Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bankacılık krizine ve resesyona doğru gitsek bile faiz artışları sürmeli.’
Son günlerde duyduğumuz en sert-şahin sözler. FED’in şahin üyesi Bullard yeni açıklamaları ile dikkat çekti. Atlanta FED başkanı, istihdamın ve tüketimin güçlü olduğunu, resesyon ihtimalinin abartıldığını söyledi. Bu sebeple yılın 2. yarısında resesyon öngörmediğini belirtti. Faiz için FED ortalamasından (5,1%) daha yukarısını işaret etti (5,50-5,75%).
Diğer yandan Bostic ise faiz artışı için daha ılımlı tarafta kaldı. 25 bp faiz artışı sinyali verdi. FED üyelerinin genel beklentisi de bu şekilde.
Veri tarafında ise ABD maaş artışları 6,1% oldu. Çeyreklik veri geçen yılın aynı çeyreğine göre enflasyondan (5,8%) daha fazla artış kaydetti. Maaşların daha fazla artması, enflasyon potansiyeli anlamına geliyor. Çekirdekte görülen direnç düşüşe olan inancı zayıflatıyor. Direncin kırılması için gelirlerin enflasyondan daha fazla zayıflaması mücadeleyi kolaylaştırabilir. Diğer yanda konut başlangıçları beklendiği kadar düşük gelmedi.
1. çeyrek bilançoları açıklanmaya devam ediyor. Dün Goldman Sachs’ın net karı zayıf, Bank of America’nın net karı ise güçlü geldi. Bankacılık sektörü bilançoları yakından takip ediliyor.
Bilançolar, veriler, merkez bankaları üçgeninde fiyatlama devam ediyor. Genel olarak yön konusunda kararsızlık söz konusu. Haber akışı trend oluşumunu engeller içerikte geliyor. Mevcut veri seti ile bir süre daha bu yapı korunabilir. Biz piyasanın ise olumlu fiyatlamaya meyilli olduğunu düşünüyoruz.
Dün varlık sınıflarında yatay seyir hakim oldu. ABD borsaları hafif artı-eksilerle yatay kapandı. Avrupa borsaları ise yüzde yarım civarında prim elde etti. Tahvil faizleri yatay kaldı. Kıymetli madenler biraz talep gördü. Usd biraz zayıfladı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr - sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında eksi - yatay. Asya’da da hava benzer. Çin ve Japonya yüzde çeyrek, Hong Kong yüzde yarım civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,58%, Dolar Endeksi 101,75, ons altın 2.004 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 0,8 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta aşağı geldi, uzun tarafta yatay kaldı . Eurobond fiyatları sınırlı negatif bir gün geçirdi. TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Hazine dün 5 ve 10 yıl vadeli tahvilleri ihraç etti. Toplam 10 milyar TL fonlama sağlandı. Bu hafta yapılan 3 ihale ile toplam 11,6 milyar TL borçlanmaya gidilerek Nisan programı tamamlanmış oldu.



Usd/TL:
Son günlerdeki dinamik sürüyor. Piyasalarda yön konusunda kararsızlık görülüyor. Haber akışı yatırımcılara net bir yön algısı vermiyor.
Dün FED’den şahin mesajlar geldi. Veri tarafında ise maaş artışlarının hızı enflasyondan daha fazla artış gösterdi. Daha hızlı artış, enflasyon riski yaratıyor. Bostic ve Bullard ise yeni faiz artışı sinyali verdi. Şirket bilançolarında da karışık sonuçlar ortaya çıktı.
Para piyasalarında, Usd dün sınırlı kayıp yaşadı. Dolar Endeksi 101.75 seviyesine inmiş durumda. Piyasanın iyimser tarafa meyilli olduğunu düşünüyoruz. Yalnız, açıklanacak veriler, şirket bilançoları gün içinde hareket yaratabilir.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomi politikalarının seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonrasında mevcut ekonomi yaklaşımının süreceğini ifade etti.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,40 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,35 ve 19,30; yukarıda 19,45 ve 19,55 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine dün düzenlediği 5 yıl ve 10 yıl vadeli ihalelerde ROT dahil toplam 10 milyar TL finansman sağladı. İhale faizleri sırasıyla 17,71% ve -1,76% oldu. Pazartesi yapılan ihale dahil edildiğinde bu hafta toplam 11,6 milyar TL borçlanma sağlanmış oldu. Bu ayın takviminin tamamlandığını belirtelim.
Tahvil faizleri, mevduat faizlerinin ve enflasyonun altında kalmayı sürdürüyor. Seçime kadar olan dönemde mevcut yapının sürmesi bekleniyor. Seçim sonrası uygulanacak kural seti ise tahvil piyasasına yön verebilir.
Global tarafta tahvil faizleri dün yatay seyir izledi. Yatay seyir yaklaşık 10 günlük yükselişin ardından geldi. Ana resimde ABD şirket bilançoları, makro veriler ve merkez bankalarından yapılan açıklamalar piyasayı domine etmeyi sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 83 baz puan düşüşle %13,90 ve yatay %12,17 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse senedi piyasası 5,000 desteği üzerinde zayıf hareketler sergiliyor...
Salı günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,80'lik kayıpla 5,018 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, önemli bir psikolojik destek konumundaki 5,000 bölgesi üzerinde yukarı yönlü tepkiler üretmekte zorlandığını düşündüğümüz piyasada, bu seyrin önümüzdeki sürece yönelik olarak 5,000 bölgesindeki desteği tehdit etmekte olduğunu söyleyebiliriz.
Dolayısıyla, kritik bir eşik konumundaki 5,000 desteğinin kırılması halinde, gerileme eğiliminin öncelikle 4,900 olmak üzere 4,800 bölgesine doğru ivme kazanma riskinin göz önünde tutulması gerektiğine inanıyoruz.
Diğer taraftan, piyasadaki yükseliş çabalarının yeniden güç kazanabilmesi için endeksin ilk önemli direnç hattının bulunduğu 5,070/5,100 aralığının bir an önce üzerine çıkabilmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Eur/Usd:
Gerek veri tarafı gerek merkez bankası tarafı dün de karışık sinyal üretti. ABD’de maaş artışları çeyreklik bazda geçen yılın aynı çeyreğine göre 6,1% artış kaydetti. Aynı dönemde enflasyon artışı 5,8% oldu. Maaş artışları enflasyonun önünde ilerliyor. İş gücü piyasasındaki sıkılık devam ediyor.
Resesyon endişeleri için, işgücü canlı, tüketim güçlü diyen Bullard resesyon beklentilerinin abartıldığını ifade etti. Maaş artış hızı esasen çalışan ihtiyacının güçlü olduğunu ifade ediyor. Bullard ayrıca 50 bp faiz artışından yana olduğunu belirtti. FED’in medyan beklentisi olan 5,1% değil 5,50-5,75% seviyesinde politika faizi öngörüyor. Şahin bir yaklaşım ortaya koyuyor. Diğer yandan Bostic ise 25 bp faiz artışının yeterli olacağını dile getirdi. Bostic FED üyelerinin ortalama faiz artışından yana.
ECB’den Lane ise Mayıs’ta faiz artışı olmalı derken artış oranını verilerin tayin edeceğini belirtti. Alman ZEW endeksi cari durumda sınırlı iyileşme, beklentilerde belirgin zayıflama gösterdi.
Birkaç günlük yükselişin ardından Dolar Endeksi sınırlı bir gevşeme kaydetti. Bu sabah 101,75 civarında işlem görüyor.
ABD şirket bilançoları, makro veriler, merkez bankalarından gelen açıklamalar fiyatlanmaya devam ediyor. Yatırımcılar zıt sinyaller arasında yön aramayı sürdürüyor.
Bu sabah 1,097 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,101 ve 1,104 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Şubat ayı verisine göre İngiltere’de işsizlik oranı 3,8% oldu. Önceki oran 3,7% idi. Hafif bir yükseliş gerçekleşti. Etkisi sınırlı kalabilir.
ABD tarafında ise haber akışı yoğun. Şirketlerden, makro verilerden, FED’den gelenler gündemi kaplıyor. Maaş artışları enflasyondan yüksek geldi. Bullard belirgin şahin konuştu. Bostic ise alışılmışın dışına çıkmadı. Bilançolarda ise güçlü zayıf diyebileceğimiz sonuçlar görüldü.
Piyasa yön tayininde zorlanmayı sürdürüyor. Dolar talebi biraz düştü. Dolar Endeksi ise 101,75 seviyesinde bulunuyor.
Bu sabah 1,242 seviyesinde bulunan paritede 1,239 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,246 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
İki yönlü sinyal alan piyasalar dün arafta kaldı. Son günlerde gelen haber akışı yön tayini konusunda kararsızlık yaratıyor. Dün de bu günlerden biri oldu. Sonuçta kıymetli madenler yatay seyirle günü tamamladı.
FED’den şahin sözler öne çıktı. Veri tarafında maaş artışları enflasyonun önünde oldu. Şirket bilançolarında ise güçlü ve zayıf sonuçlar görüldü. Bizce piyasa olumlu tarafa biraz daha yakın. Ancak bu hafta ajanda yoğun. O yüzden sıkışıklık sürüyor.
Bu sabah 2.004 Usd seviyesindeki ons altında 1.991 ve 1.978 Usd seviyeleri gün içi destek 2.015 ve 2.031 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Tahvil faizleri dün yatay seyretti. Gerçi piyasanın geneli için bunu söylemek mümkün. Haber akışı kararsız bıraktı diyebiliriz. Resesyon-yavaşlama endişeleri ile aşağı gelen faizler, son günlerde yukarı meyil gösteriyor. Tabii hala resesyon konusu masada olduğunu için yukarısı da sınırlı kalıyor. Mevcut veri ışığında, kararsızlık bir süre daha devam edebilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anketler, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS günü 533 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 23-25 cent; orta vadelilerde 42-43 cent; uzunlarda 52-55 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,78%, 8,12% ve 8,78% oldu.








ÇEKİNCE:

Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.