Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bülteni hazırladığımız sırada Japonya merkez bankası BOJ faiz kararını açıklamamıştı. Karar global piyasalarda hareketlilik yaratma potansiyeli taşıyor.)
Merkez Bankası Kararları Haftası
Global piyasalarda bu hafta Merkez Bankaları (FED, BOE, BOJ) toplantılarını gerçekleştirip faiz kararlarını açıklayacaklar. ABD tarafında geçen hafta gelen TÜFE veri seti enflasyonda ‘katılığı’ ortaya koyarken Perşembe günü beklenti sütünde gelen ÜFE verisi risk iştahını azalttı. Son gelen verilerin ışığında gözler FED’in Çarşamba gecesi sonuçlanacak FOMC toplantısında olacak. Piyasa genel beklentisi FED’in politika faizinde değişikliğe gitmeyeceği yönünde.
FOMC toplantısında Başkan Powell’ın sözlü yönlendirmesi ve üyelerin geleceğe yönelik tahminlerinin önemli olacağını düşünüyoruz. Açıklanacak olan ‘nokta grafik’ ve geleceğe yönelik faiz indirim beklentileri piyasanın risk iştahının devamı açısından oldukça önemli olacak. Vadeli kontratlarda bu sene için FED’in 75 baz puanlık faiz indirimine gidileceği fiyatlanıyor. Sene başında bu oran 150 baz puandı. FOMC toplantısında, inatçı gelen son enflasyon verilerinin ardından FED’in nokta grafiğinin üç faiz indiriminden iki faiz indirimine çekilmesi ihtimalinin piyasalar tarafından yakından takip edilecek önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, Euro Bölgesi'nde TÜFE Şubat'ta aylık:%+0.6 (Beklenti: %+0.6 önceki:%-0.4) beklentilere paralel gelirken, Euro Bölgesi'nde TÜFE Şubat'ta yıllık %+2.6 gerçekleşti. Bugün Euro Bölgesi ve Almanya ZEW beklenti endeksi verileri açıklanacak.
Asya tarafında, Çin'in fabrika üretimi ve yatırımının yılın başında beklenenden daha güçlü bir şekilde arttığını gösterdi. Dolayısıyla Çin tarafından verilerin beklenenden iyi gelmesi petrol fiyatlarının artmasına neden oluyor. Ukrayna'nın Rus rafinerilerine yönelik saldırılarının jeopolitik riskleri artırmasıyla birlikte jeopolitik riskler de petrol fiyatlarının güçlü seyrine destek oluyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı hafif negatif. ABD vadelileri 0,1-0,3% aralığında eksi. Asya piyasalarında, Çin 0,4% civarı, Japonya 0,3% civarı, Hong Kong 1,1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,33, Dolar Endeksi 103,6, ons altın 2.161 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, gözler Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında olacak. Seçimlerden sonra beklediğimiz ek sıkılaştırma adımlarının piyasa koşulları dikkate alınarak öne çekildiğini görüyoruz. Piyasada medyan görüş politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde olmaya devam ediyor. TCMB son toplantısında enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı mesajını vermişti. Biz TCMB politika faizinde değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. TCMB’nin bir değişiklik kararı almadan önce Mart ayı enflasyon verisini görmek isteyeceğini düşünüyoruz.
Hazine, 2 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 18,50 kupon ödemeli devlet tahvili ile 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir yüzde 0,00 reel kupon ödemeli devlet tahvilinin ihalelerinde ROT dahil toplam 14,1 milyar TL net satış gerçekleştirdi . Sırasıyla bileşik faizler yüzde 47,49 ve 0,94 oldu. 2 yıl vadeli altın cinsi tahvil ve sukuk satışında ise 21,1 ton altın karşılığı satış gerçekleşti.





Usd/TL:
Yoğun bir haftadayız. FED, BOE, BOJ faiz kararlarını açıklayacaklar.
ABD tarafından gelen son TÜFE ve ÜFE verileri inatçı enflasyona ve ekonomik ısınmaya işaret etti. Dolayısıyla risk iştahı baskılandı.
Çarşamba günü sonlanacak FOMC toplantısı ve verilecek mesajların önemli olacağını düşünüyoruz. Nokta tahminlerde indirim beklentisinin ikiye çekilmesi risk iştahını törpüleyebilir.
Son verilerin beklenen üstü gelmesi Dolar Endeksi’ndeki yukarı çabayı destekliyor. Endeks 103,8-104 direnç bölgesine ilerleyebilir.
Lokal tarafta, PPK toplantısı Perşembe günü yapılacak. Banka’nın güncel gelişmeleri nasıl yorumladığını ve vereceği sinyalleri öğreneceğiz. Piyasada genel beklenti politika faizinin sabit bırakılması yönünde.
TCMB son toplantısında enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı mesajını vermişti. Bundan sonraki süreçte enflasyon verilerinde ve beklentilerinde bozulmanın devam etmesi halinde TCMB faiz silahını tekrardan kullanabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,33 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine ihalelerinde faizler yukarı meyil gösteriyor. Enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulma yukarı harekete neden oluyor.
Politika faizine dair Nisan hatta Mart ayında faiz artışı speküle ediliyor. Son toplantıda mevcut seviyenin enflasyon ile mücadelede yeterli olacağı sinyali verilmişti. Ancak son gelişmeleri nasıl yorumladığını ve görüşünü açıklamış değil. Perşembe günü bunu öğrenmiş olacağız (PPK, saat 14:00).
Hazine, 2 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 18,50 kupon ödemeli devlet tahvili ile 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir yüzde 0,00 reel kupon ödemeli devlet tahvilinin ihalelerinde ROT dahil toplam 14,1 milyar TL net satış gerçekleştirdi. Sırasıyla bileşik faizler yüzde 47,49 ve 0,94 oldu.
2 yıl vadeli altın tahvili ve sukuk satışında ise 21,1 ton altın karşılığı satış yapıldı.
Global tarafta son ABD verileri tahvil faizlerini yukarı çekti. Çarşamba günü FED güncel pozisyonunu açıklayacak. Temkinli duruşunu sürdürebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 179 baz puan %47,54 ve yatay 27,00% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Geçtiğimiz hafta 9,368 seviyesinden başladığı satıcılı seyrini sürdüren piyasada, yeni haftanın ilk işlem gününde 8,750 ara desteği üzerindeki tutunma çabasının başarısız kaldığını gözlemliyoruz. Pazartesi gününü devam eden aşağı baskının ardından -% 1.25 oranında değer kaybıyla 8,718 puandan tamamlayan piyasada, güne zayıf bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi hareket kapsamında 8,550 seviyesini geri çekilmelerde ana destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 8,550 desteğini koruma çabasında hareketlenecek piyasada, bu nokta üzerinde dengelenmesi durumunda tepki alımları oluşabilir. 8,550 desteği altındaki olası hareketlerin ise aşağı baskıyı sürdürebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişmenin ise ilk etapta 8,250 olmak üzere 8,000 risklini yeniden gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Seans içi zayıf yükseliş denemelerinin yeniden aşağı baskı yarattığı piyasada, ilk önemli direnç noktası olarak 8,900 seviyesini izliyoruz. Endeksin satış baskısından kurtularak yukarı atak gerçekleştirebilmesi için 8,900 direncinin aşılması gerekiyor.





Eur/Usd:
Yarın akşam açıklanacak ABD merkez bankası FED’in faiz karar seti (karar metni, nokta grafik, Powell’ın konuşması) haftanın en önemli gündemi olacak. En son nokta grafiklerde 2024 yılı için 75 baz puan faiz indirimi beklentisi bulunuyordu. Nokta grafiklerde yaşanabilecek aşağı yönlü bir revizyon faiz indirim beklentilerinin törpülenmesine ve risk iştahının baskılanmasına neden olabilir.
İlk faiz indirimini kim (hangi merkez bankası) ne zaman yapacak sorusu cevabını arıyor. Ekonomilerde yaşanan belirsizlik fiyatlamalara da yansıyor. Paritede yönsüzlük devam ediyor.
Geçtiğimiz Perşembe ABD üretici fiyat endeksi verisi ile parite yaşanan gerileme 1.0875'de durmuştu. FED haftası başlangıcında 1,0835 destek seviyesi seviyesini takip ediyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,083 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
21 Mart’taki İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısında da faiz oranlarının sabit tutulması beklenirken. Ücretler kısmında yaşanan artış BOE’nin enflasyon ile mücadelede karşısına çıkan en büyük engel olmaya devam ediyor. Ekonomiler müsaade ettiği oranda ilk faiz indirimi için FED’in takip edileceğini düşünüyoruz.
BOE faiz kararından bir gün önce (Çarşamba) TÜFE verisi açıklanacak. Karara ne oranda yansıyacağını göreceğiz.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,264 seviyeleri gün içi destek; 1,278 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Altın tarihi zirve seviyelerini gördükten sonra kar satışları sonrasında yatay hareketine devam ediyor. FED toplantı sonuçları hareketin devamı açısından önemli olabilir. FOMC toplantısında açıklanacak olan nokta tahminler ile faiz indirimi beklentilerinin üçten ikiye çekilmesi altın fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Değişikliğe gidilmemesi baskının sınırlı kalmasını, mevcut seviyelerin korunmasını sağlayabilir.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.161 Usd seviyesindeki ons altında 2.135 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.170 ve 2.185 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Piyasalar son ABD verilerini olumsuz yorumladı endişelerin temelinde enflasyonda görülen katılık ve petrol fiyatlarında yaşanan artış yatıyor. Beklentilerde yaşanan bozulma ABD tahvil faizlerinin artmasına neden oluyor. ABD 10 yıllık tahvilinde 4,40% seviyesini önemli görüyoruz. Mevcut çabanın bu seviyeyi aşmasını beklemiyoruz. Genel olarak aşağı yönlü trend beklentisi yatırımcıların iştahını koruyor.
Lokal tarafta, PPK toplantısı Perşembe günü yapılacak. Merkez Bankası’nın son gelişmeleri nasıl yorumladığını öğreneceğiz. TCMB mevcut sıkılaşmayı güçlendirme çabası içinde. Faiz silahını kullanma yönünde sinyal verip vermeyeceği önemli.
Türkiye 5 yıllık CDS 313 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile +2 cent; orta vadelilerde 15-19 cent; uzunlarda 33-48 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,13%, 7,69% ve 8,35% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş