyir oluştu, oluşuyor.
Yeni hafta yatırımcılar yıl sonunun yaklaşması nedeniyle likiditenin düştüğü, hareketliğin azaldığı, dalga boyunun azaldığı bir seyir olabilir. Bu hafta veri trafiği yoğun (ama çok kritik veri yok diyebiliriz), merkez bankalarının konuşmaları ise çok çok az. Artık yeni yıla ilişkin planların daha fazla konuşulduğu, piyasa seyrinin de bu yönde ilerlediği fiyatlama görebiliriz.
Cuma günü ABD borsaları yüzde 1 civarında düştü. Avrupa’da ise endeksler yüzde 0,50-1 bandında kayıp yaşadı. Globalde tahvil faizleri biraz yukarı çıktı. Kıymetli madenler biraz alındı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri çok hafif artı. Asya’da iştah yok. Hong Kong yüzde yarım, Çin 1,5, Japonya yüzde 1 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,52%, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 1.791 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Cuma günü Borsa yüzde 0,54 yükseldi. TL Tahviller alıcılı seyir izledi; uzun taraf daha alıcılı seyretti. Eurobond birim fiyatları sınırlı düşüş kaydetti. TL ise günü yatay tamamladı.
Bu hafta Perşembe günü PPK toplantısı yapılacak. Piyasa faizde değişiklik beklemiyor.
Gündemde ise KGF, EYT, ücret zamları yer alıyor.
Usd/TL: Geçtiğimiz hafta makro veriler ve merkez bankaları odaklı yoğun haber akışı oldu. Hareketli fiyatlamaların sonunda Usd değer kayıplarını geri aldı ve yatay kapandı. Zira merkez bankalarının (burada FED) şahin sözleri yeniden duyuldu.
FED’in daha gidilecek yol var ve zirve daha yukarıda olacak sözü piyasaları biraz baskıladı. Dolar Endeksi 104,5 civarında işlem görüyor.
Gelelim bu haftaya.. Yılın son günlerindeyiz. Makro veri trafiği yoğun, merkez bankası tarafı ise az. O yüzden verilerin konuşulduğu ve fiyatlandığı, yıl sonu sebebiyle likiditenin azalma kaydettiği bir hafta olabilir.
Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular.
Kur bu sabah 18,65 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Şahin sözlerin duyulduğu hafta geride kaldı. Merkez bankaları FED, ECB, BOE enflasyonla mücadelenin devam edeceğine dikkat çektiler. Tahvil faizleri 2 aylık düşüş hattında ilerlerken bir duraksama yaşamaya başladılar. Zira daha şahin tavır daha fazla ekonomik yavaşlama demek. Bu ise tahvil faizlerinin yükselişlerinin kısıtlayan bir unsur yaratıyor.
2 yıllık gösterge tahvil yüzde 9 seviyesine yaklaştı. Alıcıların iştahı daha çok regülasyonlardan kaynaklanıyor. Bu sebeple tahvil faizleri ile diğer faizler arasındaki bağ ters yönde açılıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 5 baz puan düşüşle %9,16 ve 19 baz puan düşüşle %10,75 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,050 desteği kritik önemini sürdürüyor... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini Çarşamba günü 5,300 zirve seviyesine kadar sürdürmeyi başaran piyasada, hafta içerisinde yaşanan seans içi geri çekilmelerin kritik 5,050 desteği üzerinde dengelendiğini gözlemliyoruz.
Bankacılık hisselerinin % 12.87 oranında yükselişle Sanayi sektörünü % 3.14 ile geride bıraktığı piyasada, hafta ya başlarken 5,050 seviyesini kritik destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Haftalık periyotta % 4.18 oranında değer artışının gerçekleştiği piyasada, 5,050 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin 5,300 direncini aşma denemelerini sürdüreceğini düşünüyoruz. 5,300 direncinin aşılması ise piyasada ilk etapta 5,400 olmak üzere sırasıyla 5,500 ve 5,750 seviyelerini test edecek yükselişin devamını getirecektir.
5,050 seviyesi altındaki olası hareketlerin ise piyasada zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda ise önce 4,900 olmak üzere 4,750 riski gündeme gelebilir.
Eur/Usd: Yıl son günleri… piyasalar yıl biterken likiditenin azalacağı günlerden geçiyor. O yüzden piyasalardaki hareketler yavaşlayabilir.
Geçtiğimiz hafta FED’in, ECB’nin, BOE’nin sesini duyduk. 50 x 3 faiz artışından ziyade sözleri dikkat çekti. Piyasalara enflasyonla mücadelenin süreceği mesajı bir kez daha verildi. Hal böyle olunca risk iştahı biraz baskılandı. Para piyasalarında ise hareketli, dalgalı seyir söz konusu. Geçtiğimiz hafta bu yaşandı.
Yeni haftada dalga boyunun daha azalacağını düşünüyoruz. Yılın sonuna yaklaşıyoruz. O yüzden likidite azalma kaydedebilir. Merkez bankaları tarafında trafik az, makro veri tarafında trafik ise biraz yoğun. Ama kritik veri olmadığını söyleyebiliriz.
Risk iştahı azalırken Usd güçlenme kaydediyor. Ancak güçlenme cılız. Çünkü aynı zamanda hem şahin sözler hem zayıf veriler görülüyor. Dolar Endeksi 104,5 seviyesinde haftaya başlıyor.
Bu sabah 1,061 seviyesindeki paritede 1,058 ve 1,055 seviyeleri gün içi destek; 1,065 ve 1,068 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: ISM hizmet ve imalat verileri karışık sinyal verdi. İmalat daha zayıflarken hizmet tarafı iyi geldi. Hatta hizmet tarafı eşik 50 seviyesine erişti. Yeni haftada İngiltere veri trafiği az. Kritik veri 3 çeyrek büyüme verisi. BOE tarafından açıklama ise gelmeyecek.
Global tarafta da benzer durum söz konusu. Makro veri trafiği yoğun ama merkez bankası tarafı trafiği az. Verilerde ise kritik düzeyde veri olmadığını söyleyebiliriz.
Yılın son haftalarındayız. O sebeple işlem hacmi azalabilir. Aynı zamanda dalga boyu da daralabilir.
Bu sabah 1,219 seviyesinde bulunan paritede 1,216 ve 1,213 seviyeleri gün içi destek; 1,222 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın: Son iki aylık periyotta altın 200 Usd, gümüş 5 Usd civarında primlendi. Gümüşün kazancı oransal olarak daha fazla.
Geçtiğimiz hafta ise yatay seyir oluştu. Haber akışı, hem aşağı hem yukarı yöne işaret eden zıt sinyaller üretti. Dalgalı, hareketli seyir sonrasında yatay seyir oluştu.
Yıl sonuna yaklaşılması piyasaların sakinleşmesini, işlem hacminin azalmasını beraberinde getirebilir. Kaldı ki bu hafta makro veri trafiği yoğun, merkez bankları tarafı ise yoğun değil.
Bu sabah 1.796 Usd seviyesindeki ons altında 1.788 ve 1.781 Usd seviyeleri gün içi destek 1.805 ve 1.811 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: Tahvil faizleri son 2 aydır aşağı yönde ilerliyor. Arka planda yatırımcıların FED’in faiz artış hızını yavaşlatacağından hareketli iyimser tarafa yönelmesi yer alıyor. Son günlerde ise iyimserlik biraz azaldı. Zira merkez bankaları şahin konumda olduklarını hatırlattılar. Ayrıca bazı makro verilerin iyimserliği destekleyici nitelikte gelmediğini belirtelim.
Tahvil faizlerindeki aşağı yönde seyir son günlerde yavaşlama kaydediyor. Geçtiğimiz hafta başta FED olmak üzere merkez bankaları faiz artışlarının süreceğine vurgu yaptılar.
Tabi sinyaller tek yönlü gelmiyor, karışık geliyor... Güçlü veri enflasyon riski hala masada izlemini veriyor. Bu ise faiz artışlarının sürmesine yol açabilir, devamı ise yavaşlama anlamına geliyor bir anlamda. O yüzden tahvil faizleri şahin merkez bankası söylemlerini sınırlı reaksiyon veriyor bizce.
Türkiye 5 yıllık CDS 500’ün üzerinde devam ediyor. Yukarıda ifade ettiğimiz global gelişmeler ve iç haberler CDS’i ve Eurobond faizlerini hafif yükseltiyor.
Türkiye 5 yıllık CDS Cuma günü 538 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 11-14 cent; orta vadelilerde 62-78 cent; uzunlarda 61-63 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,27%, 7,77% ve 8,84 oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.