Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Politika faizi 5,25-5,50%, enflasyon 3,2%, hedef enflasyon 2%. Çarşamba günü FED’in politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. Daha çok faiz patikası önem arz ediyor. Banka, enflasyonda yüzde 9’lu seviyelerden yüzde 3,2 seviyesine inildi. Belirgin bir kazamın elde edildi. Hedefe ulaşma konusunda kararlılık sürüyor. Politika faizinde gevşeme için acele edilmiyor. Temkinli duruş sergileniyor. Son açıklanan istihdam ve enflasyon verileri güçlü sonuçlara işaret etti.
Piyasanın ilk faiz indirim zamanına dair beklentileri, Mart’tan Mayıs’a, Mayıs’tan Haziran’a, şimdide Haziran’dan Temmuz’a geçişe hazırlanıyor. FED’in Çarşamba akşam aceleci tavır içinde olacağını düşünmüyoruz. Veriler ışığında ilerlemeyi sürdüreceklerini, daha çok veri görmeleri gerektiğini, enflasyonda kalıcı düşüşe inanmaları gerektiğini dile getirmelerini bekliyoruz. Karar metni, nokta grafik, Powell’ın sözleri dikkatle takip edilecek.
Politika faizi 5,25%, enflasyon 4%, hedef enflasyon 2%. Perşembe günü İngiltere merkez bankası BOE’nin de politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. Daha çok sözlü yönlendirme kısmı önemli. Bir de kararın nasıl alındığı, üyeler arasındaki olası fikir ayrılığının boyutu merak konusu.
Politika faizi -0,10%, enflasyon 2,6%, hedef enflasyon 2%. Japonya merkez bankası BOJ’un kararı Salı sabahı açıklanacak. Banka, negatif faiz bölgesinden çıkma sinyali veriyor. O yüzden faiz artışı sürpriz olmayabilir. 2024 ilk dönemi maaş artışlarının 1991’den bu yana yapılan en yüksek artışı olduğunu görüşümüze gerekçe olarak not edelim. Diğer bir konu da gelecek toplantılarda faiz artışının temposunun nasıl olacağı. Yavaş olması şaşırtıcı olmayabilir. Zira 2016 başından beri -0,10% seviyesi korunuyor (dünyada onca haber akışı, gelişme olmasına rağmen).
Özetle, FED’in temkinli olmasını, BOE’nin içeride (olası) ayrışmasını, BOJ’un negatif bölgeden çıkmasını bekliyoruz. Haftanın en önemli konusu FED. Manşeti FED atabilir.
Makro veriler tarafında akış çok yoğun değil. Almanya ZEW, İngiltere TÜFE, ABD-AB-İngiltere-Almanya imalat ve hizmet PMI, İngiltere perakende satışlar, Almanya IFO verileri öne çıkanlar.
Merkez bankaları kanadında ise Çarşamba günü Lagarde’ın (saat 11:45), Powell’ın (saat 21:30) konuşmaları dikkat çekenler.
Bu sabah açıklanan Çin sanayi üretim verisi beklentilerin (5,2%) belirgin üzerinde (7%) geldi. Çin yönetiminin desteklerinin sonuç yarattığı algısı oluştu. Verinin güçlü gelmesi haftaya moralli başlangıç sağlıyor. Hafta genelinde ise FED yönü tayin edebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı hafif pozitif. ABD vadelileri 0,1-0,3% aralığında artı. Asya piyasalarında, Çin 0,5% civarı, Japonya 2,2% civarı, Hong Kong 0,1% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,28, Dolar Endeksi 103,4, ons altın 2.147 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, normalleşme politikası devam ediyor. Perşembe günü PPK kararını önemsiyoruz. Son günlerde piyasadaki hareketliliğe Merkez ek sıkılaşma adımları ile yanıt veriyor. TCMB politika faizini mevcut seviyesinde (45%) tutup ek önlemler alacağı mesajını vermişti. PPK toplantısının bu görüşü koruyup korumadığını açıklığa kavuşturmasını bekliyoruz. Enflasyonla mücadelesinde faiz silahını tekrar devreye alıp almayacağı kritik.
Hazine bu hafta 4 ihale ile Mart ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 2 yıl vadeli altın tahvil, 5 yıl vadeli TÜFE tahvil ihraç edecek. Yarın 5 yıl vadeli sukuk ve tahvil ile borçlanacak.






Usd/TL:
Yoğun bir hafta başlıyor. FED, BOJ, BOE faiz kararlarını açıklayacaklar.
Son gelen veriler ekonomik aktivitenin ısındığını gösteriyor. ABD ekonomisi enflasyon düşüşünde yavaşlama sinyali veriyor. FED’in resmi nasıl yorumlayacağı önemli. Temkinli olmayı sürdürmesini bekliyoruz. Çarşamba akşam FED’in kararı ve Başkan Powell’ın konuşması haftanın manşetini oluşturabilir (saat 21:00 ve saat 21:30).
Japonya negatif faizden çıkmaya hazırlanıyor. Japon Yeni’nin faizinin artması para piyasalarını yeni denge noktalarına taşıyabilir.
Son verilerin beklenen üstü gelmesi Dolar Endeksi’ndeki yukarı çabayı destekliyor. Endeks 103,8-104 direnç bölgesine ilerleyebilir.
Lokal tarafta, normalleşme yaklaşımı devam ediyor. Seçim öncesi hareketlilik oluşmuş durumda. Merkez Bankası yeni önlemlerle 45% olan politika faizini desteklemeyi sürdürüyor.
PPK toplantısı Perşembe günü yapılacak. Banka’nın güncel gelişmeleri nasıl yorumladığını ve vereceği sinyalleri öğreneceğiz.
Ekonomi Ekibinin aldığı önlemlerin ana çerçevede TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,30 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine ihalelerinde faizler yukarı meyil gösteriyor. Son gelişmeler ışığında tahvil piyasasında kısa taraf bant hareketi yaparken, uzun taraf yukarı çaba gösteriyor.
Politika faizine dair Nisan hatta Mart ayında faiz artışı speküle ediliyor. Merkez Bankası’nın verdiği sinyal mevcut seviyenin korunacağı şeklinde idi. Ancak son gelişmeleri nasıl yorumladığını ve görüşünü açıklamış değil. Perşembe günü bunu öğrenmiş olacağız (PPK, saat 14:00).
Hazine bu hafta 4 ihale ile Mart ayı programını tamamlayacak. Bugün 2 yıl vadeli altın tahvil, 5 yıl vadeli TÜFE tahvil ihraç edecek.
Global tarafta son ABD verileri tahvil faizlerini yukarı çekti. Çarşamba günü FED güncel pozisyonunu açıklayacak. Temkinli duruşunu sürdürebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %45,75 ve 8 baz puan artarak 27,00% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,750 desteğini koruma çabası hakim olacak... Geçtiğimiz hafta güçlü açılışın ardından 9,368 seviyesini test eden piyasada, bu noktadan itibaren satıcılı bir seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Aşağı hareketin ardından haftalık periyotta -% 3.57 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, güne zayıf bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi hareket kapsamında 8,750 seviyesini geri çekilmelerde ara destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 8,750 desteğini koruma çabasında hareketlenecek piyasada, bu nokta üzerinde dengelenmesi durumunda tepki alımları oluşabilir. 8,750 desteği altındaki olası hareketlerin ise aşağı baskıyı sürdürebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişmenin ise ilk etapta 8,600 olmak üzere 8,550 ve 8,250 risklerini yeniden gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Seans içi zayıf yükseliş denemelerinin yeniden aşağı baskı yarattığı piyasada, ilk önemli direnç noktası olarak 9,000 seviyesini izliyoruz. Endeksin satış baskısından kurtularak yukarı ataklarında yeniden güç kazanması için 9,000 direncinin aşılması gerekiyor.




Eur/Usd:
Çarşamba akşamı ABD merkez bankası FED’in faiz karar setini (karar metni, nokta grafik, Powell’ın konuşması) karşılayacağız. Faiz oranını indirmesi beklenmiyor. O yüzden esas konu ne söyleyeceği. Faiz patikasına dair yönlendirmesinin ne olacağı. Son gelen verileri beklentileri aşarak sıcak ekonomi izlenimi verdiler. Özellikle enflasyondaki kıpırdanma enflasyonun düşüş eğilimi hakkında soru işaretleri yarattı. İstihdamdaki direnç de dikkat çeken başka bir unsur. Canlılık göstergeleri FED’in temkinli tavrının sürmesine yol açabilir diye düşünüyoruz.
Yarın Japonya, Perşembe İngiltere merkez bankalarının faiz kararları açıklanacak. Japonya negatif faizden çıkmaya hazırlanıyor. İngiltere’nin ise faizi serbest bırakması bekleniyor. Kritik konu para piyasası komite üyeleri arasındaki ayrışmasının boyutu olacak.
İlk faiz indirimini kim ve ne zaman yapacak sorusu cevabını arıyor. FED’in adı çok geçse de diğerleri (ECB, BOE) ile arasındaki zaman farkı kapanma yolunda ilerliyor. Bu durum para piyasalarında trend oluşumuna mali oluyor.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE, Perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Faiz değişikliği beklenmiyor. Daha çok faiz patikasına dair ip uçları merak ediliyor. Ayrıca üyeler arasındaki fikir ayrılığının boyutu da merak edilen diğer bir konu. Karardan bir gün önce açıklanacak TÜFE verisinin sonucunun karara sirayet edip etmeyeceği de başka bir detay. Paritenin diğer kanadında ise FED’in duruşu ve yönlendirmesi önemli.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,273 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,264 seviyeleri gün içi destek; 1,278 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Altın tarihi zirve seviyelerini gördükten sonra kar satışları ile karşı karşıya. Baskı bu boyutta kalır mı yoksa tekrar yönünü yukarı çevirir mi sorusu için bu haftanın ajandası oldukça önemli. Güçlü ABD verileri Doların ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesine, söz konusu yükseliş de kıymetli madenlerin zayıflamasına yol açmış durumda. Bir Çarşamba akşam açıklanacak karar setinde FED’in temkinli olacağını değerlendiriyoruz. O sebeple mevcut fiyatlama davranışının sürmesini olası görüyoruz. Kısa vade için beklentimiz bu şekilde iken. Gelecek için daha umutluyuz. Altın orta vadede yukarı çabasına devam edebilir.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.147 Usd seviyesindeki ons altında 2.135 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.150 ve 2.185 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Piyasalar son ABD verilerini olumsuz yorumladı ve buna göre fiyatlıyor. FED’in yorumunu ise Çarşamba akşam öğreneceğiz. Temkinli duruşunu sürdürmesi sürpriz olmayabilir. ABD 10 yıllık tahvilinde 4,40% seviyesini önemli görüyoruz. Mevcut çabanın bu seviyeyi aşmasını beklemiyoruz. Genel olarak aşağı yönlü trend beklentisi yatırımcıların iştahını koruyor.
Lokal tarafta, PPK toplantısı Perşembe günü yapılacak. Merkez Bankası’nın son gelişmeleri nasıl yorumladığını öğreneceğiz. Mevcut sıkılaşmayı güçlendirme çabası içinde. Faiz silahını kullanma yönünde sinyal verip vermeyeceği önemli.
Türkiye 5 yıllık CDS 311 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 40-58 cent; uzunlarda 53-54 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,16%, 7,66% ve 8,29% oldu.

 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.