Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün akşam artan tansiyon…
Diplomasi umudu…
Orta Doğuda yaşanan gerginliğin bölgesel bir yayılım oluşturma riski piyasalarda risk iştahını baskılıyor. Bugün, ABD Başkanı Joe Biden Tel Aviv’i ziyaret edecek. Ziyaret sonrasında verilecek mesajlar ve diplomatik adımlarda yaşanan hareketlilik önemli olabilir. Dün akşam İsrail’in Gazze’de hastane vurması tansiyonu artırdı. Bölgede gerginlik had safhaya geldi. Biden bu şartlarda ziyaretini yapacak. Filistin, Mısır liderleri Biden ile olan randevularını iptal ettiler. Diplomatik açıdan Biden’ın ziyareti sınırlı etki yaratabilir. Piyasalar güne tatsız başlıyor.
Ekonomik gündeme odaklanırsak, dün ABD perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklentilerden yüksek açıklandı. Hane halkının talebi güçlü olmayı sürdürüyor. ABD ekonomisinde son gelen verilere baktığımızda, istihdam piyasası güçlü, tüketici talebi güçlü, ekonomi güçlü. FED son toplantısında güçlü ekonomi beklentisinden dolayı büyüme beklentilerinde yukarı revizyona gitmişti. Enflasyon beklentileri üzerinde iki majör nokta olduğunu düşünmeye devam ediyor. Bunlardan ilki canlı ekonomik aktivite diğeri petrol fiyatlarında yaşanan artış. Petrol fiyatlarında yaşanan artış merkez bankalarını gündemine girmeye başlamışken kontrollerinin dışında olan bir risk olarak kalmakta. ABD tarafında güçlü ekonomik veriler ve petrol fiyatlarında yaşanan artış enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü baskı kurmaya devam edebilir. Geçen hafta yapılan ABD tahvil ihraçlarına yeterli talebin gelmemesinde piyasanın enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etme isteğinin etkisi olduğu şeklinde okunabilir.
Dün açıklanan ABD perakende satış ve üretim rakamlarının beklenenden iyi gelmesi sonrasında, enflasyon endişeleri ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3’e yakın yükselerek 4,85% seviyelerine geldi. ABD borsaları gelen güçlü verilere rağmen FED üyelerinden gelen güvercin mesajlar ve bilanço sezonu etkisiyle kuvvetli kalmayı sürdürüyor.
Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi maliye bakanlarına İsrail-Hamas çatışmalarının enflasyonist bir etkisi olup olmayacağını görmek için petrol fiyatlarına bakacaklarını söyledi. Bu açıklamayı önemli buluyoruz. Daha önce Merkez Bankaları petrol fiyatlarında yaşanan değişimi kontrol dışı risk olarak görürken, Orta Doğu merkezli riskler ve OPEC arz kısıntı kararları sonrası petrolde yaşanan yükselişleri takip ettiklerini vurgulamaya başladılar.
Çin tarafında ise ülkenin en büyük konut firması Country Garden temerrüt ile burun buruna. Konut sektöründeki sorunlar devam ediyor. Country Garden tahvil ödemesinde ödeme süresinin sonuna gelmiş durumda. Ödeme yapılmaz ise risk faktörü olarak karşımıza çıkabilir. Diğer taraftan ABD ile Çin arasında ticaret savaşları devam ediyor. ABD Ticaret Bakanlığı, Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını, yeni kurallar getirileceğini duyurdu.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı eksi. Asya’da Hong Kong yüzde 0,1 civarı, Japonya yüzde 0,2 civarı, Çin yüzde 0,6 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,83, Dolar Endeksi 106,2, ons altın 1.935 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dün diplomasi umudu, lokal piyasalarda rahatlamaya neden oldu. Bugün, İsrail’in dün hastane vurmasının gölgesinde ABD Başkanı Joe Biden İsrail’i ziyaret edecek, görüşmeden sonra verilecek mesajların önemli olacağını düşünüyoruz.
Hazine’nin 10 yıllık tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 29,36, 4 yıllık TLREF'e endeksli tahvil ihalesinde ise yüzde 35,54 oldu. Dün iki tahvil, bir sukuk satışı ile toplam 53,2 milyar TL fonlama sağlandı.




Usd/TL:
Global tarafta, Orta Doğu’da yaşanan olaylar için diplomatik adımların atılmaya başlanması tansiyonu bir nebze düşürdü. Ancak dün akşamki gelişmeler bugün tansiyonu artırabilir. ABD’de açıklanan perakende satış ve üretim rakamlarının beklentilerden yüksek gelmesi ABD ekonomisindeki çarkların güçlü bir şekilde döndüğünü teyit etti. Veri sonrasında risk barometresi olarak gördüğümüz ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,85% seviyelerine kadar yükseldi.
Lokal tarafta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dün gerçekçi ve ayakları yere basan politikalarla hayat pahalılığı sorununun üstesinden gelineceğinin mesajını verdi. Enflasyon ile mücadelede sıkı mali politikanın yanında kademeli faiz artışları ile uygulanan para politikasının devamını bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine dün düzenlediği 2 tahvil ihalesinde ROT dahil 24,3 milyar TL, sukuk satışı ile 28,9 milyar TL finansman sağladı. Tahvil ihale faizleri, 4 yıl vadeli kıymette 35,54%, 10 yıl vadeli kıymette 29,36% oldu.
26 Ekim’de PPK toplantısı yapılacak. Toplantıda kademeli faiz artış sürecinin devam edeceğini düşünüyoruz. Kademeli faiz süreci devam ettiği sürece tahvil faizlerinde yukarı yönlü yeni dengelenme arayışının devam edeceğini düşünüyoruz.
Globalde, jeopolitik risklerde diplomasi adımlarının atılmaya başlanması ile güvenli liman ABD tahvillerinde satış baskısı görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,86 seviyesine yüzde %3’e yakın artış görüldü
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 20 baz puan azalarak ve 9 baz puan artarak %27,51 ve %27,66 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki alımlarının direnç noktası olarak 8,250 seviyesini izliyoruz... 8,560 zirve bölgesinde başlayan ve kısa vadeli ana destek olarak izlediğimiz 8,150 seviyesinin kırılmasıyla onaylanan ara düzeltme hareketinin, dün seans içi ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,900 seviyesini korumayı başardığını gözlemliyoruz.
7,900 desteğini oluşturduğu tepki alımlarının ardından salı gününü %2.27 oranında değer artışıyla 8,115 puandan tamamlayan piyasada, 8,250 seviyesini kritik direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin tepki alımlarında güç kazanması ve düzeltme hareketinin ardından yeniden güçlü bir yükseliş oluşturabilmesi için 8,250 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda 8,560 seviyesinde bulunan zirve bölgesini aşma denemelerinin ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla 7,900 seviyesini seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek olarak almaya devam edeceğimiz piyasada, bu nokta altındaki olası hareketlerin ise yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişme halinde ise 7,650 riskinin oluşabileceği unutulmamalıdır.



Eur/Usd:
Dün ABD perakende satış ve üretim verileri beklenti üstü açıklandı. Veriler sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizi yükselirken Dolar Endeksi’nde (DXY) yatay seyir görüldü. Orta Doğu’da yaşanan olaylar çerçevesinde diplomatik adımların atılmaya başlanması güvenli liman talebini azaltmaya katkı yapıyor. Ancak dün akşam İsrail’in saldırı tansiyonu yeniden artırdı. Son günlerde Dolar Endeksi’nde teknik olarak yorgunluk gözlemliyoruz. Bağımsız değişken jeopolitik gelişmelerin fiyat hareketlerinde etkili olabileceğini not ediyoruz. Paritede kısa vade 1,06 üstü günlük kapanışlar yukarı atakları destekleyebilir.
Teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük ortalama seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir.
Bu sabah 1,057 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası (BOE) Para Politikası Komitesi Harici Üyesi Swati Dhingra, iş gücü piyasasına ilişkin son verilerin ülke ekonomisinde yumuşamayı gösterdiğini belirterek, bu durumun maaş artışlarında yavaşlamaya yol açacağını ve enflasyon baskılarını azaltacağını söyledi.
Bugün İngiltere’de TÜFE verisi açıklanacak. Beklenti yıllık oranın 6,3% olması yönünde. Sonucun beklentiden ayrışması hareket yaratabilir.
BOE son toplantısında beklentilerin aksine politika faizini değiştirmeyerek sabit bırakmıştı.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,217 seviyesinde bulunan paritede 1,212 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz .



Altın:
FED üyelerinden gelen güvercin tona yakın açıklamalar ve jeopolitik risklerin gündemde kalması Altın için destekleyici olabilir. Teknik olarak 200 günlük ortalama üstünde kalma isteği ön plana çıkabilir.1.930 Usd üstü kapanışlarda yukarı yönlü hareket iştahlanabilir.
Fiyatlamalarda jeopolitik riskler ağır basmaya devam ederse güvenli liman arayışı ile pozitif fiyatlamalar devam edebilir. Tansiyonun yatışması durumunda güvenli liman arayışı azalabilir. Teknik olarak altının 200 günlük ortalama üzerine atmasını önemli buluyoruz. Günlük kapanışların 1.930 Usd üzerinde olması yukarı yönlü hareketlerin devamını sağlayabilir.
Altın için 200 günlük ortalama 1.912 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.935 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.885 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, dün ABD perakende satış ve üretim rakamları beklenti üstü açıklandı. Diğer taraftan Orta Doğu’da yaşanan olaylar için diplomatik adımların devreye girme olasılığı güvenli liman talebini azalttı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3’e yakın yükselerek 4,85% seviyesinden günü kapattı.
Geçen hafta ABD’deki 10 ve 30 yıllık tahvil ihraçlarının oldukça zayıf geçmesi ve özellikle yabancı yatırımcıların talebinin zayıf olmasını önemli buluyoruz. İhraçların zayıf geçmesi ABD tahvil faizlerinin yükselmesini ve piyasa üzerinde baskı kurmasına neden olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde 4,40% seviyesini destek olarak takip ediyoruz.
Yurtiçi piyasalarda, jeopolitik risk Türkiye eurobondlarını negatif etkiliyor. Olumsuz haber akışına rağmen CDS’lerde yaşanan olumsuz baskının sınırlı olmasını olumlu buluyoruz.
CDS 410 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 32-65 cent; uzunlarda 57-59 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,67%, 8,99% ve 9,45% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
 
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Çin'de kentsel yatırımlar Eylül'de yıllık +3.1% (Beklenti: +3.2% Önceki: +3.2%)
Çin'de sanayi üretimi Eylül'de yıllık +4.5% (Beklenti: +4.3% Önceki: +4.5%)
Çin'de perakende satışlar Eylül'de yıllık +5.5% (Beklenti: +4.9% Önceki: +4.6%)
Çin'de kentsel bölgeler işsizlik Oranı Eylül'de 5.0% (Önceki: 5.2%)
Çin'de yeni inşaat başlangıçları Ocak-Eylül'de yıllık -23.4%
Çin'de gayrimenkul yatırımları Ocak-Eylül'de yıllık -9.1%
Çin'de GSYH 3. çeyrekte yıllık +4.9% (Beklenti: +4.4, önceki: +6.3%)
Çin'de GSYH 3. çeyrekte 2. çeyreğe göre +1.3% (Beklenti: +1.0 önceki: +0.8%)
Facebookta Paylaş