Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ED’in Çarşamba günü yayımladığı Bej Kitap'a göre, önümüzdeki altı aydaki büyüme görünümünün yaklaşan seçimlerden, iç politikadan, jeopolitik çatışmalardan ve enflasyondan kaynaklanan belirsizliklerle karşı karşıya kalması bekleniyor. Yavaşlayan ekonomik büyüme ülke çapına yayılıyor.

• İstihdam sektöründe ise işverenler kimi işe alacakları konusunda daha seçici davranma ve tüm açık pozisyonları doldurmama beklentisi taşıyor. İşgücü piyasasındaki soğumanın daha da arttığının bir işareti olarak, işgücü devir hızının azalması ve yeni işçi bulma talebinin azalması nedeniyle birçok bölgede işgücü arz koşullarında bir miktar iyileşme görüldü.

Yukarıdaki içerik ABD ekonomisindeki yavaşlama halini ortaya koyuyor. Zira bunu makro veriler de bir süredir sinyalliyor. Verilerdeki yumuşama FED’in duruşunu da etkilemeye başladı. FED üyelerinin açıklamalarında ton şahinden güvercine doğru hafif bir kaymayı işaret ediyor.

Dün FED’den Waller, Barkin, Williams açıklamalarda bulundu. Genel olarak ifade etme şekilleri farklı olsa da ana temanın faiz indirimi yaklaşıyor olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada kritik konu Temmuz ayı toplantısında FED’in güvercin bir sinyali olup olmayacağı. Yani eğer faiz indirimi yakınsa (örneğin Eylül) FED öncesinde piyasaya bu rehberliği yapacak mı, faiz indirimini biraz daha somutlaştıracak mı diye bakılacak. Barkin’in ‘ABD Merkez Bankası'nın Temmuz'daki politika toplantısında enflasyonun hala yüksek olarak tarif edilip edilmeyeceğini tartışacağından eminim’ sözü dikkat çekici. Bu cümle Temmuz’da faiz indirim sinyalinin somutlaştırılacağını söylüyor.

ABD’de şirketler 2. çeyrek finansallarını açıklamaya devam ediyor. Diğer yandan rotasyon hali devam ediyor. FED faizlerindeki düşüş olacağı beklentisi yatırımcıları teknoloji sektöründen büyüme duyarlı sektörlere yönelim yaratıyor. Rotasyon ABD endekslerinin hızını kesebilir. Bu noktada bilançoların iyi gelmesi ve FED’in güvercin sinyal vermesi destekleyici olabilir. Tabi bir de ılımlı makro veriler.

Bugün Avrupa merkez bankası ECB, faiz kararını açıklayacak. Politika faizinin değişmesi beklenmiyor. Esas konu Başkan Lagarde’ın ne söyleyeceği, nasıl bir yönlendirme yapacağı. Lagarde’ın konuşması 15:45’de başlayacak.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri dünkü düşüşten sonra tepki veriyor, yüzde 0,20 civarında artı. Asya piyasalarında endeksler karışık. Hong Kong %0,3 civarında alıcılı. Japonya %2 civarında, Çin %0,2 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,17, Dolar Endeksi 103,8, ons altın 2.468 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, yarın akşam Moody’s’in gözden geçirmesini açıklaması bekleniyor. Piyasada 1 ve 2 kademe not artışı olabileceği speküle ediliyor. Olası artış iki kademe olursa heyecan yaratabilir. Tek kademe artış ise mevcut fiyatlama dinamiğinin aynı kalmasını sağlayabilir. Öte yandan vergi taslağı Meclis gündemine geldi.

TCMB, DDM’nin cazibesini azaltmak, TL’ye geçişi desteklemek için DDM faizini 5 puan indirerek 35%’e çekti. Yeni oran 22 Temmuz’dan itibaren uygulanacak.

 

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi (DXY), zayıflama sinyali vermeyi sürdürüyor. Endeksi destek seviyelerinde 104 seviyesinin altına indi. Bu sabah 103,8 civarında işlem görüyor.

FED üyelerinden yapılan açıklamalar faiz indiriminin yakın olduğu izlenimi veriyor. Piyasada ise faiz indirim beklentilerin öne çekilmesi ve derecesinin artması Dolar talebinde azalmayı sağlıyor. Temmuz ayı FED toplantısında Eylül ayı faiz indirim sinyali gelebilir.

Endeks için 104 sonrasında 103 seviyesi destek olarak öne çıkıyor.

İç tarafta, yarın Moody’s gözden geçirmesinin açıklanması bekleniyor. Not artışı yapılacağı genel kabul halini almış durumda. Ayrışılan konu not artırımının bir kademe mi iki kademe mi olacağı. İki kademe artış olması lokal tarafta yeni heyecan yaratabilir.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Enflasyonun nasıl bir patika izleyeceği, TCMB’nin sıkılaşmasının ne zaman gevşemeye başlayacağı tahvil piyasalarının ana konuları. Diğer bir başlık ise yatırımcıların iştahının ivmesi.

Enflasyonun düşüşe geçmesi (2 ay baz etkisi ile belirgin düşüş göreceğiz) tahvil alıcılarını iştahlandırması beklenebilir. Ancak TCMB’nin şahin tutumunu sürdüreceği sinyali TL faizin yüksek seyrini koruyacağı şeklinde okunabilir. TL mevduat-likit fon faizinin bir süre daha yüksek kalması tahvile olan iştahı biraz geciktirebilir.

Globalde, piyasa faiz indirim beklentisinin ve derecesinin artması ile birlikte dün ABD tahvil piyasası alıcılı havada ilerliyor. ABD 10 yıllık faizi yüzde 4,18 seviyelerinden günü tamamladı.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 38 baz puan artış ile %41,69 ve 11 baz puan artış ile %27,96 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Kısa vadeye yönelik 11,000 önemli bir destek konumunda... Çarşamba günü yatay-gevşek bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,05lik yükselişle 11,134 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, Cuma günü Moody's’in kredi değerlendirme beklentisinin de desteğiyle genel olarak pozitif seyrin devam etmesini beklediğimiz piyasada, dün itibarıyla hafif kar satışlarının oluştuğu yatay bir seyir gözlemledik.

Önümüzdeki süreçte de İlk önemli destek olarak psikolojik eşik 11,000 seviyesini takip etmeye devam ediyoruz.. Bu seviye üzerinde ise, yükseliş eğiliminin sırasıyla 11,300 ve 11,500 dirençlerine doğru devam etmesini bekliyoruz.

Aşağı yönde baktığımızda ise, aynı zamanda kısa vadeli yükselen trend desteği özelliği de kazanan 11,000 bölgesinin altına oluşabilecek kalıcı hareketleri piyasada bir zayıflama sinyali olarak değerlendirecek ve aşağıda 10,800 ve 10,700 seviyelerini izlemeye alacağız.

 

 

 

Eur/Usd:

FED faiz indiriminin yaklaştığı sinyali FED yetkililerince biraz daha açık şekilde ortaya konuluyor. Örneğin Waller, politika faizinin düşürme zamanının yaklaştığına inanıyorum dedi.

Dün ABD’de açıklanan veriler karışık sonuçlar verdi. Konut sektörü verileri negatif bölgeden çıkarak beklentinin üzerinde artışa işaret ettiler. Sanayi üretimi önceki ayın altında indi, beklentilerin ise üzerinde kaldı. Kapasite kullanımı önceki verinin ve beklentilerin hafif üzerine çıktı. Yine de ana resimde ‘ABD ekonomisi yavaşlıyor’ halinin devam ettiğini belirtelim. Dolar hafif tempoda güç kaybetme eğiliminde.

Avrupa’da bugün merkez bankası ECB faiz toplantısını yapacak. Faizin değişmesi beklenmiyor. Daha çok verilecek sinyal önemli. Başkan Lagarde’ın mesajları dikkat çekebilir (saat 15:45).

Dolar Endeksi kısa vadeli sıkışmasını aşağı yönde kırdı. 104 seviyesindeki ara desteğinin altına indi. 200 günlük ortalaması ise 104,5 seviyelerinde. Bu seviyenin altında kalması Dolar talebinin azalmasına neden olabilir. Endeks için ilk destek 103 civarı olabilir.

Bu sabah 1,0935 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,087 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere TÜFE verisinin manşette 2,0%’den 1,9%’a inmedi 2% seviyesinde kaldı. Çekirdek de kıpırdamadı. Beklentiler 3,5%’den 3,4%’e düşmesi yönünde idi. Bugün işsizlik oranı, yarın perakende satışlar açıklanacak. Dirayetli veriler Gbp lehine hava yaratabilir. Kaldı ki FED güvercinleşiyor. Genel kanı olarak Dolar’ın zayıflama eğilimini korumasını bekliyor.

Dolar Endeksi kısa vadeli sıkışmasını aşağı yönde kırdı. 104 seviyesindeki ara desteğinin altına indi. 200 günlük ortalaması ise 104,5 seviyelerinde. Bu seviyenin altında kalması Dolar talebinin azalmasına neden olabilir. Endeks için ilk destek 103 civarı olabilir.

Bu sabah 1,30 seviyesinde bulunan paritede 1,297 ve 1,293 seviyeleri gün içi destek; 1,304 ve 1,307 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Altın Nisan’dan beri yapamadığını yaptı. 2.430-2.440 Usd direnç bölgesinin üzerine çıktı. Bu aşamada kritik olan konu bu seviyenin üzerinde tutunabilmesi. Büyük resimde ise yön yukarı gözüküyor. Kısa vadede bu seviyelerde oyalansa bile yükseliş eğiliminin süreceğini düşünüyoruz. Grafik yapısı aynı olmasa bile gümüş için de yükseliş ihtimalini daha olası olduğunu düşünüyoruz.

Yükseliş ana unsuru ABD ekonomisi ve FED. Yalnız jeopolitik tarafın etkisi hiç yok diyemeyiz. Trump’a yapılan saldırının etkileri olduğunu düşünüyoruz.

Teknik olarak altın için önemli direnç seviyesi 2.440 Usd olarak karşımıza çıkıyor. Dün bu seviye aşıldı ve alıcıların iştahlanmasıyla birlikte, 3,5 aydır devam eden konsolidasyonun son bularak fiyatlar yönünü yukarı çevirdi. 2.440 Usd seviyesini artık destek noktası olarak takip ediyoruz. 2.600 Usd seviyesinin potada olduğunu düşünüyoruz

Genel olarak, FED’in yumuşamasını, verilerin yavaşlamasını, Trump’ı ve şirket bilançolarını fiyatlayacağımız haftadayız. Kıymetli madenlere olan iştah sürebilir.

Bu sabah 2.468 Usd seviyesindeki ons altında 2.450 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.475 ve 2.500 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD Hazinesinin 20 yıl vadeli tahvil ihale faizi bir öncekine göre hafif düştü (4,466%, 4,452%). Talepte de hafif düşüş oldu (2,68 - 2,74). Ancak piyasanın faizde düşüşü kabullendiği ve iştahını koruduğunu düşünüyoruz. Bugün 10 yıl vadeli tahvil ihalesi olduğunu belirtelim. Tahvil faizleri aşağı eğimli. FED’in faiz indiriminin yakın olduğu fiyatlanıyor.

İç tarafta, yarın Moody’s değerlendirmesini açıklayacak. Piyasada bir veya iki kredi not artırımı speküle ediliyor. Sonuç iki kademe not artışı olursa piyasa ekstra motive olabilir. Bir ise mevcut havayı değiştirmeyebilir. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 262 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 8-12 cent; uzunlarda 21-26 değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 6,11%, 6,97% ve 7,82% oldu.

 

 

 

 

 
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş