Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Geçen haftanın coşkusu bu hafta olmayabilir. Geçtiğimiz hafta FED’in güvercin tarafa sınırlı meyil etmesi ile piyasalarda risk iştahı artış kaydetti. Yatırımcılar hızlı bir şekilde alıcı oldular. Enflasyonla mücadelede merkezlerin kararları öncesi ile sonrası arasında çok değişen bir şey olmadı. Mücadelelerde belli bir yol alında. Hala gidilecek yol var. O yüzden piyasadaki iyimserlik - momentum bu hafta biraz azalabilir.
Bu hafta makro veri trafiği yoğun değil. ABD PCE deflatörü, ABD 3Ç büyüme verileri öne çıkıyor. PCE, FED takip ettiği için önemli. 3Ç büyüme verisinin 3. okuması; farklı gelirse heyecan yaratabilir. Haftanın diğer verileri için de benzer bir etki geçerli. Farklı sonuçlar hareket yaratabilir, fiyatlamaya tesir edebilir.
Bu hafta merkez bankaları kanadında. Japonya MB’nin faiz kararı öne çıkıyor (Salı). Bir süredir Japonya’nın sıkılaşacağı ve negatif faiz bölgesinde çıkacağı speküle ediliyor. Ancak banka bu spekülasyonun tersi yönde sinyal verdi. Bankanın kararı Yen’in ‘carry trade’ rolünü etkileyebileceği için önemli. Avrupa MB ise bugün ve yarın maliye politikası konferansı düzenliyor. Hafta boyunca FED ve ECB yetkilileri konuşacak. Gerek konferansta gerek diğer konuşmalarda yönlendirmeler fiyatlara etki yapabilir.
Ana resimde ‘sıkılaşmanın sonu’ fiyatlamasının sürmesini bekliyoruz. Bir yanda enflasyonla mücadele ediliyor bir yanda ise ekonomik aktivite zarar görmesin (resesyon) isteniyor. Yani en ideal senaryonun gerçekleşmesi için çaba gösteriliyor. Piyasa bu senaryoyu baz alarak ilerliyor. Gelecek günlerin konusu, enflasyonun yapışkan olup olmayacağı, büyümelerin negatife dönüp dönmeyeceği. Tabii tüm bunların işaretini makro veriler veriyor, verecek.
FED’den Williams Cuma günü yaptığı açıklamada, aslında faiz indirimlerinden bahsetmediklerini, Mart ayında faiz indirimin konuşmak için erken olduğunu ifade etti. Şahin sözler piyasa üzerinde baskı yarattı. FED ayrıca Bostic ise faiz indirimi için 2024’ün 3. çeyreğini işaret etti.
Cuma günü açıklanan imalat PMI verileri genel olarak beklentileri karşılayamadı. Ayrıca ABD imalat ve sanayi üretimi verileri de zayıf geldi. Hizmet PMI’lar ise nispeten daha iyi sonuçlandılar.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,2 civarı alıcılı. Asya piyasaları negatif. Hong Kong 0,8% civarı, Çin yüzde 0,1 civarı, Japonya yüzde 1,1 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,92, Dolar Endeksi 102,5, ons altın 2.024 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Moody’s’in gözden geçirme notunu Cuma günü açıklaması bekleniyordu. Ancak açıklama yapılmadı. Kuruluşlar açıklamalarını başka zamanlarda da yapabiliyorlar. Ancak içinde bulunduğumuz konjonktür için kritik bir açıklama idi. Zira ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu eforun fiyatlara daha çok yansıması açısından fayda sağlayabilirdi. Özellikle not artırımının speküle edildiğini düşünürsek. Beklentiler realize olmasa da korunduklarını söyleyebiliriz.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Son PPK toplantısında sıkılaşmanın sonuna yaklaşıldığı sinyal verilmişti. O yüzden piyasa 250 baz puan faiz artışı olur tahmininde konsensüs yakalamış durumda. Politika faizinde zirve ise muhtemelen 42,50-45,00% seviyesinde oluşabilir.





Usd/TL:
Son FED toplantısı ile oluşan iyimser havanın biraz azaldığını düşünüyoruz. ilk etapta görülen coşku daha sakin bir fiyatlamaya evriliyor. Bu hafta yoğun bir veri trafiği bulunmuyor. Verilerdeki sapmaların hareketlilik yaratacağı bir hafta olabilir diye düşünüyoruz. Dolar talebi geçtiğim hafta biraz azaldı. Bu hafta biraz daha yatay bir seyir görebiliriz.
Lokal tarafta, Moody’s beklenen not güncellemesini yapmadı. Kredi kuruluşları başka bir tarihte de açıklama yapabiliyorlar. Not artırımının speküle edilmesi lokal varlıkları olumlu etkiledi. Kararın açıklanmaması ile lokal varlıklara olan iştah biraz azalabilir.
Bu hafta PPK faiz kararını açıklayacak. TCMB sınırlı faiz artışı yönlendirmesi yapmıştı. O yüzden piyasa 250 baz puan artış olmasını öngörüyor.
Ana çerçevede ise para ve maliye politikalarındaki değişim devam ediyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,0 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
TCMB başkanı Gaye Erkan, tahvillere yabancı ilgisini olduğunu ifade etti. Bankanın sıkı duruşunun sürmesi (hatta biraz daha artarak sürmesi) enflasyonla mücadeleye olan inancın artmasını sağlayabilir. Bu ise sabit getirili araçlara talebin artmasını sağlayabilir. Biz ana çerçeveyi bu şekilde oluşturuyoruz.
Bu hafta PPK’nın 250 baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. Böylece politika faiz 42,5% seviyesine çıkmış olacak. TCMB’nin Ocak ayında politika faizini 42,5-45% civarına taşımasını bekliyoruz. Zirvenin tayin olacağı kanaatindeyiz.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, FED kararları sonrası oluşan iyimserlik biraz güç kaybediyor. Bu hafta biraz daha yatay bir seyir olabilir. hafta içi açıklanacak veriler hareket yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 83 baz puan azalarak %37,55 ve 58 baz puan azalarak %25,65 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,750 üzerinde güç kazanan tepki yükselişi devam potansiyelini koruyor....Kısa vadeli teknik yapı içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 8,100/150 hedef bölgesinin son dönemde oluşturduğu satış baskısının, geçtiğimiz hafta 7,500 desteğine geri çekilmelerde tepki yükselişi oluşturduğunu gözlemliyoruz. Perşembe günü 7,750 ara direnç noktasının aşılmasıyla güç kazanan tepki yükselişinin ardından haftalık periyotta % 1.01 oranında değer artışı gerçekleşti. Bankacılık Sektör Endeksi'nin % 9.04 oranında değer artışıyla, -% 2.03 oranında gerileyen Sanayi Sektöründeki aşağı baskıyı dengelediği piyasada, haftaya başlarken 8,000 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Seans içi geri çekilmelerde 7,750 seviyesinin destek konumunda bulunacağı piyasada, bu nokta üzerinde yukarı hareketin devam potansiyelini koruyacağını düşünüyoruz. Böyle bir gelişmede ise 8,000 seviyesini aşacak hareketlerin, kısa vadeli ana direnç noktası olarak izlediğimiz 8,100/150 hedef bandını test edebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, hafta içerisinde 7,750 üzerindeki hareketler yükseliş eğilimi desteklemeyi sürdürecektir. 7,750 altına gerileyecek olası hareketlerin ise piyasada yeniden zayıflama sinyali yarabileceği unutulmamalıdır.



Eur/Usd:
Geçtiğimiz hafta FED ve ECB faiz toplantılarını yaptılar. Her ikisi de faizi değiştirmedi. FED güvercin tarafa biraz daha yaklaştı. ECB ise şahin tarafa daha bağlı kaldı. ECB, bilanço küçültmeyi hızlandıracağı sinyalini verdi. Her iki merkez bankası da temkinli davranmayı sürdürdü.
Yukarıdaki çerçeve, Usd aleyhine fiyatlama yaratıyor. Geçtiğimiz hafta bu yönde fiyatlama oldu. Yeni hafta ise bu momentumun azalacağını düşünüyoruz. Bu konuda FED’den Williams’ın sözleri de etki yaptı. Ana yaklaşım Usd aleyhine olmayı sürdürebilir.
Bu hafta öne çıkan veri/ler ABD PCE verisi. ABD büyüme verisinin 3. okuması yapılacak. O yüzden farklı olursa etki doğurabilir. Haftanın diğer verileri için de benzer durum geçerli.
Bugün ve yarın ECB’nin maliye politikası konferansı yapılacak. Açıklamalar ilgi çekebilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,09 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,0950 ve 1,101 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Geçen hafta parite 1,25 civarında 1,275 civarına yaklaştı. Hareketin arkasında FED ve BOE arasındaki tutum farklılığı etkili oldu. FED güvercin tarafta sınırlı meyil gösterirken BOE sıkı politikaya bağlılığını yineledi. Bu hafta daha yatay parite hareketi görebileceğimizi düşünüyoruz. Hafta boyunca veriler-açıklamalar hareket yaratabilirler.
Teknik olarak Dolar Endeksi, teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskı görmeye devam ediyor. 103 teknik destek seviyesinin de altın indi. 103 seviyesi altında dolar talebinde aşağı yönlü baskılı sürecin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Geçtiğimiz hafta FED’in güvercin, ECB ve BOE’nin şahin mesajlar verdiği toplantılar geride kaldı. Yatırımcılar FED’in geri çekilme sinyalini risk iştahında artış olarak fiyatladılar. Bu hafta ise soluklanma görebiliriz. O yüzden daha yatay bir hafta olabilir. hafta içinde açıklanacak veriler- yapılacak konuşmalar hareketlilik yaratma potansiyeli taşıyor. Ana çerçevede ‘parasal sıkılaşmanın sonu’ fiyatlamasının geçerliliğini korumasını bekliyoruz. Altın fiyatının 2.000 Usd üzerine oturmasını kıymetli buluyoruz.
Kıymetli madenleri baskılayan Dolar Endeksi 103 seviyesinin altına, ABD 10 yıllık faizi ise 4% seviyesinin altına inmiş durumda. Her iki gösterge de aşağı yöne işaret ediyor. Kıymetli madenler için olumlu ortam oluşuyor.
Bu sabah 2.024 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
         



Eurobond:
Geçtiğimiz hafta ‘sıkılaşma döngüsü geride kalıyor’ fiyatlamasında hızlı hareket edildi. Bu hafta nispeten daha sakin bir hafta olabilir. Büyük resimde gevşek para politikasına doğru ilerlenmesini bekliyoruz. Tahvil faizleri ABD tahvil faizleri öncülüğünde aşağı inme eğilimindeler. Biz bu eğilimin korunacağını değerlendiriyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi, yön değiştirici seviye olarak gördüğümüz yüzde 4,40 seviyesine ulaşmadan aşağıya döndü.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflığıyla beraber ABD tahvil faizlerine paralel hareket devam ediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 286 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-5 cent; orta vadelilerde 32-33 cent; uzunlarda 30-68 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,75%, 7,19% ve 7,73% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.