Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Makro veriler günlük fiyatlamaya tesir ediyor. Verilerin güçlü-zayıf gelmesi ise dalgalanmaya yol açıyor. Yatırımcılar yön tayini konusunda veriden veriye farklı düşünüyor, farklı fiyatlama yapıyor. Dalgalanma haliyle büyük resmi gölgeliyor. Büyük resim ‘FED faiz artış hızı yavaşlayacak üzerine kurulu iyimserlik’. Haber akışındaki farklılık, zıtlık daha miyop fiyatlama davranışını beraberinde getiriyor.
Verilerdeki zıtlık, farklı sinyalleme FED açıklamalarında da yerini buluyor. FED’den Kashkari ‘ekonominin sert karışık sinyaller’ verdiğini ifade ediyor.
Enflasyonla mücadele devam ediyor. Tabi bu süreçte yeni siyasi, ekonomik gelişmeler yaşanıyor. Doğal olarak mücadele doğrusal-dümdüz bir hat üzerinde ilerlemiyor. Yatırımcıların iştahı da buna paralel farklılaşabiliyor.
Son iki gündür ABD verileri fiyatlamaya tesir ediyor ve dalgalanma yaratıyor. Önceki gün perakende satışlar ve konut kredisi başvuruları güçlü geldi. Enflasyon iyimserliği azaldı, FED endişeleri arttı. Dün ise konut başlangıçları ve konut izinleri zayıf geldi. Perakende satışların tersi yönünde etki yarattı. Doğal olarak finansal varlık fiyatları dalgalı seyir izledi.
Çatı yaklaşım olan ‘FED iyimserliği’ sürmekle birlikte bir miktar momentum kaybı yaşadığını söyleyebiliriz.
İngiltere hükümeti yeni mali planı açıkladı. Vergi artışı, kamu harcamalarının azaltılması içeriği oluşturuyor. Beklenen gibi bir içerik geldiği için heyecan yaratmadığını söyleyebiliriz.
Varlıklar dün karışık seyir izledi. Hisseler hafif düştü. ABD tahvil faizi hafif yükseldi. Usd yatay kaldı. Petrol fiyatları düştü. Özetle piyasaların ritminin bozulduğunu söyleyebiliriz.
ABD borsaları yüzde çeyrek civarında değer kaybetti. Avrupa borsaları karışık kapandı. Almanya hafif artı, Fransa ve İngiltere hafif eksi oldu.
Bu sabah… Global risk iştahı karışık. ABD vadeli borsaları hafif artı/eksi. Asya da benzer seyirde. Hong Kong yüzde yarım, Japonya hafif artı. Çin hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,77%, Dolar Endeksi 106,4, ons altın 1.764 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 3,5 civarında düştü. TL Tahviller alıcılı seyretti; kısa tarafta iştah daha fazla oldu. Eurobond birim fiyatları düştü. TL ise günü yatay tamamladı.

Usd/TL: Piyasaların gün içinde hareketli-dalgalı seyri devam ediyor. Haber akışları bu seyre yol açıyor. Bu hafta makro verilerin etkin olduğu fiyatlama söz konusu. Önceki gün ABD verileri güçlü gelmiş ve FED endişeleri artmıştı. Dün ise yine ABD verileri gündemdeydi, konut verileri beklenenden zayıf geldi. Konut inşaat izinleri ve konut başlangıçları yavaşlamaya işaret etti. İstihdam tarafında ise haftalık veri, istihdam sektörünün gücünü koruduğunu ortaya koydu.
Verilerdeki karışık sinyaller, FED açıklamalarına da yansıdı. Kashkari, ekonominin ‘bazı sert karışık sinyaller’ verdiğini ifade etti.
  
Dün, İngiltere mali planının heyecan yaratmaması ile Usd biraz talep gördü. Günün devamında ise Usd, ABD verileri ile kazançlarının bir kısmını geri verdi.
FED iyimserliğinin korunduğunu ancak momentumunun azaldığını söyleyebiliriz.
Lokal tarafta ise ajanda hem yoğun hem kritik değil.
Kur bu sabah 18,60 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,58 ve 18,54; yukarıda 18,64 ve 18,67 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: ABD verileri takip ediliyor. Global piyasalar dün açıklanan ABD verileri ile biraz rahatladı. Zira konut sektörü dataları beklentilerin altında kaldı. Sektörde daralma olduğu sinyalini verdi. Önceki gün ise perakende satışlar ve konut kredisi başvuruları güçlü gelmişti. Verilerin farklı sinyal vermesi piyasada dalgalanmaya yol açıyor. Tahvil faizleri de bu kapsamda seyir izliyor.
Lokalde tahvil faizlerinde birkaç gündür gevşeme oluyor. 2 yıllık gösterge tahvil 10 yıllığa göre biraz daha alıcılı seyre işaret etti. Süreç globalden bağımsız işliyor şeklinde bir değerlendirme yapabiliriz.
Ana resimde ise bono faizleri ile enflasyon arasındaki fark belirgin olmayı sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 19 baz puan düşüşle %12,9o ve 5 baz puan düşüşle %11,84 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Haftanın son işlem gününde 4,500 desteği önemini koruyacak... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin Çarşamba günü 4,784 seviyesinden oluşturduğu realizasyon eğiliminin, dün piyasada sert satış baskısına dönüştüğünü gözlemliyoruz.
Perşembe gününü -% 3.45 oranında değer kaybıyla tamamlayan piyasada, haftanın son işlem gününde 4,500 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada bu nokta üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ardından alım eğilimi etkisini sürdürecektir. Bu durumda ilk etapta 4,784 olmak üzere 4,850 ve 4,950 seviyelerini hedefleyecek yükseliş trendinin devam edebileceğini düşünüyoruz.
4,500 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 4,250 ve 4,000 desteklerine doğru zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu kapsamda 4,500 desteğinin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.

Eur/Usd: Beklenen, konuşulan konut sektöründeki yavaşlamayı dünkü veriler sinyalledi. Önceki gün açıklanan konut kredisi başvuruları belirgin artış kaydetmiş ve biraz kafa karıştırmıştı. Ancak dün açıklanan konut izinleri ve konut başlangıçları sektörde bir yavaşlama olduğu sinyalini yineledi.
Gün içinde haber akışının yarattığı fark, para piyasalarının fiyatlamasına da yansıdı. Dalgalı bir gün daha yaşandı.
İngiltere mali planı açıklandı. Plan vergi artışı ve kamu harcamalarında azalma içeriyor. Beklenen şekli ile geldi, sürpriz yaratmadı. Usd talebine destek oldu. Günün devamında ise ABD verileri piyasayı biraz olsun rahatlattı. Usd kazançlarının birazını geri verdi.
AB TÜFE verisi değinelim. Yıllık bazda oran 9,9%’dan 10,6%’ya çıktı. Beklenti 10,7% idi. Enflasyondaki yükseliş koşuların zorlaştığını söylüyor. Enflasyonla mücadele için daha şahin duruşa işaret ediyor, daha şahin duruş ise daha da yavaşlayabilecek ekonomiye.
Genel olarak FED iyimserliği sürmekle birlikte momentum kaybettiğini söyleyebiliriz. Enflasyonla mücadele yolu engebeli olabilir.
Bu sabah 1,037 seviyesindeki paritede 1,034 ve 1,031 seviyeleri gün içi destek; 1,039 ve 1,044 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: Vergi artırımı, kamu harcamalarında azalma… İngiltere hükümetinin planı dün açıklandı. Plan özetle bu şekilde ifade edilebilir.
Üst vergi diliminin başlangıcı biraz aşağı çekildi. Enerji şirketlerinden alınan vergi artırılacak. Bazı kamu harcamaları ise kısılacak. Diğer yandan asgari ücrette yüzde 10 artış yapılacak.
Paketin heyecan yaratmadığını söyleyebiliriz. O yüzden Gbp lehine bir hava oluşmadı.
Paritenin diğer yakasında ise konut verileri yavaşlamaya işaret etti. Önceki gün perakende satışlar, konut kredileri güçlü gelmiş ve kafa karıştırmışlardı. Dün ise piyasa iştahını destekleyici veri geldiğini söyleyebiliriz.
FED iyimserliğinin sürdüğünü ancak temposunun azaldığını söyleyebiliriz.
Bu sabah 1,19 seviyesinde bulunan paritede 1,187 ve 1,184 seviyeleri gün içi destek; 1,192 ve 1,195 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay - sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Altın: Çarşamba akşamından Perşembe akşamına dek zayıflayan kıymetli madenler dengelenme çabası gösteriyor. Güçlü ABD verilerinin ve azalan jeopolitik tansiyonun yarattığı baskıyı, zayıf ABD verileri azaltıyor. Kıymetli madenler bu kapsamda sınırlı tepki çabası sergiliyor. Ana resimde FED iyimserliği sürüyor. Lakin iyimserliği biraz güç kaybettiğini söyleyebilir. Zira enflasyonla mücadele doğrusal bir hatta gerçekleşmiyor. Bazı veriler dirence, dalgalanmaya yol açabiliyor. Yatırımcıların reaksiyonu ise iştah azalması olarak ortaya çıkıyor.
Bu sabah 1.762 Usd seviyesindeki ons altında 1.756 ve 1.750 Usd seviyeleri gün içi destek 1.769 ve 1.776 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Eurobond: Makro verileri takip eden piyasalar dalgalı seyir izliyor. ABD verileri başar roldeler. Önceki gün açıklanan veriler FED endişeleri artırıcı şekilde güçlü gelmişti. Dün açıklanan veriler ise tersi yönde etki yarattılar. Verilerdeki bu farklı sinyalleme FED açıklamalarında da yerini buldu. FED’den Kashkari ekonominin bazı sert karışık sinyaller verdiğini ifade etti. Bu farklı sinyalleri yatırımcılar da alıyor. Dolayısı ile risk iştahı artıp azalıyor. Ana çatı olarak enflasyon yavaşladığı, FED’in faiz artış hızını azaltacağı şeklindeki algı varlığını sürdürüyor. Ancak biraz gölgelendiğini söyleyebiliriz.
Lokal tarafta ise eurobondlar son dönemde oluşan alım arzusu ile belli bir seviyeye gelinmiş oldu. Gelinen seviyeler bir miktar iştah azalmasını, düzeltmeyi mümkün kılabilir. Türkiye 5 yıllık CDS’i 550 seviyesine takıldı. Bu bölgenin kalabalık olduğunu ve aşmak için yeni gerekçeleri ihtiyaç olabileceğini ifade etmiştik. Diğer türlü ise tepki yükselişi yaşanabileceğini belirtmiştik. CSD 600 seviyesine doğru yaklaşmış durumda.
Türkiye 5 yıllık CDS 589 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün günü negatif seyirle tamamladı. Birim fiyatlar, kısalarda 83-85 cent; orta vadelilerde 130-141 cent değişim gösterdi; uzunlarda 187-215 cent düştü. Faizler ise sırasıyla 7,63%, 8,86% ve 9,75% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.